AnasayfaBlogEtkili Bir CV’de Olması Gerekenler
CV - Özgeçmiş

Etkili Bir CV’de Olması Gerekenler

08 Şubat 2020
Görüntüde gözlüklü ve mavi gömlekli bir kadın görülüyor. Sarı saçları var ve yüzü yakın planda görülüyor. Gözleri görülebiliyor ve ağzı hafifçe açık. Göğsünde siyah zemin üzerine beyaz bir harf ve küçük beyaz noktalar var. Arka planda kitaplarla dolu bir rafın bulanık görüntüsü ve bir kitaplık görülebiliyor. Kadın gözlük takıyor ve mavi gömleği görünüyor. Görüntü net ve kadına odaklanmış.
CV BölümüAçıklamaÖnem Derecesi
Kişisel BilgilerAd, soyadı, doğum tarihi ve yeri, cinsiyet, medeni durum, sürücü belgesi bilgisi ve askerlik durumu.Yüksek
İletişim BilgileriErişilebilir bir telefon numarası, e-posta adresi ve varsa LinkedIn adresi.Yüksek
İş / Staj DeneyimiÖnceki iş deneyimleriniz ve stajlarınız, yaptığınız işin detayları ve başarılarınız ile birlikte belirtilmeli.Yüksek
Eğitim BilgileriEğitim geçmişi ve aldığı akademik dereceler, önemli başarılar yazılabilir. Eğer not ortalaması düşükse yazılmamalı.Yüksek
Kurs / Sertifika BilgileriAlınan sertifikalar, kurslar, workshop'lar ve sertifikalarla ilgili bilgilerin detaylı olarak belirtilmesi gerekiyor.Orta
Yabancı Dil BilgisiYabancı dil bilgisinin seviye belirterek yazılması, konuşma, okuma ve yazma seviyesi ayrı ayrı belirtilmeli.Yüksek
Bilgisayar BilgisiKullanılan Office programları ve diğer yazılımlar, bunların seviyeleri detaylı olarak belirtilmeli.Yüksek
Dernek / Kulüp ÜyelikleriÜye olunan dernekler, topluluklar ve varsa bu gruplarda üstlenilen görevler.Orta
Hobiler ve İlgi AlanlarKişiye özgü ilgi alanları ve hobiler, kişiliği hakkında bilgi verir.Düşük
ReferanslarÖnceki iş ya da staj yerlerinden alınan referanslar, istenildiği takdirde gösterileceği belirtilmeli.Orta

Hayalinizdeki iş görüşmesi şansını yakalamanız için sizi işverene tanıtan ilk ve en önemli araç CV’dir. Kişisel özelliklerinizi, iş deneyimlerinizi, eğitim bilgilerinizi özetler. İnsan kaynakları yetkilisi ortalama 6 saniye içinde bir CV’yi inceler. Bu süre içerisinde Cv’nizin daha detaylı ve uzun süre incelenmesi için ilk izlenim çok önemlidir. İlgi çekici bir CV hazırlayarak bunu sağlamanız mümkün. Etkili bir CV’de olması gerekenleri öğrenmek için, Enstitü tarafından verilen CV hazırlama kursu özgeçmişinize değer katmak ve istediğiniz işi kapmak için size yardımcı olacaktır.

İlgili: Kısa Ön Yazı Örnekleri

Cv’de Neler Olmalı?

CV bir kişinin kariyer geçmişini ve gelecekte neler yapmayı hedeflediğini, genel kişilik özellikleri hakkında karşısındakine ipucu veren bir belgedir. Kişinin iş arama esnasında insan kaynakları yetkilisine özet bir şekilde kendini ve kariyer hedeflerini anlatmasını sağlar. Bütün CV’lerde olması gereken bazı bölümler vardır. CV lerde sahip olduğunuz bazı bilgi ve becerilerinizi aktarmak oldukça önemlidir. Peki bir CV’de neler olmalı?

