AnasayfaBlogBölge Satış Temsilcisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Bölge Satış Temsilcisi Nedir? Ne İş Yapar?

16 Temmuz 2021
Resimde bir yığın karton kutu gösterilmektedir. Kutular dikey bir şekilde dizilmiş ve en üstteki kutu hafifçe sola doğru eğilmiş. Kutuların üzerinde, en üstteki kutunun ön tarafına yerleştirilmiş, üzerinde siyah bir logo bulunan beyaz bir etiket vardır. Logo siyah bir şemsiye ve aşağıya doğru bakan iki oktan oluşmaktadır. Yakındaki turuncu bir arka plan üzerinde sağa dönük iki siyah ok bulunan sarı bir işaret vardır. Ayrıca, sağdaki turuncu duvarda beyaz bir etiket görülmektedir. Görüntü, kutuların ve etiketlerin ayrıntılarını net bir şekilde gösteren yakın bir açıdan çekilmiştir. Genel renk düzeni turuncu, sarı ve siyah tonlarını içeriyor ve beyaz bir fon üzerine yerleştirilmiş.
Bölge Satış Temsilcisinin GörevleriBölge Satış Temsilcisi Nasıl Olunur?Bölge Satış Temsilcisinin Özellikleri
Yeni ve mevcut müşterileri araştırır, işletme hedef ve politikalarına uygun hizmet verir, müşteri memnuniyeti sağlar.Önlisans programlarından meslek eğitimleri alınmış olmalıdır. Lise mezunu adaylara da iş verilebilir.İyi derecede bilgisayar bilgisi ve İngilizce dilinde yetenek, yoğun çalışma düzenine uygunluk
Raporlama ve piyasa araştırması yapar, rakipleri takip eder.Çizim programlarına hâkim olunmalı, maliyet analizleri oluşturabilme yeteneği gereklidir.Planlı ve programlı olmalı, zaman yönetimi konusunda yetenekli
Perakendecilerle etkili iletişim kurar, bölgesel büyüme hedefini yönetir.Proje, ekip ve süreç yönetimlerine hakim olan adaylar tercih edilir.Stresli ve yoğun fiziki şartlarda çalışabilme yeteneği, MS Office programlarına tam hakim ve IT altyapısı hakkında deneyim
Fiyatlandırma ve ek hizmetler hakkında bilgi verir, müşteri ihtiyaçlarına göre ürün veya hizmet önerir.MS Office programlarına tam hakim ve IT altyapısı hakkında deneyim sahibi olmaları gerekir.Ticari fuarlara katılma yeteneği, bireysel ve grup satış kotlarına ulaşabilme yeteneği
Prosedür ve politika değişiklikleri hakkında bilgi verir, perakendecilere zamanında bildirimde bulunur.Teknik dokümanları okuyup anlayabilecek ve çeviri yapacak düzeyde İngilizce bilmesi gerekmektedir.Müşteri ilişkileri yönetimi konusunda yetenekli, belirlenen bölgedeki mevcut ve potansiyel müşteriler için bir iletişim noktası görevini yerine getirebilmeli.

Bölge satış temsilcisi satış ve pazarlama faaliyetlerinde aktif görev alarak kendi görevlendirildiği bölgede yeni müşterileri araştıran kişilere verilen addır. Mevcut ve yeni gelecek müşterilere; müşteri memnuniyeti kapsamında, işletme hedef ve politikalarına uygun olacak şekilde hizmet verir. İhtiyaç duyulan çözüm ve proje fikirlerini üretir. Müşteri taleplerini anlamak ve cevap verebilmek için görüşmeler ve keşifler yapması ve tüm bunları raporlaması gerekir. Sorumluluk alanı çerçevesinde pazar araştırması yapması gerekir. Piyasada yer alan rakipleri ve ürünleri takip ederek ortaya çıkan sonuçları yetkililere rapor etmesi gerekir.

