AnasayfaBlogBaşarısızlık Korkusunun Üstesinden Gelin
Başarı

Başarısızlık Korkusunun Üstesinden Gelin

28 Kasım 2019
Genç bir kadın bir masada oturmuş, dizüstü bilgisayarına odaklanmış. Ekrana dikkatle bakarken ellerini klavyenin üzerine koymuş. Kolunda gümüş bir saat ve dizüstü bilgisayarın yanında bir cep telefonu var. Yüzü koyu renk saçlarıyla çerçevelenmiş ve ifadesi düşünceli. Yakın çekim görüntüde ayrıca kolunun ve omzunun bir kısmının yanı sıra dizüstü bilgisayarın beyaz dış yüzeyi de görülüyor.
Başarısızlık Korkusu ile Baş Etme YollarıAçıklamaDaha Fazla Bilgi
Basit bir yaşam kurunHayatınızı sadeleştirerek stresi azaltabilir ve verimliliğinizi artırabilirsiniz.Maddi varlıkları azaltmak ya da programınızı basitleştirmek anlamına gelebilir.
Şimdiki zamanda olunŞimdiki ana odaklanmak, geçmiş ve gelecek hakkında endişelenmeyi önler.Geçmiş üzerine odaklanmak motivasyonunuzu düşürür, gelecek hakkında endişelenmek kaygı yaratır.
Başarısızlığı kabulleninBaşarısızlıklardan öğrenilir ve onlar güçlendirir.Başarısızlık, ileriye doğru adım atmamızı sağlayan bir düşüş anıdır.
Çevrenizi gözden geçirinOlumlu ve çözüm odaklı insanlarla çevrili olun.Olumsuz insanlar enerjinizi çalar ve motivasyonunuzu düşürür.
Yapabildiklerinizi düşününKontrolünüz altında olan durumları değerlendirin ve üzerinde durun.Kendi yeteneklerinize odaklanırken daha güçlü ve yetenekli hissedebilirsiniz.
Risk alınRisk almak, sizi başarıya ve öğrenmeye götüren anahtar olabilir.Riskin başarıyla sonuçlanması daha muhtemeldir ve belki hayatınızı değiştirebilecek bir fırsatı yakalarsınız.
Hedefler belirleyinBelirli, ölçülebilir, erişilebilir, gerçekçi ve zamanla sınırlı (SMART) hedefler belirleyin.Belirgin hedefler, yolculuğunuzda daha fazla motivasyon ve netlik sağlar.
Olumlu düşününOlumlu düşünme, başarısızlık korkusunu ve başarısızlıkla ilgili olumsuz düşünceleri azaltabilir.Olumlu düşünceler, genel yaşam kalitenizi artırabilir ve başarıya ulaşma şansınızı artırabilir.
Dersler çıkarınBaşarısızlıklarınızdan dersler çıkarın ve onları gelecekteki başarılar için bir yol gösterici olarak kullanın.Hatalardan öğrenme, kişisel ve profesyonel gelişimin anahtarıdır.
Profesyonel yardım alınDüşüncelerinizi kontrol altına alamıyorsanız, profesyonel bir terapistten yardım almayı düşünün.Bir terapistin rehberliği, başarısızlık korkusunun üstesinden gelmekte çok yardımcı olabilir.

"Hayal ettiğim üniversiteyi kazanamazsam ne yaparım?", "Bu işi yanlış yapmaktan korkuyorum" bu cümleler tanıdık geldi mi? Hayatımızın belirli dönemlerinde önemli dönüm noktaları yaşarız. Bu dönemlerde yapmamız, başarmamız gereken çeşitli durumlar vardır. Eğitim, iş, kariyer, sosyal ilişkiler... Başarmamız gereken şeyler hayatımızın her alanında olabilir.

Başarısız olma, başarısızlık korkusu tahmin ettiğinizden çok daha yaygın. Çoğumuz hayatımızda sık sık neyin yanlış gittiğini düşünürüz. Bu son derece kuvvetli bir duygudur. Bu korkuyu sık yaşamak, hayatımızda büyük şeyler yapmamıza engel olabilmekte. 

Başarısızlık korkusunun hayatımızı yönetmesine izin vermemeliyiz. Aksi halde sürekli olumsuz kaygılar yaşamak, yaşam enerjimizi ve motivasyonumuzu düşürebilir. Başarısızlık korkusu; yeni ilişkiler geliştirmemizden, potansiyelimizi keşfedip başarılar elde etmemizden, yeni işler için risk alabilme cesaretinden alıkoyuyor. Bu durum, bize daha çok zarar verebilir.

Başarısızlık Korkusu Nasıl Yenilir?

