Bankacılık Bölümü Nedir?

Banka dilimize İtalyanca “banca” kelimesinden geçmiştir. Temelde bankalar, farklı yollarla edindikleri mevduatı kurum ya da kişilere kredi olarak kullandıran aracılardır. Para piyasalarının ve teknolojinin gelişmesine paralel olarak bankaların da faaliyet alanları oldukça genişlemiştir. Bankacılık bölümü ise yıllar içinde işletme, iktisat gibi temel dallardan ayrışarak özel bir bölüm haline gelmiştir. Burada amaç özelleşmiş bu alanlara uzman personel istihdamıdır.
Yetişen kişinin ya da mezun olan öğrencinin konu hakkında daha donanımlı olması hedeflenmiştir. Bugün Türkiye Bankacılık siteminde aktif 48 adet banka bulunuyor. Bunlara bağlı olarak da 10059 yurt içi şube mevcut. Bu bankaların 3’ü kamu bankası diğerleri ise özel kurumlardan oluşuyor (tbb.org). Bankalar dışında da hizmet veren yerli yabancı finansal kuruluşlar mevcut. Ekonominin neredeyse tek gündem olmaya başladığı dünyada bu alan her geçen gün yeni beyinlere ihtiyaç duyuyor. Bu yetişmiş ve konusunda uzman istihdam ihtiyacı bölümün önemini giderek arttırıyor.
Bankacılık Bölümü Nedir?
Banka denildiğinde akla ilk para gelir. Bu bölüm, bankaların ve farklı kuruluşların para ile ilgili departmanlarında çalışacak insanların yetiştirilmesini hedefliyor. Eşit ağırlık puanı ile seçilebilen bölüm 4 yıllık lisans eğitiminden oluşuyor. Bankalar dışında para piyasalarına aracılık eden yatırım şirketleri, fon şirketleri sayısı da günden güne artıyor.
Ülkelerin kendi ekonomisinin yanı sıra küresel ekonominin de hareketliliği piyasalarda söz sahibi oluyor. Bu nedenle para piyasaları alanında yetişmiş personel ihtiyacı da sürekli artıyor. İşletme ve iktisat gibi temel bölümlerden ayrışarak farklı bir bölüm olarak kabul görmesi de bundan kaynaklanıyor.
Ayrıca;
Uluslararası Finans ve Bankacılık (4 Yıllık)
Bankacılık ve Finans (4 Yıllık)
Bankacılık ve Sigortacılık (2 Yıllık) bölümleri de mevcut.
Bankacılık Bölümü İş İmkânları Nelerdir?
Bankalar tecrübesiz ya da yeni mezun bir adayı toplu yetenek sınavları ile seçer. Kariyer ve kendi web sitelerinden topladıkları datalar ile uygun gördükleri adayları sınava çağırırlar. Sınavda kısıtlı süre içinde problem çözebilme, matematik, anlam bilgisi yetileri test edilir. IQ testlerini andırır sorular vardır. Kurum gerekli görürse yabancı dil sınavı da yapar. Sınavlarda başarı gösteren adaylar daha sonra mülakata çağırılır. Mülakatı da başarılı geçen adaylara uygun görülen birimler için iş teklifi yapılır.
Küçük ölçekli finans kuruluşlarında ise genelde tecrübesiz aday tercih edilmez. Yetiştirilmek üzere personel arayan bir kurum adayı bankalardaki gibi bir sınava tabi tutmaz. Mezun olunan okul, bitirme puanı, staj deneyimi gibi lisans dönemi süreçleri baz alınarak adaylar değerlendirilir.
Tecrübeli adaylar da ise durum daha farklıdır. Başarılı bir finansçıya diğer kurumlardan transfer teklifleri gelebilir. Mevcut iş yerinden memnun olmayıp farklı kurumlara başvuran adaylar ise bölge müdürü nezdinde görüşmelerle işe kabul edilebilir. Kurum dışı eğitim ve seritifika programlarına katılarak kişisel gelişimi arttırmak da çok faydalı olacaktır.
Çalışmak istenilen birimlerin uzmanlık derecesine göre ek lisanslar gerekebilir. Bunların başında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gelir. Örneğin bir finans kuruluşunun yatırım, borsa biriminde görev almak için SPK’nın “Türev Araçları Lisans” belgesine sahip olmak gerekir. Sigorta, emeklilik biriminde görev almak için SEGEM (Sigortacılık Eğitim Merkezi) ve e-BEAS (Bireysel Emeklilik Aracıları Sınavı) lisanslarının alınmış olması gerekir.
Kurum içinde çalışanların donanımını arttırmak adına sürekli eğitimler verilir. Bu eğitimler sonucunda ve çalışanın performansına göre terfiler, birim değişiklikleri yapılır. Finansal piyasalarda iyi bir kariyer sahibi olabilmek için hedef doğru seçilmelidir. Belirlenen hedefe ulaşmak için gerekli olan eğitimlere ve sertifikasyonlara odaklanmak başarı getirecektir
Kurumsal bir finans şirketinde çalışan kişilere şirketin sağladığı imkânlar temelde benzerlik gösterir. Yapılan işe ve unvana göre bu imkânlar farklılık gösterir.
Özel sağlık sigortası.
Yemek kartı, çeki.
Giyim çeki.
