AnasayfaBlogEngelsiz Dünyanın Engelsiz Hedefi: Online Eğitim
Online Eğitim

Engelsiz Dünyanın Engelsiz Hedefi: Online Eğitim

14 Ağustos 2018
Tekerlekli sandalyedeki bir adam sandalyede otururken bir panoya yazı yazıyor. Ayağında bir çift ayakkabı var ve elindeki işe odaklanmış durumda. Önündeki masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar var. Solunda saksı içinde bir bitki ve arka planda bir kitaplık var. Sandalyenin arkasında gümüş kulplu beyaz bir çekmece var. Tekerlekli sandalyenin tekerleği ön planda, tekerleğin karmaşık detaylarını gösteren bir yakın çekim.
HedefSorunÇözüm
Engelsiz DünyaHakim olan engellerAnlayışlı, saygılı ve sevgi dolu bir tutum
Engelsiz EğitimEğitim hakkının herkes tarafından eşit bir şekilde kullanılamamasıOnline Eğitim Sistemi
İnsanlar Arasında SaygıSaygısız davranışlar ve ön yargılarBireysel ve toplumsal farkındalığın artırılması
Toplumsal KapsayıcılıkBazı grupların dışlanması veya geri bırakılmasıEşitlik ve adalet ilkelerinin güçlendirilmesi
Bilinçli Bir ToplumBilinç düzeyinin düşük olmasıEğitsel faaliyetler ve bilinçlendirme kampanyaları
İnsan Haklarına Saygıİnsan haklarının ihlaliHukuki düzenlemeler ve denetimler
Daha İyi Bir DünyaMevcut sorunlar ve zorluklarDeğişim ve yenilikçi yaklaşımlar kabul etme
Kişisel GelişimKişisel gelişim fırsatlarının sınırlı olmasıKişisel gelişim programları ve eğitimler
Eşit FırsatlarFırsat eşitsizliğiEşitlikçi politikalar ve uygulamalar
Bireysel ÖzgürlüklerÖzgürlüklerin kısıtlanmasıBireysel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması

Benim hayalimdeki dünyada insanlar birbirlerine daha anlayışlı, saygılı ve sevgi dolu. Maalesef ki gerçek dünya böyle değil. Hayatımızda türlü zorluklarla karşı karşıya kalabiliyoruz.

Hiç hayatınızda engelli bir bireyin engelsiz hayallerini düşündünüz mü? Hayatımızdaki türlü zorluklar karşısında neler neler başarabileceğimiz mesela. Tüm bu zorluklar karşısında her şeye rağmen ayaklarının üstünde durabilmek...

Amacım eğitimi tamamlayıp güzel bir kariyer hedeflemek. Hayalimde eğitimimi tamamlayıp güzel bir kariyer hedefleyebilmeyi planlayıp başaracağıma inanmayan kişiler için her şeye rağmen ayaklarımın üstünde durmak istiyorum. Bu oldukça zorlu süreçte zorlanacağımı bilsem bile üstesinden gelmem gerekiyor. En çokta okuyup engelli arkadaşlarıma daha fazla yardımcı olmak ve onlar için bir şeyler yapmayı düşündüm. Bu nedenle birtakım nedenlerden dolayı yarım bıraktığım özel eğitimime tekrar başlamaya karar verdim.

Eğitimim esnasında gerek sosyal hizmet uzmanlarından yardım alarak gerekse öğretmenlerimin tavsiyelerini dinledim. Bu zorlu süreç karşısında eğitimimi başarıyla bitirdim. Bundan sonraki hedefimde ise atacağım ilk adım üniversitede sosyal hizmet ve danışmanlık bölümü eğitimini alarak benim gibi engelli birçok insana yardımcı olup imkânsız denilen birçok şeyin olmadığını ve biz engelli bireyler olarak ayrıca istediğimiz zaman engelleri aşabileceğimiz hedeflerin bizim elimizde olduğunun farkındalığını yaratmak istiyordum.

