AnasayfaBlogDistribütör Nedir? Nasıl Olunur?
Meslekler

Distribütör Nedir? Nasıl Olunur?

25 Şubat 2021
Bu görüntü, kırmızı pimli ve mavi düğmeli bir klavyenin yakın çekimini göstermektedir. Klavye dikdörtgen şeklinde beyaz bir yüzeye sahiptir. Klavyenin sağ üst köşesinde kırmızı ve beyaz bir daire bulunmaktadır. Klavyenin üzerinde dikdörtgen şekilli mavi bir işaretin yakın çekimi yer almaktadır. Sağda mavi dikdörtgen bir nesnenin yakın çekimi var. Klavyenin sağ tarafında beyaz bir nesnenin yakın çekimi yer almaktadır. Klavyenin altında beyaz bir nesnenin yakın çekimi görülüyor. Klavyenin sol alt köşesinde beyaz bir yüzeyin yakın çekimi görülmektedir. Klavyenin sol tarafında mavi bir yüzey üzerinde beyaz bir daire yer almaktadır. Klavyenin tüm bileşenleri, kolayca tanınmasını sağlayan belirgin bir renk kontrastına sahiptir.
KonuAçıklamaÖnemli Notlar
Distribütörün TanımıBir ürünün ya da bir hizmetin tanıtım, satış ve dağıtımını üstlenen kişilere distribütör denir.Bir aracı konumuna sahip olan distribütörler aracılığı ile kurumlar, ürünlerine ait reklam, satış ve dağıtım etkinliklerini daha kapsamlı ve etkili yürütürler.
Distribütörlük ŞartlarıAnlaşmalı olduğu kurumun ürünlerinin depolanması ve sevkiyatını sağlamak, etkili bir pazarlama sistemi kurmak ve bayilerin çalışmalarını yakından takip etmek gibi bazı şartların sağlanması gerekir.Distribütörlük, formal bir eğitim gerektirmemekle birlikte, genellikle işletme ve lojistik eğitimi alan kişiler tercih eder.
Distribütörün GörevleriBir üreticinin ya da tedarikçinin ürününü pazarlamak ve satışını yapmak, satıcılara satış öncesi eğitim vermek ve ürünü veya hizmeti bayi ve sisteme uygun olarak pazarlamak, distribütörün en temel görevlerindendir.Üretici ya da tedarikçiler ile yapılan sözleşmenin içeriği görev tanımlarını etkiler.
Distribütör İş İmkanlarıSatış ve pazarlama, ticaret ve mağazacılık alanında çalışmalarını yürüten kişilerin yanı sıra, kozmetik, giyim ve sağlık gibi sektörlerde de iş fırsatları bulunmaktadır.Sektörel ihtiyaçların artmasıyla distribütöre olan talep de yükseliyor.
Distribütörün ÖzellikleriEtkili bir pazarlama yeteneği, yüksek iletişim becerisi, müşteri portföyünü belirleme ve yönetme becerisi distribütörlerde aranan niteliklerdir.Rekabetçi ve hızlı değişen pazar ortamında başarılı olabilmek için bu özelliklere sahip olmak oldukça önemlidir.

Distribütör, günümüzde sık sık duyduğumuz sözcükler arasındadır. Fransızca kökenli olan distribütör kelimesi, dağıtıcı anlamına geliyor. Distribütörler, tanıtım ve satış faaliyetlerini yürüten kişilere verilen mesleki bir tanımdır. Yaptıkları iş ve günümüzde geçerliliği bakımından popüler meslekler arasında olduğunu söyleyebiliriz. Gün geçtikçe yaygınlaştığı da gözlemleniyor.

İş yaşamında distribütörler aracılığı ile kurumlar, ürünlerine ait reklam, satış ve dağıtım etkinliklerini daha kapsamlı ve etkili bir şekilde yürütüyor. Kurumların en büyük isteklerinden biri tüm bu süreçlerin daha hızlı ve ekonomik bir şekilde yürütülmesidir. Bu kapsamda bakıldığında distribütörlük sözleşmeleri, en çok imzalanan sözleşme türleri içinde göze çarpmaya devam ediyor.

