AnasayfaBlogEğitimcilerin İzlemesi Gereken 5 Film
Kişisel Gelişim

Eğitimcilerin İzlemesi Gereken 5 Film

13 Ağustos 2021
Bu resim kolajı, çeşitli faaliyetlerde bulunan bir grup insanı tasvir ediyor. Resmin ortasında ciddi bir ifadeye sahip bir adam ve arkasında kırmızı saplı ve uzun gölgeli bir kara tahta var. Adamın solunda yakın çekim bir kitap, sağında ise takım elbise giyen bir kişi yer alıyor. Ayrıca sol üst köşede karla kaplı bir ağaç ve alt orta ve en sağda ekose gömlek giyen iki kişi var. En sağdaki adam mavi bir gömlek giyerken, soldaki kadın da mavi bir gömlek giyiyor. Sonuç olarak, bu fotoğraf kolajı bir grup insanın yaşamlarına ilginç bir bakış sunuyor.
Film AdıYayın YılıKonusu
Öğretmen Kemal1981Cumhuriyet idealistliği ve mücadelesinin bir öğretmen gözünden anlatıldığı bir yapıt. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki köy-aydın çatışmasına eğitimcinin bakışını sunar.
Hichki - Hıçkırık2018Bir eğitimcinin sorunlarıyla mücadelesi ve dezavantajlı bir sınıfa öğretmenlik yapmayı hedeflemesi anlatılıyor. Eğitim sürecindeki hayal kırıklıkları, sorunlar ve hedefler dile getiriliyor.
School of Rock2003Müzisyen olma hayali güden bir kişinin öğretmen olarak işe başlaması ve geleneksel eğitim yöntemlerini terk ederek eğitimi eğlenceli hale getirmeyi denemesi anlatılır.
Whiplash2014Bir öğrencinin sert bir müzik öğretmeninin kontrolünden geçtiği zorlu müzikal yolculuğu anlatır. Öğrencinin sanata ve öğretmenine olan ambivalansı dile getirilir.
3 İdiots20093 mühendislik öğrencisi arasında geçen dostluk ve eğitim hayatında yaşadıkları zorlukları konu eder. Kendi yeteneklerine uygun olarak bir yol izlemenin önemini vurgular.
Taare Zameen Par2007Özel eğitim gerektiren bir çocuğun eğitimdeki zorluklarını ve öğretmeninin bu durumu çözme çabalarını anlatır.
Özgürlük Yazarları2007Bir eğitimcinin zorlu bir sınıfı dönüştürme çabalarını konu eder. Öğrenci yönlendirme ve ilham verme temalarına odaklanır.
Öğretmen2016Öğrencilerine aşırı baskı uygulayan bir öğretmenin düşüşünü anlatır. Eğitim sisteminin sorunlarına critik bakış sunar.
Mr. Holland’ın Opusu1996Bir müzik öğretmeninin hayatını ve öğrencileri üzerinde pozitif bir etki yapma çabalarını konu eder.
Stand and Deliver1988Bir matematik öğretmeninin düşük başarı oranına sahip öğrencilerini motive ederek, onları başarıya ulaştırma çabalarını konu alır.

"Ben tüccar değilim, eğitimciyim." Böyle sesleniyordu Hababam Sınıfı Serisinden Mahmut Hoca; tüm zihni körelmiş eğitimci sıfatı taşıyanlara. Günümüz eğitim sisteminde ise değişen bir şey pek de yok. Bugün eğitim sisteminin sorunları ile beraber, eğitimci olması gereken adayların ve kadrolu öğretmenlerin de ciddi eksiklikleri ve mesleğe ilgisizliği, eğitimci zihniyetinden oldukça uzak durumlar. Bugünkü yazımızda ise bu durumun tam tersi bir liste ile karşınızdayız. Eğitimcilerin izlemesi gereken 5 film listemizi, öğrenmeye ve öğretmeye sadık tüm eğitimcilerin ve eğitimci adaylarının ilgisine sunuyoruz. 

Eğitimcilerin İzlemesi Gereken 5 Film Nedir?

Eğitimcilerin izlemesi gereken filmleri listelemeden önce gelin biraz eğitimci profilinden bahsedelim. Filmlerde ve kitaplarda aşina olduğumuz bir öğretmen veya eğitmen profili var. Bu profil, genel olarak ideal bir öğretmen tasviri sunuyor. Fakat ülkemizde ve dünyada, idealistliğin önündeki tuğlalar gittikçe kalınlaşıyor.

