AnasayfaBlogFayans Ustası Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Fayans Ustası Nedir? Ne İş Yapar?

29 Haziran 2021
Baret ve sarı eldivenler giyen bir adam, bulanık mor dikdörtgen bir nesnenin önünde duruyor. Eldivenli elleri ön planda ve yüzü kısmen görünüyor. Ayrıca koruyucu gözlük takmaktadır. Arka planda, üzerinde metin bulunan sarı bir nesne var. Adamın sağında bir fincanın yakın çekimi, solunda ise bir kişinin elinin yakın çekimi görülüyor. Adam beyaz uzun kollu bir gömlek ve siyah bir pantolon giymektedir. İyi aydınlatılmış bir alanda durmaktadır.
Fayans Ustası Nedir?Fayans Ustası Ne İş Yapar?Fayans Ustası Maaşları
Zeminlere ya da duvarlara belirli taş çeşitleri döşeyen kişidir. Farklı alanlarda çeşitli uygulamalar yapar.Fayans döşeme süreçleri ve malzeme kullanma konusunda uzmandır. Estetik ve işlevsel döşeme yapmayı sağlar.Ortalama aylık maaş 4.500 TL’den 9.500 TL’ye kadar değişebilir.
Profesyonel bir fayans ustası sertifika sahibi olmalıdır.Fayans uygulaması yapılacak bölgeyi ölçer, fayans boyutu ve cinsi seçer, harç hazırlar ve fayansları döşer.Kendi işini yapabilen ve profesyonel bir ekibi olan fayans ustaları daha yüksek maaşlar kazanabilir.
Özellikle iyi bir itibara sahip firmalarda veya serbest çalışma imkanı sunar.Fayansları eşit aralıklarla ve estetik görüntü elde etmek için döşer.Yüksek tecrübe ve uzmanlıkla ortalama 6.500 TL’ye kadar kazanç sağlar.
Estetik bilgisi olan ve mekanların dekorasyonunu şekillendiren bir meslek grubudur.Fayansların kesilmesi, düzgün döşenmesi ve maliyet hesabı yapılmasında rol alır.Bu alanda alınan en yüksek maaş yaklaşık 9.500 TL’dir.
Zeminlerin ve duvarların kaplanması işinde uzman olan kişidir.Estetik ve kullanışlı yaşam alanları oluşturmada önemli rol oynar.Maaşları tecrübe ve iş hacmine göre değişir.
Banyo, mutfak, balkon gibi alanlarda fayans döşeme işlemi yapar.Fayans döşeme işi başta olmak üzere seramik malzeme kullanma konusunda uzmandır.Yeni başlayan bir fayans ustası aylık ortalama 4.500 TL maaş elde eder.
İlkokul mezunu, Türkiye vatandaşı olan ve bu işi yapabilecek düzeyde fiziksel ve bedensel özelliklere sahip kişidir.Fayans uygulaması yaparken araç ve gereçleri doğru bir şekilde kullanır.Kazançlarını sürekli geliştirmeli ve sektörü yakından takip ederek artırabilir.

Fayans ustası çok uzun yıllardan beri devam eden meslek dallarından biridir. Fayans ustası zeminlere ya da duvarlara belirli taş çeşitleri döşeyen kişilere verilen addır. Fayans ustaları banyo, tuvalet, koridor, mutfak, oda ve dış cephelere çeşitli uygulamalar yapar. Kişiler bu taşları dekorasyona uygun bir şekilde işlemekle görevlidir. Birçok insan evinin farklı bölümleri için bu ürünleri uygulamada tercih edebilir. Bu durumda mutlaka işinde uzman bir usta ile çalışması gerekir. Seramik ustalarının işinde oldukça tecrübeli ve iyi olması mesleğin olmazsa olmazlarındandır.

Özellikle zemin döşemesi yapacak olan ustaların bu konu hakkında iyi bir itibara sahip firmalarda çalışmaları müşteriler üzerinde güven uyandırır. Çalışma alanları oldukça çeşitlidir. Ayrıca serbest olarak kendi işlerini de yapabilirler.

Yazımızda fayans ustası ile ilgili aradığınız tüm sorulara yanıtlar hazırladık. Fayans ustası nedir? Fayans ustası olmak için hangi şartlar aranır? Fayans ustasının maaşları ne kadardır? İnceleyelim.

Fayans Ustası Nedir?

