AnasayfaBlogBaşarılı Bir Sunum Nasıl Hazırlanmalı?
Sunum Teknikleri

Başarılı Bir Sunum Nasıl Hazırlanmalı?

15 Mayıs 2019
Sunumda herkese hitap edebilmek için nesnel metinler kullanmak, istatistik ve sayısal verilerle desteklemek sunumun ilgi çekme oranını artırır. Ayrıca araştırmalarımız yalnızca metinlere yönelik değil resimlerin de bulunması lazım. Etkili bir sunum için ilgi çekici görse seçmek çok önemli. Görsellerin üzerinde herhangi bir link, isim vs. olmamasına dikkat etmelisiniz.
Sunum Hazırlama SüreciDetaylarNeden Önemli?
Kaliteli Araştırma YapmakKonuyu kapsamlı bir şekilde anlamak ve sunumda kullanılacak verileri toplamak için bilimsel verilere ve kaynaklara başvurulmalıdır.Sunumun içeriği, sunumun kalitesini belirler. Özgün ve bilgi dolu bir sunum, dinleyicilerin ilgisini çeker.
Metin OluşturmaKonuyu anlamak ve özgün bir metin oluşturmak için araştırma sonuçları değerlendirilmelidir.Sunum, metin üzerinden anlatılır. Özgün ve anlamlı bir metin, dinleyicilerin konuyu anlamasını kolaylaştırır.
Görselliği GüçlendirmeAnlatılan metni desteklemek için görsel içerikler kullanılmalıdır.Görsel ögeler, sunumu daha çekici kılar ve dinleyicinin anlamasını kolaylaştırır.
Metin ve Görseli Düzgün Biçimde KullanmaSunumda metin ve görseller, dinleyicinin dikkatini bozmayacak şekilde düzenlenmelidir.Dikkat dağıtıcı ögeler, sunumun ilkelenmesini zorlaştırır.
Başlık ve Sondaki BilgilerSunumun başında ve sonunda sunumu hazırlayan kişi ve bilgileri yer almalıdır.Bu, dinleyicinin sunumu ve sunumu hazırlayan kişiyi hatırlamasını kolaylaştırır.
El Hareketlerini KullanmaSunum sırasında doğru el hareketleri kullanılmalı ve dinleyicinin dikkatini dağıtmamalıdır.Doğru el hareketleri, sunumun daha etkili olmasını sağlar.
Göz TemasıSunum sırasında dinleyicilerle göz teması kurulmalı ve onların ilgisi sürekli çekilmelidir.Göz teması, dinleyicinin dikkatini sunuma çeker ve sunumun daha etkili olmasını sağlar.
Ses Tonu ve Beden DiliSunum sırasında doğru ses tonu ve beden dili kullanılmalıdır.Doğru ses tonu ve beden dili kullanımı, sunumun daha etkili olmasını sağlar.
Arka Plan SeçimiSunumun arka planı, içeriği bozmayacak ve dikkat dağıtmayacak şekilde seçilmelidir.Arka plan seçimi, sunumun görsel özelliklerini belirler ve dinleyicinin dikkatini çeker.

Hayatımız boyunca bir çoğumuz sunum yapmak mecburiyetinde kalmışızdır. Gerek eğitim hayatımızda gerek bir dernek veya vakıfta gerekse iş hayatımızda karşımıza çıkan bu sunumlar bir çoğumuzun korkulu rüyası olabilir. Unutmamak gerekir ki her şeyin bir matematiği vardır, eğer sunum hazırlama ve sunmanın mantığını kavrarsak sunum yapmak çok zevkli bir hale gelebilir. 

Sunum Nasıl Hazırlanmalı?

Etkili bir sunum hazırlamak için öncelikle kaliteli bir araştırma yapmak lazım. güvenilir internet siteleri ve kitaplardan kolaylıkla bu araştırmayı yapabiliriz. metin araştırmasında önemli olan öznelden ziyade nesnel metinleri ele almaktır. öznel metinler, geçicidir ve yalnızca birkaç kişi ya da topluluğa hitap eder. 

Sunumda herkese hitap edebilmek için nesnel metinler kullanmak, istatistik ve sayısal verilerle desteklemek sunumun ilgi çekme oranını artırır. Ayrıca araştırmalarımız yalnızca metinlere yönelik değil resimlerin de bulunması lazım. Etkili bir sunum için ilgi çekici görse seçmek çok önemli. Görsellerin üzerinde herhangi bir link, isim vs. olmamasına dikkat etmelisiniz.

