AnasayfaBlogBarmen ve Barmaid Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Barmen ve Barmaid Nedir? Ne İş Yapar?

21 Mart 2021
Bir kadın bir sürahiden martini bardağına dikkatlice berrak bir sıvı döküyor. Sağ eli sıvıyı dökmek için sürahiyi sabitlerken bardak sol elinde tutulmaktadır. Bardak uzun, yuvarlak bir şekle sahip ve neredeyse ağzına kadar sıvıyla dolu. Kadın dikkatle işine odaklanmış, yüzü arkasından gelen ışıkla aydınlanmış. Arka plan net değil ama saksıdaki bir bitki ve bir diş fırçası seçilebiliyor. Beyaz bir nesne de arka planda gizlenmiş. Kadının eli görünüyor, içkiyi doldururken parmakları sürahiyi özenle tutuyor.
Barmen/Barmaid TanımıMesleki GörevlerÇalışma Şartları ve Beceriler
Barlarda çalışan ve içecek servisi yapan kişilerAlkollü, alkolsüz, soğuk ve sıcak içeceklerin hazırlanması, işletmenin mali giriş ve çıkış kontrolleri, işletmenin temizliği ve düzeniÖzellikle geceleri, uzun saatler ve kapalı alanlarda çalışabilir. İyi iletişim yeteneği ve güçlü satış becerileri gerekir
Barmen erkek, Barmaid kadın içki servis elemanıdırMisafirlerle iletişim kurma, lezzetli kokteyller hazırlama, tat uyumu sağlama İkna yetenekleri, sunum becerileri ve yüksek enerji gereklidir
İçki sunumları ve aperatif yiyecekler konusunda uzmandırBarda içeceklerin ve malzemelerin düzenini sağlama, misafirleri ağırlamaYüksek satış yetenekleri ve profesyonel bakış açısına sahip olmalıdır
Eğlence sektöründe önemli rol oynarlarKişisel bakımlarına dikkat etme, enerjik ve güler yüzlü olmaGece geç saatlere kadar çalışma, ayakta uzun saatler geçirebilme yeteneği gereklidir
Özellikle oteller, restoranlar, tatil yörelerinde yoğun olarak çalışırlarBarın düzen ve temizliğini sağlama, bar malzemelerini ve içeceklerini bilmeMüşteri ile etkili iletişim kurabilme, yoğun çalışma saatlerine uyum sağlama yeteneği
Alkollü ve alkolsüz içeceklerin sunumunu yaparlarİçki tat ve sunumları konusunda bilgili olma, içki hazırlarken lezzet uyumu sağlamaİletişim yeteneği, hizmet sektörüne uygun enerji ve dinamizm
Etkili bir satış yeteneği gerektirirİçeceklerin satışında ikna kabiliyetini kullanma, barın mali durumunu yönetmeİkna yeteneği, satış tekniklerini bilmek
Barın düzenini ve temizliğini sağlarlarBarın temizliği ve düzeni, ekipmanların doğru kullanılması ve yerleştirilmesiÖzenli ve titiz çalışma, düzen duygusu
Barın mutfak kısmında içki hazırlama işini üstlenirlerAlkollü ve alkolsüz içeceklerin uygun bir şekilde hazırlanması ve sunumuİçki hazırlama teknikleri ve sunum yeteneği
Müşterilerle direkt iletişim halindedirler, müşteri memnuniyetini güvence altına alırlarMüşteri ile etkili iletişim kurma ve müşterinin siparişlerini alıp, hızlı bir şekilde servis yapmaGüler yüzlü hizmet, hızlı ve etkili servis yeteneği

Eğlence sektöründe bar adı verilen alan içinde alkollü ya da alkolsüz içki servisi yapan, aperatif yiyecekler hazırlayan, bara gelen misafirleri karşılayan ve ilgilenen kişilerden erkek olanlara barmen kadın çalışanlara ise barmaid ismi verilmektedir. Barmen ya da barmaid olmak isteyen kişilerin sunum yetenekleri hakkında başarılı olması ve bu yetenekleri ile misafirlerin ilgisini çelecek servis ve sunumlar yapması gerekir.

Barmenlik ya da barmaidlik günümüzde eğlence alanında fazlasıyla tercih edilen meslekler arasında yer almaktadır. Kolay bir meslek gibi görünüyor olsa da her meslek gibi kendi içinde bazı önemli zorlukları bulunur. Barmen ya da barmaid nedir, ne iş yapar, sorumlulukları nelerdir, barmen olma şartları nelerdir, gibi sorularınıza yazımız aracılığı ile aradığınız yanıtları bulabilirsiniz.

Barmen / Barmaid Nedir?

