AnasayfaBlogAkılda Kalıcı Sunum Yapmak için 10 Teknik
Sunum Teknikleri

Akılda Kalıcı Sunum Yapmak için 10 Teknik

26 Ağustos 2021
Uzun, siyah saçlı bir kadın kahverengi bir kanepede rahatça oturuyor. Mavi bir gömlek giymiş ve mutlu bir şekilde gülümsüyor. Arkasında bir çitin bulanık görüntüsü ve sakallı bir adam saksıda bir bitki tutmaktadır. Kadının solunda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü ve kırmızı bir kutunun yakın çekimi yer alıyor. Kadın, sıcak tonlar ve doğal unsurlarla çevrili ortamında memnun ve rahat görünüyor.
TeknikAçıklamaÖnemi
Büyüleyici bir başlık oluşturunSununuzun başlığı, sunumun en önemli bölümlerinden biridir ve dikkatli bir şekilde hazırlanmalıdır.Başlık, dinleyicilerin ilgisini çeker ve sunum içeriği hakkında bir önizleme sağlar.
Resimler kullanınSunumda görsel kullanmak çok güçlü bir tekniktir.Görseller, sunum içeriğini daha etkili bir şekilde ifade etmeyi sağlar.
Basit ve düzenli tutunSunumun karmaşık ve renkli olmasından kaçının. Sunum, göze batmamalıdır. Karmaşık değil, bilgilendirici olmalıdır.Net ve düzenli bir sunum, yazılı ve görsel bilgilerin kolayca alınmasını sağlar.
Dinleyicileri dahil edinDinleyicilerinizi sorular sorarak veya onların öğrenme deneyimlerini etkinliklerle zenginleştirin.Dinleyiciler ile etkileşim, sunumu daha ilgi çekici ve etkili hale getirir.
Net bir amaç belirleyinBir sunum, ana noktasını veya amacını açıkça iletmelidir.Net bir amaç, sunumu dinleyicilere daha anlaşılır ve takip edilebilir kılar.
Dinleyici kitlesini göz önünde bulundurunBaşkalarının bir sunumdan bir şeyler öğrenmesi için öncelikle sunumun hedef kitlesinin belirlenmesi gerekir.Kitleyi gözetmek, sunumun daha etkili ve verimli olmasını sağlar.
Ana fikirler ve mesajlar belirleyinSunumunuzun en az üç mesaja ihtiyacı vardır.Ana fikirler ve mesajlar, sunumun dinleyiciler üzerinde etkili bir izlenim bırakmasını sağlar.
Grafikler veya çizelgeler kullanınKomplike bilgileri veya istatistikleri göstermek için grafik veya çizelgeler kullanın.Grafikler ve çizelgeler, bilgiyi görsel bir şekilde aktarmanın etkili bir yoludur.
Anlatım dilinize dikkat edinSunum sırasında kullanılan dil, profesyonel ve anlaşılır olmalıdır.Effektif bir dil kullanımı, sunumun anlaşılırlığı ve etkileyiciliği açısından önemlidir.
Zamanlamayı iyi yapınSunumunuzun belirlenen sürede tamamlanması gerekmektedir.Zamanlaması iyi yapılan bir sunum, dinleyicinin ilgisini sürdürmeyi sağlar ve profesyonel bir izlenim verir.

Akılda kalıcı bir sunum yapmak kolay bir iş değildir. Sunumunuzu bilgilendirici, anlaşılır ve benzersiz kılmak için çaba göstermeniz gerekiyor. Aslında, daha içeriğe veya mesaja gelmeden önce sunum, kendi başına ilgi yaratması gerekir.

Ayrıntılı bir şekilde uzmanından öğrenebileceğiniz Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi'ni inceleyebilirsiniz. Profesyonel eğitim kadrosuyla Enstitü bu konuda sizler için bir fırsat. Mutlaka bu fırsatı değerlendirin.

İlgili eğitim: Sunum Teknikleri Dersi

İster eğitim sunumu, ister satış veya temel toplantı sunumu, ne tür bir sunum olursa olsun hedef kitlenizin ve dinleyicilerinizin dikkatini çekmek ve sunumunuzu dinlemeye istekli hale getirmek için kullanabileceğiniz ve dikkat etmeniz gereken bazı sunum teknikleri var. Sunumunuzu akılda kalıcı yapacak bu 10 tekniği mutlaka bilmeniz gerekiyor.

Akılda Kalıcı Sunum Yapmak için 10 Teknik

1) Dinleyicileri meraklandıran büyüleyici bir başlık oluşturun.