İlgili yazı: Etkili Bir Sunum İçin Psikolojik Teknikler 

Sunumun Görseli Çok Önemli

Eğer resim çerçevesinde bir fazlalık varsa ister PowerPoint üzerinden ister diğer programlar üzerinden resmi kesip düzeltebilirsiniz. Ayrıca resmi düzeltirken resmin köşelerinin keskinliği yerine hafif yuvarlatma özelliğini kullanıp daha yumuşak bir görünüm elde edebilirsiniz. Bu basit düzeltme, insanların gözlerini daha az yorar ve onlar fark etmeseler dahi daha etkileyici bir hale gelir. 

İlgili eğitim: Microsoft Office Programları Eğitimi

Sunum görseli nasıl düzenlenir?

Görseli, metin ve isteğe bağlı verileri (grafik, tablo vs) Word üzerinden düzenlemeliyiz. Metinlerdeki yazım hatalarını düzeltmek ve ekleme çıkarma işlemleriyle etkili bir sunum içeriği oluşturabiliriz.  Power Point’e verileri aktarmadan önce, arka plan seçimi yapmak çok mantıklı olacaktır. Arka planı seçerken açık ve parlak olmayan renkler seçmeniz lazım. Lacivert, siyah, mavi, kahverengi gibi renkler arka plan için hiç de mantıklı bir seçim olmaz. Ayrıca yazı rengi de siyah veya siyaha yakın tonlarda diğer renkler olabilir. Önemli olan bir diğer nokta ise yazım şekilleridir. 

Yazım Şekilleri

Okunması kolay olan yazım şekillerini seçmelisiniz örneğin Times New Roman, Arial gibi... Sunumda altı kırmızı yahut mavi çizgilerin olmamasına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca bir sunum sayfasına çok fazla yazı sığdırmaya çalışmakta çok büyük bir hatadır. Bu izleyiciyi yorar ve sıkar, ayrıca sunum sırasında sizin de satırları karıştırmanıza sebep olabilir.  Mümkün olduğunca 8 satırı geçmemeye dikkat etmek gerekir. Ayrıca metnin bazı bölümlerini maddelendirmek de harika bir detay olacaktır. 

Slaytın ilk sayfasında büyük bir şekilde başlık olmalı ve alt tarafta da sizin adınız ve soyadınız (gerekiyorsa e-posta, okul numarası vs) bulunmalıdır. Diğer sayfalarda eklediğimiz metinlerin arasına homojen bir şekilde resimleri de eklemek gerekir. Resmi kimi zaman yalnızca tek bir sayfada, kimi zaman da metinle kullanabiliriz.

Ardından slayt geçişlerini, resim-metin girişlerini kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. İzleyiciyi çok yormayan basit ve yumuşak geçişler her zaman daha avantajlıdır. Ayrıca isteğe bağlı ses de eklenebilir. Eğer arka fonda hep bir ses olsun istiyorsanız, kısık düzeyde bir enstrümantal müzik tercih edebilirsiniz. 

Sunuma Nasıl Hazırlanılır?

Sunum yaparken önemli olan rahat olmaktır. Daha önceden ayna karşısında yahut birine karşı yapacağınız ön sunumlar sizi sunum gününe hazırlayacaktır. Sunumda tüm dikkati sunuma verebilmek için sade ve şık bir kıyafet tercih etmelisiniz. Renk olarak siyah-beyaz, bordo, lacivert gayet idealdir. 

Sunumu anlatırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sunum sırasında yalnızca okuyup geçmemek gerekir, ara ara eklemeler yapmak ve bakmadan okumak sunuma hâkim olduğunuzu gösterir.

Sunumları daha ilgi çekici ve büyüleyici hale getirmenin bir yolu da el hareketlerini kullanmaktan geçer. Bir taslak veya metin okurken, hareketlerinizin aktarılan bilgi akışını bozmaması çok önemlidir. Bu da el hareketlerinin kısa tutulması gerektiği anlamına gelir! Sunum sırasında herhangi bir masa kullanılmaması daha iyi olacaktır. Böylece ellerimizi serbest bırakabiliriz.

