AnasayfaBlogBaşarıya Giden Yolda Mısınız?
Başarı

Başarıya Giden Yolda Mısınız?

02 Nisan 2019
Güneşli bir günde, yemyeşil yapraklı ağaçlarla çevrili bir ormanın içinden toprak bir yol geçiyor. Güneş ışığı gölgelikten süzülmekte ve yola ışık huzmeleri düşürmektedir. Yola yakından bakıldığında toprak olduğu ve birkaç dağınık kayanın göze çarptığı görülüyor. Daha yakından bakıldığında, kabuğu yıpranmış ve pürüzlü tek bir ağaç gövdesi görülüyor. Yaprakları koyu yeşil ve tam çiçek açmış gibi görünüyor. Resim huzurlu bir dinginlik, bozulmamış haliyle doğanın bir görüntüsü.
BaslikAçıklamaFayda
Motivasyonİnsanları harekete geçiren ve hedeflere ulaştıran içsel bir güçtür.Konsantrasyon ve odaklanmayı arttırır, başarıya gidilen yolda en önemli unsurdur.
Sağlıklı BeslenmeKonsantrasyon arttıran besinler; çilek, bitter çikolata, yoğurt, lahana, renkli sebzeler ve kuruyemişler gibi besinlerin tüketilmesi önerilir. Odaklanmayı arttırır, daha güçlü bir hafıza sağlar.
Uyku DüzeniUyumadan önce ekran başında fazla vakit geçirmemek ve alarm sesini sakin tonlarda seçmelisiniz.Daha kaliteli bir uyku ve güne daha zinde başlamayı sağlar.
Merak DuygusuMerak etmek, soru sormak, bilginin kapılarını açma yolunda atılan ilk adımdır.Bilgiyi çoğaltır ve yeni öğrenmeler için zemini hazırlar.
Spor YapmakRahatlık alanının dışına çıkmanın en iyi yollarından biridir.Fiziksel ve zihinsel sağlık iyileşir, motivasyon artar.
Müzik DinlemekMozart Effect’a göre, Mozart dinlemek üretkenliği arttırır.Üretkenlik artar, odaklanma ve konsantrasyon gelişir.
Kitap OkumakHer gün düzenli bir şekilde kitap okumak zihni dinlendirir.Zihni tazeler, yeni bilgiler öğrenilir, odaklanma artar.
Pozitif DüşünceNegatif düşüncelerden kaçınmak ve pozitif bir bakış açısı geliştirmek gereklidir.Motivasyon sağlar, başarıya ulaşmak için gereken enerjiyi oluşturur.
Çözüm Odaklı OlmakEngellere değil, çözümlere odaklanmak başarıya giden yolda önemlidir.Birey, hedeflerine daha hızlı ve etkili şekilde ulaşabilir.
ÇevreÇevredeki kişilerin pozitif ve başarı odaklı olması gerekmektedir.İnsanların motivasyonunu arttırır, başarıya ulaşmada etkili bir rol oynar.

Her insan başarının sırrını bilmek ister. Başarının baş döndüren havasına kapılmak kulağa hoş geliyor dimi? Peki gerçekten başarıya giden yolda mısınız? Bunun için nelerden vazgeçip vazgeçtikleriniz kadar neyi hayatınıza almanız gerekiyor hiç düşündünüz mü? Öncelikle motivasyon yani güdülenme gerekiyor. 

Motivasyon Nedir?

İnsanları harekete geçiren organizmanın dürtüyle ya da ihtiyaçlarımıza göre şekillenerek meydana gelmesi ve amaca ulaştırmasına motivasyon denir. Motivasyon sağlamak için rutinlerimizi değiştirmeliyiz, rahatlık alanımızın dışına çıkmalı günlük yaşantınızda küçük dokunuşlarla değişim yaratmalısınız. 

Sağlıkla Motivasyonda Kalın 

Motivasyon ve başarı birbiriyle doğru orantılıdır. Motivasyon artar ise başarı da artar, Motivasyon için bedeninize de iyi bakmalısınız. Konsantrasyon arttıran besinleri tüketmenin hafızayı kuvvetlendirdiğini biliyor muydunuz? Çilek, bitter çikolata, yoğurt, lahana, kırmızı ve turuncu renkli sebzeler, ceviz, fındık gibi besinler tüketilmelidir. 

Bu besinler içerisinde antioksidan, fisetin ve tirozin adlı maddeler içermektedir. Bu maddeler odaklanmayı arttırır ve güçlü bir hafızayı sağlar. Kahve tüketin. Hepimizin çok sevdiği kahvenin beyne etkisi oldukça fazla her sabah kahve içerek güne başlamak kendinizi zinde hissettirir. 

Uyku Düzeninizi Gözden Geçirin

Uyumadan önce ekran başında fazla vakit geçirmeyin, alarm sesinizi daha sakin tonlarda seçin, uyumadan önce bir bardak süt tüketin, bu sizi hafif bir uykuya hazırlar. merak edin, uzmanlar merak duygunuzun aktif olmasının alzheimer hastalığını önlediğini savunuyor. merak etmek soru sormak sizi bir adım ileriye götürür ve sonsuz bilgi evrenine ulaştırır. 

