AnasayfaBlogEczane Hizmetleri Bölümü (MYO)
Bölümler

Eczane Hizmetleri Bölümü (MYO)

28 Ekim 2020
Bu resim, çeşitli ürünlerden oluşan rafları olan bir mağazayı göstermektedir. Raflar farklı renk ve şekillerde çeşitli ürünlerle dolu. Görüntünün sağ üst köşesinde yeşil zemin üzerinde beyaz bir O harfi görülüyor. Ortada, renkleri bulanıklaştırılmış bir logonun yakın çekimi yer alıyor. Resmin sol alt kısmında çeşitli renkli nesnelerin bulunduğu bir raf yer alıyor. Görüntünün sol üst köşesinde siyah bir arka plan üzerinde beyaz bir metin ve sağ alt köşede renkli bir desenin bulanık görüntüsü görülmektedir. Bu görüntü, bir mağazanın ürünlerine ve raflarına ayrıntılı bir bakış sağlayarak bir görüntü başlığı veri kümesi hazırlamak için mükemmeldir.
Bölüm BilgisiNedir / Ne İş YaparEk Bilgiler
Eczane Hizmetleri Bölümü (MYO)Ön lisans programıdır; Eczane hizmetleri teknikeri yetiştirir.2 yıllık bir eğitimdir; hem devlet hem de özel üniversitelerde bulunmaktadır.
Çalışma OrtamlarıBaşta eczane olmak üzere, ilaç ve tıbbi ürün hizmeti veren kuruluşlarda görev alırlar.Kamu ve özel sektördeki sağlık kuruluşlarından çalışacak yetkinliğe sahiplerdir.
Bölüm DersleriSağlık bilimleri alanına yönelik dersler ve mezunların mesleki yeterliliklerini gösterebilecek dersler verilir.Pratik eğitim ile birlikte teorik eğitim de mevcuttur.
DGS ile Geçilebilecek Lisans BölümleriBiyokimya, Kimya ve Kimya Mühendisliği2 yıllık ön lisans eğitimin ardından DGS ile geçiş yapılır.
Eczane Hizmetleri Bölümü İş İmkânlarıKamu ve özel sektöre bağlı kurum ve eczanelerde çalışabilirler.Eczane teknikerliği unvanına sahip olurlar.
Özel - Kamu EczaneleriDoktorların verdiği reçeteleri okuyarak uygun ilacı müşteriye verir, eczacının gözetiminde uygun ilaçları hazırlar.Bu kurumlarda yardımcı tekniker olarak görev alır.
Eczane Hizmetleri Bölümünü Kimler Tercih EtmeliSağlık alanında çalışmayı düşünen, kimya ve biyokimya alanlarına ilgi duyan öğrenciler tercih etmelidir.İletişim becerileri gelişmiş, teknoloji ve güncel bilimlerle ilgilenen öğrencilere hitap eder.
Eczane Hizmetleri Bölümü DersleriTıbbi Terminoloji, Hastalıklar Bilgisi, Temel Anatomi ve Fizyoloji, Temel Farmakoloji, Kimya, Matematik, Biyoloji, İlaç Bilgisi, Halk Sağlığı, Biyokimya, Bilgisayar Kullanımı, İngilizce, İletişim Becerileri, Temel Eczane UygulamalarıMezun olabilmek için toplam 120 AKTS değeri tamamlanmalıdır.
Eczane Hizmetleri Bölümü.Eczane hizmetleri, ilaç ve tıbbi ürün hizmeti veren kuruluşlarda eczane yardımcısı kazandırır.Üniversitelerin Sağlık Meslek Yüksekokullarında yer alır.
Eczane Hizmetleri MezunlarıEczanelerde, ilaç satış ve üretim firmalarında, laboratuvarlarda görev alabilir.Vatandaşlarla direkt iletişim halinde olup sağlık sektörüne yardımcı olurlar.