MaddeAçıklama
Kişisel BilgilerAdınız, soyadınız, adresiniz, telefon numaranız ve e-posta adresiniz gibi temel iletişim bilgileri.
Özgeçmiş BaşlığıPozisyon ve sektörle ilgili özgeçmişinizi özetleyen kısa ve etkili bir başlık.
Özetİş deneyiminizi, becerilerinizi ve uzmanlık alanlarınızı özetleyen 3-4 cümlelik bölüm.
EğitimEğitim durumunuzu, derecenizi, okuduğunuz okulları ve mezuniyet tarihlerinizi belirtin.
İş DeneyimiÖnceki iş deneyimlerinizi, görevlerinizi, başarılarınızı ve çalıştığınız tarih aralıklarını belirtin.
Becerilerİşverenin ilgisini çekebilecek teknik ve bireysel becerilerinizi listeleyin.
Sertifikalar ve Lisanslarİş için önemli olan sertifika ve lisanslarınızı belirtin.
Ödüller ve BaşarılarKariyerinizde elde ettiğiniz ödüller, başarılar ve önemli projeleri listeleyin.
Gönüllü ÇalışmalarKatıldığınız gönüllü çalışmalar ve sosyal sorumluluk projeleri.
Dil BilgisiBildiğiniz dilleri ve yeterlilik seviyelerini belirtin.
Hobiler ve İlgi Alanlarıİşverenin sizi daha iyi tanımasına yardımcı olabilecek hobiler ve ilgi alanlarını belirtin.
Referanslarİşverenin sizin hakkınızda bilgi alabileceği referansların isimleri ve iletişim bilgileri.
Yayınlar ve Sunumlarİşle ilgili önemli yayınlarınızı, sunumlarınızı ve konferanslarda katılımınızı belirtin.
Projelerİlgili projelerdeki deneyimlerinizi, projenin amacını ve sizin görevinizle ilgili bilgileri belirtin.
Kurslar ve Eğitimlerİşle ilgili olarak aldığınız kurslar ve eğitimlerin detayları.
İşle İlgili ÜyeliklerMesleki ve işle ilgili üyeliklerinizi ve bu üyeliklerin süresini belirtin.
Bilgisayar Bilgisiİş için önemli olan bilgisayar programlarında ve uygulamalarda sahip olduğunuz bilgi ve yeterlilik seviyelerini belirtin.
Yabancı Dil Sınavları ve Puanlarıİşverenin dikkate alabileceği yabancı dil sınavları ve puanlarını belirtin.
Staj DeneyimleriGerçekleştirdiğiniz stajlar, staj yaptığınız şirketler, pozisyonlar ve süreleri.
Liderlik Deneyimiİşverenin ilgisini çekebilecek liderlik deneyimlerinizi ve rollerinizi listeleyin.
Araştırma ProjeleriKatıldığınız araştırma projelerini, projenin amacını ve sizin projedeki rolünüzü belirtin.
Profesyonel Gelişim AktiviteleriKatıldığınız atölye çalışmaları, seminerler, eğitimler ve konferanslar gibi profesyonel gelişim aktivitelerini belirtin.
Sanatsal ve Spor Başarılarİşverenin sizi daha iyi tanımasına yardımcı olabilecek sanatsal ve spor başarılarınızı listeleyin.
Patentler ve Buluşlarİşle ilgili önemli patentleriniz ve buluşlarınızı belirtin.
Özgeçmişinizi özelleştirinHer iş başvurusu için özgeçmişinizi özelleştirin ve iş ilanındaki gereksinimlere uyum sağlayacak şekilde düzenleyin.
Temiz ve düzenli bir formatCV'nizde temiz ve düzenli bir format kullanın, rahat okunabilir bir yazı tipi ve boyut seçin.
İmla ve dilbilgisi kontrolüCV'nizde imla ve dilbilgisi hatalarını önlemek için dikkatli bir kontrol yapın.

Düzenli bir görünüm

  • Her CV’de ad ve soyadı mutlaka bulunmalı.

  • Sürekli kullandığınız bir e-mail adresi ve telefon numarası size ulaşılabilmesi açısından önemlidir. LinkedIn bağlantısı bulunması avantaj sağlar.