Pratik bilgi: Elinizi hareket etmeden durmak istemiyorsanız elinize bir kağıt parçası alın. Elinizde bir şeyin olması hantal durmanızı engeller.

İlgili eğitim: Etkili İletişim Teknikleri ve Beden Dili Analizi Eğitimi

Sunumda göz teması kurmak önemli mi?

Sunum sırasında tavana, zemine, bilgisayara bakarak anlatmak çok büyük bir hata ve eksidir. İzleyicilerle göz teması kurmak izleyiciyi psikolojik olarak dinlemeye ve ikna olmaya sevkeder. 

bir dinleyici kitlesiyle konuşurken, sesinizin ve beden dilinizin onların dikkatini çekmesi çok önemlidir. göz teması, söylediklerinizle daha fazla ilgilenmelerini sağlar. çünkü yapılan araştırmalar, insanların bir başkasının tutumunu ya da güvenini hissettiklerinde daha dikkatli olmaya yöneldiklerini ortaya koymaktadır.

Sunumda göz temasından çekiniyorsanız ne yapmalısınız?

Eğer göz teması kurmaktan çekiniyorsanız, izleyicilerin kaşlarına, alınlarına bakarak, saçlarına bakarak onlara onlarla göz teması kuruyormuş efekti verebilirsiniz. Eğer bunu da yapamıyorsanız arkalara bakmak en mantıklısı olacaktır. Etkili bir sunum için sunumdan önce kendini tanıtmak ve sunumun sonunda teşekkür etmek gerekir.

İlgili eğitim: Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi

Sunumda renklerin önemi nedir?

Sunumda renk önemli bir unsurdur. Belirli noktaların veya kavramların vurgulanmasına yardımcı olur. Örneğin, beyaz zemin üzerine mavi metin kullanarak bir şeyin pahalı olduğu fikrini aktarmaya çalışıyorsanız, bu sadece kusursuz görüşe sahip olmayan okuyucular için zor olmakla kalmaz, aynı zamanda genel olarak gerçekten sıkıcı görünen görüntülerle sonuçlanır! Bunun yerine, koyu renkli arka planlarda daha fazla göze çarpan ve aynı zamanda uzak mesafelerden bile fark edilebilecek kadar canlı olan kırmızı renkleri seçebilirsiniz. Bir diğer önemli bir konu ise sunumda kullanılan renkleri seçerken renk körü olan kullanıcılar olduğunu unutmamak gerektiğidir. Bu herkesin dikkat ettiği bir konu değildir. Ancak renk hassasiyeti olduğu için sunumu anlamakta zorlanabilirler. Renk seçerken hassas davranmak ve buna göre seçim yapmak önemlidir.

Kaliteli Araştırma Yapmak, Konuyu kapsamlı bir şekilde anlamak ve sunumda kullanılacak verileri toplamak için bilimsel verilere ve kaynaklara başvurulmalıdır, Sunumun içeriği, sunumun kalitesini belirler Özgün ve bilgi dolu bir sunum, dinleyicilerin ilgisini çeker, Metin Oluşturma, Konuyu anlamak ve özgün bir metin oluşturmak için araştırma sonuçları değerlendirilmelidir, Sunum, metin üzerinden anlatılır Özgün ve anlamlı bir metin, dinleyicilerin konuyu anlamasını kolaylaştırır, Görselliği Güçlendirme, Anlatılan metni desteklemek için görsel içerikler kullanılmalıdır, Görsel ögeler, sunumu daha çekici kılar ve dinleyicinin anlamasını kolaylaştırır, Metin ve Görseli Düzgün Biçimde Kullanma, Sunumda metin ve görseller, dinleyicinin dikkatini bozmayacak şekilde düzenlenmelidir, Dikkat dağıtıcı ögeler, sunumun ilkelenmesini zorlaştırır, Başlık ve Sondaki Bilgiler, Sunumun başında ve sonunda sunumu hazırlayan kişi ve bilgileri yer almalıdır, Bu, dinleyicinin sunumu ve sunumu hazırlayan kişiyi hatırlamasını kolaylaştırır, El Hareketlerini Kullanma, Sunum sırasında doğru el hareketleri kullanılmalı ve dinleyicinin dikkatini dağıtmamalıdır, Doğru el hareketleri, sunumun daha etkili olmasını sağlar, Göz Teması, Sunum sırasında dinleyicilerle göz teması kurulmalı ve onların ilgisi sürekli çekilmelidir, Göz teması, dinleyicinin dikkatini sunuma çeker ve sunumun daha etkili olmasını sağlar, Ses Tonu ve Beden Dili, Sunum sırasında doğru ses tonu ve beden dili kullanılmalıdır, Doğru ses tonu ve beden dili kullanımı, sunumun daha etkili olmasını sağlar, Arka Plan Seçimi, Sunumun arka planı, içeriği bozmayacak ve dikkat dağıtmayacak şekilde seçilmelidir, Arka plan seçimi, sunumun görsel özelliklerini belirler ve dinleyicinin dikkatini çeker
etkili sunum görsel sunum sunum yapma yazım şekli sunum hazırlanırken nelere dikkat edilmeli sunum nasıl yapılır sunumda renkler sunum yaparken yapmanız gerekenler sunum yaparken yapmamanız gerekenler sunumda göz teması kurmak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Takım elbise giymiş bir kadın tuğla bir duvarın önünde durmakta ve sağ elinde bir gözlük tutmaktadır. Sol elinde bir telefon tutmakta ve işaret parmağıyla bir bilgisayar ekranını göstermektedir. Görüntünün odağında ön planda, yakın planda ve ortalanmış bir sandalye yer alıyor. Sandalyenin desenli minderi ve metal kolları olan koyu kahverengi bir kumaşı var. Kadın lacivert bir takım elbise ve beyaz bir gömlek giymiş, gözlüklerinin çerçeveleri açık renk. Saçları kısa ve koyu kahverengi, ifadesi ciddi ve odaklanmış.
Sunum Teknikleri

