AnasayfaBlogAndroid Geliştirici Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Android Geliştirici Nedir? Ne İş Yapar?

13 Haziran 2021
Beyaz noktalı ve siyah arka planlı yeşil bir robot oyuncağın yakın çekimi. Siyah ekranın üzerinde yeşil bir harf bulunan bir cep telefonunun yanında yer almaktadır. Siyah arka planlı yeşil bir daire de görülüyor. Robot küçüktür ve vücudunda gülümseyen bir yüz vardır. Kolları kaldırılmış ve bacakları uzatılmıştır. Parlak yeşil bir malzemeden yapılmıştır ve vücudunun etrafında beyaz bir desen vardır. Cep telefonu siyahtır ve yan tarafında birkaç düğme vardır. Ekranında parlak yeşil bir metin vardır ve ortasında harf görünür.
Android Geliştirici Nedir?Android Geliştirici Ne İş Yapar?Android Geliştirici Maaşları
Android açık kodlu işletim sistemini kullanan telefon ve tabletler için uygulamalar geliştiren profesyonellerdir.Android platformuna uygun uygulamalar tasarlar, geliştirir ve bakımını yapar. Bunun yanında uygulamanın performansını optimize eder ve kullanıcıların karşılaştığı hataları düzeltir.Çalıştıkları kurum ve tecrübelerine göre değişiklik gösterir. Kendi yetenek ve bilgilerine güvenen bir Android geliştirici sektörde oldukça iyi bir kazanç elde edebilir.
Kimisi için bilgisayar veya yazılım mühendisi olmak anlamına gelirken, belli bir eğitim mecburiyeti yoktur.Optimum yazılım oluşturabilecek bilgi birikimine sahip olmalı, müşteri taleplerini karşılamalı ve uygulamaların uyumluluğunu kontrol etmelidir.Birçok sektörde (bankalar, otomasyon sistemleri, ilaç sanayii vb.) iş imkanları bulunur ve maaşlar bu alandaki tecrübe ve eğitim durumuna göre artış gösterir.
Özellikle yazılım veya bilgisayar üzerine lisans eğitimi alan kişiler bu alanda çalışabilir.UI kontrolleri oluşturur, protokolleri tasarlar ve ara yüz uygulamaları ve performans optimizasyonu konularında bilgi sahibi olmalıdır.Eğitim durumu ve iş deneyimi, android geliştiricinin aldığı maaşı etkileyen en önemli faktörlerdir.
Android SDK, Eclipse, Android Studio gibi yazılım uygulamalarına hakim olmalıdır.Yeniden kullanılabilir ve güvenilir Java kodu tasarlamak için çalışır ve ekip çalışması gerçekleştirerek teknik bilgi sağlar.Üstelik okulu bitirmeden bile kolaylıkla iş bulma imkanları vardır.
Akıllı telefon ve tablet gibi Android işletim sistemine sahip cihazlar için uygulama geliştirme ve destek sağlama içerisinde yer alır.Müşteri talepleri ve uygulamaların kullanılabilirliğini değerlendirmekte ve uygulamaların en iyi görüntü ve performansa sahip olması için çalışmalar yürütür.Yeni mezunlar için ortalama başlangıç maaşları genellikle sektör ortalamasının üzerindedir.

Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler telefon ve akıllı tablet teknolojisinin gelişmesinde de büyük role sahiptir. Aynı zamanda bu gelişmeler android açık kodlu işletim sisteminin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Android açık kodlu işletim sistemi, telefon ve akıllı tabletlerde kullanılan sistemlerdendir. Android geliştirici ise android açık kodlu işletim sisteminin kullanıldığı telefon ve tabletler için onları destekleyen uygulamalar geliştiren kişilere verilen addır. Android geliştiriciler genel olarak android işlem sistemini kullanan cihazlar için uygulamalar geliştirmek için çalışmalar yürütür.

Android Geliştirici Nedir? Android geliştiricisi nasıl olunur? Gibi soruların cevabı, genellikle bilgisayar ya da yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olmaktır. Ancak belli bir eğitim mecburiyeti de bulunmamaktadır. Android geliştirici nedir? Android geliştirici ne kadar maaş kazanır? Soruları oldukça fazla araştırılmaktadır. Yazımızda bu ve daha birçok soruya yanıt aradık.

Android Geliştirici Nedir?

Android geliştirici, Android açık kodlu işletim sistemi tarafından desteklenen cihazlara uygulamalar geliştirmekten sorumlu kişilerdir. Müşteri talepleri ve uygulamaların kullanılabilirliğini ürün yöneticisi ve satış ekipleri ile iletişim kullanarak değerlendirmeleri gerekir. Android platformu için geliştirilmiş uygulamaları tasarlayarak geliştirmekten sorumlu olan android geliştiricilerine son yıllarda oldukça fazla ihtiyaç duyulmaktadır.