Başarısızlık korkusu hissettiğinizi düşünüyorsanız bunun üstesinden gelmeniz gerekir. Başarısızlık korkusunun nasıl yenilebileceğine geçmeden önce başarısızlık korkusu belirtileri neler? Başarısızlık korkusu nelere sebep olur?

  • Başarısızlık korkusu, diğer insanların sizin hakkınızdaki fikirlerini gereğinden fazla düşünmenize,

  • Başarısızlık korkusu, insanların size olan ilgilerini kaybedeceğinizden endişelenmenize,

  • Ne kadar akıllı ya da yetenekli olduğunuz konusunda endişelenmenize, kendinize güven duymamanıza,

  • Sıklıkla yaşanan baş ağrılarına, mide ağrılarına, fiziksel yorgunluğa, dikkat dağınıklığına,

  • Yapmanız gereken işleri, sorumlulukları erteleme eğiliminde olmak gibi durumlara neden olabilir.

Başarısızlık korkusunun üstesinden nasıl gelebilirim?

Başarısızlık korkusu yaşıyorsanız, bunun önüne geçebilmek ve yaşam kalitenizi yükseltmek için başarısızlık korkunuzun üstesinden gelmeniz gerekir. Başarısızlık korkusunun üstesinden nasıl gelinir?

1- Basit bir yaşam kurun



Sade bir yaşam, farklı bireyler için farklı şekillerde tanımlanabilir. Bazıları için bu, az sayıda maddi varlığa sahip bir hayat yaşamak ve minimalist bir yaşam tarzını benimsemek anlamına gelebilir. Diğerleri içinse daha az taahhütte bulunmak ve programlarını basitleştirmek anlamına gelebilir. Ancak sade bir yaşam tanımınız ne olursa olsun, hayatınızı sadeleştirmenin sağlayacağı pek çok fayda vardır.

Hayatınızı sadeleştirdiğinizde, hem fiziksel hem de zihinsel dikkat dağıtıcı unsurları ve dağınıklığı ortadan kaldırmış olursunuz. Bu da sizin için gerçekten önemli olan şeylere odaklanmanız için size daha fazla zaman ve enerji sağlar. Hayatınızı sadeleştirmek aynı zamanda stresi azaltmaya, verimliliğinizi artırmaya ve genel refahınızı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Dolayısıyla, modern yaşamın karmaşıklığından bunalmış veya tıkanmış hissediyorsanız, hayatınızı sadeleştirmeyi düşünün. Kendinizi ne kadar iyi hissettiğinize şaşırabilirsiniz.

2- Şimdiki zamanda olmalısınız

Başarısızlık korkusunun üstesinden gelmek zor olabilir, ancak bunu yapmanın bir yolu şimdiki ana odaklanmaktır. Burada ve şu anda neler olup bittiğinin farkında olmak ve bunu objektif bir şekilde değerlendirmek önemlidir. Geçmişte yaşamaya çalışmak veya gelecek hakkında endişelenmek yardımcı olmaz; aslında işleri daha da kötüleştirebilir.

Geçmiş genellikle acı verici deneyimlerle dolu olabilir, bu nedenle bunların üzerinde durmak yalnızca motivasyonunuzu ve moralinizi düşürmeye hizmet edecektir. Geleceğe odaklanmak da muhtemelen işlerin yolunda gidip gitmeyeceğine dair pek çok endişe ve kaygıyı beraberinde getirecektir.

Bunun yerine, şimdiki zamanda kalmaya ve motivasyonunuzu yüksek tutmaya çalışın.

3- Başarısızlığı kabullenin

Başarıyı olduğu kadar başarısızlığı da kabullenirsek, pek çok şey öğrenebiliriz. Çünkü başarısızlıklardan da öğreneceğimiz çok şey olacaktır. Önceden yaptığımız hatalardan ders almak, değerlendirmek önemlidir. Başarısızlıklar bize ne yapmamamız gerektiğini ve neyi daha iyi yapabileceğimizi öğretiyor.

Sizi neyin engellediğini keşfedin. Güven eksikliği, bu engellerden en önemlisi olabilir. Bunun yerine başarısızlığı kabullenin ve kendinizi geliştirmenin yolunu bulun.

4- Çevrenizi gözden geçirin

Etrafınızdaki insanlar, ruh haliniz üzerinde önemli etkilere sahiptir. En yakın çevrenizde eğer motivasyonu düşük, başarısızlıktan korkan, risk almayan kişiler varsa, siz de muhtemelen bu etki altında kalacaksınızdır. 

Başarısızlık korkusunu aşmak, üstesinden gelmek için çevrenizdeki insanları gözden geçirin. Kendinizi daha olumlu, gerçekçi ve çözüm odaklı insanlarla çevrelendirin. 