Müşteri memnuniyetini sağlamak en temel görevlerinden biridir. Günümüzde yaşanan sektörel gelişmeler ve büyümeler bu alanda çalışan kişilere olan ihtiyacı da arttırmaktadır. Yazımızda bölge satış temsilcisi ile ilgili merak edilen tüm soruları araştırdık. Bölge satış temsilcisi nedir? Bölge satış temsilcisi ne iş yapar? Bölge satış temsilcisi maaşları ne kadar? Birlikte inceleyelim.

Bölge Satış Temsilcisi Nedir?

Bölge satış temsilcisi, potansiyel müşterileri bulan, işletmenin belirli bir bölgedeki iş akışını yöneten ve satış oranlarını yükseltmek için faaliyette bulunan meslek mensuplarına verilen addır. Bölgesel tüm kanallar aracılığı ile perakendecilerle ilişki kurma yoluyla büyüme hedefini yerine getirmeye çalışır. Perakendeciler ile mevcut hizmet, ürün yelpazesi, promosyon, firma prosedürleri ve politikaları ile alakalı bilgilendirme yapmak için iletişimde bulunur.

Çalıştığı işletmeye ve bölüme ait tüm bilgilerin gizli tutulmasından sorumludur. Çalışmaları sırasında bazı cihazlar, ekipman ve bilgisayar ile çalışırlar. Yoğun çalışma saatleri olabileceği gibi çalışma ortamları stresli olabilir. Yoğun fiziki şartlara uyum sağlaması gerektiği gibi stresli süreçlerde verimliliği sabit kalmalıdır.

Bölge satış temsilcisi olmak isteyen kişilerin, meslek yüksekokullarının Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Pazarlama ve ilgili ön lisans programlarından mezun olmaları gerekir. Bunun yanında bazı firmalar, faaliyet gösterdikleri sahaya bağlı olmak kaydı ile lise mezunu adaylara da çalışma imkanı sağlamaktadır.

Bölge Satış Temsilcisi Ne İş Yapar?

Bölge satış temsilcisi, kendisine verilen müşterilerinin tüm elektronik güvenlik ihtiyaçlarını net ve detaylı bir şekilde algılaması gerekir. Kurum hedefleri doğrultusunda müşterilerine en uygun çözümü sunması oldukça önemlidir. Görevini yerine getirirken işletme teknik yeterliği ve stok durumunu göz önünde bulundurmalıdır. Oldukça çeşitli görev ve sorumluluğa sahip olan bölge satış temsilcisinin hizmet verdiği iş alanına göre sorumlulukları değişiklik gösterebilir. Bölge satış temsilcisinin görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Perakende müşteri ilişkilerini aktif olarak yönetmeleri gerekir.

  • Kendisi için belirlenen bölgedeki mevcut ve potansiyel müşteriler için bir iletişim noktası görevi görmektedir.

  • Müşterilerin ihtiyaçlarını ve bütçelerini dikkate alarak doğru ürün ya da hizmetleri seçmelerine yardımcı olması gerekir.

  • Fiyatlandırma ve ek hizmetler hakkında müşteri sorularını yanıtlaması gerekir.

  • Prosedür ve politika değişiklikleri hakkında perakendecilere zamanında bildirimde bulunması gerekir.

  • Telefon aracılığıyla ve düzenli olarak raporlar hazırlayarak bölge satış müdürünü satışlarla ilgili bilgilendirmesi gerekir.

  • Bireysel ve grup satış kota hedeflerini karşılayabilmek için satış görevlileriyle iş birliği içerisinde çalışması gerekir.

  • Ticari fuarlara katılması gerekir.

Bölge Satış Temsilcisi Nasıl Olunur?

Günümüzde toplumun alışveriş alışkanlıkları eskiye göre oldukça fazla değişiklik göstermektedir. Çok fazla marka, çok fazla alışveriş mekanı insanlara hizmet etmektedir. Bu durumda doğru müşteriye doğru ürünün ulaşması da önemli bir zorunluluk haline geldi.

