AnasayfaBlogCV'de Olması Gereken Bilgisayar Programları
Özgeçmiş Bölümleri

CV'de Olması Gereken Bilgisayar Programları

13 Kasım 2018
Yüzünde ışıltılı bir gülümsemeyle kameranın önünde bir kadın duruyor. Gözleri parıldıyor, yanakları hafifçe kızarmış ve dudakları sıcak, davetkâr bir gülümsemeyle kıvrılmış. Üzerinde siyah beyaz bir bluz var ve bluzun ön kısmında siyah mavi bir 'O' harfi bulunuyor. Saçları geriye doğru toplanmış ve yüzü yumuşak, dalgalı buklelerle çerçevelenmiş. Arka planda, üzerinde siyah ve mavi harfler bulunan bir tabela görülüyor. Kadın resmin odak noktasıdır ve onun varlığı sahneye neşeli bir atmosfer katmaktadır. Mutluluk ve memnuniyetin vücut bulmuş hali olan kadının gülümsemesi bulaşıcıdır.
Bilgisayar ProgramıÖnemiKullanım Alanı
Microsoft WordHer türlü döküman oluşturma, düzenleme ve yönetmeHer sektör ve pozisyon
Microsoft ExcelVeri organizasyonu ve analiziFinans, muhasebe, insan kaynakları ve daha fazlası
Microsoft PowerPointSunumlar oluşturma ve düzenlemeEğitim, pazarlama, satış ve daha fazlası
OutlookE-posta trafiğinin yönetilmesiTüm sektörler
Adobe PhotoshopGörsel düzenleme ve tasarımGrafik tasarım ve fotoğrafçılık
AutoCADTeknik ve mühendislik tasarımları çizmeMühendislik, mimarlık ve tasarım
PythonProgramlama, veri analizi ve yapay zeka uygulamalarıBilişim ve yazılım sektörü
JavaScriptWeb uygulamaları geliştirmeWeb tasarımı ve yazılım
SalesforceMüşteri ilişkileri ve satış yönetimiSatış ve pazarlama
QuickBooksMuhasebe işlemlerinin yönetilmesiMuhasebe ve finans

İş hayatı sizin kendinizi geliştirdiğiniz süreçle yakından ilgilenir. Okuduğunuz okul, mezuniyet dereceniz, edindiğiniz yetkinlik ve uzmanlık gibi birçok parametre insan kaynakları uzmanlarının birebir incelediği hususlardır. Cv’de olması gereken bilgisayar programları çalışmak istediğiniz alan ve sektöre göre farklılık gösterir. Bazı mesleklere başvurmak için belli bilgisayar programlarına vakıf olmak gerekir. Bu nedenle iş başvurusu yapılacağı sırada iş için gerekli olan şartlar dikkatle incelenmeli.

Teknolojinin gelişimi ile bilişim programları da iş dünyasında büyük önem kazandı. Hemen her pozisyonda bilgisayar bilgisi ve programlara ihtiyaç duyulmaktadır. İş verenler pozisyonlara bağlı olarak kendi içinde belli program veya programları kullanma şartı aramaktadır. Bazı pozisyonlar birden fazla program bilgisini isterken tüm pozisyonlarda kesinlikle bilinmesi gereken bilgisayar programları da bulunmaktadır.

CV’de Bulunması Gereken Programlar Neler?

  • Microsoft Office Programları: Bir şirketin olmazsa olmazlarından biri ofis programlarıdır. Artık hayatın her alanında kullanılan Microsoft Office programları işletim sistemlerinin birbiri ile ilişkili masaüstü uygulama, sunucu ve hizmet sunan yazılım programlarıdır.
    Özellikle Word, Excel ve PowerPoint ile öne çıkmış bu yazılım paketi birçok uygulama içerir. Bu programların etkin bir şekilde kullanılabilirliği iş pratikliği, veri analizi, kayıt ve işlerin hızlı işleyişi anlamında büyük kolaylık tanımaktadır. İşverenler Office program bilgisini iyi derecede bilen kişiler ile çalışmayı tercih etmektedirler. Bu nedenle Word, Excel, PowerPoint detaylı bir şekilde bilip, etkin bir kullanıcısı olmak gerekir.

