AnasayfaBlogAlüminyum Küpeşte Ustası Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Alüminyum Küpeşte Ustası Nedir? Ne İş Yapar?

31 Temmuz 2021
Bu, basamaklarını desenli kırmızı bir halının kapladığı kavisli bir merdivenin görüntüsüdür. Halı, bazı beyaz ve krem vurgularla birlikte kırmızının çeşitli tonlarının bir karışımıdır. Merdivenin korkulukları metalik gümüş renginde ve kavisli bir tasarıma sahip. Merdivenin dibinde, görüntüde tek bir kırmızı yaprağı görünen bir bitki yer alıyor. Resmin arka planında bir dizi renkli kıyafetle dolu bir raf ve bulanık elmas benzeri bir şekil yer alıyor. Genel sahne oldukça detaylı ve karmaşıktır.
Alüminyum Küpeşte Ustası Nedir?Alüminyum Küpeşte Ustası Ne İş Yapar?Alüminyum Küpeşte Ustasının Sahip Olması Gereken Nitelikler
Merdiven, cam, teras ve benzeri yerlerde güvenlik ve dekorasyon amaçlı korkuluklar yapan kişiye verilen addır.Proje aşamasından, korkulukların üretilmesine; montajından, işin teslimine kadar tüm süreci yönetir.Detay odaklı, göz ve el koordinasyonuna sahip, estetik beceriye sahip, analitik düşünebilen, kendisini geliştirmeye açık.
Ucuz ve dayanıklı olması sebebiyle alüminyum malzeme ile korkuluklar yapan ve montajını sağlayan kişidir.Küpeşte yapılacak alanın ölçüsünü alır, gerekli malzemeleri temin eder, işlerini detaylı ve titiz bir şekilde yürütür.Fiziki olarak yeterli, dikkatli, başkalarıyla işbirliği yapabilen, yeniliklere ve farklı tasarımlara açık.
Küpeşte oluşturulacak alanın keşfini yapan, proje çizen ve uygulamayı yürüten kişiye denir.Korkulukların zemine ve birbirine doğru bir şekilde monte edilmesi, kullanımda güvenli olması için gerekli kontrolleri yapar.Smimiyeti yüksek, şema ve proje çizimine aşina, düşünceli ve çözüm odaklı.
Alüminyumun işlenmesi ve korkuluk şekline dönüştürülmesi sürecinde görevli ustadır.Küpeştenin uygulanacağı alanın şekil ve özelliklerine göre proje çizimi yapar, alüminyum malzemeyi işler ve montaj yapar.El becerisi yüksek, sabırlı, çizim ve boyutları doğru algılama becerisine sahip, düzgün ve estetik bir iş çıkarabilen.

Küpeşte çoğumuzun duyduğu bir kısmımızın anlamını tam olarak bilmediği bir sözcük olabilir. Merdiven, pencere, teras ve balkonlara, güvenlik ve dekorasyon amaçlı yapılan korkuluğa küpeşte adı verilir. Küpeşte oluşturulurken; ucuz ve dayanıklı olmasından dolayı sıklıkla alüminyum kullanılmaktadır. Alüminyum küpeşte ustası ise bu korkulukları üreten ve montajını yapan kişiye verilen addır.

Alüminyum küpeşte ustaları genellikle alüminyum korkuluk yapmaktır. Bunun için ilk olarak, küpeşte yapılacak alanın keşfi yapılır ve ölçüsü alınır. Ardından küpeşte uygulanacak alanın projesi hazırlanır ve üretimi gerçekleştirilir. Hazır olan küpeştenin belirlenen alana montajı yine alüminyum küpeşte ustası tarafından yapılır.

Yazımızda alüminyum küpeşte ustası hakkında merak edilen tüm sorulara yanıtlar hazırladık. Alüminyum küpeşte ustası nedir? Alüminyum küpeşte ustası ne iş yapar? Alüminyum küpeşte ustası nasıl olunur? Birlikte tüm detaylarıyla inceleyelim.

Alüminyum Küpeşte Ustası Nedir?

Teraslara, balkonlara, merdiven ve daha birçok alana alüminyum malzeme ile üretilen doğrama korkuluklar yapan meslek mensuplarına alüminyum küpeşte ustası adı verilir. Alüminyum küpeşte ustaları, yaptıkları korkulukların estetik bir görünüm vermesinden sorumludur. Alüminyum küpeşte ustası; güvenlik amacıyla balkon, cam, teras ve merdiven gibi alanlarda ya da camların dışa bakan kısımlarında alüminyum korkuluk yerleştirmesi gereken kişidir.