Başarısız olmaktan yüksek derecede kaygı duyuyorsanız, muhtemelen bu olumsuzluğu yaşayabilirsiniz. Risk almak, şansınızı denemek hayatınızı değiştirebilecek bir şeydir. Her zaman olumsuz neticelere sebep olmaz. Risk almanın büyük başarılar ile sonuçlandığı çok sayıda durum olmuştur. 

5- Yapabildiklerinizi düşünün

Kontrolünüz altında olan şeylere odaklanmak önemlidir. Değiştiremeyeceğiniz veya hakkında hiçbir şey yapamayacağınız şeyler için endişelenerek çok fazla zaman ve enerji harcayabilirsiniz. Bunun yerine, başarılarınıza ve aklınıza koyduğunuzda ne kadar başarılı olabileceğinize odaklanın. Geçmişteki başarılarınızı hatırlamak sizi bugün ve gelecek için motive etmeye yardımcı olabilir. Geçmişe takılıp kalmak yararlı değildir, ancak geçmişteki başarılarınızı düşünmek size gelecekte daha da fazlasını başarmak için ihtiyaç duyduğunuz güveni ve ilhamı verebilir. Bu yüzden, ne yapabileceğinizi düşünün ve bunu gerçekleştirin!

6- Kendinizi geliştirin

Başarısızlık korkusu, kendinizi geliştirebilme konusunda araç olabilir. Nasıl mı? Kendinizi geliştirmede başarılı olabilir, özgüveninizi yerine getirebilirsiniz. 

Enstitü tarafından sunulan online eğitimler iyi bir çözüm yolu olabilir. Özellikle kişisel gelişim eğitimleri, kendinizi bireysel anlamda daha iyi geliştirebilmenize olanak sağlar. 

8- İş yaşamında başarı

İş yaşamında başarılı olmak için çabalamak, kendinizi geliştirmek, başarısızlık korkunuzun üstesinden gelmenizde önemli yere sahiptir. i̇ş hayatı eğitimleri ile kendinizi kariyer anlamında geliştirebilirsiniz.

Ne olursa olsun kendinize güvenin. Başarısızlıklarınız da başarılarınız gibi sizi siz yapan şeylerdir. Onlara da sahip çıkın, kabullenin, ders çıkarın ve devam edin.

Basit bir yaşam kurun, Hayatınızı sadeleştirerek stresi azaltabilir ve verimliliğinizi artırabilirsiniz, Maddi varlıkları azaltmak ya da programınızı basitleştirmek anlamına gelebilir, Şimdiki zamanda olun, Şimdiki ana odaklanmak, geçmiş ve gelecek hakkında endişelenmeyi önler, Geçmiş üzerine odaklanmak motivasyonunuzu düşürür, gelecek hakkında endişelenmek kaygı yaratır, Başarısızlığı kabullenin, Başarısızlıklardan öğrenilir ve onlar güçlendirir, Başarısızlık, ileriye doğru adım atmamızı sağlayan bir düşüş anıdır, Çevrenizi gözden geçirin, Olumlu ve çözüm odaklı insanlarla çevrili olun, Olumsuz insanlar enerjinizi çalar ve motivasyonunuzu düşürür, Yapabildiklerinizi düşünün, Kontrolünüz altında olan durumları değerlendirin ve üzerinde durun, Kendi yeteneklerinize odaklanırken daha güçlü ve yetenekli hissedebilirsiniz, Risk alın, Risk almak, sizi başarıya ve öğrenmeye götüren anahtar olabilir, Riskin başarıyla sonuçlanması daha muhtemeldir ve belki hayatınızı değiştirebilecek bir fırsatı yakalarsınız, Hedefler belirleyin, Belirli, ölçülebilir, erişilebilir, gerçekçi ve zamanla sınırlı (SMART) hedefler belirleyin, Belirgin hedefler, yolculuğunuzda daha fazla motivasyon ve netlik sağlar, Olumlu düşünün, Olumlu düşünme, başarısızlık korkusunu ve başarısızlıkla ilgili olumsuz düşünceleri azaltabilir, Olumlu düşünceler, genel yaşam kalitenizi artırabilir ve başarıya ulaşma şansınızı artırabilir, Dersler çıkarın, Başarısızlıklarınızdan dersler çıkarın ve onları gelecekteki başarılar için bir yol gösterici olarak kullanın, Hatalardan öğrenme, kişisel ve profesyonel gelişimin anahtarıdır, Profesyonel yardım alın, Düşüncelerinizi kontrol altına alamıyorsanız, profesyonel bir terapistten yardım almayı düşünün, Bir terapistin rehberliği, başarısızlık korkusunun üstesinden gelmekte çok yardımcı olabilir
başarısızlık korkusu motivasyon kişisel gelişim online eğitim
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.