AnasayfaBlogBaşarıya Giden Yol Üzerinde Misiniz?
Başarı

Başarıya Giden Yol Üzerinde Misiniz?

16 Ekim 2015
Kırmızı gömlek ve siyah pantolon giyen bir kadın, saçları rüzgârda savrulurken güneşin altında bir yol boyunca koşuyor. Yolun etrafı ağaçlarla çevrili, arka planda sis var ve kadının bacaklarının yakın plan çekimi ayağındaki ayakkabıyı ortaya çıkarıyor. Kararlılıkla koşuyor gibi görünüyor, kolları iki yanında sallanıyor. Güneş pırıl pırıl parlamakta, kadını ve çevresini aydınlatmaktadır. Kadın koşmaya devam ederken sahne huzurlu ve dingin.
AdımlarAçıklamaÖrnekler
Net OlmakHayattaki amaçlarınız hakkında netlik elde etmek.Neden büyük bir evde yaşamak istiyorsunuz?
İç Gözlem YapmakBaşarmak istediğiniz şeyleri derinlemesine düşünmek ve netlik kazanmak için kendinize vakit ayırmak.Sizi mutlu edecek şeylerin peşinden mi gidiyorsunuz?
Birincil İhtiyaçlarına Odaklanmakİsteklerinizin peşine düşmeden önce onların ihtiyaçlarınızla örtüşmesi.Sağlıklı olmanın atlet olabilme ihtiyacınızı karşıladığı durumlar.
Amaçlara Yönelmekİhtiyaçlarınızı giderdikten sonra istekleriniz üzerinde çalışmak.İsteklerinizi nasıl başaracağınızı düşünmek.
Sabit OlmakHayallerinizin ve hedeflerinizin peşinden gitmek için gerekli kararlılığı göstermek.Kendinize dikkat etmek ve önce ihtiyaçlarınızı gidermek.
Esnek OlmakPlanların her zaman beklediğiniz gibi gitmeyeceğini kabullenmek.Her şey planladığınız gibi gitmemişse devam etmek ve başka bir yaklaşım denemek.
Kendi İle Nazik OlmakKendinizi baskı altında hissetmemeniz ve sabırlı olmanız.İhtiyaçları öncelikli olarak gözetmek ve bunları giderdikten sonra isteklerin peşinden gitmek.
Başarıya Giden Yolu İzlemekAmaçlarınıza ve hedeflerinize ulaşmak için çalışmak.Planınızın takip etmek ve gerektiğinde ayarlama yapmak.
Zamanınızı Akıllıca KullanınVaktinizi verimli şekilde kullanmanız.Sizi yetiştirecek ve hayattan öğreneceğiniz şeyleri kovalamak.
Sağlıklı olmakHer şeyin başında sağlığınız gelmektedir.İhtiyaçlarınız arasında ciddi şekilde sağlık durumunu ele almak.

Sen ve ben kendimizi başarılı görebiliriz. Ama dünyanın geri kalanı da başarılı olabilir. İddialı bir cümle değil. Bu bir gerçek! Her insanoğlu kişisel ve profesyonel olarak hayatında bir şeyi başarmak için gerekli yeteneğe sahiptir. Bazıları için bu Silikon Vadisi’nde büyük bir teknoloji şirketinde CEO olmakken bazıları için de kendi aile şirketine sahip olmaktır. Hayatınızda başarmak istediğiniz ne olursa olsun sizin için önemlidir ve peşinden gitmek istemenizin bir sebebi vardır. Asıl soru şu: Başarıya giden yol üzerinde misiniz, yoksa değil misiniz?

Bu makale sizin başarıya giden yol üzerinde olup olmadığınızı keşfetmenize yardımcı olabilecek bir rehber:

Başarıya giden yol üzerinde yapmanız gerekenler neler?

Net olmak, birincil ihtiyaçlara odaklanmak, amaçlara yönelmek.

Her zaman net olun.

Hayatta bazı şeyleri başarmaya sürüklenmiş hissetmenizin sebebi ne? Bu hayattaki amaçlarınız hakkında netlik elde etmek için bu soruyu ciddi bir şekilde düşünün. Hepimiz büyük bir evde yaşamak ve güzel bir araba sahibi olmak gibi hayallerle heyecanlanırız. Aslında hayal kurmazsak hiçbirşeye sahip olamayız. Hayal kurmak insana özgü bir özelliktir. Başarıya giden yol üzerinde birçok hayal kurabilirsiniz. Çünkü sahip olmak istediğimiz çok şey vardır. Bu tamamen normal bir şey. Hayalperestlikten farklı olan birşey ve herkes hayal kurar. Çünkü bu insan doğasının bir parçası. Bununla birlikte, hayatta birçok kez, bizim için faydası olmayacak şeylerin peşinden gitmeye çalışırız. Diğerlerinin sahip olmak istediği şeyleri isteriz, bizim için iyi olup olmadığını bilmeden. Yani hayalleri copy - paste yaparız.