  • Bütün bunlar düzenli bir görünümde hazırlanmalı.

Genel bir içerik olmalı

  • Kariyer hedefleri net bir şekilde ifade edilmeli ve kariyer özeti yazılmalı.

  • Sahip olduğu yetenekler belirtilmeli.

  • Staj ve iş tecrübeleri detaylı bir şekilde yazılmalıdır.

  • Eğitim bilgileri güncel olandan başlamak üzere belirtilmelidir.

  • Seminer, kurs ve sertifikalar düzgün bir sıralamayla belirtilmelidir.

  • İş becerileri, yabancı diller, bilgisayar kullanım bilgisine yer verilmelidir.

  • Pozisyona göre bu bilgiler uyarlanmalıdır.

Ek İçerik

  • Kişilik özelliklerinizde fark yaratacak hobi ve ilgi alanlarınız varsa bunları belirtmelisiniz. Klişe hobilerden uzak durun.

  • Askerlik bilgisi (erkek adaylar için), ehliyet ve başvurulan pozisyona uygun olacaksa fiziki özelliklere yer verilmeli.

  • Varsa referans bilgisi eklenmeli ya da istenildiği takdirde referans gösterileceği belirtilmeli.



Etkili Bir CV’de Bulunması Gerekenler

Kişisel Bilgiler

Ad, soyadı, doğum tarihi, doğum yeri, cinsiyet medeni durum ve sürücü belgesi bilgilerini içerir. Uyruğunuzu yurt dışındaki bir işe başvuru yaparken belirtebilirsiniz. Erkek adaylar için askerlik durumu yazılmalıdır. Seyahat etmeye engel durumunuzun olup olmadığını, seyahat etmenizi gerektirecek bir pozisyona başvuruyorsanız, belirtin.

İletişim Bilgileri

Sizi aradıklarında kolayca ulaşabilecekleri cep veya ev telefon numaranızı e-posta adresinizi ve ikamet adresinizi özgeçmişin başına yazın. Hangi ilden iş başvurusu yapıyorsanız o ilden ikametgah adresi vermelisiniz.

İş / Staj Deneyimi

Ters kronolojik sıra ile (en güncelden en eskiye doğru) her bir iş ve staj deneyiminiz yazılmalıdır. Hangi şirkette çalıştığınızı, hangi şehir veya ülkede, hangi departman ve pozisyonda olduğunuzu, yaptığınız işin tanımını, başlangıç ve bitiş tarihlerini yazmalısınız. İş tanımı kısmına şirketteki sorumluluklarınızı, firmanıza kattığınız değerleri ve kazandığınız başarılarınızı yazın.

Eğitim Bilgileri

Ters kronolojik sıra ile yani en son aldığınız eğitim bilgisi en üstte yer alacak şekilde ve tarih sırasına göre yazılmalıdır. Eğitim seviyesi (Yüksek lisans, Lisans, Lise vs.), okul, bölüm, şehir, ülke, başlangıç ve bitiş tarihleri bilgilerini içerir. Önemli başarılarınız ve aldığınız dereceleri belirtebilirsiniz. Not ortalamanız düşükse yazmayın.

Kurs / Sertifika Bilgileri

Almış olduğunuz sertifikalar, katıldığınız eğitimler, katılım belgeleri tersten kronolojik sıra ile yazılmalıdır. Sertifika adı, kurs /, kurum adı, içeriği hakkında kısa açıklama, başlangıç ve bitiş tarihleri bilgilerini belirtin. Aldığınız kurs ve sertifikalar sizi birçok rakibinizin önüne taşır. Enstitü tarafından verilen çoğu ücretsiz online eğitimler katılarak aldığın, ücretsiz sertifikalar ile özgeçmişinizi taçlandırın.

Yabancı Dil Bilgisi

Yabancı dil bilginiz, konuşma, okuma, yazma seviyeleri, ayrı ayrı belirterek yazın. Yabancı dil bilgisi seviyenizi ispatlayan sertifika, yurt dışında tamamladığınız bir dil kursu vs. varsa, belirtmeniz sizin için avantaj sağlar.