Fayans ustaları geçmişten günümüze oldukça fazla karşımıza çıkan meslek mensuplarındandır. Seramik malzemeden üretilen fayans ya da karo olarak bilinen parçaları, yüzeye istenilen şekilde uygulayan kişilerdir. Fayans ustası inşaat işleri kapsamında çalışmalarını yürütür ve işi daha çok iç mekan çalışmalarına dayanır. Banyo ve mutfakların dekorasyonunda önemli rol sahibidir. Bununla birlikte, balkon ya da kapı önüne fayans döşeme işlemleri olduğunda dış mekanlarda da çalışmaları gerekebilir.

Fayans ustası olmak isteyen kişiler sertifika alarak daha profesyonel çalışmalar sergileyebilir. Fayans ustası sertifikası için öncelikle Türkiye vatandaşı olma şartı aranır. Okuma yazma bilmek ve ilkokul mezunu olmak gerekir. Diğer şart ise bu işi yapabilecek düzeyde fiziksel ve bedensel özelliklere sahip olmaktır. Kişilerin mesleki niteliklere sahip olması kurumlar tarafından daha çok ilgi görmelerini sağlar. Zamanla edindikleri tecrübe, görsellikle birleştiğinde ortaya çok iyi işler çıkarırlar.

Fayans Ustası Ne İş Yapar?

Fayans ustası, fayans döşeme süreçlerine hakimdir. Bu süreçte gerekli malzemeleri uygun bir şekilde kullanabilir. Fayans parçalarının boyutu ile uygulama yapılacak alanı karşılaştırır ve gerekli hallerde fayans kesme işlemi de yapması gerekebilir. Ayrıca, fayans ustası farklı araç ve gereçleri kullanma konusunda yetkinliğe sahip olmalıdır. Estetik kaygı taşımalı ve görselliğe önem vermelidir. Fayans ustasının görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Fayans uygulaması yapılacak bölgeyi ölçmesi gerekir.

  • Fayans parçalarının boyutu ile alanı doğru bir şekilde karşılaştırmalı doğru hesaplama yapmalıdır.

  • Fayansın cinsini uygulama alanına uygun seçmelidir.

  • Fayansı yapıştırmaya yarayan harcı hazırlamalı ya da hazırlatmalıdır.

  • Gerekli durumlarda fayans kesme işlemi yapabilmelidir.

  • Fayans kaybını en az seviyede tutabilmek için dikkatli ve titiz çalışmalar sergilemelidir.

  • Fayans uygulaması yaparken malzemeyi en düşük maliyete denk gelecek şekilde hesaplamalı ve kullanmalıdır.

  • Fayans uygulaması yaparken estetik görüntüye de özen göstermelidir.

  • Fayanslar arasındaki boşluğu eşit şekilde ölçmeli ve ayarlamalıdır.

  • Fayans döşeme sırasında araç ve gereçleri doğru bir şekilde kullanmalıdır.

  • İşi kendisinden istenilen ya da söz verilen sürede teslim etmelidir.

Fayans Ustası Maaşları

Bir fayans ustası olmak için gerekli şartları yerine getirdikten sonra işe başlamak istiyorsanız ihtiyaç duyabileceğiniz malzemeleri de hazır etmelisiniz. Bir kuruma bağlı çalışmayı seçtiyseniz kurum tarafından da malzemeler sunulacaktır. Bunlar; seramik için mala, derz dolgu için farklı mala, yerleştirdiğiniz seramiklerin dolgu malzemesi ile bütünleşmesi için kuvvet uygulamanızı sağlayacak lastik çekiç, fayansları kırarak sökmek için ihtiyaç duyulan seramik pensesi, zemine dolgu malzemeleri ile yerleştirdiğiniz seramiklerin arasına koyduğunuz takozlar ya da derz artıları, seramik malzemesi, dolgu malzemesi ve harç malzemesidir. Oldukça yorucu ve uzun mesailer gerektiren bir iş koludur.

Fayans ustası aylık kazancı aldığı iş sayısına bağlı olarak değişiklik gösterir. Altında profesyonel bir ekip ile çalışan bir fayans ustaları da bulunmaktadır. Buna göre aylık kazançları değişiklik gösterir. Kişinin tecrübesi, kurumun iş hacmi kazançlarını etkiler. Ayrıca kendini sürekli geliştirmeli ve sektörü yakından takip etmelidir. Yeni uygulamaları incelemeli bilgilerini sürekli yenilemelidir. Peki, fayans ustası ne kadar maaş kazanır?

  • İş yaşamına yeni başlamış bir fayans ustası ortalama 4.500 TL maaş elde edebilmektedir.

  • Uzmanlık, tecrübe ve kıdemle ortalama 6.500 TL’ye kadar kazanç sağlayabilirler.

  • Bu alanda alınan en yüksek maaş ise 9.500 TL olarak görülmektedir.

