AnasayfaBlogDizayn Ofis Mimarı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Dizayn Ofis Mimarı Nedir? Ne İş Yapar?

31 Mayıs 2021
Bir kişi elinde tuttuğu bir plana bakıyor. Kâğıdın arka planı beyazdır ve üzerinde kırmızı yazılar ve ayrıntılar vardır. Kişinin elleri odaktadır ve detayları okurken parmaklarının kağıt üzerinde hareket ettiği görülebilir. Kişi dikkatle konsantre olmuş, yüzünde odaklanmış bir ifadeyle planı incelemektedir. Kağıt ışığa tutularak kişinin ayrıntıları daha yakından incelemesi sağlanmıştır. Arka planda, kişinin rahat bir ortamda çalıştığını düşündüren bir masa ve sandalye görülüyor. Işıklandırmanın iyi olması, kişinin planı kolaylıkla okuyabilmesini sağlıyor. Kişinin yüzü ışık tarafından aydınlatılıyor ve kararlı ifadesi görülüyor.
KonuAçıklamaÖnemli Bilgiler
Dizayn Ofis Mimarının TanımıYetkili mimar tarafından belirlenen tasarım ve planların detaylı çizimlerini yapan, baş mimara bağlı çalışan kişi.Dizayn ve detay çizim sürecini yürütür, çalışma alanının daha verimli kullanılması için çözümler üretir.
Dizayn Ofis Mimarının GörevleriProjelerin iyileştirilmesi, düzenlenmesi ve kullanışlı hale getirilmesinde aktif rol alır.Proje ile ilgili teknik konularda destek verir, problemli alanları çözümler.
Eğitim GereklilikleriDizayn Ofis Mimarlığı Mesleği için İç Mimarlık ya da Mimarlık bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.Teknik bilginin yanı sıra mesleki nitelikler de önemlidir.
Çalışma AlanlarıDizayn ofis mimarı, ticari binalar ve iç mekan düzenlemeleri üzerine yoğunlaşır.Bilgisayar destekli çizim programları üzerinden çalışmalarını yürütür.
Mimari ModellemeMimari modelleme, dizayn ofis mimarının görevlerinden bir tanesidir.Kavramsal taslaklar geliştirir ve çizimler oluşturur.
Maliyet TahminiDizayn ofis mimarı, projeler için maliyet tahmininde bulunup, sözleşmeler ve teknik raporlar hazırlar.Mimarın onayı gereklidir.
Mesleki GelişimDizayn ofis mimarı, mesleki gelişimini sürdürmeye devam etmelidir.Kişisel gelişim programları ve sektörel ilerlemeleri takip etmesi önemlidir.
Maaş BilgisiYeni işe başlamış bir dizayn ofis mimarının maaşı en düşük 3.000 TL'dir.Tecrübe kazandıkça ve daha fazla sorumluluk alındıkça maaşlar artabilir.
İş İmkanlarıDizayn ofis mimarı, hem kamu alanında hem de özel sektörde çalışabilir.Projede problem olarak görülen alanlarda destek vermelidir.
Dizayn Ofis Mimarlığına İlgiDizayn ofis mimarlığına ilgi duyan kişiler daha fazla bilgi almak için araştırma yapabilir.Kişiye uygun programları ve kursları araştırmak önemlidir.

Dizayn ofis mimarı projenin baş mimarına bağlı olarak çalışmalarını yürütür. Projenin tasarım ve detaylı çizim sürecini yürütmektedir. Özellikle bir binanın iç ve dış tasarımında büyük bir rol üstlenen dizayn ofis mimarı çeşitli olarak birçok farklı alanda sorumluluk alabilir. Çalışma alanının daha verimli kullanılması üzerine oldukça farklı konuda destek olan dizayn ofis mimarı, projede sıkıntılı olan yerleri estetik ve teknik bilgilerine dayanarak çözümlemektedir.

Dizayn ofis mimarı; şantiye süreci, yapım süreci ve teknik konularda proje mimarına destek verir. Dizayn ofis mimarları yapılacak olan projenin iyileştirilmesine, düzenlenmesine ve daha kullanışlı hale gelmesine önemli katkılarda bulunur.

Yazımızda dizayn ofis mimarı nedir? Dizayn ofis mimarı ne iş yapar? Dizayn ofis mimarı olmak için hangi şartlar aranır? Sorularına yanıtlar hazırladık.

Dizayn Ofis Mimarı Nedir?

Dizayn ofis mimarı, yetkili mimar tarafından karar verilen bina tasarım ve planlarının detaylı çizimlerini hazırlamakla sorumlu olan kişidir. Dizayn ofis mimarı çalışmaları sırasından tamamen baş mimara bağlıdır. Herhangi bir mekanın tasarımı sırasında bulunan bütün tasarlama sürecine dahil olur. Dizayn ofis mimarları alanın daha verimli kullanılması için belirli çözümler üretmesi gerekir.