Bilgisayar Bilgisi

Kullandığınız office programlarını, bilgisayar bilginizi detaylandırılarak, ayrı ayrı seviyelerini belirtecek şekilde yazılmalıdır. Bilgisayar haricinde faks, daktilo gibi ofis araçlarının kullanımı konusunda bilgi ve deneyiminiz varsa yazılmalıdır.

İlgili eğitim: Office Programları Kursu

Dernek / Kulüp Üyelikleri

Herhangi üniversite topluluğu veya derneğe üye iseniz belirtebilirsiniz. Proje liderliği veya yönetim kurulu üyeliğiniz veya varsa belirtilebilir. Sosyal sorumluluk projeleri olumlu izlenim oluşturma açısından önemlidir. Özgeçmişinizi güçlendirecektir.

Hobiler ve İlgi Alanlar

Hobileriniz ve ilgi alanlarınız sizin hakkınızda bilgi verir. Nasıl bir kişilik yapısına sahip olduğunuz hakkında ilk izlenim verir. Klişe olmuş hobiler yazmak yerine farklılığınızı ortaya koyacak, gerçekten uğraştığınız bir spor dalını veya profesyonel olduğunuz sanat dalı hakkında bilgi verebilirsiniz. Spor veya sanat dalı hakkında başarılarınız, ödülünüz varsa bunu belirtin.

Referanslar

Özgeçmişin en sonunda referanslar başlığı yer almalıdır. Bu başlığın altına “Talep edildiğinde belirtilecektir” şeklinde bir ifade yazılabilir. Öğrenci ve yeni mezun kişiler üniversiteden bir hocanızı veya staj yaptığınız firmadaki amirinizi yazabilirsiniz. İş deneyimi olanlar için mevcut veya eski iş yerinizdeki müdürünüz yazılabilir. Sizinle ilgili olumlu fikir beyan edecek kişileri referans gösterin. Ve referans gösterdiğiniz kişiye mutlaka bilgi verin. Referans verdiğiniz kişinin ad, pozisyon, çalıştığı şirket ve telefon bilgilerini yazmalısınız.

Kariyer Hedefi

Başvuru yaptığınız pozisyona uygun özelliklerinizi etkili bir şekilde anlatmalısınız. Kendinizi net bir şekilde ifade eden bir paragraf hazırlamalısınız.

CV’yi Etkili Hale Getirmek için İpuçları

  • Başvurduğunuz şirkete ve pozisyona göre CV şablonu oluşturun. Bunun için ücretsiz CV hazırlama siteleri size destek olabilir. Şablonlardan yararlanarak kendi bilgilerinizi doldurmanız yeterlidir. Kendiniz yeniden CV oluşturmak isterseniz düzenli bir taslak oluşturarak işe başlayın. İşe girmek istediğiniz şirket yaratıcılık isteyen bir pozisyonda ise çeşitli çizgi ve renklerle görsel şıklık verebilirsiniz.

  • Mutlaka Cv’nize iş yerine uygun giyimli bir fotoğraf ekleyin. Günümüzde birçok şirket fotoğrafsız başvuru kabul etmemektedir.

  • Kısa ve öz cümleler kullanın. Uzun cümleler okuyanı sıkar ve dikkatinin dağılmasına neden olur. 2 sayfayı geçmeyen düzenli bir CV hazırlayın.

  • Ön yazı yazarak kendinizi, başarılarınızı net ve akıcı bir dille özetleyin. Değerlendirme yapan kişiler ön yazı olan başvurulara öncelik verirler.

  • Sayfa düzeni, imla kuralları, yazı tipi gibi ayrıntılara özen gösterin. CV’ye gösterilen özen adayın iş ahlakı ve çalışma prensibi hakkında karşı tarafa ipucu verir. CV’yi etkili hale getirmenin yolu düzgün ve hatasız olmasından geçer. Unutmayın CV’niz sizin aynanızdır.