Bu alandan faaliyet vermek isteyen adaylar nasıl distribütör olabileceklerini, mesleğin sorumluluklarını ve getirilerini iyice araştırmak ister. Resmi bir eğitim gerektirmeyen distribütörlük, genellikle işletme ve lojistik eğitimi alan kişilerin tercih ettiği mesleklerdendir. Çalışacağı kurumun ürünleri hakkında kapsamlı bir eğitim alması süreci yönetebilmesi için yeterlidir. Bu alanda faaliyet veren kişilerin sayısı her geçen gün artmaya devam etmektedir.

Distribütör Ne Demek?

distribütör olmak isteyen kişiler, distribütörlüğün tam olarak ne anlama geldiğini ve tam olarak hangi işleri yaptıklarını araştırır ve öğrenmek ister. distribütör, mağaza ya da kurumlara ürün tanıtımı yapan ve tedarik sürecinden sorumlu gerçek veya tüzel kişilere verilmiş olan addır. distribütörler bu görevlerini yerine getirirken bir ürünün üreticisi ile dağıtım veya tedarik kanalında yer alan bir başka kurum arasında aracılık yaparak çalışan meslek sahibidir.

Bir üretici veya tedarikçi firmaya ait ürünlerin belirli bir bölgede, dağıtımını ve satışını gerçekleştiren yetkili kişilere ya da firmalara distribütör denir. Üretici firma, tüm bölgelerde kendi adına bayilik açmak yerine, yerel firmalar aracılığı ile bu işlemleri tamamlamak istiyor. Aralarında hukuki anlaşmalar yaparak, ürün dağıtımı, pazarlaması ve satılmasını gerçekleştirmiş oluyor.

Yerel firmaların, üretici firmanın ürün veya hizmetlerini anlaşmaya göre dağıtım ve satış işlemini gerçekleştirmelerine distribütörlük adı veriliyor. Distribütör olabilmek için aşağıdaki özelliklere sahip olmak başarılı bir meslek mensubu olmayı sağlar.

  • Distribütör, etkili bir pazarlama yeteneğine sahip olmalıdır.

  • Pazarlayacağı ürün veya hizmet hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıdır.

  • Her ürüne ve hizmete yönelik müşteri portföyü belirlemelidir.

  • Lojistik ağını kurmalıdır.

  • Takım çalışması için ve yönetimine yatkınlığı olmalıdır.

  • İnsan ilişkilerinde başarılı olması, yüksek iletişim becerisi göstermesi gerekir.

Distribütör Nasıl Olunur?

Distribütör olmak için resmi bir eğitim aranmamaktadır. Sözleşme imzaladığı üretici veya toptancının ürünleri veya hizmetleri hakkında verilen eğitimlere katılması zorunluluğu vardır. Üniversitelerde yer alan; İktisadi ve İdari Bilimler, işletme, pazarlama ve lojistik lisans eğitimlerinden mezun olan kişilerin bu alanda akademik bilgi ve disiplinler doğrultusunda daha başarılı oldukları görülmektedir.

Distribütör Olma Şartları Nedir?

Distribütör olmak isteyenlerin bazı önemli şartları doğru ve etkin bir şekilde yerine getirmesi gerekir.

  • Anlaşma halinde oldukları kurumun ürünlerinin depolanması ve sevkiyatını sağlamak.

  • Etkili bir pazarlama sistemi kurmak.

  • Kurumun yer aldığı bölgede ana bayi, alt bayi ve satış temsilciliği gibi sistemleri kurmak.

  • Satış sonrası teknik destek verilebilmesini ve müşteri memnuniyetini sağlamak.

  • Bayilerin yaptıkları çalışmaları yakından takip etmek.

  • Lojistik ağ kurmak.

  • Pazarlama konusu olan ürün veya hizmete dair yeterli bilgiye sahip olmak.

  • Müşteri portföyünü doğru olacak şekilde oluşturmak.

Distribütörün Görevleri Nelerdir?

Distribütör, toptancı görevi üstlenmenin yanı sıra bazı durumlarda toptancıdan daha aktif bir role sahip olabilir. Toptancı, işletmesi için bir satış kanalı oluşturma olanağına sahip olamaması nedeniyle veya lojistik harcamalara bir bütçe harcamak istemiyorsa, bir ürünü pazarlama ve dağıtımını yapmak için distribütöre ihtiyaç duyar. Distribütör, yetkili dağıtıcı kişi veya şirket olarak görev üstlenir. Üretici ya da tedarikçiler ile yaptıkları sözleşmenin içeriğine göre görev tanımları farklılık gösterebilir. Distribütörün en temel sorumluluklarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Üreticinin ya da toptancının ürününü pazarlamak ve satışını yapmak.