Sununuzun başlığı, sunumun en önemli bölümlerinden biridir ve dikkatli bir şekilde hazırlanmalıdır. Bunu ilk izlenim gibi düşünebilirsiniz. İyi bir başlık, dinleyicilerinizin ilgisini çekecektir. Bu onlara sunumu duymadan önce bir ipucu verecektir. Aynı zamanda sunumunuzda hangi bilgileri duymak üzere olduklarına dair bilgi verecektir. 

Başlığı, beklenmedik, tartışmalı ve hatta uygun olursa mizahi bir şey bile seçebilirsiniz. Sununuz boyunca sunumun başlığı, başlığından oluşturduğunuz ilk kancadan gelmelidir. Bu nedenle başlığınızı hem bilgilendirici hem de büyüleyici hale getirdiğinizden emin olun.

2) Katılımcının dikkatini çekmenin harika bir yolu resimler kullanmaktır.

Sunumda görsel kullanmak çok güçlü bir tekniktir. Çünkü tek bir görsel önemli bir anlam ifade edebilir. Bir görsel bin kelimeye bedeldir, böylece sunumun içeriğini tamamlayabilir ve sunumunuzu daha etkili hale getirebilirsiniz.

Sunumun konusu ile ilgili görseller kullanmanız ve mümkünse her fotoğrafın altına eserin sahibinin adını yazarak gerektiğinde kaynak göstermelisiniz. Bu şekilde bir sunum yapmanız, fotoğraflarını sizinle tanıtım amaçlı paylaşan fotoğrafçılar için de ek bir bonus olacaktır.

3) Sunumu basit ve düzenli tutun.

Sunuma çok fazla öğe ekleyerek veya çeşitli yazı tipleri, renkler ve boyutlar kullanarak sunumu karmaşık ve renkli hale getirmenin cazibesinden kaçının. Sunum, göze batmamalıdır. Karmaşık değil, bilgilendirici olmalıdır.

Çok fazla dikkat dağıtıcı unsurla dolu bir sunum elbette dikkat çeker. Ama etkili sunumun ana unsuru sizsiniz, sunumun kendisi değil. Ayrıca, sunumunuzda çok fazla grafik öğelerine yer vermekten kaçınmalısınız. Grafiklerle bir sunum hazırlamanız şart değilse vakit kaybetmeyin. Daha sade bir sunum yapmaya özen gösterin.

4) Sunum sırasında soru sorarak dinleyicileri dahil edin.

Dinleyicilerinizi sorular sorarak veya onların öğrenme deneyimlerini daha etkileşimli ve akılda kalıcı hale getiren etkinlikler oluşturmanız akılda kalıcı bir sunum için oldukça etkili bir yöntemdir.

Dinleyicileri sunuma dahil ettiğinizde, sunumlar sohbet haline gelir. Böylece onlar için soruları cevaplamaları veya gruplar halinde problemleri çözmeleri gereken bir aktivite haline getirebilirsiniz. Bu teknik, siz sunum yaparken sadece arkalarına yaslanıp pasif bir şekilde dinlemek yerine, onları aktif olarak düşünmeye itecektir. Sunumunuza dinleyicilerini dahil etmek, sunumu daha az sıkıcı ve aynı zamanda daha etkili hale getirecektir.

5) Sunumun net bir amacı olmalıdır.

Bir sunum, ne söylediğiniz ve nasıl söylediğiniz aracılığıyla ana noktasını veya amacını açıkça iletmelidir. Sunuma odaklanılmalı ve konunun dışına çıkmaktan kaçınılmalıdır. Çünkü bu yalnızca izleyicileri sunumun ana mesajından uzaklaştırır. Her sunumun tek bir amacı vardır. Bu nedenle diğer kişilerin bilmelerini istediğiniz bilgileri sunumun birincil hedefi haline getirmelisiniz. 

Sunumdaki netlik eksikliğinden dolayı mesajın yanlış aktarılması veya tam anlaşılmaması acemice olacaktır. Sunumdan dinleyicilerin kopmasına neden olur. Bu yüzden sunum; yapı, tema, içerik bakımından birbirleriyle alakalı ve net olmalıdır.

6)  Sunumun izleyici kitlesine göre ayarlandığından emin olun.

Başkalarının bir sunumdan bir şeyler öğrenmesi için öncelikle sunumun hedef kitlesinin belirlenmesi gerekir. Hedef kitlenize uygun sunum yapmalısınız. Alakasız ama güzel bir sunum sadece kendi tarafınızdan takdir edilecektir. Ancak sunumunuzun bir dinleyici kitlesine yapıldığını unutmayın. 