Bu durumdan ise ortaya satış temsilcileri çıktı. Belli bir bölgede yoğunlaşanlarda bölge satış temsilcisi olarak bir meslek alanı oluşturdu. Bölge satış temsilcisi birçok sektörde ve alanda çalışmalarını sergilemektedir. Birçok kişi bölge satış temsilcisi olmak için gerekli imkanları araştırır.

Bölge satış temsilcisi olmak isteyen kişilerin meslek yüksekokullarında yer alan ilgili bölümlerden mezun olmaları gerekir. Bu bölümler 2 yıllık Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Pazarlama gibi ön lisans bölümleridir. Ancak bazı firmalar faaliyet alanlarına göre lise mezunu adaylar ile de çalışabilmektedir.

  • Yoğun çalışma düzenine uygun olan adaylar için daha uygun bir alandır.

  • Çok iyi derecede bilgisayar bilgisi olması ve çizim programlarına hâkim olmaları beklenir.

  • Teknik dokümanları okuyup anlayabilecek ve çeviri yapacak düzeyde İngilizce bilmesi istenir.

  • Maliyet analizlerinin oluşturulmasında deneyim sahibi olmaları istenir.

  • Proje, ekip ve süreç yönetimlerine hakim olan adaylar ilk sıralarda değerlendirilir.

  • MS Office programlarına tam hakim ve IT altyapısı hakkında deneyim sahibi olmaları gerekir.

  • Planlı ve programlı olmalı, zaman yönetimi konusunda sıkıntı yaşamaması ve raporlama yapabilmesi önemlidir.

  • Düzenli satış hedeflerini gerçekleştirmek üzere sonuç odaklı çalışması beklenir.

  • Mevcut ve potansiyel müşterilerle birebir iletişim halinde olmak üzere seyahat engeli bulunmayan adaylar tercih edilir.

  • Düzgün bir diksiyona sahip olmaları da oldukça önemlidir.

  • Erkek adaylar için askeri yükümlülüğünün bulunmaması oldukça önemlidir.

İlgili eğitim: Microsoft Office Eğitimi

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

İlgili eğitim: Diksiyon Eğitimi

Yeni ve mevcut müşterileri araştırır, işletme hedef ve politikalarına uygun hizmet verir, müşteri memnuniyeti sağlar, Önlisans programlarından meslek eğitimleri alınmış olmalıdır Lise mezunu adaylara da iş verilebilir, İyi derecede bilgisayar bilgisi ve İngilizce dilinde yetenek, yoğun çalışma düzenine uygunluk, Raporlama ve piyasa araştırması yapar, rakipleri takip eder, Çizim programlarına hâkim olunmalı, maliyet analizleri oluşturabilme yeteneği gereklidir, Planlı ve programlı olmalı, zaman yönetimi konusunda yetenekli, Perakendecilerle etkili iletişim kurar, bölgesel büyüme hedefini yönetir, Proje, ekip ve süreç yönetimlerine hakim olan adaylar tercih edilir, Stresli ve yoğun fiziki şartlarda çalışabilme yeteneği, MS Office programlarına tam hakim ve IT altyapısı hakkında deneyim, Fiyatlandırma ve ek hizmetler hakkında bilgi verir, müşteri ihtiyaçlarına göre ürün veya hizmet önerir, MS Office programlarına tam hakim ve IT altyapısı hakkında deneyim sahibi olmaları gerekir, Ticari fuarlara katılma yeteneği, bireysel ve grup satış kotlarına ulaşabilme yeteneği, Prosedür ve politika değişiklikleri hakkında bilgi verir, perakendecilere zamanında bildirimde bulunur, Teknik dokümanları okuyup anlayabilecek ve çeviri yapacak düzeyde İngilizce bilmesi gerekmektedir, Müşteri ilişkileri yönetimi konusunda yetenekli, belirlenen bölgedeki mevcut ve potansiyel müşteriler için bir iletişim noktası görevini yerine getirebilmeli
Bölge Satış Temsilcisi nedir Bölge Satış Temsilcisi ne iş yapar Bölge Satış Temsilcisi maaşları Bölge Satış Temsilcisi nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.