Pazarlama birimleri için prim.
Unvana göre özel araç, hatta özel şoförlü araç.
Şehir değişikliği gerektiren görevlendirmelerde kira yardımı.
Yabancı dil tazminatı.
Özel izinler (Taşınma izni, 1. Derece akraba vefat izni v.b.).
Şube ya da bölge karlılığından pay
Bankacılık Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Bankacılık bölümü mezunlarını bekleyen iş fırsatları:
Direk satış: Yeni mezun bir bankacı olarak yüksek ihtimalle ilk görev yeriniz. Elinizde tabletinizle sahada kredi kartı satışı yapmak.
Şubecilik: Banka şubesi içinde, gişe memurluğu ya da pazarlama elemanı olarak başlayabileceğiniz ilk basamak. Çıkılabilecek en yüksek mertebe şube müdürlüğü.
Bölge müdürlüğü ya da genel müdürlük birimleri: Yetenek ve uzmanlığınıza göre, kredi tahsis, risk derecelendirme, pazarlama, sigorta gibi birçok farklı birimde görev alabilirsiniz. Bu birim çalışanları genelde şube tecrübesi olan adaylardan seçilir.
Yatırım: Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) düzenlediği bazı sınavlarda başarılı olabilirseniz bankaların yatırım, borsa, özel bankacılık gibi birimlerinde çalışabilirsiniz.
Özel şirketler: Bankacılık bölümünü bitirdiğinizde illa ki bankada çalışacaksınız diye bir şart yok. Özel şirketlerin finans departmanlarında da iş fırsatları var.
Aracı / Finansal Kurumlar: Banka dışında farklı sistemlerle finansal hizmet sunan (katılım usulü, fon şirketleri v.b.) kuruluşlar da sürekli yetkin personel arayışındadır.
Teftiş: Finansal kuruluşlar dışardan denetlendiği gibi olası problemleri önceden tespit etmek için kendi teftiş birimini oluşturur. İç kontrol mekanizmasını verimli çalışabilir hale getirmek için bünyesinde müfettişler çalıştırır.
Kısacası para ve finans ile ilgili her birimde görev alma şansı vardır.
Bankacılık Bölümü Dersleri Nelerdir?
Dört yıllık bir bankacılık bölümüne başladığınızda ilk 2 dönem giriş dersleri ile geçiyor.
İktisada Giriş
Bankacılığa giriş
Genel Matematik
İnkılap Tarihi
Türk Dili
Temel Hukuk
Daha sonraki dönemlerde ise alanla ilgili teorik dersler başlıyor. Dünya ekonomisi, vergi sistemi, bankacılık hukuku, ekonometri, fon yönetimi gibi dersler işleniyor. Kredi değerleme ve tahsis, menkul kıymet değerleme, borsa hukuku gibi özel alanlarda da öğretim oluyor. Özellikle üçüncü sınıftan itibaren görülecek dersler kariyerinize yön veriyor. Hangi konularda çalışmaktan memnun kalacağınız ileride de görev almaktan mutlu olacağınız birimin kafanızda şekillenmesine yardımcı oluyor.
Bankacılık bölümü açılmadan önceki dönemlerde genelde iktisat, işletme mezunları finans sektöründe tercih sebebiydi. Fakat bu bölümlerde yukarıda adı geçen birçok ders yer almıyor. Bu nedenle finansal kuruluşlar bu konuları kısa eğitimler ile çalışanlarına aktarmaya çalışıyordu. Fakat bankacılık, finans, sigortacılık gibi bölümler genelden ayrışınca öğrenciler teorik bilgilerin neredeyse tamamını üniversite döneminde öğrenme şansı buldu. Bu da mezunlar için daha rahat iş bulma fırsatı yarattı.
Bankacılık Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Bankacılık bölümü 2019 yılı yerleştirmelerine göre; Öğrenci sıralaması 280.877 ile 829.373 arasında gerçekleşti. Öğrenci puanları ise 220 ile 289 arasında gerçekleşti.
Diğer benzer bölümlerin puan ve sıralamaları ise şöyle;
Bankacılık ve Finans: Puan 201,37 – 334,57 / Sıralama 129344 – 822886
Uluslararası Finans: Puan 230,36 – 463,91 / Sıralama 2060 – 716132
(Kaynak: YÖK)
Her hangi bir finans bölümünde öğrenim görmek için ortalama bir puan almak yeterli gibi gözükebilir. Ancak bir kariyer hedefiniz varsa sürekli kendinizi geliştirmeniz gerektiğini unutmayın. Akademisyenler özellikle staj döneminin öğrencilerin kariyerinde önemli rol oynadığını belirtiyorlar. Daha sonrasında ise parasal piyasaların değişkenliğine paralel çalışanların da kendisini güncel tutması ilk şart diyorlar.

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü ve MBA mezunu. “Türkiye Borsasında Volatilite”, “Türkiye’de Banka İmaj Algısı” konularında lisans ve yüksek lisans tezleri yazdı. 2018 Aralık ayından bu yana uluslararası bir şirkette Akdeniz Bölge Sorumlusu olarak çalışmakta. Aynı zamanda İstanbul İşletme Enstitüsü’nden aldığı eğitimler ışığında gayrimenkul ofislerine “dijital pazarlama ve SEO teknikleri” eğitimleri veriyor.