Etkileyici Slayt Nasıl Yapılır?

24 Mayıs 2020
Bu fotoğrafta gözlüklü bir kadın görülüyor. Mavi bir gömlek giyiyor ve gözlükleri belirgin bir siyah çerçeveye sahip. Gözleri görüntünün odak noktası ve büyüleyici bir bakış yaratıyorlar. Çenesi hafifçe yukarı doğru eğilmiş ve dudakları hafifçe ayrılmış. Saçları geriye doğru toplanmış ve teni ışıkla aydınlatılmış. Arka plan karanlık ve ön plan siyah bir x sembolü içeren beyaz bir kare ile dolu. Kadının göğsü de resimde görülebiliyor ve hayatına dair mahrem bir perspektif sunuyor. Genel görüntü bir gizem ve tutsaklık hissi yaratıyor.
Sunum Teknikleri

Etkileyici Sunum Teknikleri

30 Ağustos 2021
Gözlüklü ve beyaz gömlekli bir kadın, arka planda birkaç kişinin daha bulunduğu bir odada ayakta durmaktadır. Elleri ceplerinde ve gömleğinin üzerine bir yelek giymiş. Takım elbiseli bir kişi yanında durmaktadır ve siyah ceketli başka bir kişi de arka plandadır. Arka planda beyaz metinli siyah beyaz bir ekran da var. Kadının saçları at kuyruğu şeklinde arkaya toplanmıştır ve üzerinde siyah bir gömlek vardır. Odanın ortasındadır ve etrafı diğer insanlarla çevrilidir.
Sunum Teknikleri

Etkili Bir Sunum İçin Psikolojik Teknikler

17 Kasım 2021
Bu fotoğraf, üzerinde iki beyaz dikdörtgen bulunan sarı bir klasörü göstermektedir. Arka plan siyahtır ve görüntünün üst kısmında beyaz bir metin vardır. Sarı klasör dikdörtgen şeklindedir ve üst kısmında beyaz bir dikdörtgen ve onun altında ikinci bir beyaz dikdörtgen vardır. Ayrıca fotoğrafın sağ üst köşesinde beyaz bir dikdörtgen ile sarı ve mavi bir kare bulunmaktadır. Dikdörtgenin etrafı beyaz bir kenarlıkla çevrilidir. Fotoğrafın sağ alt köşesindeki sarı ve beyaz dikdörtgen de beyaz bir kenarlıkla çevrelenmiştir. Fotoğrafta renklerden şekillere ve metne kadar pek çok ayrıntı var. Sarı klasörün ve beyaz dikdörtgenlerin renkleri siyah arka plan ve beyaz metinle güzel bir kontrast oluşturuyor.
Sunum Teknikleri

Google Slayt Nasıl Kullanılır?

30 Ocak 2020