Başarıya giden yol denildiğinde birçok kişi için büyük bir ev tasavvuru ortaya çıkıyor. Neden büyük bir eve sahip olmak istiyorsunuz? Büyük bir aile istediğinizden mi? Yoksa diğerlerini etkilemek için mi? Her amacınızın arkasında sizi motive eden sebepler vardır. Amaçlarınızı tespit etmeniz size nedenleri verecektir. İstediğiniz kadar şeyi başarabilirsiniz ve kendi açınızdan başarılı olabilirsiniz ve hatta diğerlerine göre de başarılı olabilirsiniz. Ayrıca biraz daha derin düşünebilir ve başarmak istediğiniz her şeyin sizi geçici bir mutluluğa mı yoksa kalıcı bir memnuniyete mi götüreceğini öğrenebilirsiniz.

Başarmak istediğiniz şeyleri derinlemesine düşünmek ve netlik kazanmak için kendinize vakit ayırın. Yani iç gözlem yapın. Sizi mutlu edecek şeylerin peşinden mi gidiyorsunuz? Yoksa size üstünlük sağlayacak şeylerin peşinden mi gidiyorsunuz? Olabildiğince dürüst olun. Çünkük başarıya giden yol dürüstlükten geçer. Bunu düşünürken hayal dünyasında gezmeyin. Kendi kendinizin yargıcısınız, başka kimsenin değil. Gerçekten kalbinizin istemediği bir hayali kovalayarak kıymetli zamanınızı harcamak sizi sonunda pişman ve öfkeli yapar. Netlik olun.

Birincil ihtiyaçlarımız neden önemli?

İsteklerinizin peşine düşmeden önce onların ihtiyaçlarınızla örtüşmesi çok önemli. İsteklerinizin peşine düşmek ve ihtiyaçlarınızı göz ardı etmek sizin sadece başarınızı erteleyecektir. Aslında bu işleri tersinden yapmanın yoludur. Bunu yapan birçok kişi var. Üstelik başarıya giden yol üzerinde değiller. Belkide bu yüzden başarıya giden yol üzerinde değiller. Eğer bir atlet olmak istiyorsanız oraya ulaşmak için yapmanız gereken şeyler vardır; sağlıklı yemelisiniz, sağlıklı olmalısınız ve egzersiz yapmalısınız. İhtiyaçlarınız başta gelir, ihtiyaçlarınızdan bir anda atlet olmak için vazgeçemezsiniz.

Örneğin atlet olmak için başarıya giden yol üzerinde birçok engel olacaktır. Mesela ciddi bir sağlık durumunu halletmeniz gerekiyor. Bu durumda sağlıklı olmak büyük bir ihtiyaçtır. Eğer sağlıklı olmadan atlet olmanın peşine düşerseniz aptallık edersiniz. Öyle ya da böyle bütün girişimleriniz başarısız olur ve başarılı olmaktan çok uzakta olursunuz. Zeki olun ve her günü sizi başarıya hazırlayacak olan yapmanız gereken şeylerle maksime edin. Kendinize dikkat edin ve önce ihtiyaçlarınızı giderin. Sağlığınız hayatınızdaki en önemli varlıklarınızdan biridir. Bunu unutmayın!

İyi bir sağlığa sahip olmadan çok şey başarılamaz. Aynı zamanda vaktinizde sizin en değerli kaynaklarınızdan biridir, akıllıca kullanın. Size anlamlı gelen şeyi, sizi yetiştirecek ve hayattan öğreneceğiniz şeyleri kovalayın. Kalbinizi dinleyin ve onu hayatınıza yansıtın. Giderilemeyen ihtiyaçlar mı var? Eğer öyleyse önce onlar üzerinde çalışın. Kendinize daha sonra teşekkür edeceksiniz. Kendinize karşı nazik olun, her istediğinize bir anda sahip olmak için kendinizi baskı altına almayın. Sabırlı olun.

Amaçlarınıza yönelin.