Sağlık ön lisans bölümleri içinde yer alan eczane hizmetleri, en çok tercih edilen sağlık bölümlerinden de biridir. Ön lisans sağlık bölümlerinin TYT ile öğrenci alması ve iş imkânlarının da çokluğu bu bölümleri popüler hâle getirmektedir. Eczane hizmetleri bölümü de eczane hizmetleri teknikeri yetiştiren popüler sağlık alanlarından biri. Bölüm, popüler bölümler arasında yer almasıyla birlikte taban puanları da fazla yüksek olmamaktadır. 2 yıllık bir eğitim sonucu tekniker yetiştiren bölüm, hem devlet hem de özel üniversitelerde bulunmaktadır. 

Eczane hizmetleri bölümü, başta eczane olmak üzere, ilaç ve tıbbi ürün hizmeti veren kuruluşlarda çalışacak, yardımcı sağlık teknikeri yetiştiren bir alandır. Mezunlar, kamu ve özel sektördeki sağlık kuruluşlarından çalışacak yetkinliğe sahiplerdir. Bir ön lisans program eğitimi veren bölüm, çeşitli ülkelerde 3 yıllık eğitim sunabilmektedir. Ülkemizde ise her üniversitede 2 yıllık eğitim verilir. Bölümün popülaritesi bir yana önemli bir sağlık alanında çalışmak için  yalnızca tek bir etkene bakarak tercih yapmak doğru değildir. Bundan dolayı bölümü her yönüyle ele aldığımız yazımızı okuduktan sonra bölüm tercihinizi kesinleştirmenizi öneririz. 

Eczane Hizmetleri Bölümü Nedir?

Eczane hizmetleri bölümü, üniversitelerin Sağlık Meslek Yüksekokullarında yer alır. Bölüm, ülkemizde 44 üniversitede eğitim sunmaktadır. Ayrıca ikinci öğretim çeşitli burs seçenekleri de bölümde yer almaktadır. Eczane hizmetleri, başta eczane olmak üzere ilaç ve tıbbi ürün üreten kurumlara, eczane yardımcısı kazandırmaktadır. 

Eczane hizmetleri bölümü, 2 yıllık eğitim boyunca sağlık bilimleri alanına yönelik dersler verir. Bunun yanı sıra mezunların, mesleki yeterliliklerini gösterebilecek dersler de bölümde yer almaktadır. Bölümde, pratik eğitim ile birlikte teorik eğitim de bulunmaktadır. Eczane hizmetleri bölümü, DGS aracılığıyla ilgili lisans bölümlerine de geçiş hakkı tanımaktadır. Bu bölümler; Biyokimya, Kimya ve Kimya Mühendisliği alanlarıdır. 

Bölüm, eczane ve ilaç sektörünün ihtiyaç duyduğu teknikeri, bilimsel ve alana özgü metotları uygulayarak yetiştirmektedir. Bölüm mezunları edindikleri mesleki yeterlilik ve deneyim ile ilgili kurum ve kuruluşlarda görev almaktadırlar. 

Eczane Hizmetleri Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Eczane hizmetleri mezunları, kamu ve özel sektöre bağlı kurum ve eczanelerde çalışabilmektedirler. Kamudaki alımlar düşük olsa da mezunlar, özel sektör dahilinde iş bulabilmektedir. Eczane teknikerliği unvanına sahip mezunlar; eczanelerde, ilaç satış ve üretim firmalarında ve laboratuvarlarda çalışabilmektedir. Eczanelerde görevli teknikerler, eczacılara yardımcı sağlık personelidir. Özel ve kamu sektöre bağlı eczanelerde, yardımcı tekniker olarak mezunlar; doktorların verdiği reçeteleri okuyarak uygun ilacı müşteriye verir, eczacının gözetiminde uygun ilaçları hazırlar. Bölüm mezunlarının mesleki sorumlulukları arasında; uygun ilaçları ve ürünleri hazırlamak, sunmak, ilgili eczanelerin kurumsal yüzü olarak müşteri ile sağlıklı bir iletişim kurmak, yeni teknolojileri ve güncel bilgileri meslek içinde kullanmak yer alır. 