Android geliştirici üzerinde çalıştığı uygulamanın en iyi görüntü ve performansa sahip olmasını sağlaması gerekir. Android Geliştirici olmak için belirlenmiş herhangi bir kriter olmamakla birlikte ara yüz kullanıcı uygulamaları ve tasarımları ile ilgili yetkinliğe sahip olmaları gerekir. Özellikle lisans eğitimlerini yazılım ya da bilgisayar üzerine tamamlayan kişiler bu alanda çalışmalar yürütebilir.

Android SDK, Eclipse, Android Studio gibi yazılım uygulamalarına hâkim olmaları gerekir. UI kontrolleri oluşturmak, protokolleri tasarlamak ve ara yüz uygulamaları ve performans optimizasyonu bilgisine sahip olmanın yanı sıra nesne yönelim programlama konularına da hakim olacakları donanıma sahip olmalılar.

Android Geliştirici Ne İş Yapar?

Son yıllarda yaşanan teknoloji alanındaki hızlı gelişmeler birçok alanda yenilikler oluşmasını sağladı. Bunlardan biri de telefon ve akıllı tablet uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor. Android geliştiricinin temel görevi, Android işletim sistemini kullanmak şartı ile akıllı telefon ve tabletler için uygulamalar tasarlamaktır. Oldukça geniş bir iş imkanından bahsetmek mümkün olan meslek mensupları için iş çeşitliliği de söz konusudur. Android geliştiricilerin temel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Müşteri taleplerini ve yeni uygulamaların kullanılabilirliğini değerlendirmek üzere ürün yöneticisi, müşteri ve satış ekipleri ile iletişim halinde olması gerekir.

  • Optimum yazılım oluşturması için proje sınırlamaları, ara yüz ve performans gereksinimleri hakkında bilgi almalıdır.

  • Android platformu için gelişmiş uygulamalar tasarlamalı ve geliştirmelidir.

  • Uygulamanın mümkün olan en iyi performansı ve kaliteyi sergilemesi için çalışmalar yapmalıdır.

  • Uygulama kullanıcılarına gönderildiğinde ortaya çıkan hataları düzeltmekten sorumludur.

  • Performans sorunlarını teşhis etmeli ve yeni uygulamaların işlevselliğini artırmalıdır.

  • Uygulamanın, Android cihaz türlerinin birden fazla sürümüyle uyumluluğunu kontrol etmelidir.

  • Yeniden kullanılabilir ve güvenilir Java kodu tasarlamak için çalışmalıdır.

  • Teknik bilgi sağlamak ve çalışma taslaklarını gözden geçirmek üzere ekip çalışması gerçekleştirmelidir.

Android Geliştirici Maaşları

Android geliştiricisi olmak isteyen kişiler, bilgisayar mühendisliği ya da yazılım mühendisliği bölümlerinden birinden mezun olarak bu alanda iş başvurusu yapabilir. Bunun yanında bir eğitim mecburiyeti yoktur. Ancak bu alanda ihtiyaç olan programları ve uygulamaları bilmeleri gerekir. Bunun için de destekleyici eğitimler alabilirler. Android Geliştirici çalışma alanları, iş imkanları ve iş bulma olanakları oldukça fazladır. Bunun en büyük sebebi teknoloji ile iç içe olan sektörlerin sayısının her geçen gün artmaya devam etmesidir.

Android geliştiriciler, bankalarda, otomasyon sistemleri ile ilgili sektörlerde, ilaç sanayiinde, Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayiinde, Telekomünikasyon işletmeleri gibi yerlerde çalışma ve iş bulma olanağına sahiptirler. Üstelik okulu bitirmeden bile kolaylıkla iş bulma imkanları vardır. Android Geliştirici eğitiminin erildiği yerler dört yıllık bilgisayar ve yazılım mühendisliği programlarıdır. Bu bölümlerden mezun olanların yanı sıra üniversite ve akademilerin verdiği yazılım geliştirme eğitimlerini de bu alanda çalışmak için oldukça faydalıdır. Android geliştiricilerin maaşları çalıştıkları kuruma göre farklılık gösterebilir. Kişinin eğitimi ve tecrübesi de aldıkları maaşları doğru orantıda etkiler. Bir android geliştirici ne kadar maaş kazanır inceleyelim.

  • Yeni işe başlayan bir android geliştirici en düşük 4.800 TL ile işe başlar.

  • Bir düre tecrübe edinmiş bir android geliştirici ise ortalama 7.000 TL maaş elde eder.

  • Tecrübeli bir android geliştirici ise en fazla 12.000 TL maaş kazanmaktadır.

Android Geliştirici Nasıl Olunur?