Yine de idealistliğe en yakın mesleğin öğretmenlik olduğunu düşüneceğimiz durumlar da vardır. Öğretmen, öğrendiği bilgi ve tecrübeyi aktarır ve sadece ticari kaygılarla hareket etmez. Zaten bir eğitimciyi eğitimci yapan vasıflardan biri de mesleğin önündeki tuğlaların farkında olarak mesleği yerine getirmeye çabalamasıdır. 

Eğitmen ya da eğitimci; teşvik eder, ilham verir ve öğrenciyi değerlendirerek yönlendirir. Öğrencinin potansiyelini ölçer ve her şeyden önce bir yol çizebilmesi için yolun kendisinden bahseder. Kısaca öğretmen eğitim sistemine bağlı olarak çalışır ama öğretmenin, eğitim sisteminin dışına çıkabilmesi onu eğitimci yapar. Buradan yola çıkarak ve lafı daha fazla uzatmadan gelin, eğitimcilerin izlemesi gereken 5 filmden söz edelim.

Öğretmen Kemal - 1981

Cumhuriyet idealleri ve cumhuriyetin idealist öğretmen hedefi. Öğretmen Kemal, tüm Cumhuriyet hedeflerini içinde barındırarak Karalar köyüne öğretmenlik için gider. Fakat Cumhuriyetin ilk yıllarındaki atmosfer, Öğretmen Kemal'in köy ahalisiyle sorunlar yaşamasına sebep olur. İstenen bir cahillik, ve cahillikle, gericilikle mücadeleye baş koyan bir Ata Okulu'nun aydın öğretmeni.

Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren işlenen köylü-aydın çatışmasına bir eğitimcinin gözüyle bakmak için Öğretmen Kemal en ideal filmlerden biri. Filmi tüm eğitimcilerinin izlemesini önermekle birlikte, filmin; yolu köylerden geçen öğretmenlere daha bir anlam ifade edeceğini de belirtelim.

Hichki - Hıçkırık 2018

Daha önce 3 İdiots ve Taare Zameen Par filmleriyle eğitim sistemine ciddi eleştiriler sunan Hint sineması, 2018 yılında Hıçkırık filmiyle de eğitim dünyasına ele almaya devam ediyordu. Hıçkırık tam anlamıyla bir öğretmen filmi. Hem de eğitim sisteminin sorunlarıyla boğuşmaya zorlanan bir öğretmen profilini ele alan bir film. Hıçkırık filmini listemize almanızı sağlayan konusu ise şöyle:

Naine Mathur, Torette sendromundan muzdarip bir öğretmen adayıdır. Bir öğretmen adayıdır ;çünkü idealist bir şekilde mesleğine atılmayı bekleyen bu kadın öğretmen, okullardan ret cevabı almaktadır. Ta ki kendisinin de mezun olduğu St.Notkers High School'dan öğretmenlik teklifi gelene kadar. İşte filmin esas mesajlarını verdiği bölüm de bu öğretmenlik macerasından başlangıcıyla açılıyor.

Çalıştığı okulda, dezavantajlı bir sınıfa öğretmenlik yapmaya çabalayan Naine, ilham aldığı okuluna şimdi ilham vermek için kolları sıvar. Film; sadece öğrencilerin sıkıntılarına değil, bir öğretmenin hayal kırıklıklarına, sorunlarına ve hedeflerine odaklanmasıyla da ilgi çekici bir hâle geliyor. Filmin ana konusunu, film içindeki bir replikle de anlatmak mümkün: "Sıradan bir öğretmen sadece öğretir. İyi bir öğretmen, öğrettiği şeyleri anlamanızı sağlar. Bazı öğretmenler ise bize ilham verir."

Hıçkırık filminin, öğrenci yönlendirme ve ilham verme temasına benzer bir başka alternatif film önerimiz ise Özgürlük Yazarları.


İlginizi çekebilir:


School of Rock - 2003

Eğitimcilerin izlemesi gereken 5 film listemizin bir diğer filmi ise en eğlenceli eğitimci filmlerinden biri olan School of Rock. Eğitimin oldukça eğlenceli yanlarına odaklanan film, komedi seven eğitimcilere de uygun bir film. Hep bir müzisyen olma hayali kuran Dewey Finn, çalıştığı rock grubu ile "Gruplar Savaşıyor" yarışmasına katılmaya hazırlanırken aslında gruptan çıkarıldığını anlar.

