AnasayfaBlogDenizci Sağlığı Bölümü (MYO)
Bölümler

Denizci Sağlığı Bölümü (MYO)

20 Aralık 2020
Beyaz üniformalı iki adam teknede otururken görülüyor. Biri elinde bir halat tutuyor, diğeri ise gülümsüyor. Arka plan çoğunlukla gri, uzak köşede beyaz bir 'O' harfi görülüyor. Ön planda, üzerinde beyaz bir çaydanlık olan beyaz bir şapka görülebiliyor. Daha yakından bakıldığında resmin sol alt köşesinde yuvarlak bir nesne görülüyor. İki adam teknede güneşli günün tadını çıkarıyor gibi görünürken, halat, şapka ve çaydanlık resmin genel kompozisyonuna katkıda bulunuyor.
KonularDetaylarEk Bilgiler
Denizci Sayısı100 bine yakın denizci2016 TÜİK verileri
Deniz Yolu Taşımacılık Terchisi% 88 oranındaKalınan kısmın %10'u karayolu, %0,4'ü demiryolu, %0,3'ü havayolu
Gemideki Sağlık SorunlarıGemi kazaları, kötü hava koşulları, sağlık sorunlarıAcil ilkyardım ihtiyacı olabilir
Gemide Sağlık PersoneliGemilerde sağlık personeli bulunması zorunludur.Denizci sağlığı teknikeri işlevi
Acil DurumlarKalp sıkışması, düşme sonucu yaralanma, kanama, tansiyon yükselmesiKarada yapılacak ilk yardım müdahalesi ile karşılaştırıldığında gemideki müdahalelerin zorluğu
Denizci Sağlığı Teknikerinin GöreviProfesyonel sağlık desteği sağlarAkıllı tıbbi cihaz ve ekipman desteği
Gemide Kötü Hava KoşullarıFırtına ve hortum gibi olumsuzluklarİhtimam gerektiren sağlık riskleri oluşturabilir
İş Güvenliği ve İş KazalarıTedbirler alınmış olsa da oluşabilirAcil ilkyardım gerektirebilir
Gemilerin Kayıtlı SayısıToplam 1547 adet gemi527'si milli bayraklı
Düz Ticareti Yolu SeçimiDeniz yolu % 90 oranında dünya ticaretinde kullanılıyor Deniz yolu taşımacılığının ucuz olması tercihte etkili

Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz. Bu durum bizi coğrafi ve stratejik açıdan kilit noktaya taşıyor. 527'si milli bayraklı olmak üzere toplam 1547 adet kayıtlı gemimiz mevcut. Net olmamakla birlikte 100 bine yakın gemi adamımız olduğunu söyleyebiliriz.

2016 yılı TÜİK verilerine göre, ülkemiz, dış ticarette % 88 deniz yolunu tercih etmektedir. Geri kalan bölümde ise %10 karayolu, % 0,4 demiryolu, %0,3 havayolu kullanılmıştır. Dünya ticaretinde ise bu oran % 90'ları bulabilmektedir. Şüphesiz bu tercihte deniz yolu taşımacılığının ucuz olmasının payı büyüktür.

Deniz adamları, personel ve yolcular uzun mesafeli yolculuklarda sağlık problemleriyle karşılaşabilirler. Gemi kazaları, fırtına ve hortum gibi kötü hava koşulları, sızıntılar ve öngörülemeyen birçok olumsuzluk gemide bulunanlarda hayati ve ciddi riskler oluşturabilir. İş güvenliği ve iş kazası yönünde tedbirler alınsa bile acil ilkyardım gerektirecek problemler yaşanabilir. İşte bu nedenlerden dolayı gemilerde sağlık personeli bulunması zorunludur.

Düşünün ki uçsuz bucaksız bir mavilikte yolculuk yapıyorsunuz. Aniden kalbiniz sıkıştı. Ya da kazara düşüp başınızı çarptınız, bayıldınız. Ya da elinizi kestiniz; kanama durmuyor. Tansiyonunuz yükseldi, parmağınız kırıldı, kolunuz yandı, doğum sancınız başladı vb. Olamaz mı?

Karada olsanız hemen 112'yi arayıp yardım istersiniz. Ya da aracınıza/ bir taksiye atlar en yakın sağlık kuruluşunun yolunu tutarsınız değil mi? Ama denizdesiniz. Yine de panik yapmayın derim. Şanslısınız ki gemide denizci sağlığı teknikeri var. “İyi de tekniker ne yapsın?” dediğinizi duyar gibiyim. Şunu söyleyebilirim ki tahminlerinizin çok ötesinde profesyonel bir sağlık desteği ile karşılaşırsınız.