Eczane teknikerleri, eczane hizmetleri alanında gerekli kayıtları tutar ve gerekli bilgi teknolojilerini de kullanır. Kısacası mezunlar, eczane ortamı içinde gerekli mesleki sorumluluklarını yerine getirirken bir yandan da yetkinliklerini kullanmaya çalışırlar. 

Eczane Hizmetleri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Eczane hizmetleri bölümü, öncelikle sağlık alanında çalışabilecek öğrencilere ihtiyaç duymaktadır. Bölümü tercih etme noktasında, bir sağlık teknikeri olacağınızın bilincinde olmalısınız. Yine kimya ve biyokimya alanlarına da belirli bir ilgi duymanız gerekiyor; çünkü bölüm dersleri genellikle bu alanlardan oluşmaktadır. Eczane hizmetleri bölümünü tercih etmeden önce mesleki sorumluluklara da göz atmanızı öneririz. Eczane ortamında çalışacağınız için sürekli mevcut eczacı çalışanlarla iletişim halinde olacaksınız. Ayrıca müşteri ilişkileri için mutlaka iletişim becerilerinizi geliştirmeniz gerekir. Yine, meslek içinde kendinizi geliştirmeniz ve güncel bilgisayar teknolojilerini iş için kullanabilmeniz beklenir. 

Eczane Hizmetleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Eczane hizmetleri bölümü, pratik ve teorik eğitiminin verildiği bir ders müfredatına sahiptir. Bölümdeki pratik derslerin yanı sıra staj uygulaması da eğitim içerikleri arasında yer alır. Eczane hizmetleri dersleri, genellikle kimya ve ilaç bilgisine yöneliktir. Bölümde, alana yönelik hazırlanan temel fen ve sağlık dersleri yer almaktadır. Ayrıca bir sağlık bölümü olduğundan, tıbbi terminoloji dersi de bölümde bulunmaktadır. Mezun olabilmek için toplam 120 AKTS değerine ulaşmanız gerekilen bölümde; seçmeli ve zorunlu dersler şu şekildedir: 

  • Tıbbi Terminoloji

  • Hastalıklar Bilgisi

  • Temel Anatomi ve Fizyoloji

  • Temel Farmakoloji

  • Kimya

  • Matematik

  • Biyoloji

  • İlaç Bilgisi

  • Halk Sağlığı 

  • Biyokimya

  • Bilgisayar Kullanımı

  • İngilizce

  • İletişim Becerileri

  • Temel Eczane Uygulamaları

  • İlk Yardım

  • Medikal Ürünler

  • Meslek Etiği

  • Doğal Ürünler

  • Eczane Kayıtları ve Stok Yöntemleri

  • Toksikoloji

  • Sağlıkta Kalite Yönetimi

  • Mikrobiyoloji

  • İlaç Kimyası

  • İlaç Şekilleri

  • Mesleki İngilizce

  • Eczane Hizmetleri Uygulama Laboratuvar

  • Topluma Hizmet Uygulamaları/ Sosyal Sorumluluk Projesi

  • Staj Uygulaması

Eczane Hizmetleri Bölümü MYO Taban Puanları ve Sıralama

Eczane hizmetleri bölümü, devlet ve özel üniversitelerde bulunmasıyla öğrencinin alternatif üniversite seçeneklerini de artırmaktadır. Bölüm, TYT ile öğrenci alması almasına rağmen sayısal kökenli bir meslek barındırır. Eczane hizmetleri taban puanları ve sıralamaları açısından ilk 5'te yer alan üniversitelerin çoğu özel üniversitelerin burslu kontenjanlarıdır. Devlet üniversiteleri açısından ilk 5'te ise şu üniversiteler yer almaktadır: Hacettepe, Ege, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi. 