  • Başvurulan şirkete ve pozisyona uygunsa popüler CV hazırlama sitesi bulup bundan faydalanın. Klasik şablon yerine, farklı görsellik içeren şablon ve grafik kullanabilirsiniz.

CV Yazarken Nelere Dikkat Etmeliyim?

  • Gönderim ve Zamanlama: Herhangi bir işveren tarafından özgeçmiş bilginiz istendiyse hiç vakit kaybetmeden gönderin. Önceden bir başkasına gönderilmiş haliyle yeni birine göndermeyin. Özellikle e-posta yoluyla gönderim yaparken kişisel gönderim yaptığınıza emin olun. Sizden CV bilgisini isteyen kişiye hangi pozisyonla ilgilendiğinizi belirterek gönderin.

  • İşe Göre CV Hazırlama: Her pozisyona farklı özgeçmiş hazırlamalısınız. Başvurduğunuz işe göre belli özelliklerinizi ön plana çıkarmalısınız. Yani özgeçmişinizi işin gerektirdiği duruma göre farklılaştırmalısınız. İşin özelliklerine göre sizde kendi özelliklerinizi öne çıkarmalısınız.

  • Amaç Belirleme: İş yaşamınızda gelmek istediğiniz yeri, ilerlemek istediğiniz alanı amacınız olarak belirtmelisiniz. Kendinden emin, ne istediğini bilen bir hedefi olan kişiler her zaman bir adım öndedir.

  • Şirket Adını Öne Çıkarın: Çalıştığınız sektörde yapılan işten çok şirket önem kazanabiliyor. Tanınmış ve sektörde bilinen bir şirkette çalışmışsanız iyi bir referans olarak algılanıyor. Bu nedenle deneyimlerinizde çalıştığınız şirket adını ön plana çıkarmalısınız.

CV Yazarken En Sık Yapılan Hatalar

  • Başlık kısmında CV, Özgeçmiş gibi ifadeler kullanmak.

  • Kişisel bilgileri en başa yazmak.

  • İş tanımı kısmını boş bırakmak.

  • İmla ve yazım hataları yapmak.

  • Koyu renk ve altı çizili cümleler kullanmak.

  • Abartılı yazı karakteri kullanmak

  • Deneyimleri, okul durumunu, sertifika tarihlerini vs. belirtirken, ters kronolojik sırayı kullanmamak.

  • Çok uzun cümle ve paragraflar yazmak.

  • CV’yi çok kısa ve özensiz hazırlamak.

  • Eksik adres bilgisi yazmak

  • Çok ince bir kâğıda yazmak

  • Gayri ciddi fotoğraf kullanmak.

  • İş tanımlarını belirtmemek.

  • Maaş beklentilerini CV’ye yazmak.

Kişisel Bilgiler, Ad, soyadı, doğum tarihi ve yeri, cinsiyet, medeni durum, sürücü belgesi bilgisi ve askerlik durumu, Yüksek, İletişim Bilgileri, Erişilebilir bir telefon numarası, e-posta adresi ve varsa LinkedIn adresi, Yüksek, İş / Staj Deneyimi, Önceki iş deneyimleriniz ve stajlarınız, yaptığınız işin detayları ve başarılarınız ile birlikte belirtilmeli, Yüksek, Eğitim Bilgileri, Eğitim geçmişi ve aldığı akademik dereceler, önemli başarılar yazılabilir Eğer not ortalaması düşükse yazılmamalı, Yüksek, Kurs / Sertifika Bilgileri, Alınan sertifikalar, kurslar, workshop'lar ve sertifikalarla ilgili bilgilerin detaylı olarak belirtilmesi gerekiyor, Orta, Yabancı Dil Bilgisi, Yabancı dil bilgisinin seviye belirterek yazılması, konuşma, okuma ve yazma seviyesi ayrı ayrı belirtilmeli, Yüksek, Bilgisayar Bilgisi, Kullanılan Office programları ve diğer yazılımlar, bunların seviyeleri detaylı olarak belirtilmeli, Yüksek, Dernek / Kulüp Üyelikleri, Üye olunan dernekler, topluluklar ve varsa bu gruplarda üstlenilen görevler, Orta, Hobiler ve İlgi Alanlar, Kişiye özgü ilgi alanları ve hobiler, kişiliği hakkında bilgi verir, Düşük, Referanslar, Önceki iş ya da staj yerlerinden alınan referanslar, istenildiği takdirde gösterileceği belirtilmeli, Orta
etkili bir cv’de olması gerekenler cv’de neler olmalı cv’nizi etkili hale getirmek için ipuçları cv yazarken nelere dikkat etmeliyim cv yazarken en sık yapılan hatalar
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömleğin önünde duruyor. Açık mavi renkteki gömleğin üzerinde hem yatay hem de dikey olarak uzanan beyaz çizgiler var. Saçları başının arkasında topuz yapılmış ve yüzü sol taraftan gelen sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Yüzünde sıcak ve huzurlu bir ifadeyle yana doğru bakıyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş, kendinden emin ve güçlü bir duruş sergiliyor. Yirmili yaşlarının başında gibi görünüyor.
Şule Mikdan
Blog Yazarı

Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü sarı saçlı, gözlüklü ve kolyeli bir kadını tasvir ediyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde küçük bir gülümseme var. Gözlükleri siyahtır ve köşesinde küçük yeşil ve siyah bir logo vardır. Kolyesi gümüş ve göğsüne doğru sarkıyor. Ayrıca, burnu ve gözlükleri, dudakları, gözü ve kolyesi yakın plandadır. Kadının saçları kulaklarının arkasında toplanmış ve küpe takmış. Cildi pürüzsüz ve sağlıklı görünüyor ve gözleri parlak ve uyanık. Yirmili yaşlarının ortalarında ya da sonlarında görünüyor.
CV - Özgeçmiş

CV Hazırlama İpuçları ve CV Örnekleri

11 Aralık 2019
Beyaz bir kağıt parçası üzerinde duran siyah bir kalemin yakın çekimi. Kalem kısmen görünmekte, tutma yeri ve kalemin ucu görünmektedir. Kalemin arkasında, biri ön planda diğeri arka planda olmak üzere iki gözlük var. Gözlükler siyah çerçeveli ve şeffaf camlıdır. Kağıt standart boyutta, pürüzsüz ve düz bir yüzeye sahip. Kalem pürüzsüz, siyah bir gövdeye ve küçük gümüş bir uca sahiptir.
CV - Özgeçmiş

İngilizce CV Nasıl Hazırlanır?

05 Aralık 2019
Elinde kalem tutan bir kişinin yakın çekimi. Kişi dikkatle bir kâğıt parçasına bakmakta, kolları ve kolu görüntüde görünmektedir. Kağıt kişinin yüzüne o kadar yakın tutulmuştur ki hafifçe bulanıktır. Arka planda, her ikisi de hafifçe odak dışında kalan bir klavye ve bir silah görülebiliyor. Kalem, kağıtta ne varsa yazmaya hazırmış gibi sabit tutuluyor. Kişinin gözleri odaklanmıştır ve ifadesi yoğundur. Odayı, eldeki görevi ima eden bir konsantrasyon havası dolduruyor.
CV - Özgeçmiş

Profesyonel CV Nasıl Hazırlanmalı?

26 Haziran 2019
Bu görüntüde gözlüklü ve siyah bluzlu genç bir kadın yer alıyor. Kendine güvenen ve kararlı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözleri, koyu renk saçlarıyla kontrast oluşturan ince metal çerçeveli gözlükleriyle çerçevelenmiş. Arka plan çoğunlukla siyah, ancak üzerine serpiştirilmiş bazı beyaz noktalar ve sol üst köşede sarı bir harf var. Gözlüğüne ek olarak, üzerinde birkaç yapboz parçası sallanan bir kolye de takıyor. Bu, hayatın bazen bir yapbozu bir araya getirmeye benzeyebileceğini sembolize ediyor olabilir - tamamlayabilmeniz için önce tüm doğru parçaları bulmanız gerekir!
CV - Özgeçmiş

İngilizce CV Örnekleri

18 Aralık 2019