AnasayfaBlogFeriköy Antika Pazarı
Fotoğrafçılık

Feriköy Antika Pazarı

05 Aralık 2020
Görüntüde birçok nesnenin bulunduğu bir odada bir grup insan görülüyor. Ön planda, siyah ceket giyen bir adam sandalyede oturmaktadır. Odanın arka tarafında ceket giyen bir adam var. Daha geride, bir yatağın yakın çekimi var. Arka planda üç bulanık insan görüntüsü var. Birincisi yürüyor gibi görünen bir kişi, ikincisi bir adam ve üçüncüsü de bir insan. Tüm bu insanlar farklı kıyafetler giymekte ve farklı duruşlar sergilemektedir. Bu görüntü, insanlarla dolu bir odanın ne kadar çeşitli ve dinamik olabileceğini gösteren harika bir örnektir.
Pazar AdıKonumuÖzellikleri
Feriköy Antika PazarıBomonti, İstanbulEski dönemlere ait ürünler satılıyor
Feriköy Antika PazarıBomonti, İstanbulArtık üretilmeyen ürünler satılıyor
Feriköy Antika PazarıBomonti, İstanbulTedavülden kalkmış ürünler satılıyor
Feriköy Antika PazarıBomonti, İstanbulUcuza satılmaz, antika ürünlerin değerini bilenlere hitap ediyor
Feriköy Antika PazarıBomonti, İstanbulBir dönem Bomonti’de yaşamış bir kişi bile bu pazara gitmeyecek kadar özel
Feriköy Antika PazarıBomonti, İstanbulUzun yıllar önce kurulmuş bir pazar
Feriköy Antika PazarıBomonti, İstanbulAntika eşyaların tarihini, hikayesini ve değerini bilenlere hizmet veriyor
Feriköy Antika PazarıBomonti, İstanbulAntika eşyalar alışverişi konusunda bilgi ve deneyim gerektiren bir yer
Feriköy Antika PazarıBomonti, İstanbulAntika eşyalar için ideal bir alışveriş destinasyonu
Feriköy Antika PazarıBomonti, İstanbulFarklı dönemlere ait antika eşyaları bir arada bulabileceğiniz nadir pazarlardan biri

Feriköy Antika Pazarı uzun yıllar önce kurulmuş bir pazar. Bir dönem Bomonti’de yaşarken iki sokak ötemde olmasına rağmen hiç gitmediğim, gitmeyi düşünmediğim bir yer. Adı üzerinde antika pazarı… Hepimiz biliriz antika; “eski dönemlere ait”, “artık üretilmeyen” hatta “tedavülden kalkmış” karşılığında kullanılan bir kelimedir. Ucuza da satılmazlar. Bu konu ayrı bir bilgi, deneyim gerektirir.

Kısaca benlik bir durum değil ve eşya biriktirmeyi de sevmem. Onlara yer ayarlamak ya da biriken tozları temizlemek her zaman zor gelmiştir. Sadece aile yadigârı, üzerinde anılarım olan, bugünlere kalabilen birkaç ufak tefek eşya değerlidir benim için. Anneannemin yemenisi, kendi elleriyle ördüğü dantelleri. Kırıla kırıla geriye kalan tek bir fincanı, ufak bir kutuda benimle birlikte. Hayat bazen çok zorlar ve anneanneme duyduğum özlem daha da derinleşir, içime cam kırıkları gibi gelir oturur. İşte o anlar konuşurum dantelleriyle. Bitmeyen bir özlemdir bu, sevgiyle çevrelenmiş.

Anlam Dolu Pazar Yeri

Katıldığım bir fotoğraf etkinliği sırasında bana kurada çıkan Feriköy Antika Pazarı’na gittiğimde gördüklerim ve hissettiklerimle yüzleşmek bugünlere kısmetmiş. İnsanın mekânla ilişkisi kişinin kendi iç dinamiklerine, zamana belki de deneyimlerine bağlı olarak değişiklik gösteriyormuş, bunu tekrar fark etmeme neden oldu. Bu kadar çok eski eşya ile karşılaşınca anılar da saklandıkları yerden çıkıyor. Bazen bir tebessüm konuyor dudaklarınıza, bazen de kalbinizde bir sıcaklık hissi yayılıyor.

Duygu dolu, eski kokan, anlam dolu bir pazar yeri. Pazarın o kendine has havasında orada bulunan insanları gözlemlemek bazıları ile sohbet etmek, beni çok farklı anılara, duygulara, düşüncelere sürükledi. Unuttuğumu sandığım yarı bulanık görüntüler canlandı. 

Gitmeden önce hiç aklımda yokken, tezgâhlar arasında anneannemin tek kalan fincanını bulabilme umuduyla üç dört kez dolaştığımı hatırlıyorum. Acaba bulsaydım o fincan istediğim fincan olacak mıydı?. Sadece benziyor diye takımı tamamladığımda tek fincana bakarken hissettiğim duyguları hissedebilecek miydim? Tanık olduğu hikâyeleri, kimlerin tuttuğunu merak etmeyecek miydim? Acaba kız isteme ritüellerinde kaç kez kullanılmıştı? Onun yanında neler konuşulmuştur? Hangi tarihi anlara tanıklık etmişti?. Geleceği görme umuduyla hangi hayallerle fallar açılmıştı.