Bundan sonra ise para kazanmak amacıyla bir okulda yedek öğretmen olarak işe başlar. Geleneksel eğitim yöntemlerini uygulamayan ve çocuklarla ilgilenmeyi pek de sevmeyen Dewey, okulun müzik sınıfından gelen tanıdık seslerle beraber, kendi ve çocuklar için bambaşka bir maceraya girişir. 

 Atmosferinden dolayı filmi yaşı küçükler için düşünebilirsiniz; fakat eğitim sisteminin sıkıcılığını bir yana bırakarak eğlenceli bir izleti sunan film, sanıyoruz ki eğitimcilerin tam da istedikleri şey. Hem rock severlere hem de okulda alternatif bir eğlence düşünen tüm eğitimci adaylarına filmi rahatlıkla öneririz.

Whiplash - 2014

Listemizin bir diğer filmi, 2010 yılının en iyi filmlerinden biri olan Whiplash. Whiplash belki de bu listenin en zorlayıcı filmi. Filmi, ideal bir eğitmen portresine bakmak için izlemenizi önermeyiz. Daha çok öğrencinin yeteneğini ve potansiyeli keşfetme yolculuğunda, eğitmenin bu potansiyeli nasıl ortaya çıkarabileceğine yönelik öğretmen-öğrenci ilişkileri açısından bakmanız daha doğru olacaktır.

Tabii ki filmdeki öğretmen Fletcher'a birebir özenmeden bunu yaparsanız filmden çok daha iyi çıkarımlar elde edebilirsiniz. . Aslında bir bakıma öğrenci psikolojisini ve mücadelesini anlamak ve bu yolda öğrenciden de bir şeyler öğrenmek, sanırım filmin bize hediye ettiği çıkarımlardan biri. Kısaca filmin ana konusundan da bahsedelim. 

Caz okulunu kabul edilen Andrew, baterist olma hayali ile girdiği okulda sürekli çalışarak okulun sert ama duayen hocalarından Fletcher'ın dikkatini çeker. Kendine ait baskıcı bir öğretme metotu olan Fletcher, Andrew'u okulun prestijli müzik grubuna alır. Bu andan itibaren baterist olma hedefini gerçekleştirmek isteyen Andrew ile "iyiydi" sözünü kabul etmeyen mükemmelliyetçi Fletcher'ın psikolojik savaşını izliyoruz.

2010 yılının en iyi filmlerinden biri olmanın yanında, cesaretlendirme, çaba, hedefler, aile ilişkileri ve eğitimin aslında ne olması gerektiğine dair de düşündürücü bir film, Whiplash.

Beyond The Blackboard - Kara Tahtanın Ötesinde 2011 

Öğretmen olmak ve bunun ötesine geçip bir fark yaratmak. Gerçekten öğretmenliği kutsal yapan ana faktör, öğrenciler gözünde daha önce görmedikleri bir fark yaratmak belki de. Beyond The Blackboard, eğitimin geleneksel sembollerinden biri olan kara tahtanın ötesini hedefleyen bir öğretmeni ele alıyor.

Mesleki endişeler taşıyan bir öğretmen profili oldukça gerçekçi ve zannediyoruz ki göreve yeni başlayan bir öğretmen, filmle rahatlıkla empati kurabilecek. Film, genç öğretmen Stacey'in depoyu andıran bir sığınma evindeki çocuklara öğretmenlik yapmaya gitmesiyle başlıyor. İlk günün hayal kırıklığını taşıyan Stacey, süreç içinde öğrenciler için bir anlam yaratacak gücü bulacaktır. 

Eğitimcilerin izlemesi gereken 5 film listemizin sonuna geldik. Öğretmen filmleri olarak da geçen filmleri izlerken, umarız bakış açınızı geliştirmenize de önayak oluruz.