Bazı şeyleri neden başarmak istediğinize dair netlik kazandıktan ve ihtiyaçlarınızı giderdikten sonra istekleriniz üzerinde çalışın. Bir liste yapın ve her isteğinizi nasıl başaracağınızı düşünün. Yani başarıya giden yol hakkında haritaya bakın. Bu konu hakkında disiplinli ve esnek olun. Bazı zamanlar her şey planladığınız gibi gitmeyecek, bu normal! Nasıl düzenlemeler yapacağınızı görün ve devam edin. Hayatta hem kontrol edebileceğiniz hem de kontrol edemeyeceğiniz şeyler vardır.

Üzerinde hiçbir şekilde kontrol sahibi olmadığınız şeylere odaklanın. Bu sizin amaçlarınıza yönelik gelişim kaydetmenize yardımcı olacak. Bir şey planladığınız gibi gitmediğinde onun üzerinde çok düşünmeyin. Bilin ki hayal kırıklığına uğrayacağınız zamanlar olacak. Aklınızda olsun, bu normalden de öte. Amaçlarınızı başarmaya dair her ileri adımınızda kendinizi pohpohlayın. Kendi amigonuz olun.

Kendinize ve diğerlerine karşı sorumlu olun. Bir destek sistemine sahip olmanın size çok büyük yararı olabilir. Bu birkaç güvenilir arkadaş ve aile üyesinden oluşabilir. Tavsiye, teşvik ve yardım için güvenebileceğiniz insanlara sahip olmak sizi daha rahat hissettirecektir. Başarıya giden yol yanınızda olanlarla en iyi şekilde gidilir. Özgüven enerjinizi tüketir. Açık fikirli olun. Kendinize limitler koymayın. İyi bir tavır sizin başarıya giden yol üzerindeki en iyi müttefikinizdir.

Başarı her zaman garanti midir?

Başarıya giden yol üzerinde olup olmadığınızı fark etmek zaman alır. Bunu öğrenmek için zaman yatırımı yapmaya değerdir. Başarı her zaman garanti değildir. Bununla birlikte güçlü bir zemin hazırladığınızda başarmaya daha çok hazırlıklı olursunuz. Böyle bir zemin yukarıda listelenenlerin uygulamasını gerektirir. Bu sihirli bir formül değildir. Her insan eşsiz bir şekilde yeteneklidir ve farklı bir düşünme ve bir şeyleri algılama yolu vardır. Ne pahasına olursa olsun başarılı bir insan olmaya cesaretiniz olsun.

Başarıya giden yol üzerinde misiniz? Lütfen aşağıdaki yorum kısmında paylaşın. Teşekkürler!

Net Olmak, Hayattaki amaçlarınız hakkında netlik elde etmek, Neden büyük bir evde yaşamak istiyorsunuz?, İç Gözlem Yapmak, Başarmak istediğiniz şeyleri derinlemesine düşünmek ve netlik kazanmak için kendinize vakit ayırmak, Sizi mutlu edecek şeylerin peşinden mi gidiyorsunuz?, Birincil İhtiyaçlarına Odaklanmak, İsteklerinizin peşine düşmeden önce onların ihtiyaçlarınızla örtüşmesi, Sağlıklı olmanın atlet olabilme ihtiyacınızı karşıladığı durumlar, Amaçlara Yönelmek, İhtiyaçlarınızı giderdikten sonra istekleriniz üzerinde çalışmak, İsteklerinizi nasıl başaracağınızı düşünmek, Sabit Olmak, Hayallerinizin ve hedeflerinizin peşinden gitmek için gerekli kararlılığı göstermek, Kendinize dikkat etmek ve önce ihtiyaçlarınızı gidermek, Esnek Olmak, Planların her zaman beklediğiniz gibi gitmeyeceğini kabullenmek, Her şey planladığınız gibi gitmemişse devam etmek ve başka bir yaklaşım denemek, Kendi İle Nazik Olmak, Kendinizi baskı altında hissetmemeniz ve sabırlı olmanız, İhtiyaçları öncelikli olarak gözetmek ve bunları giderdikten sonra isteklerin peşinden gitmek, Başarıya Giden Yolu İzlemek, Amaçlarınıza ve hedeflerinize ulaşmak için çalışmak, Planınızın takip etmek ve gerektiğinde ayarlama yapmak, Zamanınızı Akıllıca Kullanın, Vaktinizi verimli şekilde kullanmanız, Sizi yetiştirecek ve hayattan öğreneceğiniz şeyleri kovalamak, Sağlıklı olmak, Her şeyin başında sağlığınız gelmektedir, İhtiyaçlarınız arasında ciddi şekilde sağlık durumunu ele almak
Başarıya Giden Yol Üzerinde Misiniz?başarıya giden adımbaşarıya giden yok başarıya giden yollar iş hayatında başarı iş yaşamında başarılı olmak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.