Engelsiz eğitim için neler yaptım?

İnternetten hedeflediğim bölüm hakkında daha detaylı araştırmalar yaparak üniversite sınavına hazırlandım. Kazandığım puan sonucunda engelim nedeniyle yaşadığım birtakım zorluklardan dolayı ulaşım problemi yaşadım. Bu sebepten dolayı daha detaylı araştırmam sonucunda AÜ Açık öğretim web sayfası aracılığıyla sistemden ders videolarını, soru çözümleri ve araştırma görevlileri ile etkili iletişim sağlayabileceğimi öğrendim.

Bu oldukça harika bir sistem. Birçok dezavantaj yaşadığım sorunlar karşısında oldukça olumlu bir çözüm odağı olduğunu düşünüyorum. Yeni bir üniversiteye başlamanın heyecanıyla hemen hesabımı aktifleştirerek sistemi kontrol etmeye başladım.

Canlı ders yayınları başlayınca dersleri aksatmadan takip ettim ve hep dışarı çıktığım zaman tabletime uygulamayı indirip yolculuk esnasında testleri çözdüm. Böylece sosyal hayatıma da zaman ayırabiliyor ve etkinliklere katılabiliyorum.

Harika bir şey değil mi bu?



Ders çalışırken online eğitim sistemi sayesinde gerek evde olsun gerekse dışarıya çıktığım zamanlarda istediğim her yerde mobil uygulama sayesinde eğitimime devam edebiliyorum. Benim açımdan hedefime oldukça çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Ayrıca akademik makaleler sayesinde kendimi olabildiğince sosyal anlamda geliştiriyorum.

Bu arada işitme engelli insanlar ile iletişim sorunu yaşamamak için işaret dili öğrenmeye de karar verdim. Üniversitem bittiği zaman güzel bir işe girip orada daim olarak çalışmak istiyorum. Benim gibi engelli insanlara tavsiyem kendilerine inansınlar. Çünkü kendilerini geliştiremeyerek ve başarabileceği şeyleri göremeyerek neler kaybedebileceğini ancak bir işi başardıktan sonra fark edebilirler. Bu nedenle şu an öyle bir karar versinler ki gelecekteki yaşamları da kendilerine binlerce teşekkürler etsin…

İnsanların birbirlerini daha anlayışlı karşılayacak sevgi dolu bir dünya dilerim.

Yazar: Meryem ÇINAR

Engelsiz Dünya, Hakim olan engeller, Anlayışlı, saygılı ve sevgi dolu bir tutum, Engelsiz Eğitim, Eğitim hakkının herkes tarafından eşit bir şekilde kullanılamaması, Online Eğitim Sistemi, İnsanlar Arasında Saygı, Saygısız davranışlar ve ön yargılar, Bireysel ve toplumsal farkındalığın artırılması, Toplumsal Kapsayıcılık, Bazı grupların dışlanması veya geri bırakılması, Eşitlik ve adalet ilkelerinin güçlendirilmesi, Bilinçli Bir Toplum, Bilinç düzeyinin düşük olması, Eğitsel faaliyetler ve bilinçlendirme kampanyaları, İnsan Haklarına Saygı, İnsan haklarının ihlali, Hukuki düzenlemeler ve denetimler, Daha İyi Bir Dünya, Mevcut sorunlar ve zorluklar, Değişim ve yenilikçi yaklaşımlar kabul etme, Kişisel Gelişim, Kişisel gelişim fırsatlarının sınırlı olması, Kişisel gelişim programları ve eğitimler, Eşit Fırsatlar, Fırsat eşitsizliği, Eşitlikçi politikalar ve uygulamalar, Bireysel Özgürlükler, Özgürlüklerin kısıtlanması, Bireysel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması
engelsiz eğitim online eğitim uzaktan eğitim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.