Sunumunuz anket veya soru - cevapları da içerebilir. Bu sayede hangi bilgilere ilgi duyduklarını bilmiş olacaksınız ve sunum mesajını da buna göre ayarlayabilirsiniz. Bu şekilde sunumunuzu izleyen herkes, sunumun süresi ne olursa olsun ondan yeni bir şeyler öğrenecektir. Aynı zamanda aradıklarını da bulacaklardır.

7)  Sunumunuzda ana fikirler ilgili en az üç mesaj olmalıdır.

Birçok sunumun tek bir ana fikri vardır, bu da tüm sunumu çok yoğun hale getirir. Sunumda ilgi eksikliğine yol açabilir.

Sunumun etkili olması için, sunumun birincil amacını destekleyen en az üç ana nokta oluşturmalısınız. Sunumun fikri etraflıca keşfedilmelidir. Bu şekilde sunum daha kapsamlı ve çeşitli olacaktır.

8) Sunumu etkileşimli hale getirin ve uygulamaya koyun.

bir sunum sadece bilgi vermekle kalmamalı. yani yalnızca sunumunuzun insanlar için ne işlerine yarayabileceği konusunda daha çok bilgi vermekten kaçınmalısınız. bunun yerine sunumunuzu etkileşimli hale getirmeniz daha doğru olacaktır. böylece izleyiciler aynı anda eğlenirken sunum mesajları hakkında eleştirel düşünme fırsatını da bulurlar. 

Örneğin, öğrencilerden müfredat gereksinimlerinin bir parçası olarak sunum yapmaları istenebilir. Bu sunum etkinliği öğrencilere, şu anda ne istediklerini öğretecektir. Yani bu etkinlikte yapılacak olan sunumun konusunun, kişinin kariyer hedefleri hakkında olduğunu düşünelim. Bu durumda sunum etkinliği, öğrencilerin pasif bir şekilde bir saat kadar izlediği sıkıcı bir halden çıkacak ve onlar için daha pratik hale gelmesini sağlayacaktır.

9) Sunum fikirlerini destekleyecek videolar hazırlayın.

Videolar, sunum söz konusu olduğunda harika yardımcılardır. Çünkü genellikle videoda, sunumunuzun hedef kitlesini daha fazla meşgul edebilecek görsel bir şey vardır. Video eklemek, yalnızca sunum konusuyla ilgili yaptığınız noktaları göstermeye yardımcı olmakla kalmaz. Aynı zamanda sunum konusunun nasıl olduğunu ve özelliklerini anlatan yaratıcı bir süreçtir. Böylece dinleyiciler, sunumun konusu hakkında yeni bir anlam boyutu kazanırlar.

Sunum mesajı video aracılığıyla sunum yapan kişinin ana mesajını tekrarlamasına gerek kalmadan güçlendirmesine yardımcı olur. Bu da sunum izleyici üyelerine sunumun mesajları üzerinde düşünmeleri için zaman tanır. Hem de akılda kalıcılık sağlar.

10) Sunumdaki tuzakların farkında olun.

  • Alakası olmayan sunum görselleri

  • İlgisi olmayan videolar kullanmak

  • Dinleyicilerin anlaması kolay olmayan bir şeyler söylemek

  • Tartışılan konu hakkında mevcut tüm bilgileri temsil etmekte tutarsız konular seçmek

bunlar gibi sunum oluşturma sürecinde kaçınılması gereken tuzaklar vardır. Bu tuzakların her biri yanlış bir izlenim oluşturulmasına veya eksik mesaj verilmesine neden olur. Bu nedenle sunum yaparken ekstra özen göstermek önemlidir.

Bu 10 teknik genel olarak harika ve akılda kalıcı bir sunum yapmanız için ihtiyacınız olan tüm maddeleri içeriyor. Bu maddelere dikkat ederseniz sunumunuzun hem etkili olmasını hem de unutulmaz olmasını sağlayabilirsiniz. Etkili sunum teknikleri ile ilgili online eğitimlere de katılabilirsiniz.