  • Word: Metinsel işlemlerin yapıldığı kelime işlemci programdır. İçerisindeki çeşitli düzen, tablo, adres mektup birleştiriciler, içindekiler tablosu ve çapraz başvurular gibi özelliklerin kullanıldığı programdır.

  • Excel: Excel şirketlerdeki birçok işi tek bir program içinde yapmaktadır. Bu nedenle Office programları arasında en önemli ve en çok kullanılan program olma özelliğine sahiptir. Bilindiği gibi Excel bir tablolama programıdır, öncelikli olarak sayısal olan tüm verileri listeler ve tablolar. Analizleri yapar, grafiklerini oluşturur ve raporlar. Çeşitli hesaplamaları yapan çok fonksiyonlu bir Office programıdır. Verilen komutlarla kolay yoldan işlemler ve formüllere dayanan saniyelik hesaplamalar ile firmaların olmazsa olmazlarındandır. Veriler üzerinde yapılan işlemlerin hepsini otomatik olarak sonuca yansıtır. Böylece yapılan tüm formüller, değişiklikler ve sonuçlanmış veriler ayrıntılı ve anlaşılır bir şekilde düzenlenir.
    Büyük firmalar için excel programı yeterli gelmemektedir. Makro Excel yani ileri Excel’i bilme şartı aramaktadır. Excel’in tüm inceliklerini, fonksiyonlarını, komutlarını, veri süzme işlemleri ve ‘’makrolarını’’ bilmek gerekmektedir. İleri Excel için mutlak olarak bilinmesi gereken şey Excel'in makrolarının bilgisine sahip olmak. Yani işlemleri tek bir komut haline getirip makroyu devreye sokmaktır. Klasikleşen işlemleri rutin işlemleri otomatikleştirmek için hazırlanan makrolar farklı projeler için tekrar tekrar kullanılabilmektedir. İleri Excel öğrenirken öncelikle makroların yazımı öğrenilir. Veri dosyalama ve veri tabanı bilgisine de sahip olan ileri Excel eğitimi almış olanlar şirketlerde iyi bir işe sahip olabilecek parametrelerden birine sahiptir.
    Bugün Excel kullanıcısı olmak artık CV’lerin olmazsa olmazlarındandır. Ancak ileri Excel bilgisine sahip iseniz işverenler için aranan adamsınız demektir. Excel bilmek bir program bilmek demek ise ileri excel bilmek bir iş sahibi olmak demektir. Çünkü İleri Excel bilerek hızlı analizler yapar ve bunları hızlı bir şekilde raporlarsınız. Bu sayede şirket yetkilileri hızlı kararlar almasını sağlayarak şirketin gelişimine katkı sağlarsınız. Hemen Excel eğitimine katılarak cv'nize yetkinlik olarak ekleme yapabilirsiniz.

  • PowerPoint: Şirketlerin sunum yaparken kullandığı programdır. Slaytlar ile marka ve ürünlerin tüketiciye sunuluşunu sağlamaktadır. İçerisinde bulunan sunuların geçişleri, animasyon, tema ve tetikleyici özellikleri ile etkin bir tanıtım ve reklam oluşumunu sağlamaktadır.

  • Access Programı: Office programları arasında veri akışını sağlayan veri tabanı programıdır. Butonlarla çalışmayı sağlayan bu program birçok programın yaptığı işlemi basitçe yapabilmektedir.

  • Outlook Programı: Microsoft programları arasında en yaygın kullanılan programlardan biridir. Outlook programı ile e-postalarınızı düzenleyebilir, kurumsal yazışma sayfası oluşturabilir, görevleri oluşturabilir ve ajanda olarak kullanılabilir.



Farklı İş Kollarında Kullanılan Program Türleri Neler?