Öğretmen Kemal, 1981, Cumhuriyet idealistliği ve mücadelesinin bir öğretmen gözünden anlatıldığı bir yapıt Cumhuriyetin ilk yıllarındaki köy-aydın çatışmasına eğitimcinin bakışını sunar, Hichki - Hıçkırık, 2018, Bir eğitimcinin sorunlarıyla mücadelesi ve dezavantajlı bir sınıfa öğretmenlik yapmayı hedeflemesi anlatılıyor Eğitim sürecindeki hayal kırıklıkları, sorunlar ve hedefler dile getiriliyor, School of Rock, 2003, Müzisyen olma hayali güden bir kişinin öğretmen olarak işe başlaması ve geleneksel eğitim yöntemlerini terk ederek eğitimi eğlenceli hale getirmeyi denemesi anlatılır, Whiplash, 2014, Bir öğrencinin sert bir müzik öğretmeninin kontrolünden geçtiği zorlu müzikal yolculuğu anlatır Öğrencinin sanata ve öğretmenine olan ambivalansı dile getirilir, 3 İdiots, 2009, 3 mühendislik öğrencisi arasında geçen dostluk ve eğitim hayatında yaşadıkları zorlukları konu eder Kendi yeteneklerine uygun olarak bir yol izlemenin önemini vurgular, Taare Zameen Par, 2007, Özel eğitim gerektiren bir çocuğun eğitimdeki zorluklarını ve öğretmeninin bu durumu çözme çabalarını anlatır, Özgürlük Yazarları, 2007, Bir eğitimcinin zorlu bir sınıfı dönüştürme çabalarını konu eder Öğrenci yönlendirme ve ilham verme temalarına odaklanır, Öğretmen, 2016, Öğrencilerine aşırı baskı uygulayan bir öğretmenin düşüşünü anlatır Eğitim sisteminin sorunlarına critik bakış sunar, Mr Holland’ın Opusu, 1996, Bir müzik öğretmeninin hayatını ve öğrencileri üzerinde pozitif bir etki yapma çabalarını konu eder, Stand and Deliver, 1988, Bir matematik öğretmeninin düşük başarı oranına sahip öğrencilerini motive ederek, onları başarıya ulaştırma çabalarını konu alır
Eğitimcilerin İzlemesi Gereken 5 Film Eğitimcilerin İzlemesi Gereken 5 Film nedir Eğitimcilerin İzlemesi Gereken filmler öğretmenlerin izlemesi gereken filmler Hichki School of Rock Whiplash
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup adam karmaşık bir makinenin etrafında durmaktadır. Öndeki adam mavi bir ceket giyerken, arkadaki adam uzun bir palto giymektedir. Makine karmaşık bir şekilde detaylandırılmıştır ve çeşitli bileşenlere sahiptir. Takım elbiseli bir adam bir elinde bir kap tutmakta ve diğer eliyle bir şeyi işaret etmektedir. Başka bir adam kollarını kavuşturmuş durmakta ve bakmaktadır. Son adam bir şeye dikkatle bakıyor ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Tüm adamlar makinenin etrafında durmuş, dikkatle onu incelemektedir.
Kişisel Gelişim

Mühendislerin İzlemesi Gereken 6 Film

01 Ağustos 2021
Üniforma giyen bir grup adam sıra halinde durmaktadır. İlk adam siyah bir üniforma, siyah bir kemer ve siyah bir kep giymektedir. İkinci adam gri bir kazak giymekte ve kırmızı bir kravat takmaktadır. Üçüncü adam beyaz bir gömlek ve siyah bir takım elbise giymektedir ve elinde bir dizüstü bilgisayar vardır. Dördüncü adam siyah bir gömlek ve mavi bir kazak giymektedir. Beşinci adam elinde bir çanta ve bir kitap taşımaktadır. Altıncı adam bir sandalyede oturmakta, gri bir kazak giymekte ve mavi bir kravat takmaktadır. Yedinci adam siyah bir gömlek ve gri bir ceket giyiyor. Arka planda bir adamın bulanık görüntüsü görülüyor.
Kişisel Gelişim

Öğretmenlerin İzlemesi Gereken 15 Film

05 Mart 2021
Bir adam gökyüzüne uzanan merdivenleri tırmanırken görülüyor. Adamın üzerinde açık renkli bir kıyafet var ve merdivenleri kararlılıkla çıkıyor. Görüntünün arka planı beyaz ve mavi bir gökyüzüdür ve merdivenler açık renkli bir malzemeden yapılmış gibi görünmektedir. Merdivenler uzun ve dolambaçlı ve adam merdivenlerde istikrarlı bir şekilde ilerliyor. Ayrıca arka planda beyaz yelkenli bir yelkenli ve görüntünün sol üst köşesinde siyah metinli beyaz bir tabela görülüyor. Görüntünün alt kısmına yakın bir yerde bir kişinin vücudunun bulanık bir görüntüsü görülüyor.
Kişisel Gelişim

İletişimcilerin İzlemesi Gereken 16 Film

03 Eylül 2021