Eczane hizmetleri bölümü; burslu, yarı yarıya burs ve ikinci öğretim kontenjanlarına sahiptir. Bölüm, 2019 yılında en yüksek 423.807 sıralamaya değerine bağlı olarak tercih edilmiştir. Kontenjanı dolu olup en düşük sıralama değerine sahip üniversite ise Kıbrıs Amerikan Üniversitesidir .(1.560.642)

Pek çok ilin devlet ve özel üniversitesinde bulunan bölümü tercih ederken ilk önce sıralama değerlerine bakmanız gerekir. Hem ön lisans hem de lisans bölümleri tercihinde, öncelik sıralamadır. Eczane hizmetleri bölümü myo için de hazırladığımız sıralaması ve puanı yüksek ilk 5 üniversiteyi aşağıda listeledik, ilgili üniversiteye giren öğrencilerin oluşturdukları ortalama netlerine ise Yök Atlas uygulamasından bakabilirsiniz. 

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralamaİstanbul Medipol ÜniversitesiEczane Hizmetleri (Burslu) 297,66482423.807Bezm-i Âlem ÜniversitesiEczane Hizmetleri (Burslu)292,48717459.409Üsküdar ÜniversitesiEczane Hizmetleri (Burslu-İÖ)288,68411487.508Hacettepe ÜniversitesiEczane Hizmetleri287,66484495.303 Ege ÜniversitesiEczane Hizmetleri286,21498506.875

Eczane Hizmetleri Bölümü (MYO), Ön lisans programıdır; Eczane hizmetleri teknikeri yetiştirir, 2 yıllık bir eğitimdir; hem devlet hem de özel üniversitelerde bulunmaktadır, Çalışma Ortamları, Başta eczane olmak üzere, ilaç ve tıbbi ürün hizmeti veren kuruluşlarda görev alırlar, Kamu ve özel sektördeki sağlık kuruluşlarından çalışacak yetkinliğe sahiplerdir, Bölüm Dersleri, Sağlık bilimleri alanına yönelik dersler ve mezunların mesleki yeterliliklerini gösterebilecek dersler verilir, Pratik eğitim ile birlikte teorik eğitim de mevcuttur, DGS ile Geçilebilecek Lisans Bölümleri, Biyokimya, Kimya ve Kimya Mühendisliği, 2 yıllık ön lisans eğitimin ardından DGS ile geçiş yapılır, Eczane Hizmetleri Bölümü İş İmkânları, Kamu ve özel sektöre bağlı kurum ve eczanelerde çalışabilirler, Eczane teknikerliği unvanına sahip olurlar, Özel - Kamu Eczaneleri, Doktorların verdiği reçeteleri okuyarak uygun ilacı müşteriye verir, eczacının gözetiminde uygun ilaçları hazırlar, Bu kurumlarda yardımcı tekniker olarak görev alır, Eczane Hizmetleri Bölümünü Kimler Tercih Etmeli, Sağlık alanında çalışmayı düşünen, kimya ve biyokimya alanlarına ilgi duyan öğrenciler tercih etmelidir, İletişim becerileri gelişmiş, teknoloji ve güncel bilimlerle ilgilenen öğrencilere hitap eder, Eczane Hizmetleri Bölümü Dersleri, Tıbbi Terminoloji, Hastalıklar Bilgisi, Temel Anatomi ve Fizyoloji, Temel Farmakoloji, Kimya, Matematik, Biyoloji, İlaç Bilgisi, Halk Sağlığı, Biyokimya, Bilgisayar Kullanımı, İngilizce, İletişim Becerileri, Temel Eczane Uygulamaları, Mezun olabilmek için toplam 120 AKTS değeri tamamlanmalıdır, Eczane Hizmetleri Bölümü, Eczane hizmetleri, ilaç ve tıbbi ürün hizmeti veren kuruluşlarda eczane yardımcısı kazandırır, Üniversitelerin Sağlık Meslek Yüksekokullarında yer alır, Eczane Hizmetleri Mezunları, Eczanelerde, ilaç satış ve üretim firmalarında, laboratuvarlarda görev alabilir, Vatandaşlarla direkt iletişim halinde olup sağlık sektörüne yardımcı olurlar
eczane hizmetleri bölümü eczane hizmetleri bölümü myo eczane hizmetleri taban puanları eczane hizmetleri mezunları eczane hizmetleri dersleri
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.