Dizayn mimarı mekan tasarımı yaparken aynı zamanda proje üreten ve problemlere estetik çözümler getiren teknik bir personel olarak adlandırılabilir. Teknik çözümler sayesinde başarılı bir proje hazırlayan kişilerdir.

Dizayn ofis mimarı olmak isteyen kişiler üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İç Mimarlık ya da Mimarlık bölümlerinden mezun olmaları gerekir. Teknik eğitimin yanı sıra bazı mesleki nitelikle sahip olması da beklenir. Bu niteliklere sahip olmak hem başarısında rol oynar hem de iş alım sürecinde önemli roller üstlenir.

Dizayn Ofis Mimarı Ne İş Yapar?

Dizayn ofis mimarı şantiye süreci sırasında projelendirme ile ilgili birçok aktif rol üstlenir. Bunun yanında projelerin saha mühendisi ve mimarıyla işbirliği içinde olarak, projenin bitmesi için gereken bütün desteği vermekle görevlidir. Proje bitimine ve imalat tamamlanana kadar geçen bütün sürecin yönetimi dizayn ofis mimarının sorumluluğundadır. Mimarın gözetimi altında çalışan Dizayn Ofis Mimarının genel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Bilgisayar destekli çizim programları aracılığı ile ticari binalar için iç mekan düzenlemeleri planlar.

  • Shopdrawing çizimlerini yapar.

  • İnşaat çizimleri için kavramsal taslaklar geliştirir.

  • Mimari çizim, teknik özellikler, mühendislik hesaplamaları ve destekleyici belgeleri inceler ve bu doğrultuda inşaat çizimleri oluşturur.

  • Mimari modelleme yapar.

  • Tasarım özelliklerine ve gerekli malzemelerin miktarlarına göre izlenmesi gereken prosedür ve talimatları belirler.

  • Gerekli ekipman özelliklerini belirlemek üzere yapıların ısı kaybını ve ısı muhafazasını hesaplar.

  • Mimarın onayıyla, projeler için maliyet tahminlerinde bulunur, sözleşmeler, ihale belgeleri ve teknik raporlar hazırlar.

  • Mimarın takibi altında tasarım şartnamelerine uygunluğu denetler.

  • Müşteri sunumunda kullanmak üzere iç tasarımların renkli çizimlerini hazırlar.

  • Şantiye dahilinde sağlık ve güvenlik standartlarına uygun çalışma faaliyetlerinde bulunur.

  • Mesleki gelişimi sürdürmeye devam eder.

Dizayn Ofis Mimarı Maaşları

Dizayn ofis mimarları, baş mimar gözetiminde projenin başından sonuna kadar gerçekleşen bütün saha içi ve saha dışı işlemleri kontrol etmekle görevli kişilerdir. Bununla beraber dizayn ofis mimarları, projede problem olarak görülen alanlarda teknik ve estetik olarak destek vermelidir. Çalışma alanları oldukça geniştir. Yaşanan sektörel ilerlemeler nedeniyle bu alanda çalışan meslek mensuplarına oldukça fazla ihtiyaç duyulur. Kamu alanında ve özel sektörde çalışmalarını yürütme imkanı elde ederler.

Dizayn ofis mimarlarının kendilerini geliştirmeye devam etmeleri çok önemlidir. Bu alanda yaşanan gelişmeleri yakından takip etmeli ve kendilerini kişisel gelişim programları ile desteklemeleri gerekir. Bu hem çalışmalarının performansını yükseltir hem de daha başarılı olmalarını sağlar. İşverenler işe alım sırasında kişinin teknik bilgisinin yanı sıra sahip olduğu özellikleri de inceler.

Dizayn ofis mimarlarının aldıkları maaşlarda değişiklik gösterir. Çalıştıkları kurumun özellikleri, eğitimleri ve tecrübeleri maaşlarını belirleyen en önemli unsurlardır. Dizayn ofis mimarı ne kadar kazanır inceleyelim.

  • Yeni iş başlayan bir dizayn ofis mimarı en düşük 3.000 TL maaş alır.

  • Bir süre tecrübe kazanmış bir dizayn ofis mimarı ise ortalama 5.000 TL gelir elde eder.

  • En fazla kazanan bir dizayn ofis mimarı ise 7.200 TL kazandığı görülmektedir.

Dizayn Ofis Mimarı Nasıl Olunur?