Alüminyum ferforje ustası olarak da bilinen küpeşte ustaları, işlerini öncelikle güvenlik amacıyla yapar. Diğer bir dikkat etmeleri gereken konu ise hoş bir görünüm de yakalamaktır. Alüminyum küpeştelerin güvenlik sağlamasının yanı sıra iç ve dış mekan tasarımında estetik bir değer sağlamasının rolü de büyüktür.

Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin, alüminyum doğrama işleri hakkında bilgisi ve tecrübesi olan kişiler olmaları alüminyum küpeşte ustası olmaları için yeterlidir. Genellikle usta çırak ilişkisine dayanan bir meslek türüdür. Ayrıca meslek kurslarında da bu alana yönelik dersler verilmektedir. Çıraklık eğitiminin tamamlanması ile sırasıyla kalfalık ve ustalık aşamalarına geçilir. Ustadan çırağa ya da mesleki eğitimler ile birlikte kişilerin bazı mesleki nitelikleri de taşıması beklenir. Bu nitelikler başarılarını etkileyen önemli unsurlar olarak görülür. Peki, bir alüminyum küpeşte ustası hangi niteliklere sahip olmalıdır?

  • Detay odaklı çalışmalar yapmaları gerekir dolayısı ile bu süreci titiz ve özenli bir şekilde yönetmeleri beklenir.

  • Şekil ilişkilerini görebilme ve algılama yeteneğine sahip olmaları gerekir.

  • Göz ve ellerini eşgüdümlü olarak kullanabilmeleri oldukça önemlidir.

  • Estetik beceriye sahip olmaları gerekir.

  • Ayrıntılar ve değişiklikler karşısında dikkatli olmaları beklenir.

  • Kapalı alanda uzun süre çalışmaları gerekebilir. Bu sebeple fiziki yeterliliğinin güçlü olması gerekir.

  • Analitik düşünme becerisine sahip olmaları önemlidir.

  • Kendilerini geliştirmeye açık olmaları, mesleki gelişmeleri yakından takip etmeleri, ortaya çıkan farklı tasarımları iyi incelemeleri gerekir.

  • Takım çalışmasına yatkın olmaları beklenir.

Alüminyum Küpeşte Ustası Ne İş Yapar?

Alüminyum küpeşte ustasının görev ve sorumluluğu ilk olarak sağlam ve güvenli bir korkuluk tasarlamaktır. Güzel görünen korkuluklar yapması da diğer önemli unsurdur. Korkulukların zemine ve birbirlerine iyi bir şekilde monte edilmesi oldukça önemlidir. Kişiler tarafından kullanım sırasında sallanmaması ve güvenli olması önemlidir. Bir alüminyum küpeşte ustasının görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

  • Küpeşte yapılacak alana gidip keşif yapması gerekir.

  • Küpeşte uygulanacak alanın ölçüsü alınmalıdır.

  • Bu ölçü doğrultusunda ne kadar malzeme gideceği hesaplanır ve fiyat tablosu çıkarılır.

  • Uygulama yapılacak alanda yer alan kıvrımları ve köşeleri hesap eder ve buna göre korkuluk projesini çıkarır.

  • Küpeşte işlemi sırasında ihtiyaç duyulan alet, araç ve gereçleri temin etmelidir.

  • Olmadık şekilde malzeme harcanmasına sebep olmamak için dikkatli çalışmalıdır.

  • İstenilen küpeşte işini sağlam bir şekilde yapmalıdır.

  • Küpeştedeki kaynak yerleri gizlemeli ya da uygun aletle silmelidir.

  • Küpeşteye estetik bir görünüm kazandırmak için özen göstermelidir.

  • Çalışmaları sırasında aletlerin zarar görmemesi ve arıza vermemesi için dikkatli kullanmalıdır.

Alüminyum Küpeşte Ustası Maaşları

Alüminyum küpeşte ustası, küpeşte tasarlanan alanın kullanım sırasında güvenlik sağlamasının yanı sıra estetik iç ve dış mekan yaratılmasında da rolü büyüktür. Alüminyum küpeşte ustaları, işlerini öncelikle güvenlik amacıyla icra etse de hoş görünümü yakalamak için de çaba harcar. Alüminyum küpeşte; evler, işyerleri, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri gibi birçok mekanda kullanılır. Bu sebeple alüminyum küpeşte ustaları, kolay iş bulma imkanına sahiptir.