Satıcıların birçoğu satacakları eşyaları bulabilmek için farklı şehirleri dolaşıyor, kapı önüne atılan eşyaları topluyor. Birçok eşyanın ise, sahipleri tarafından getirilmesi insanın içini biraz buruklaştırıyor. Kim bilir belki de kurtulmak istedikleri anıları var. Feriköy Antika Pazarı, bana hiçbir şeyin sonsuz olmadığını hatırlatırken, insanların bu dünyadan ayrılırken geride bıraktıkları eşyaların tezgâhlar üzerinde yeni alıcılarını beklemesi tuhaf hissettiriyor. Eşyaların, sahip oldukları anıların üzerine yeni anılar biriktireceklerine sevinmeli miydim? Yoksa onların yeni kuşaklara bırakılamamasına ve onlardan vazgeçilmesine üzülmeli miydim?

Bu eşyaların bugünlere sağlam bir şekilde gelebilmeleri ve dışarıda bir yerlerde hâlâ onları almak isteyen insanların olması sevindiriciydi ama içimde tuhaf bir burukluk vardı. Hala da var. Belki de zaman içinde unuttuğumuz anıların şahitleri olması nedeniyle böyle hissediyorum. Eşyaların ruhları olduğunu inanıyorum. İnsan yaş aldıkça daha çok farkına varıyor. Geçmişinin, yaşanmışlıklarının bir kanıtı her bir eşya. 

Her kuzine gördüğümde üzerinde pişen kestane kokusunu ve kaynayan çayın çıkardığı sesi ya da odunların yanarken çıtırtısını duyar gibi olurum. Onu başında saatlerce ödev yapan halim gözümün önünde canlanıveriyor.

Kocaman Bir Aile Gibi

Satıcıların satış yapabilme beklentileri, alıcıların bulmayı umdukları eşyalar, birbirini tanımayan insanların bir araya geldiği bu ortamda karışık duygular içindeydim.

Şaşkın insanlar, bulduğu karşısında sevinenler, pazarlık yapanlar, istediğini bulabilmek içi tezgâhları karıştıranlar, size bir şey ifade etmeyen bir eşyaya uzun uzun bakanlar… Birçok farklı yüzle karşılaşmak mümkün.

Diğer yandan her hafta tezgâh açan, artık birbirini yıllardır tanıyan tüm satıcıları; birbirleriyle dertleşirken, buldukları eşyalar karşısında şaşkın mutluluklarını paylaşırken ve birbirlerine destek oldukları görebiliyor olmak içimde güzel duygular uyandırıyor. Benzer amaçla orada olan kocaman bir aile. İletişim kurduğum, muhabbet ettiğim her kişi fotoğraflarını çekmem için, benim varlığımı görmezden gelerek bana destek oldular. Her biri ayrı bir hikâye... Zor şartları “birlikten kuvvet doğar” inancıyla sırtlanan koca yürekli insanları sıcak ve içtenlikleriyle hatırlayacağım. Bir gün yolunuz düşerse ufak da olsa bir şey almadan oradan ayrılmayın.

Feriköy Antika Pazarı Nerede?

Feriköy Antika Pazarı, İstanbul Şişli’de. Antika pazarı haftada bir gün açılır. Her Pazar günü açıktır. Turistlerin de uğrak mekanlarından biridir.

Satıcılar Eşyaları Nasıl Bulur?

Satıcıların birçoğu satacakları eşyaları bulabilmek için farklı şehirleri dolaşıyor, kapı önüne atılan eşyaları topluyor. Birçok eşyanın ise, sahipleri tarafından getirilmesi insanın içini biraz buruklaştırıyor.

Feriköy Antika Pazarı Nasıl Bir Yer?

Pazarda satış yapan antikacıların çoğu yıllardır birbirini tanır. Pazarda alışveriş yapanlar ve satıcılar kocaman bir aile gibidir. Pazarı şaşkın şaşkın dolaşanlar, aradığını bulduğu için sevinenler… Sanki her biri ayrı bir hikayedir.

YAZI ve FOTOĞRAFLAR: FİLİZ TÜLÜ

Feriköy Antika Pazarı, Bomonti, İstanbul, Eski dönemlere ait ürünler satılıyor, Feriköy Antika Pazarı, Bomonti, İstanbul, Artık üretilmeyen ürünler satılıyor, Feriköy Antika Pazarı, Bomonti, İstanbul, Tedavülden kalkmış ürünler satılıyor, Feriköy Antika Pazarı, Bomonti, İstanbul, Ucuza satılmaz, antika ürünlerin değerini bilenlere hitap ediyor, Feriköy Antika Pazarı, Bomonti, İstanbul, Bir dönem Bomonti’de yaşamış bir kişi bile bu pazara gitmeyecek kadar özel, Feriköy Antika Pazarı, Bomonti, İstanbul, Uzun yıllar önce kurulmuş bir pazar, Feriköy Antika Pazarı, Bomonti, İstanbul, Antika eşyaların tarihini, hikayesini ve değerini bilenlere hizmet veriyor, Feriköy Antika Pazarı, Bomonti, İstanbul, Antika eşyalar alışverişi konusunda bilgi ve deneyim gerektiren bir yer, Feriköy Antika Pazarı, Bomonti, İstanbul, Antika eşyalar için ideal bir alışveriş destinasyonu, Feriköy Antika Pazarı, Bomonti, İstanbul, Farklı dönemlere ait antika eşyaları bir arada bulabileceğiniz nadir pazarlardan biri
Feriköy Antika Pazarı Feriköy Antika fotoğraf fotoğrafçılık
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
22771322
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519
Bu görüntüde bir ön muhasebe eğitimine katılan bir grup insan görülüyor. Muhtemelen kurs hakkında bilgi içeren siyah metinli beyaz dikdörtgen tabelaları okuyorlar. Ortadaki adamın gözlüklü ve mavi beyaz takım elbiseli olması eğitmen olduğunu gösteriyor. İlgi çekici ve bilgilendirici bir deneyim gibi görünüyor.
5
(66)

Ön Muhasebe Eğitimi

11 Konu5 Saat