  • İşletim Sistemleri: DOS, Microsoft, Apple, Mac OS, Linux, Unix, Pardus…

  • Grafik Programları: Adobe Photoshop, İllüstratör, Coreldraw, 3D Studio Max, Freehand Firevorks

  • Çizim Programları: AutoCAD, Solidworks, Çatia, Inventor, MasterCAM, Unigraphics, Pro/ENGİNEER, 3D Studio Max, Blender, ArchiCAD, Allplan, Maya…

  • Veri Tabanı: Filemaker, MySOL, PostgreSOL, Orancle, Sybase, MsSOL, Berkeley, Firebird, Ms Access Ooo Veri Tabanı…

  • Muhasebe Programları: ETA, LOGO, NETSİS, LKS, ORKA, MİKRO, LUCA, AXASOFT, AKINSOFT, CESASA, VERİM TİCARİ, DEMSOFT, TİLASOFT, TÜREV, NETADAM, BASECOM, ASYASOFT, NİSA, DİA

İnsan kaynakları uzmanlarına göre CV’de kullandığınız dil ve programlara kadar her detay çok önemli. Cv’nizde sizinle alakalı tüm bilgiler bir dizayn içinde olmalı. Karmaşık bir CV hakkınızda olumsuz intiba uyandıracaktır. Sahip olduğunuz program bilgileri ve özelliklerinizi başvuracağınız pozisyonun gerekliliklerine göre sıralamanız gerekir. Yeterliliklerinizi nasıl hazırladığınız ve sunduğunuz sizin hakkınızda önemli bir fikir dayanağıdır. Başarılı bir CV işverenin gözünde sizin tutarlılığınızı ve yaratıcılığınızı gösterir. Yetkinliklerinizi hazırladıktan sonra cv hazırlama alanında öğreneceğiniz bilgiler size bu açıdan kaliteli içerikler sunacaktır.

CV'de Olması Gereken Programları Nereden Öğrenebilirim?

İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen online eğitimlerden faydalanabilir, eğitimden başarılı olmanız halinde sertifika kazanabilirsiniz.

Microsoft Word, Her türlü döküman oluşturma, düzenleme ve yönetme, Her sektör ve pozisyon, Microsoft Excel, Veri organizasyonu ve analizi, Finans, muhasebe, insan kaynakları ve daha fazlası, Microsoft PowerPoint, Sunumlar oluşturma ve düzenleme, Eğitim, pazarlama, satış ve daha fazlası, Outlook, E-posta trafiğinin yönetilmesi, Tüm sektörler, Adobe Photoshop, Görsel düzenleme ve tasarım, Grafik tasarım ve fotoğrafçılık, AutoCAD, Teknik ve mühendislik tasarımları çizme, Mühendislik, mimarlık ve tasarım, Python, Programlama, veri analizi ve yapay zeka uygulamaları, Bilişim ve yazılım sektörü, JavaScript, Web uygulamaları geliştirme, Web tasarımı ve yazılım, Salesforce, Müşteri ilişkileri ve satış yönetimi, Satış ve pazarlama, QuickBooks, Muhasebe işlemlerinin yönetilmesi, Muhasebe ve finans
CV'de Olması Gereken Bilgisayar Programları
Resimdeki kadın, omuzlarından sarkan ve göğsünü örten beyaz ve mavi desenli bir eşarp takıyor. Kahverengi saçlarını arkaya toplamış ve kendinden emin bir ifadeyle dümdüz karşıya bakıyor. Gözleri kahverengi ve teni açık renk. Beyaz bir üst ve mavi kot pantolon giyiyor. Boynunda tek mavi taşlı bir kolye var. Resmin arka planı açık mavi ve gri karışımı. Kadın, uzakta birkaç ağacın bulunduğu açık bir alanda duruyor.
Tuba Özen
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi Adalet bölümünden mezundur. Kamu kurumunda görev almakta ve edinmiş olduğu deneyimleri yazılarında okuyuculara aktarmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın ışıl ışıl gülümsüyor, yüzü neşeyle aydınlanıyor. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri keyifle parıldıyor. Dudakları geniş bir sırıtışla kıvrılmış, dişleri bronz teninde bembeyaz parlıyor. Omuzlarına dökülen uzun siyah saçları var, başı hafifçe yana eğik. Üzerinde siyah ve mor yazılar olan beyaz bir bluz giyiyor. Arka planda siyah beyaz bir O harfi var. Sahne, mavi metinli beyaz bir arka plan üzerine kurulmuş olup neşeli ve davetkâr bir atmosfer yaratmaktadır. Kadın görüntünün odak noktasıdır, sıcak gülümsemesi başka tarafa bakmayı imkansız hale getirmektedir.
Özgeçmiş Bölümleri

CV'de Olması Gereken Sertifikalar

25 Kasım 2018