Bir diğer motivasyon arttıran sağlık unsuru ise spor yapmak. Rahatlık alanının dışına çıkmak için harika bir yöntem. Siz de kendi sınırlarımızın dışına çıkıp spor yapmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Ruhunuzu Dinlendirin

Dürtüyle ve ihtiyaçlara göre bizi harekete geçiren motivasyon kalbimizden, aklımızdan ve en önemlisi ruhumuzdan beslenir. Müzik ruhun gıdasıdır sözü artık mecaz anlamının dışına çıkıp gerçek anlamda boyut kazanmaktadır. 

Mozart Effect Nedir?

Motivasyon ve müzikle alakalı yapılan çalışmalardan biri Mozart Effect’tir. Yapılan araştırmalarda Mozart dinlemenin üretkenlik beceresini arttırdığı saptanmıştır. Farklı motive edici müzikleri de keşfetmek isterseniz bu ilham verici albümü dinleyebilirsiniz. Başarıya giden bir diğer yol ise kitap okumaktır. Kulağa çok klişe geliyor olabilir fakat etkilerini görmek için denemeye değer kitap okumak zihni dinlendirmektedir. 

Kitap okumayı sevmeyen biriyseniz sıkılıyor ve saatlerce kitap okumaya vakit bulamıyorsanız her gün 10 sayfa kitap okuyarak hem sıkılmamış olur hem de zihninizin tazelendiğini hissedersiniz ve bu sizi başarıya bir adım daha yaklaştırır. 

Düşüncelerimiz Gerçeğe Dönüşür

Değişim kafada başlar. Negatif düşünceleri hayatın dışında bırakmalı pozitif bir bakış açısıyla dünyaya bakmalısınız. Motivasyon için olumsuz düşüncelerden uzaklaşmalısınız. Engellere odaklanmak yerine çözüm odaklı olmalısınız. Elinizdekilere şans vermelisiniz. En büyük etkenlerden biri de çevrenizdir. Zamanınızı geçirdiğiniz insanlar size faydalı olan kişiler olmalıdır. 

Sorun odaklı kişilerden uzak durmalısınız. Araştırmalara göre en çok vakit geçirdiğimiz 5 kişinin benzeriyiz, bu yüzden sizi amacınıza ulaştıracak, yol gösterecek, sizi motive edebilecek vizyon sahibi insanlarla bir arada olmalısınız. Her başarıya ulaşmak istediğinizde sizi aşağıya çeken insanlar yerine daha pozitif yaklaşan insanlarla ilişkiler kurmalısınız.

Motivasyon, İnsanları harekete geçiren ve hedeflere ulaştıran içsel bir güçtür, Konsantrasyon ve odaklanmayı arttırır, başarıya gidilen yolda en önemli unsurdur, Sağlıklı Beslenme, Konsantrasyon arttıran besinler; çilek, bitter çikolata, yoğurt, lahana, renkli sebzeler ve kuruyemişler gibi besinlerin tüketilmesi önerilir , Odaklanmayı arttırır, daha güçlü bir hafıza sağlar, Uyku Düzeni, Uyumadan önce ekran başında fazla vakit geçirmemek ve alarm sesini sakin tonlarda seçmelisiniz, Daha kaliteli bir uyku ve güne daha zinde başlamayı sağlar, Merak Duygusu, Merak etmek, soru sormak, bilginin kapılarını açma yolunda atılan ilk adımdır, Bilgiyi çoğaltır ve yeni öğrenmeler için zemini hazırlar, Spor Yapmak, Rahatlık alanının dışına çıkmanın en iyi yollarından biridir, Fiziksel ve zihinsel sağlık iyileşir, motivasyon artar, Müzik Dinlemek, Mozart Effect’a göre, Mozart dinlemek üretkenliği arttırır, Üretkenlik artar, odaklanma ve konsantrasyon gelişir, Kitap Okumak, Her gün düzenli bir şekilde kitap okumak zihni dinlendirir, Zihni tazeler, yeni bilgiler öğrenilir, odaklanma artar, Pozitif Düşünce, Negatif düşüncelerden kaçınmak ve pozitif bir bakış açısı geliştirmek gereklidir, Motivasyon sağlar, başarıya ulaşmak için gereken enerjiyi oluşturur, Çözüm Odaklı Olmak, Engellere değil, çözümlere odaklanmak başarıya giden yolda önemlidir, Birey, hedeflerine daha hızlı ve etkili şekilde ulaşabilir, Çevre, Çevredeki kişilerin pozitif ve başarı odaklı olması gerekmektedir, İnsanların motivasyonunu arttırır, başarıya ulaşmada etkili bir rol oynar
başarı başarıya ulaşmak kitap okumakmotivasyon uyku düzeni
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.