  • Satıcılara satış öncesi eğitim vermek, yeni ürünler hakkında tüm satıcıları bilgilendirmek.

  • Ürünü veya hizmeti bayi ve sisteme uygun olarak pazarlamak ve satış yapmak.

Distribütör İş İmkanları Nelerdir?

Distribütör; satış ve pazarlama, ticaret ve mağazacılık alanında çalışmalarını yürüten kişilerdir. Bununla beraber kozmetik, giyim ve sağlık gibi oldukça önemli alanlarda da distribütörlük sistemine başvurulduğu görülüyor. Her geçen gün artan sektörel ihtiyaçlar, distribütöre olan ihtiyacı da arttırıyor. Bu durum bu alanda hizmet veren kişilerin çalışma alanlarını da genişletiyor. İlerleyen yıllarda daha birçok sektörde distribütör çalışmaları ile karşılaşılacağımız açıkça görülüyor.

Distribütör Maaşları Ne Kadar?

Distribütörler, anlaşma yaptıkları kurumların ücret politikaları, faaliyet alanları ve üstlendikleri sorumluluklara göre serbest piyasa koşullarında farklı maaşlar ile çalışabilirler. Distribütörler, genel olarak tamamladıkları veya tamamlamada aracılık ettikleri satışlara göre alacakları komisyon usulü ile çalışmalarını sürdürür. Bu nedenle tam olarak bir maaş bilgisi vermek zordur.

Distribütör Garantili Ürün Ne Demek?

Distribütörler kurumlarla anlaşma yaparak, ürün veya hizmetlerinin tanıtım, satış sorumluluğunu üstleniyor. Distribütör garantisi verilen ürünlerde kullanıcı distribütörü muhatap olarak kabul etmiş oluyor. Bu şu demek oluyor; yurt dışı kaynaklı olabilir ya da başka bölgede yer alan üretici firma, satış yapmakta olduğu ülkedeki veya bölgedeki bir servis ile anlaşma sağlıyor. Bu servisler aracılığıyla ürünleri için tamir ve onarım hizmeti vermiş oluyor. Müşteriler, distribütör aracılığı ile ürün satın aldıklarında, aldıkları ürün distribütör garantili ürün olarak alınmış oluyor.

Özellikle yurt dışı bağlantılı elektronik cihaz alış verişinde bu durum sık sık yaşanıyor. Cep telefonu, tablet veya bilgisayar alımlarında ithalatçı firma ya da distribütör garantili gibi ifadeler duyuyorlar. İthalatçı firma, ithal ettiği veya satışa sunduğu ürünlerin garantisini kendi karşılamış oluyor. Anlaştığı bir servis aracılığı ile arıza ve tamir işlemlerini tamamlıyor. Distribütör garantili üründe ise üretici firma anlaşma yaptığı ya da kendi adına açmış olduğu servislerle garanti kapsamı içinde olan ürünlere ücretsiz tamir işlemi uyguluyor.