Fayans Ustası Nasıl Olunur?

Fayans ustası olarak çalışmak isteyen kişilerin en çok araştırdığı konulardan biri meslek profesyoneli olma şartlarıdır. Ayrıca nasıl bir kariyer yaşamı ve maaş gelirine sahip olabileceklerini araştırırlar. Yazımızın bu bölümünde fayans ustası nasıl olunur? Sorusuna yanıt aradık. Fayans ustası olmak için alet, araç ve gereç kullanımında iyi olmanız, tamir işlerini iyi bilmeniz ve inşaat malzemeleri ile haşır neşir olmanız gerektiği çok açıktır. Bunun haricinde herhangi bir eğitim zorunluluğu bulunmaz.

İlkokul mezunu olmak sertifika başvurusu için yeterlidir. Yalnızca devlet tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından hazırlanan sınavlara katılmanız ve “Seramik Karo Kaplamacısı” belgesini almanız yeterli olacaktır. İlk olarak iş güvenliği sınavını da kapsayan “Seramik Karo Kaplamacısı” yeterlilik belgesini alabilmek için sınavdan önce bazı belgeleri hazır etmeniz gereklidir. Bu belgeler aşağıda sıraladığımız gibidir.

  • Size ait nüfuz cüzdanının fotokopisi yanınızda olmalıdır.

  • Belgeyi alacağınız sınav için gerekli ücreti ödediğinize dair dekonta sahip olmalısınız.

  • Sınav için gerekli olan başvuru formunu eksiksiz olarak hazırlamanız gereklidir. Bu başvuru formunda sizin genel tanımınız ve özellikleriniz hakkında doldurulması gereken temel bilgiler yer almaktadır.

  • Gireceğiniz sınava başvurunuz tamamlandıktan sonra, sınav günü yanınızda kimliğiniz ile birlikte hazır bulunmanız gerekir.

  • Bu sınava başvurmak için tecrübe sahibi olmanız gerekli değildir.

  • İlkokul diploması dışında herhangi bir diplomaya sahip olmanız da gerekli değildir.

  • Eğer sınavda başarılı olursanız, başarınızı ve ustalığınızı devam ettiğiniz bazı performans ölçütleri ile periyodik olarak kanıtlamanız mecburidir.

Zeminlere ya da duvarlara belirli taş çeşitleri döşeyen kişidir Farklı alanlarda çeşitli uygulamalar yapar, Fayans döşeme süreçleri ve malzeme kullanma konusunda uzmandır Estetik ve işlevsel döşeme yapmayı sağlar, Ortalama aylık maaş 4500 TL’den 9500 TL’ye kadar değişebilir, Profesyonel bir fayans ustası sertifika sahibi olmalıdır, Fayans uygulaması yapılacak bölgeyi ölçer, fayans boyutu ve cinsi seçer, harç hazırlar ve fayansları döşer, Kendi işini yapabilen ve profesyonel bir ekibi olan fayans ustaları daha yüksek maaşlar kazanabilir, Özellikle iyi bir itibara sahip firmalarda veya serbest çalışma imkanı sunar, Fayansları eşit aralıklarla ve estetik görüntü elde etmek için döşer, Yüksek tecrübe ve uzmanlıkla ortalama 6500 TL’ye kadar kazanç sağlar, Estetik bilgisi olan ve mekanların dekorasyonunu şekillendiren bir meslek grubudur, Fayansların kesilmesi, düzgün döşenmesi ve maliyet hesabı yapılmasında rol alır, Bu alanda alınan en yüksek maaş yaklaşık 9500 TL’dir, Zeminlerin ve duvarların kaplanması işinde uzman olan kişidir, Estetik ve kullanışlı yaşam alanları oluşturmada önemli rol oynar, Maaşları tecrübe ve iş hacmine göre değişir, Banyo, mutfak, balkon gibi alanlarda fayans döşeme işlemi yapar, Fayans döşeme işi başta olmak üzere seramik malzeme kullanma konusunda uzmandır, Yeni başlayan bir fayans ustası aylık ortalama 4500 TL maaş elde eder, İlkokul mezunu, Türkiye vatandaşı olan ve bu işi yapabilecek düzeyde fiziksel ve bedensel özelliklere sahip kişidir, Fayans uygulaması yaparken araç ve gereçleri doğru bir şekilde kullanır, Kazançlarını sürekli geliştirmeli ve sektörü yakından takip ederek artırabilir
Fayans Ustası Fayans Ustası nedir Fayans Ustası ne iş yapar Fayans Ustası maaşları Fayans Ustası nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.