Teknoloji alanına meraklı ve sayısal derslerle arası iyi olan öğrenciler tarafından en çok araştırılan meslek grupları içindedir. Özellikle son yıllarda teknoloji alanındaki gelişmelerle bu alanda çalışan kişilerin sayısı çoğaldı. Kazandıkları maaşlarda incelendiğinde geleceği parlak meslek dalları arasında yer alıyor. Android geliştirici olmak için resmi bir eğitim almak gerekmiyor. Ancak üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler işverenler tarafından ön sırada değerlendiriliyor. Aynı zamanda çeşitli üniversite ve eğitim akademilerinde Android yazılım geliştirme; yazılım ve biliğim eğitimleri bulunmaktadır. Bu eğitimlerden faydalanarak ta bu alanda çalışılabilir. İşverenler eğitimin yanı sıra bazı önemli özellikleri dikkate alıyor. Mesleki özelliklere sahip olan adaylar işverenlerin daha çok ilgisini çekiyor. Bu nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Android kullanıcı arayüzü tasarımı(UI) ilkeleri, kalıp ve en iyi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmaları beklenir.

  • Android SDK, Eclipse, Android Studio gibi yazılımları biliyor olmaları gerekir.

  • UI kontrollerini oluşturma, protokolleri tasarlama, ara yüzleri uygulama ve performans optimizasyonu hakkında kapsamlı ve pratik tecrübelere sahip olmaları beklenir.

  • Nesne yönelimli programlama (object oriented) metodolojisini yakından tanıyor olmaları gerekir.

  • Problemler karşısında etkili ve hızlı çözümler üretmelidir.

  • Bütçe kapsamında ve iş teslim tarihlerine uygun çalışmalar yürütmelidir.

  • Detay odaklı çalışmalı, titiz ve dikkatli olmalıdır.

  • Mesleki gelişime açık olmalı, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmelidir.

Android açık kodlu işletim sistemini kullanan telefon ve tabletler için uygulamalar geliştiren profesyonellerdir, Android platformuna uygun uygulamalar tasarlar, geliştirir ve bakımını yapar Bunun yanında uygulamanın performansını optimize eder ve kullanıcıların karşılaştığı hataları düzeltir, Çalıştıkları kurum ve tecrübelerine göre değişiklik gösterir Kendi yetenek ve bilgilerine güvenen bir Android geliştirici sektörde oldukça iyi bir kazanç elde edebilir, Kimisi için bilgisayar veya yazılım mühendisi olmak anlamına gelirken, belli bir eğitim mecburiyeti yoktur, Optimum yazılım oluşturabilecek bilgi birikimine sahip olmalı, müşteri taleplerini karşılamalı ve uygulamaların uyumluluğunu kontrol etmelidir, Birçok sektörde (bankalar, otomasyon sistemleri, ilaç sanayii vb) iş imkanları bulunur ve maaşlar bu alandaki tecrübe ve eğitim durumuna göre artış gösterir, Özellikle yazılım veya bilgisayar üzerine lisans eğitimi alan kişiler bu alanda çalışabilir, UI kontrolleri oluşturur, protokolleri tasarlar ve ara yüz uygulamaları ve performans optimizasyonu konularında bilgi sahibi olmalıdır, Eğitim durumu ve iş deneyimi, android geliştiricinin aldığı maaşı etkileyen en önemli faktörlerdir, Android SDK, Eclipse, Android Studio gibi yazılım uygulamalarına hakim olmalıdır, Yeniden kullanılabilir ve güvenilir Java kodu tasarlamak için çalışır ve ekip çalışması gerçekleştirerek teknik bilgi sağlar, Üstelik okulu bitirmeden bile kolaylıkla iş bulma imkanları vardır, Akıllı telefon ve tablet gibi Android işletim sistemine sahip cihazlar için uygulama geliştirme ve destek sağlama içerisinde yer alır, Müşteri talepleri ve uygulamaların kullanılabilirliğini değerlendirmekte ve uygulamaların en iyi görüntü ve performansa sahip olması için çalışmalar yürütür, Yeni mezunlar için ortalama başlangıç maaşları genellikle sektör ortalamasının üzerindedir
android geliştirici android geliştirici nedir android geliştirici ne iş yapar android geliştiricisi Android Geliştirici maaşları Android Geliştirici nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Android Nedir
Ne Demek?

Android Ne Demek? Ne İşe Yarar?

24 Temmuz 2021
Bu görüntü, üzerinde bir tablet ve klavye bulunan bir masayı göstermektedir. Klavyenin önündeki ahşap yüzeyde beyaz bir bilgisayar faresi oturmaktadır. Sağ taraftaki masanın üzerine bir bardak su konmuştur. Görüntünün alt orta kısmında bir kutunun yakın çekimi ve sağında bir tabletin yakın çekimi yer almaktadır. Arka planda bir şeyi işaret eden bir kişi görülüyor. Tabletin ekranında çeşitli renkli uygulamalar görüntüleniyor. Klavye siyahtır ve çok sayıda düğme ve tuşa sahiptir.
Teknoloji

Mobil Uygulama Nedir?

17 Ocak 2020