Barda alkollü ve alkolsüz, soğuk ve sıcak içecekleri ve çeşitli aperatif yiyecekleri hazırlayan, bara gelen misafirlere sunan görevli kişilerdir. Barmen ve Barmaid pozisyonunda çalışan kişilerin sunum becerilerini kullanmaları ve bara gelen misafirlere ikram ve hizmetleri en iyi şekilde sunmaları gerekmektedir. İngilizce kullanımda bu meslek grubunda çalışan erkek "barmen", kadın ise "barmaid" olarak tanımlanır.

Barmen ve barmaidler cafeler, restoranlar, tatil yöreleri, otellerin bar kısımları gibi çeşitli alanlarda çalışabilirler. Önceki yıllarda bu meslekte genelde erkekler çalışırken barmaidlerin çoğalması ise yakın yıllara dayanır. Barmenlik ile alakalı eğitimler alan ve kendini geliştirme sürecine devam eden kişiler çok kolay bir şekilde iş imkanı bulma fırsatı yakalar.

Barmen ve barmaidler genellikle kapalı alanlarda işlerini yaparlar. Görevlerini yerine getirirken çok uzun saatler ayakta kalmaları gerekir. Bu mesleği tercih edecek kişilerin gece oldukça geç saatlere kadar çalışması gerekebileceğini göz ardı etmemesi gerekir. Barmenler müşteriler ile yakından ilgilenmesi gerekir ve onların siparişlerinin hazırlanmasında önemli role sahiptir. Bu mesleği tercih edecek kişilerin iletişim becerileri yüksek olması da oldukça önemlidir.

Barmen / Barmaid Ne İş Yapar?

Toplumda genel bir görüşe göre barmenler yalnızca içki hazırlayan kişiler olarak düşünülür. Ancak bu mesleği yapan kişilerin göründüğünden çok daha fazla iş sorumluluğu bulunur. Alanda ihtiyacın çeşit olması onlarında görevlerinde çeşitliliği ortaya çıkarır. Eğlence sektörüyle ilgili, organizasyonlarda yer almayı seven, alkollü ve alkolsüz içki sunumlarına ilgisi olan kişilerin barmenlik mesleğini yapmaları uygun olur. Barmenlik alanına ilgi duyuyorsanız bu alanda kendinizi geliştirebilir ve kariyer adımlarını verdiğiniz yön ile tırmanabilirsiniz. Barmen ve barmaidlerin görevleri şu şekilde sıralanabilir;

  • İçki hazırlama ve sunum yeteneklerini gelişmiş olmaları oldukça önemlidir.

  • Konuşma yeteneklerini gelişmiş olması gerekir. İnsanlarla kolay ve etkili bir şekilde iletişim kurabilmeliler.

  • İçki hazırlarken uyumlu tatlar yaratarak, lezzetli kokteyller hazırlamalılar.

  • Çalıştığı bar hakkında bilgili olmalıdır. Barda içecekler nerede olmalı bardaklar, sunum malzemeleri nerede olmalı bilmelidir.

  • Eğlence amacıyla gelen misafirlere karşı güler yüzlü olmalı ve onları en iyi şekilde ağırlamaya özen göstermelidir.

  • Mali giriş ve çıkışların kontrolleri de barmen ve barmaidler tarafından yapılır.

  • Bar bölümünün temizliği ve düzeni barmen ve barmaidin sorumluluk alanıdır.

  • Barmenler eğlence sektöründe görev aldıkları için enerjileri her zaman yüksek olması gerekir.

  • Satış sektöründe çalıştıkları düşünüldüğünden, satış yeteneklerinin de iyi olması gerekir.

  • Barmen ve barmaidlerin ikna yeteneklerinin de yüksek olması gerekir.

  • Barmenlik mesleğini tercih edeceklerin profesyonelliğe önem vermeleri ve bu bilinç ile çalışmalarını sürdürmeleri gerekir.

  • Barmenlerin kişisel bakımlarına da özen göstermeleri gerekir.

Barmen / Barmaid Maaşları

Barmen ve barmaidler cafelerde, restoran, tatil yerleri ve eğlence alanlarında görev alabileceği gibi otellerin bar kısmı gibi farklı alanlarda çalışmalarını yürütebilir. Bu mesleği yapan barmen ve barmaidlerin görevleri arasında farklılık olmaz. Biri kadın diğeri erkek çalışandır. Önceleri meslekte genel olarak erkekler çalışırken şimdilerde barmaidlerin çoğaldığı da gözlemlenmektedir.

Barmenlik ile ilgili eğitimlere katılan ve kendini geliştirmeye devam kişiler çok daha kolay bir şekilde iş bulabilir ve tecrübesi sayesinde daha yüksek maaş elde edebilir. Barmenler ve barmaidler tatil beldeleri dışında genellikle kapalı alanlarda işlerini yapmak zorundadırlar. İşlerini yaparlarken çok uzun saatler ayakta kalmaları gerekecektir. Bu mesleği yerine getirecek kişilerin iş yerinin çalışma şekline göre gece oldukça geç saatlere kadar çalışması gerektiğini unutmaması gerekir.

