Dış ticaret birçok farklı bilgi ve pratiğe ihtiyaç duyulan bir alandır. Uluslararası pazarlama bilgisi ve tecrübesi bunların en başında gelir. Ayrıca her ülke pazarının kendine özgü bir doğası vardır. Bu doğa gereği uluslararası pazarlama da ülkelere göre kendi içinde uzmanlık alanlarına ayrılır. İhracat ve ithalat, gümrük mevzuatı başlı başına önemli konulardır. Online pazarlama, halkla ilişkiler ve reklam kısmı da dış ticaret içerisinde önemli bir yer kaplar. Dolayısıyla tüm bu bilgi ve tecrübeleri uygulayabilecek ve uygulatabilecek kişilere ihtiyaç duyulur. Dış ticaret müdürü tüm bu görevlerin yürütülmesini üstlenirken, bünyesinde yer aldığı firmanın menfaatlerini koruyarak yurt dışında çeşitli firmalar ile işbirliği içinde olmasını sağlar.
Yazımızda dış ticaret müdürü ile ilgili araştırılan tüm sorulara yanıtlar hazırladık. Dış ticaret müdürü nedir? Dış ticaret müdürü ne iş yapar? Dış ticaret müdürü maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.
Son yıllar içinde ithalat ve ihracat sektörü hızlı bir yükselişe geçti. Bu alanda çalışacak dış ticaret müdürüne ise her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Bu sektör bir yandan son yıllarda yaşanan küreselleşme ile birlikte merak uyandırdığı için birçok kişi tarafından araştırılıyor. Peki, dış ticaret müdürü kimdir?
Dış ticaret müdürü, işletmelerin dış ticaret politikaları ve prosedürleri konusunda gelişim göstermeye yönelik sorumluluk taşıyan kişiye verilen mesleki addır. Ürünlerin ithalatı ve ihracatı ile ilgili yürütülen süreçlerin mevzuata uygun olacak şekilde tamamlanmasından sorumludur.
Dış ticaret müdürü olarak görev almak isteyen kişiler, üniversitelerin Dış Ticaret, İşletme, Uluslararası Lojistik bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmaları koşulu aranır. Bu alanda çalışacak kişilerin kendilerini sürekli geliştirmeleri gerekir. Gelişmeleri yakından takip etmeli, mevzuatlara hakim olmalıdır.
Uluslararası ticaret, ortaklıklar ve ittifaklar içeren çeşitli bağlantılardan meydana gelmektedir. Dış ticaret müdürü, bu faktörleri daha güçlü iş bağlantıları kurabilmek, fırsatlar üzerinde işbirliği içinde olmak ve pazar genişlemesini desteklemek için bir araya getirme sorumluluğuna sahip olan kişidir. Dış ticaret müdürlerinin görevleri bulunduğu firmanın dış ticaret departmanı yapılanmasına göre çeşitlilik göstermektedir. Dış ticaret müdürlerinin başlıca görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Başarılı bir dış ticaret müdürünün ikna kabiliyeti yüksek olmalıdır. İnsanlarla güçlü iletişim kurabilen dış ticaret müdürü yurt dışındaki dış pazarlara yönelik piyasa araştırması konusunda uzmanlık ve tecrübe sergilemelidir. Bu piyasa araştırmalarında en önemli unsur gizlilik esas alınmasıdır. Dış ticaret müdürü bünyesinde bulunduğu firmanın menfaatlerini koruyarak hareket etmelidir. Yurt dışında çeşitli firmalar ile işbirliğinde olma konusunda tecrübeleri ile hareket etmelidir. Bu kapsamda bakıldığında ithalat ve ihracat hedeflerine ulaşılmasında oldukça etkin bir role sahiptir. Firmalar da oldukça önemli bir role sahip olan dış ticaret müdürleri büyük araştırmalar neticesinde özenle seçilir.