Tabii ki denizci sağlığı teknikerlerinin sihirli güçleri yok. Yazının devamında bulabileceğiniz akıllı tıbbi cihaz ve ekipman destekleri var.
“Deniz benim için bir tutku” diyorsanız daha detaylı bilgi edinmenizin zamanı gelmiştir. Yeni ülkeler, yeni insanlar, farklı kültürler, hareketli yaşam terimleri sizi cezbediyorsa doğru bölümü incelediğinizi söyleyebilirim. Tercihinizi Denizci Sağlığı (MYO) yönünde kullanabilirsiniz.

Denizci Sağlığı Bölümü (MYO) nedir? 

Denizci Sağlığı (MYO) bölümünün amacı gemilerde ortaya çıkabilecek her türlü sağlık sorununda gerekli acil ilkyardım, tedavi ve sevk hizmetlerinin verilmesinde görevlendirilecek nitelikli, donanımlı, denizcilik kurallarını bilen personel yetiştirmektir. Denizci Sağlığı (MYO) mezunları "denizci sağlığı teknikeri" ünvanını alırlar. 

 Denizci Sağlığı (MYO) TYT puanı ile öğrenci kabul eden 2 yıllık ön lisans programıdır. Bu alanda eğitim veren tek fakültenin Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Sağlık Hizmetleri (MYO) olduğunu söylemek isterim.

Hedefinizi belirlemişsenizDGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile bir lisans programına yerleşebilirsiniz. Hemşirelik bölümüne geçiş yapacağınızı da biliyorsunuzdur sanırım.

Denizci Sağlığı Bölümü İş İmkanları Nelerdir? 

Denizci Sağlığı (MYO) mezunlarının KPSS ataması yoktur. Tabii bu önümüzdeki yıllarda kadro açılmayacağı anlamına gelmez. Mezun sayısının az olması iş bulma süreçlerinde bir avantajdır. Deniz adamlarının çoğunluğu yabancı uyrukludur. Bu nedenle kariyer planları yaparken yabancı dil eğitimini göz ardı etmemeleri gerekir. Farklı dillerde alınan sertifikalar cv hazırlama ve iş görüşmesi süreçlerinde avantaj sağlayacaktır.

İlgili eğitim: CV Hazırlama Eğitimi

Deniz sağlığı teknikeri ünvanını alan mezunlar:

  • Hudut ve Sahiller Genel müdürlüğü

  • Seyahat Sağlığı Merkezleri

  • Özel ve Resmi Kurumlara Ait Deniz Taşıtları

  • Denizcilik Alanında Faaliyet Gösteren Kurum, Kuruluş ve Firmalar

  • Özel Hastanelerde görev yapabilirler.

Denizci Sağlığı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Denizci Sağlığı (MYO) Bölümünden mezun olan denizci sağlığı teknikerlerinin yaptıkları işler oldukça çeşitlidir. Çalışmalarında Sağlık Kurumlarında İş Sağlığı ve Güvenliği kurallarını uygulamaları gerekir. 

İlgili yazı: Sağlık Kurumlarında İş Sağlığı ve Güvenliği

Denizci sağlığı teknikerlerinin yaptığı işlerden bazılarını sizler için sıralıyorum:

  • Gemi çalışanları ve yolcuların sağlıklarını korumak için gerekli tedbirleri alırlar.(Bulaşıcı hastalık vb.)

  • Gerekli durumlarda ilkyardım uygulamalarını yaparlar.

  • Yetki alanındaki tıbbi tedavi ve bakımları uygularlar.

  • Bilgi ve yetkilerini aşan durumlarda hasta ya da kazazedeyi sevk ederler.

  • Kronik hastalığı olan personelin varsa ilaç ve sağlık takiplerini yaparlar.

  • Gerekli sağlık kayıtlarını tutarlar.

  • Mevzuat kapsamında gerekli belgeleri inceler ve onaylarlar.

Şüphesiz bu zorlu görevleri yerine getirmek için mesleki bilgi, disiplin ve donanım gerekir. Tam bu noktada denizci sağlığı teknikerlerinin işini kolaylaştıracak bazı tıbbi cihaz ve ekipmanları sizlerle paylaşmak isterim: Bu cihaz ve ekipmanları kullanma becerisi teknikerin özgüven kazanmasına katkı sunar.

  •  Solunum desteği sağlayan otomatik ekipmanlar

  •  Yapışkan dikiş bantları

  •  Şişirilebilir kırık atelleri

  •  Geçici diş dolguları

  •  Dikiş atan zımbalar

  •  Hidrojenli özel yanık örtüsü

  •  Otomatik defibrilatör (Elektro şok cihazı)

İşte bu cihaz ve ekipmanlar yardımıyla denizci sağlığı teknikerleri süper sağlık kahramanlarına dönüşürler. Diş dolgusu yapabilen, bir yandan kalp masajı ve suni solunum uygularken bir yandan da serum takabilen kişiye süper kahraman demekle haksız sayılmam sanırım değil mi?