Barmenler ve barmaidler müşterileri ile daima yakından ilgilenir ve onların siparişlerinin hazırlanması için gerekli çalışmaları yapar. Bu meslekte başarılı olanların ortak özelliği iletişim becerilerinin yüksek olmasıdır. Barmen ve barmaid maaşları çalıştıkları alana ve edindikleri tecrübelere göre değişkenlik gösterir. En düşük barmen ve barmaid maaşı 2900TL civarındadır, en yüksek ise 4500 TL civarında olduğu gözlemlenir. Bir barmen ya da barmaid ortalama 3.500 TL civarında maaş gelirini sahiptir.

Barmen / Barmaid Nasıl Olunur?

Barmen ya da barmaid olmak isteyen kişiler için bazı önemli şartlar bulunur. Bu şartları yerine getirmeleri halinde çalışma şekilleri ve kazançları belli olur. Bunlar nelerdir, inceleyelim.

  • Öncelikle Turizm Meslek Lisesi ve ardından Turizm Meslek Yüksek Okulu Mezunları barmenlik mesleğini seçenekleri arasına ekleyebilir.

  • Turizm meslek liselerden mezun olmayan kişilerin ise profesyonel barmenlik ile ilgili eğitim almaları onlar açısından avantajlı bir seçenek olacaktır.

  • Milli Eğitim Bakanlığı onaylı yerlerde barmenlik ya da barmaidlik ile alakalı çeşitli sertifikalar almak ta bu alanda hızlı yol almalarını sağlar.

  • Küçük yaşlarda garsonluk ile mesleğe adım atan profesyonellere de rastlamak mümkündür. Bu kişiler usta çırak ilişkisi ile birlikte barmenlik, barmaidlik bölümüne yükselebilirler.

  • Barmen ya da barmaid olmak isteyen adayların en az lise mezunu olma şartı aranır.

  • Genellikle yabancı turistlerin geldiği tatil alanlarında bu mesleği yapacak olan kişilerin yabancı dil bilgisine sahip olması gerekir. İngilizce ve bunun yanında Rusça, Almanca gibi dilleri bilmeleri de önemlidir.

  • İletişimlerinin güçlü olması gerektiği için iletişim alanında da sertifika programlarına katılmaları bu alanda bazı eğitimler almaları önerilir.

Barlarda çalışan ve içecek servisi yapan kişiler, Alkollü, alkolsüz, soğuk ve sıcak içeceklerin hazırlanması, işletmenin mali giriş ve çıkış kontrolleri, işletmenin temizliği ve düzeni, Özellikle geceleri, uzun saatler ve kapalı alanlarda çalışabilir İyi iletişim yeteneği ve güçlü satış becerileri gerekir, Barmen erkek, Barmaid kadın içki servis elemanıdır, Misafirlerle iletişim kurma, lezzetli kokteyller hazırlama, tat uyumu sağlama , İkna yetenekleri, sunum becerileri ve yüksek enerji gereklidir, İçki sunumları ve aperatif yiyecekler konusunda uzmandır, Barda içeceklerin ve malzemelerin düzenini sağlama, misafirleri ağırlama, Yüksek satış yetenekleri ve profesyonel bakış açısına sahip olmalıdır, Eğlence sektöründe önemli rol oynarlar, Kişisel bakımlarına dikkat etme, enerjik ve güler yüzlü olma, Gece geç saatlere kadar çalışma, ayakta uzun saatler geçirebilme yeteneği gereklidir, Özellikle oteller, restoranlar, tatil yörelerinde yoğun olarak çalışırlar, Barın düzen ve temizliğini sağlama, bar malzemelerini ve içeceklerini bilme, Müşteri ile etkili iletişim kurabilme, yoğun çalışma saatlerine uyum sağlama yeteneği, Alkollü ve alkolsüz içeceklerin sunumunu yaparlar, İçki tat ve sunumları konusunda bilgili olma, içki hazırlarken lezzet uyumu sağlama, İletişim yeteneği, hizmet sektörüne uygun enerji ve dinamizm, Etkili bir satış yeteneği gerektirir, İçeceklerin satışında ikna kabiliyetini kullanma, barın mali durumunu yönetme, İkna yeteneği, satış tekniklerini bilmek, Barın düzenini ve temizliğini sağlarlar, Barın temizliği ve düzeni, ekipmanların doğru kullanılması ve yerleştirilmesi, Özenli ve titiz çalışma, düzen duygusu, Barın mutfak kısmında içki hazırlama işini üstlenirler, Alkollü ve alkolsüz içeceklerin uygun bir şekilde hazırlanması ve sunumu, İçki hazırlama teknikleri ve sunum yeteneği, Müşterilerle direkt iletişim halindedirler, müşteri memnuniyetini güvence altına alırlar, Müşteri ile etkili iletişim kurma ve müşterinin siparişlerini alıp, hızlı bir şekilde servis yapma, Güler yüzlü hizmet, hızlı ve etkili servis yeteneği
barmen barmaid
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.