Dizayn ofis mimarlığı alanına ilgi duyan kişiler öncelikle nasıl bir eğitim ile karşı karşıya kalacaklarını merak eder. Ardından en çok araştırılan konu da iş imkanlarıdır. Dizayn mimarı olmak isteyen kişilerin mutlaka dört yıllık bir üniversitede lisans eğitimini tamamlaması gerekmektedir. İç Mimarlık ya da mimarlık bölümünden mezun olan kişiler, dizayn ofis mimarı olarak çeşitli görevlerde iş bulma imkanına sahiptir. Projenin iç ve dış pek çok konusunda teknik ve kreatif olarak destek olan dizayn ofis mimarları özellikle projenin problem yaşanmadan ilerlemesi için oldukça büyük bir rol üstlenir. Bu alanda çalışmalar yürütecek kişilerin yaşam boyu gelişimlerini devam ettirmeleri gerekir. Bunun en önemli sebebi sürekli yenilikler ortaya çıkmasıdır. Sektör oldukça dinamiktir ve ayak uydurmaları beklenir. İşverenler dizayn ofis mimarı seçimi yaparken kişilerin tüm niteliklerini değerlendirir. Bir adım önde olan adayı tercih eder. Dizayn ofis mimarında olması gereken özellikler nelerdir, inceleyelim.

  • AutoCad gibi teknik çizim programlarına hakim olmaları mesleklerinin olmazsa olmaz aranan özelliklerinden biridir.

  • Yapı malzemeleri konusunda bilgi sahibi olmaları istenir.

  • Ekip çalışması ve yönetimini sağlama becerisi göstermeleri gerekir.

  • Görselleştirme yeteneğine sahip olmaları gerekir.

  • Shopdrawing çizimleri yapabilecek kadar bilgi sahibi olmaları istenir.

  • Sonuç odaklı çalışmaları önemlidir.

  • Analitik düşünme kabiliyetine sahip olmaları ve problemler karşısında hızlı ve etkin çözümler üretmeleri gerekmektedir.

  • Raporlama ve sunum yapabilecek sözlü ve yazılı iletişim becerisi göstermeleri gerekir.

  • Erkek adaylar için, askeri yükümlülüğünü tamamlamış olmak önemlidir.

  • Bazı durumlarda baş mimar gözetiminde liderlik becerileri kullanmaları gerekebilir.

İlgili eğitim: Yöneticilik Ve Liderlik Eğitimi

Dizayn Ofis Mimarının Tanımı, Yetkili mimar tarafından belirlenen tasarım ve planların detaylı çizimlerini yapan, baş mimara bağlı çalışan kişi, Dizayn ve detay çizim sürecini yürütür, çalışma alanının daha verimli kullanılması için çözümler üretir, Dizayn Ofis Mimarının Görevleri, Projelerin iyileştirilmesi, düzenlenmesi ve kullanışlı hale getirilmesinde aktif rol alır, Proje ile ilgili teknik konularda destek verir, problemli alanları çözümler, Eğitim Gereklilikleri, Dizayn Ofis Mimarlığı Mesleği için İç Mimarlık ya da Mimarlık bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir, Teknik bilginin yanı sıra mesleki nitelikler de önemlidir, Çalışma Alanları, Dizayn ofis mimarı, ticari binalar ve iç mekan düzenlemeleri üzerine yoğunlaşır, Bilgisayar destekli çizim programları üzerinden çalışmalarını yürütür, Mimari Modelleme, Mimari modelleme, dizayn ofis mimarının görevlerinden bir tanesidir, Kavramsal taslaklar geliştirir ve çizimler oluşturur, Maliyet Tahmini, Dizayn ofis mimarı, projeler için maliyet tahmininde bulunup, sözleşmeler ve teknik raporlar hazırlar, Mimarın onayı gereklidir, Mesleki Gelişim, Dizayn ofis mimarı, mesleki gelişimini sürdürmeye devam etmelidir, Kişisel gelişim programları ve sektörel ilerlemeleri takip etmesi önemlidir, Maaş Bilgisi, Yeni işe başlamış bir dizayn ofis mimarının maaşı en düşük 3000 TL'dir, Tecrübe kazandıkça ve daha fazla sorumluluk alındıkça maaşlar artabilir, İş İmkanları, Dizayn ofis mimarı, hem kamu alanında hem de özel sektörde çalışabilir, Projede problem olarak görülen alanlarda destek vermelidir, Dizayn Ofis Mimarlığına İlgi, Dizayn ofis mimarlığına ilgi duyan kişiler daha fazla bilgi almak için araştırma yapabilir, Kişiye uygun programları ve kursları araştırmak önemlidir
dizayn ofis mimarı baş mimar proje tasarım lisans dizayn ofis mimarı nedir dizayn ofis mimarı ne iş yapar dizayn ofis mimarı maaşları dizayn ofis mimarı nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.