AnasayfaBlogEvrensel Olmayan Dil: İşaret Dili
İşaret Dili

Evrensel Olmayan Dil: İşaret Dili

02 Nisan 2019
Bir kadın ve bir erkek aynanın önünde durmuş, her ikisi de ellerini eğlenceli hareketlerle kullanmaktadır. Kadın sağ eliyle bir el hareketi yapıyor gibi görünürken, adam ellerini havaya kaldırmış, görünüşe göre bir hareketin ortasındadır. Her ikisi de neşeyle gülümsüyor ve birlikte kurdukları eğlenceli etkileşimin tadını çıkarıyorlar. Kadın açık mavi bir gömlek ve koyu mavi bir pantolon giyerken, adam beyaz bir gömlek ve haki bir pantolon giyiyor. Arka plan açık gri ve görüntü belden yukarıdan çekilmiş.
SubjectExplanationAdditional Information
Sign LanguageA silent language used by people with hearing or speech impairments.It uses hand movements, facial expressions, and whole body language.
Universal LanguageSign language varies from country to country.It is adapted according to the alphabet and language specifics of individual countries.
Origins of Sign LanguageIt is believed to originate from primitive times.There are records of its use in the 16th and 17th century Ottoman court.
Learning Sign LanguageEquipped with a dictionary, it can be learned by anyone.There are free training courses and language dictionaries provided by certain sites and organizations.
Features of Sign LanguageLike any language, it has a governing grammar and varies by country, dialect, and accent.Learning it at a young age enhances retention.
Disabled Population10% of global population and 12% of the population in Turkey.Of these, 42.8% are male and 57.2% are female.
Empathy in CommunicationHearing impaired individuals exert effort to communicate with others.Emphasizes the need for others to reciprocate by learning sign language.
Usage of Sign Language in TurkeySign language education was banned in Turkey in 1953.No significant developments were made until 1992.
Revival of Sign Language EducationA Sign Language Guide for Adults was published by Ministry of Education in 1995.This marked the start of efforts towards promoting sign language education.
Importance of Learning Sign LanguagePromotes inclusivity and enhances communication with hearing impaired individuals.Especially critical in a country like Turkey, with a significant disabled population.

İşaret dili işitme veya konuşma engeli olan insanların kendi aralarında iletişimi sağlayabilmek için el hareketlerini, mimiklerini ve bütün vücut dilini kullanarak kurdukları sessiz bir dildir.

İşaret dili neden evrensel değil?

Kullanıldığı ülkeye göre farklılık gösterdiği için o ülkeye ait alfabeye göre düzenleme yapılmaktadır. İngiltere'de İngilizceye göre, Türkiye'de Türkçeye göre hazırlanır. Bunun sebebi o ülkenin alfabesindeki harfler ve konuşma dilindeki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Yani bir ülkeye ait insanın farklı ülkede vatandaşlığı olan insan ile aynı dili kullanmadığı için anlaşması imkansız olduğu gibi işaret dili için de aynı şey geçerlidir. Bütün işaret dillerinin tek benzerliği bu dili kullanan herkesin el ve yüz hareketlerini kullanmasıdır. Bunun dışında bir benzerlik bulunmamaktadır. Her dil gibi işaret dili de kullanıldığı ülkeye göre gramer yapısı ve kendi içerisinde değişen lehçe ve aksanı olan bir dildir.

İşaret dilinin temeli nereden geliyor?

Yapılan araştırmalara göre işaret dili tam olarak kim tarafından bulundu hala belirlenememiştir. Ancak köken olarak ilkel çağlara dayandığı düşünülmektedir. Osmanlı döneminde 16. ve 17.yüzyıllarda bu dilin kullanıldığına dair Osmanlı mahkemelerinde yer alan bilgiler bulunmaktadır. 1902'de II. Abdülhamit tarafından açılan Yıldız Sağırlar Okulu da o dönemde açılan ilk işitme engelliler okulu olarak kayıtlara geçmiştir. İşaret dili için bu dönemde yapılan çalışmalar ile günümüzün temelleri atıldığı tahmin edilmektedir.

İşaret dili öğrenmek

Sessiz bir dil olmasıyla bilinen işaret dili de diğer diller gibi bir sözlüğe sahiptir. 

Bu sözlük sadece işitme engelliler için değildir, işaret dili öğrenmek isteyen herkes kullanabilir. Ancak sözlük kullanmadan da rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Artık işaret dili öğrenmek daha pratik. Belirli sitelerde ve kuruluşlarda bunun için ücretsiz eğitimler verilmekte ve çeşitli sözlükler bulunmaktadır. Ayrıca Türk Dil Kurumu'nun kendi sitesinde yer alan TİDS'de 1986 kelime ve deyim bulunmaktadır.  İşaret dili öğrenmek için birazcık ilginiz ve yeterli vaktiniz varsa eğer kolaylıkla bu dili öğrenebilirsiniz.