Alüminyum küpeşte ustalarının maaşları birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Bunlar; sektör, işin niteliği, ustanın eğitim ve deneyimi, uygulama alanının genişliği gibi sıralanabilir. Genel olarak, başarılı bir küpeşte ustasının asgari ücretin 2-3 katı kadar maaş aldığı görülmektedir. Alüminyum küpeşte ustalarının maaşları ne kadar detaylı inceleyelim.

  • Meslekte yeni olan bir alüminyum küpeşte ustası 3.200 TL ile çalışmaya başlar.

  • Zamanla tecrübe edinmiş bir alüminyum küpeşte ustası 5.000 TL maaş kazanır.

  • Bu alanda uzun yıllardır çalışan bir alüminyum küpeşte ustası 6.500 TL’ye kadar gelir elde edebilmektedir.

Alüminyum Küpeşte Ustası Nasıl Olunur?

Alüminyum küpeşte ustası olmak isteyen kişiler resmi bir eğitim ihtiyacı olup olmadığını araştırır. Bu alanda çalışmak isteyen ustalar için resmi bir eğitim mecburiyeti bulunmamaktadır. Alüminyum doğrama işleri hakkında bilgi ve tecrübeye sahip olan kişiler alüminyum küpeşte ustası olarak çalışabilir. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler işi genellikle usta çırak ilişkisi içinde öğrenme fırsatına sahiptir. Bunun yanı sıra meslek kurslarında da bu alana yönelik dersler verilir. Bu eğitimlerden faydalanan birçok usta bulunmaktadır.

Alüminyum küpeşte ustası olarak başarıyla çalışmak için kaynak, kesme ve vida yerleştirme işlerine yönelik bol bol pratik yapmak ve deneyim sahibi olmak gerekir. Meslek kurslarına katılan kişilere; geometrik çizim, görünüş çıkarma, perspektif ve yapım resmi, alüminyum profilleri kesme ve birleştirme, perçinli birleştirme, vidalı ve kenetli birleştirme, makinede kesim, doğrultma işlemleri üzerine kapsamlı eğitimler sunulur. Alüminyum küpeşte ustası olmak için eğitime katılmayı seçen kişilerin en az ilköğretim mezunu olması gerekmektedir. Çıraklık eğitimi tamamlandıktan sonra kalfa olma imkanına sahip olur. Ardından en az iki yıl çalıştıktan sonra ustalık belgesine sahip olabilirler.

Merdiven, cam, teras ve benzeri yerlerde güvenlik ve dekorasyon amaçlı korkuluklar yapan kişiye verilen addır, Proje aşamasından, korkulukların üretilmesine; montajından, işin teslimine kadar tüm süreci yönetir, Detay odaklı, göz ve el koordinasyonuna sahip, estetik beceriye sahip, analitik düşünebilen, kendisini geliştirmeye açık, Ucuz ve dayanıklı olması sebebiyle alüminyum malzeme ile korkuluklar yapan ve montajını sağlayan kişidir, Küpeşte yapılacak alanın ölçüsünü alır, gerekli malzemeleri temin eder, işlerini detaylı ve titiz bir şekilde yürütür, Fiziki olarak yeterli, dikkatli, başkalarıyla işbirliği yapabilen, yeniliklere ve farklı tasarımlara açık, Küpeşte oluşturulacak alanın keşfini yapan, proje çizen ve uygulamayı yürüten kişiye denir, Korkulukların zemine ve birbirine doğru bir şekilde monte edilmesi, kullanımda güvenli olması için gerekli kontrolleri yapar, Smimiyeti yüksek, şema ve proje çizimine aşina, düşünceli ve çözüm odaklı, Alüminyumun işlenmesi ve korkuluk şekline dönüştürülmesi sürecinde görevli ustadır, Küpeştenin uygulanacağı alanın şekil ve özelliklerine göre proje çizimi yapar, alüminyum malzemeyi işler ve montaj yapar, El becerisi yüksek, sabırlı, çizim ve boyutları doğru algılama becerisine sahip, düzgün ve estetik bir iş çıkarabilen
Alüminyum Küpeşte Ustası Alüminyum Küpeşte Ustası nedir Alüminyum Küpeşte Ustası ne iş yapar Alüminyum Küpeşte Ustası maaşları Alüminyum Küpeşte Ustası nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.