Sinema, kişisel gelişim ve genel kültür açısından topluma sayısız faydası olan bir alandır. Bireyler, stres atmak ya da meraklarını gidermek için farklı filmler izleyerek zaman geçirir. Sinema öğrencileri, filmleri ders materyali olarak görüp kendilerini geliştirmek amacıyla izlemelerde bulunur. Öğrenciler, filmleri öğrendikleri teknikler ve bilgiler çerçevesinde izler. Pratik yapmak için görülen dünya sinemaları, farklı türlerde filmlerden oluşur. Avrupa Sineması, Hollywood, Bollywood, Türk Sineması ve Asya Sineması içerisinde yer alan bilim kurgu, dram, komedi, western gibi sayısız film türü bulunur. Bu yapımlar incelenerek analizleri yapılır. İzleyiciler, bu eleştiriler doğrultusunda filmleri izleyip izlemeyeceklerine karar verir.
Film Eleştirmenliği, belirli eğitimler sonrasında verimli bir şekilde gerçekleştirilir. Eleştiri yapan kişilerin sinema ve beraberinde genel kültür bilgisi ile donatılması önemli bir avantajdır. Kişiler, sinemada türsel okumalar eğitimi alarak kendilerine önemli bir katkıda bulunur. Film Eleştirmenleri, yapımları belirli bir bakış açısı ile izleyerek yorumlarını gerçekleştirir. Yazılı ve görsel eleştiri öğeleri, filmin derinlemesine anlaşılmasını sağlar. Eleştirmenler, gerektiği zaman incelemek istedikleri filmi defalarca izlemek zorunda kalır. Amaçları, ortaya etkili bir içerik çıkarmak olur. Film Eleştirmenliğinin satır araları, saymakla bitmeyeceği gibi topluma da pek çok açıdan faydası olan detaylardan oluşur.
Film Eleştirmeni; bir yapımın işitsel ve görsel öğelerini detaylı bir şekilde inceleyen kişidir. Mesleki bilgisi ile genel kültürünü birleştirip yorumlamalarda bulunur. Bir filmde bulunan oyunculuk performansları, sinematografik yapı, yönetmenlik, kurgu, montaj ve senaryo gibi ayrıntıları farklı bir bakış açısı ile inceleyen profesyonellerdir. Filmi film yapan unsurları analiz eder. Eleştirmenlerin yaptığı analizler, izleyicileri olumlu ve olumsuz yönde etkiler. Film Eleştirmenliği, izleyici ve sinema çalışanı ilişkisini koruyan bir kavramdır.
Eleştirmenler, izleyici ve sinema çalışanlarının ufkunu geliştirir. Çeşitli konuları gündeme getirerek ilgili alanlarda iyileştirmelere neden olurlar. Sinema Eleştirmeni adı ile de anılan uzmanlar, filmleri değerlendirerek çeşitli mecralarda yayınlar. Yazılan içerikler kitap, dergi ve gazete gibi basılı yayınlar ile birlikte blog, e-dergi, web siteleri ve podcastlerde yayınlanır. Çevrimiçi ve çevrimdışı platformlarda yayınlanan içerikler, yönetmen ve yapımcı gibi sektör çalışanlarının odak noktasıdır. Bu yayınlar, dijital videoların bir parçası olabileceği gibi kişisel web sayfalarının da içeriğini oluşturabilir.
Sinema bilgisine sahip olan herkes, çeşitli analizler yaparak uygun ortamlarda yayınlar. Ancak, akademik ölçüde film eleştirisi yapmak için sağlam bir bilgi birikiminiz olması gerekir. Film eleştiri yöntemleri şöyle;
Film Eleştirmenliği; seyirci, profesyonel sinema ilgilisi ve eleştirmen açısından sayısız fayda sunar. Eleştimen olmak isteyen kişiler, üniversitede sinema ve televizyon bölümü okuyarak kariyerlerine adım atabilir. Sertifika eğitimleri ile gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz. Çeşitli seminer, panel ya da söyleşiler sayesinde bakış açınızı değiştirebilirsiniz. Bol bol film izlenerek, yeni sinema akımları hakkında araştırmalar yapılarak ve genel kültür seviyesi artırılarak eleştirmen olma yolunda ilerlenebilir. Dil ve üslup hakimiyeti ile eleştiri içerikleri oluşturmanız kaçınılmazdır. Eleştiri içerikleri, yazılı ve görsel öğeler ile beslenerek dikkat çekici hale getirilir. Dilerseniz video ve ses odaklı, dilerseniz de kelimeler ile seyirciyi yönlendirebilir ya da sinema ile ilginizi gözler önüne serebilirsiniz. Kişisel gelişime sinemanın özendirici etkisi sayesinde eleştirmenliğinizi verimli bir sürece dönüştürebilirsiniz.
Filmi izlemeden önce ve sonra yapılması gerekenler 2 gruba ayrılır. İzlemeden önce;
İzledikten sonra yapılacaklar ise;