Biraz da mesleğin zorluklarından bahsedelim isterseniz.
Bu alanda görev yapanların:

  • Özellikle yük gemilerinde görevli olanlar için uzun süreli denizde kalma zorunluluğu vardır .Bu nedenle sevdiklerinizden uzun süre ayrılmayı göze almanız gerekir.

  • Deniz tutması vb. problemler yaşayabilirsiniz.

  • Fiziksel dayanıklılık gerektiren bir meslek alanıdır. Farklı iklim ve hava şartlarına kolay uyum sağlayabilmeniz gerekir.

  • Kapalı alanda çalışmanın getirdiği zorluklarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

  • Sağlık konularında tek yetkili personel olmanın yaratacağı stres ile başa çıkma yollarını iyi bilmeniz gerekir.

İlgili eğitim: Stres ve Stresle Başa Çıkma Eğitimi

  • Yüksek adrenalin gerektiren bu meslek alanı yaşınız ilerledikçe cazibiyetini kaybedebilir.

Denizci Sağlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Denizci Sağlığı MYO mesleki ağırlıklı ders içeriğine sahiptir. Ders programı: Kültür dersleri, zorunlu dersler ve seçmeli derslerden oluşur. Ders içeriğini sizin bilgi sahibi olmanız için aşağıda sıralıyorum:

  • Gemi Seyri

  • Deniz Hukuku

  • Denizde Arama Kurtarma

  • Deniz Meteorolojisi

  • Denizde Güvenlik

  • Genel Kimya

  • Genel Matematik

  • Tıbbi Terminoloji 

  • Gemi Adamı Temel Bilgisi

  • Temel Anatomi ve Fizyoloji

  • Temel Farmakoloji

  • Hastalıklar Bilgisi

  • Acil Hasta Bakımı

  • Genel Mikrobiyoloji

  • Bulaşıcı Hastalıklar

Bölümde zorunlu staj uygulaması vardır. Üniversite ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında öğrenciler staj uygulamalarını İstanbul ilindeki Eğitim Araştırma Hastanelerinde yapabilmektedirler.

Denizci Sayısı, 100 bine yakın denizci, 2016 TÜİK verileri, Deniz Yolu Taşımacılık Terchisi, % 88 oranında, Kalınan kısmın %10'u karayolu, %0,4'ü demiryolu, %0,3'ü havayolu, Gemideki Sağlık Sorunları, Gemi kazaları, kötü hava koşulları, sağlık sorunları, Acil ilkyardım ihtiyacı olabilir, Gemide Sağlık Personeli, Gemilerde sağlık personeli bulunması zorunludur, Denizci sağlığı teknikeri işlevi, Acil Durumlar, Kalp sıkışması, düşme sonucu yaralanma, kanama, tansiyon yükselmesi, Karada yapılacak ilk yardım müdahalesi ile karşılaştırıldığında gemideki müdahalelerin zorluğu, Denizci Sağlığı Teknikerinin Görevi, Profesyonel sağlık desteği sağlar, Akıllı tıbbi cihaz ve ekipman desteği, Gemide Kötü Hava Koşulları, Fırtına ve hortum gibi olumsuzluklar, İhtimam gerektiren sağlık riskleri oluşturabilir, İş Güvenliği ve İş Kazaları, Tedbirler alınmış olsa da oluşabilir, Acil ilkyardım gerektirebilir, Gemilerin Kayıtlı Sayısı, Toplam 1547 adet gemi, 527'si milli bayraklı, Düz Ticareti Yolu Seçimi, Deniz yolu % 90 oranında dünya ticaretinde kullanılıyor , Deniz yolu taşımacılığının ucuz olması tercihte etkili
Denizci denizci sağlığı denizci sağlığı(MYO) tekniker üniversite denizci sağlığı bölümü (MYO
Saçları düzgünce arkadan bağlanmış genç bir kadın parlak mavi bir başörtüsü takıyor. Cildi sıcak, karamel renginde ve gözleri koyu kahverengi. Kameraya bakarken yüzünde nazik, gülümseyen bir ifade var. Beyaz bir üst ve mavi ve yeşil çiçek desenli, desenli, uzun bir etek giyiyor. Bir çift küpe ve altın bir kolye ile aksesuarlarını tamamlamış. Kıyafetleri, içinde bulunduğu güneşli, açık hava ortamına mükemmel bir uyum sağlıyor.
İlknur Işık
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.