Dış ticaret müdürü gerekli hallerde her türlü yazışmaları da yapabilmelidir. Dış ticaret müdürünün görevleri çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda maaşları da değişiklik gösterir. Kurumun yer aldığı sektör, iş hacmi ve diğer özellikleri dış ticaret müdürünün maaşını etkileyen unsurlardır. Ayrıca kişinin sahip olduğu tecrübe ve bilgi birikimi de maaşını olumlu yönde etkiler. Bu alanda çalışan kişiler, güncel olmalı ve piyasaları yakından takip etmelidir. Kendini geliştirmesi oldukça önemlidir. Bir dış ticaret müdürü ne kadar kazanır, inceleyelim.
Dış ticaret departmanı, ithalat ve ihracat süreçlerine dair operasyonel ve satış işlemleri dahil, tüm alanlarda hizmet veren önemli bir departmandır. Lojistik süreçler, akreditif, alım yöntemlerine dair işlemler, e-ticaret işlemleri dahil pek çok konuda dış ticaret müdürünün çalıştığı firmaya katkı sunması beklenir. Bu sektör son yıllarda oldukça fazla ilgi çekmekte ve meslek mensupları ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Özellikle üniversite adayları tarafından ilgiyle araştırılan meslekler içinde yer alır. Dış ticaret müdürü olmak isteyenlerin en çok araştırdığı konu eğitimdir. Nasıl bir eğitim almaları gerektiği ve gelecekte nasıl bir kariyer yaşamı ile karşılaşacaklarını incelerler.
Dış ticaret müdürü olmak isteyen kişilerin bazı eğitimleri tamamlaması gerekir. Dış ticaret müdürü olmak için üniversite bünyesinde yer alan Dış Ticaret, İşletme, Uluslararası Lojistik bölümlerinden herhangi birinden 4 yıllık lisans eğitimi başarıyla tamamlanmalıdır. Ayrıca eğitim tek başına yeterli olmayacağı için kişilerin mesleki niteliklerini de geliştirmeleri önerilir. İşverenler tarafından oldukça özenle incelenen bu nitelikler, başarılarını da önemli oranda etkiler. Dış ticaret müdürünün sahip olması gereken nitelikler nelerdir, inceleyelim.
Dış Ticaret Müdürü Kimdir?
Dış ticaret müdürü, firmaların dış ticaret politikaları ve prosedürlerini oluşturmaya ve geliştirmeye yönelik çalışmalar sergileyen kişiye verilen mesleki addır. Ürünlerin ithalatı ve ihracatı ile ilgili tüm süreçleri mevzuata uygun olacak şekilde yürütür. Dış ticaret müdürü olarak çalışmak isteyen kişiler, üniversitelerde yer alan Dış Ticaret, İşletme, Uluslararası Lojistik bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmalıdır.
Dış Ticaret Müdürünün Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Dış ticaret müdürü ürün ve hizmetin ihracat ve ithalatında bulunan tüm çalışanları denetlemesi gerekir. Satış analizleri yapmalı ve rapor hazırlamalı aynı zamanda potansiyel iş ortaklarına yönelik toplantılar ayarlamalı ve yurt dışı araştırma gezilerini organize etmelidir. Dış pazar eğilimleri hakkında en son bilgilere sahip olmalı ve yurt dışı fuar ve pazarlama süreçlerini organize etmelidir.
Dış Ticaret Müdürünün Sahip Olması Gereken Nitelikler Nelerdir?
Dış ticaret müdürü olmak; planlama, organizasyon ve analiz yönü kuvvetli olan kişiler için oldukça doğru bir meslek seçimidir. Yazılı ve sözlü olarak mükemmel iletişim becerisi sergilemeli, dış ticaret mevzuatı hakkında ve uluslararası pazarlar konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Yabancı bir dile hakim olmalı özellikle iyi derecede İngilizce bilmeleri iş verenler tarafından ilgi görür.