Distribütörün Tanımı, Bir ürünün ya da bir hizmetin tanıtım, satış ve dağıtımını üstlenen kişilere distribütör denir, Bir aracı konumuna sahip olan distribütörler aracılığı ile kurumlar, ürünlerine ait reklam, satış ve dağıtım etkinliklerini daha kapsamlı ve etkili yürütürler, Distribütörlük Şartları, Anlaşmalı olduğu kurumun ürünlerinin depolanması ve sevkiyatını sağlamak, etkili bir pazarlama sistemi kurmak ve bayilerin çalışmalarını yakından takip etmek gibi bazı şartların sağlanması gerekir, Distribütörlük, formal bir eğitim gerektirmemekle birlikte, genellikle işletme ve lojistik eğitimi alan kişiler tercih eder, Distribütörün Görevleri, Bir üreticinin ya da tedarikçinin ürününü pazarlamak ve satışını yapmak, satıcılara satış öncesi eğitim vermek ve ürünü veya hizmeti bayi ve sisteme uygun olarak pazarlamak, distribütörün en temel görevlerindendir, Üretici ya da tedarikçiler ile yapılan sözleşmenin içeriği görev tanımlarını etkiler, Distribütör İş İmkanları, Satış ve pazarlama, ticaret ve mağazacılık alanında çalışmalarını yürüten kişilerin yanı sıra, kozmetik, giyim ve sağlık gibi sektörlerde de iş fırsatları bulunmaktadır, Sektörel ihtiyaçların artmasıyla distribütöre olan talep de yükseliyor, Distribütörün Özellikleri, Etkili bir pazarlama yeteneği, yüksek iletişim becerisi, müşteri portföyünü belirleme ve yönetme becerisi distribütörlerde aranan niteliklerdir, Rekabetçi ve hızlı değişen pazar ortamında başarılı olabilmek için bu özelliklere sahip olmak oldukça önemlidir
distribütör nedir distribütör nasıl olunur distribütör ne demek distribütör ne iş yapar
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Sarı baretler ve güvenlik yelekleri giyen bir grup adam bir dizüstü bilgisayarın etrafında toplanmış. Ekose gömlek giyen bir adam dizüstü bilgisayarı kullanırken diğer adamlar bakmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranı aydınlatılmış ve adamlardan birinin sarı baretinde bazı beyaz yazılar görülüyor. Dizüstü bilgisayarın, sarı baretin ve bir adamın kolunun yakın çekimleri görülür. Adamların hepsi koruyucu giysiler giymektedir ve bir konuşma yapıyor gibi görünmektedirler.
Lojistik Yönetimi

Lojistik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

13 Temmuz 2021
Bir el, etrafında bir grup insanın toplandığı bir cihazı tutmaktadır. Siyah saçlı bir kadın grubun en önünde duruyor, yüzü kızıl saçlarıyla kısmen örtülü. Arkasında yeşil bir daire içinde bir adam ve gri saçlı bir kadın var. Grubun sağında siyah saçlı bir kadın ve elinde mikrofon olan bir adam var. Herkes birbirine bağlı ve tüm gözler cihaza odaklanmış durumda. Ortam gergin ve beklenti aşikâr.
Satış - Pazarlama

Network Marketing Nedir?

17 Ocak 2020
Görselde takım elbise giyen, sakallı ve bıyıklı bir adamın kolajı yer almaktadır. Adamın kulağında siyah kulaklıklar ve yüzünde kararlı bir ifade var. Sakalı ve bıyığı düzgünce kesilmiş olan adamın üzerinde ceketinin düğmeleri açık koyu gri bir takım elbise var. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuştur. Belden yukarısı üç çeyrek görünümde gösterilmiştir. Sağında, aynı sakal ve bıyığa sahip adamın yüzünün daha küçük bir görüntüsü yer alıyor.
Girişimcilik

Amazonda Satış Nasıl Yapılır?

13 Kasım 2020
Barista Eğitimi eğitmeninin online ders anlatımı, kahve bardağı düzenleme ve kahvenin nasıl hazırlandığı anlatılıyor.
4.2
(11)

Barista Eğitimi

10 Konu10 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55463402
Bir kadın gülümsüyor ve arkasında dijital bir arka planla kameraya bakıyor. Yüzü yakın plandadır ve gözlerini, burnunu ve ağzını göstermektedir. Açık tenli ve koyu renk saçlı. Üzerinde O logosu olan beyaz bir üst giyiyor ve arka plan bulanık bir sayı görüntüsüyle dolu. Yüz ifadesi parlak ve neşeli ve gözleri neşe dolu. Mutlu ve memnun bir insana benziyor.
4.8
(5)

Algoritma Eğitimi

8 Konu5 Saat
Açık sarı saçlı güzel bir kadın kameraya gülümsüyor. Gözleri mutlulukla parıldıyor ve dudakları davetkâr bir şekilde kıvrılmış. Beyaz yakalı mavi bir üst ve beyaz bir etek giyiyor. Cildi parlıyor ve yanakları hafifçe kızarmış. Elleri önünde kenetlenmiş ve bir çift beyaz küpe takıyor. Bakışları doğrudan ve dostça. Neşe, çekicilik ve güven yayıyor.Özlem Anı
1028464