İşaret dili genel özellikleri

Her dil de olduğu gibi bu dil için de belirli bir gramer yapı hakimdir. Bütün ülkelerin kendilerine ait bir işaret dili vardır.  Diğer diller de olduğu gibi işaret dili de küçük yaşta öğrenildiği takdir de daha akılda kalıcıdır.

Verilerle engelliler

Belirli araştırmalar sonucunda Dünya Sağlık Örgütü dünya nüfusunun %10'unun engelli bireyler olduğunu açıkladı. Devlet İstatistik Enstitüsü'ne göre ise Türkiye nüfusunun %12'si engelli vatandaş olarak kayıtlı gözükmektedir. Bu verilerin %42,8'si erkek, %57,2'si kadındır.  Her alan da hayatın tümüyle yeterince zorluk yaşayan bu insanlar için biraz vaktimizi ayırıp dil öğrenmek bizim için çok zor olmamalı.

Empati dilinde ''işaret''

İşitme engeli olan insanlar, engeli olmayan insanlarla iletişim kurabilmek için bir çaba sarf etmekte. Bunun için gerekli tedaviler, terapiler ve daha fazlası. Engeli olan insanlar engelsizler ile diyalog kurabilmek için uğraşırken biz onlar için ne yapıyoruz? Bu çaba tek taraflı kalmamalı. Onlar bize ayak uydurmaya çalışırken bizler empati kurarak işaret dili öğrenebiliriz. Aramızdaki tek engelin ses olduğunu ve bunu da aşabileceğimizin bilincinde olmak bile bir çabadır.

Türkiye'de İşaret Dili Kullanımı

1953 yılında Türkiye'de işaret dili eğitimi yasaklanmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı 1992 yılına kadar bu konuyla ilgili hiçbir çalışma yapmamıştır. Diğer ülkeler işaret dilinde çeşitli gelişmeler yaşarken 1992 yılına kadar hiçbir eğitim verilmemiştir. 1995' MEB tarafından hazırlanan Yetişkinler İçin İşaret Dili Kılavuzu bu çalışmaların başlaması için bir adım olmuştur. 

Yazar: Beyza Ölçer

Sign Language, A silent language used by people with hearing or speech impairments, It uses hand movements, facial expressions, and whole body language, Universal Language, Sign language varies from country to country, It is adapted according to the alphabet and language specifics of individual countries, Origins of Sign Language, It is believed to originate from primitive times, There are records of its use in the 16th and 17th century Ottoman court, Learning Sign Language, Equipped with a dictionary, it can be learned by anyone, There are free training courses and language dictionaries provided by certain sites and organizations, Features of Sign Language, Like any language, it has a governing grammar and varies by country, dialect, and accent, Learning it at a young age enhances retention, Disabled Population, 10% of global population and 12% of the population in Turkey, Of these, 428% are male and 572% are female, Empathy in Communication, Hearing impaired individuals exert effort to communicate with others, Emphasizes the need for others to reciprocate by learning sign language, Usage of Sign Language in Turkey, Sign language education was banned in Turkey in 1953, No significant developments were made until 1992, Revival of Sign Language Education, A Sign Language Guide for Adults was published by Ministry of Education in 1995, This marked the start of efforts towards promoting sign language education, Importance of Learning Sign Language, Promotes inclusivity and enhances communication with hearing impaired individuals, Especially critical in a country like Turkey, with a significant disabled population
işaret dili işaret dili kursu işaret dili öğrenmek işaret dili nedir evrensel dil evrensel işaret dili
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Turuncu kazaklı bir kadın elleriyle küçük bir kalp yapıyor. Sarı bir eşarp takmış ve ellerini birbirine kenetlemiş, parmakları iç içe geçmiş. Gözleri kapalı ve dudakları huzurlu bir ifadeyle hafifçe ayrılmış. Arkasındaki arka plan düz turuncu renktedir. Turuncu arka planın üzerinde beyaz bir harf var ve bu da resme ekstra bir derinlik katıyor. Elleri güzel, narin bir kalp şekli oluştururken memnun ve rahat görünüyor.
İşaret Dili

İşaret Dili Kelimeleri

15 Aralık 2019
Bir kadın kameraya ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri parlıyor ve dudakları geniş bir sırıtışla ayrılmış. Siyah bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giyiyor ve arka planda mavi bir tabela görünüyor. Tabelanın üzerinde okunması zor beyaz bir yazı var. Saçları kahverengi ve omuzlarından aşağı dökülüyor ve elleri göğsünde duruyor. Beyaz bir arka planın önünde duruyor ve güneş yüzünde parlayarak güzel yüz hatlarını aydınlatıyor.
İşaret Dili

İşaret Dili Hareketleri ve Anlamları

11 Aralık 2019