Özellikle son zamanlarda uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim modelleri ile birlikte online sunum etkinliklerinin de önemi arttı. Bu konuda da dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Online Sunum Teknikleri Eğitimi'ni de Enstitü’de yer alan eğitimden alabilir ve uzmanından öğrenme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Büyüleyici bir başlık oluşturun, Sununuzun başlığı, sunumun en önemli bölümlerinden biridir ve dikkatli bir şekilde hazırlanmalıdır, Başlık, dinleyicilerin ilgisini çeker ve sunum içeriği hakkında bir önizleme sağlar, Resimler kullanın, Sunumda görsel kullanmak çok güçlü bir tekniktir, Görseller, sunum içeriğini daha etkili bir şekilde ifade etmeyi sağlar, Basit ve düzenli tutun, Sunumun karmaşık ve renkli olmasından kaçının Sunum, göze batmamalıdır Karmaşık değil, bilgilendirici olmalıdır, Net ve düzenli bir sunum, yazılı ve görsel bilgilerin kolayca alınmasını sağlar, Dinleyicileri dahil edin, Dinleyicilerinizi sorular sorarak veya onların öğrenme deneyimlerini etkinliklerle zenginleştirin, Dinleyiciler ile etkileşim, sunumu daha ilgi çekici ve etkili hale getirir, Net bir amaç belirleyin, Bir sunum, ana noktasını veya amacını açıkça iletmelidir, Net bir amaç, sunumu dinleyicilere daha anlaşılır ve takip edilebilir kılar, Dinleyici kitlesini göz önünde bulundurun, Başkalarının bir sunumdan bir şeyler öğrenmesi için öncelikle sunumun hedef kitlesinin belirlenmesi gerekir, Kitleyi gözetmek, sunumun daha etkili ve verimli olmasını sağlar, Ana fikirler ve mesajlar belirleyin, Sunumunuzun en az üç mesaja ihtiyacı vardır, Ana fikirler ve mesajlar, sunumun dinleyiciler üzerinde etkili bir izlenim bırakmasını sağlar, Grafikler veya çizelgeler kullanın, Komplike bilgileri veya istatistikleri göstermek için grafik veya çizelgeler kullanın, Grafikler ve çizelgeler, bilgiyi görsel bir şekilde aktarmanın etkili bir yoludur, Anlatım dilinize dikkat edin, Sunum sırasında kullanılan dil, profesyonel ve anlaşılır olmalıdır, Effektif bir dil kullanımı, sunumun anlaşılırlığı ve etkileyiciliği açısından önemlidir, Zamanlamayı iyi yapın, Sunumunuzun belirlenen sürede tamamlanması gerekmektedir, Zamanlaması iyi yapılan bir sunum, dinleyicinin ilgisini sürdürmeyi sağlar ve profesyonel bir izlenim verir
etkili sunum teknikleri sunum teknikleri akılda kalıcı sunum akılda kalıcı sunum teknikleri
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu fotoğrafta gözlüklü bir kadın görülüyor. Mavi bir gömlek giyiyor ve gözlükleri belirgin bir siyah çerçeveye sahip. Gözleri görüntünün odak noktası ve büyüleyici bir bakış yaratıyorlar. Çenesi hafifçe yukarı doğru eğilmiş ve dudakları hafifçe ayrılmış. Saçları geriye doğru toplanmış ve teni ışıkla aydınlatılmış. Arka plan karanlık ve ön plan siyah bir x sembolü içeren beyaz bir kare ile dolu. Kadının göğsü de resimde görülebiliyor ve hayatına dair mahrem bir perspektif sunuyor. Genel görüntü bir gizem ve tutsaklık hissi yaratıyor.
Sunum Teknikleri

Etkileyici Sunum Teknikleri

30 Ağustos 2021
Bir adam iki dizüstü bilgisayar, siyah bir cep telefonu ve bir kalemin önünde bir masada oturuyor. Beyaz bir gömlek giymiş ve ellerini kucağında kavuşturmuş. Kendisine en yakın olan dizüstü bilgisayarın ekranında bir web sayfası açık. En uzağındaki dizüstü bilgisayarın üzerinde bir tablet vardır. Arka planda, elinde bir yığın kitap tutan bir kişinin bulanık bir görüntüsü var. Adamın oturduğu masa beyazdır ve dizüstü bilgisayarlar ile telefonu birbirine bağlayan çok sayıda kablo vardır.
Sunum Teknikleri

Sunum Teknikleri Neler İçerir?

21 Kasım 2019
Bir grup kadın rahat bir şekilde bir arada durmaktadır ve grubun ortasında bir kadın vardır. Uzun, siyah saçları var ve beyaz bir gömlek giyiyor. Doğrudan kameraya gülümsüyor, gözleri keyifle parıldıyor. Solunda açık kahverengi saçlı, mavi gömlekli ve kameradan uzağa bakan bir kadın var. Sağında ise koyu kahverengi saçlı, siyah gömlekli bir kadın doğrudan kameraya bakıyor ve dostça bir ifade takınıyor. Kadınların hepsi yirmili yaşlarının ortasında görünüyor ve arka plan yumuşak, puslu bir yeşil.
Sunum Teknikleri

Mükemmel Sunum Nasıl Hazırlanır?

18 Şubat 2021