AnasayfaBlog13 Adımda Başarısızlıklara Dur Deyin
Kişisel Gelişim

13 Adımda Başarısızlıklara Dur Deyin

10 Mayıs 2018
Bu görüntüde kameraya poz veren yedi kişilik bir grup görülüyor. Ortada takım elbiseli ve kravatlı bir adam yumruğunu havaya kaldırmış duruyor. Onun solunda da yumruğunu havaya kaldırmış bir kadın var. Sağda, gözlüklü ve beyaz gömlekli bir adam kollarını iki yana açmış duruyor. En solda, çizgili gömlekli bir adam kollarını iki yana açmış duruyor. Orta önde bir kadın gözleri kapalı ve yumrukları ağzında duruyor. Son olarak, en sağ köşede bir kravatın yakın çekimi yer alıyor. Görüntüdeki herkes mutlu ve kamera için hazır görünüyor.
AdımAçıklamaÖrnekler ve Alıntılar
1- Karar VermekBireyin kim olduğunu, hangi konumda olduğunu, ne istediğini belirlemesiSokrates: 'Birşey biliyorum, o da hiçbir şey bilmediğimdir.'
2- Plan YapmakHedeflere ulaşmak için planlı ve programlı bir şekilde yönetim.Plansız olan bir hedefe ulaşma olasılığımız yok denecek kadar azdır.
3- VazgeçmemekOlumsuzluklarla karşılaşıldığında pes etmemek, gerekirse en baştan başlamakMark Kay: 'Başarının sırlarından biri, geçici başarısızlıkların bizi yenmesine izin vermemektir.'
4- Sabırlı OlmakKişisel gelişim aşamalarında sabır çok önemli'Yapamazsın' diyenlenlere karşın kişisel gelişimimizi en güzel şekilde tamamlamalıbaşarıya ulaştığımız
5- Ayrıntılarla OyalanmamakKişisel gelişim adımlarını ufak tefek engeller ve ayrıntılara fazla aldırış etmeden atmalıKüçük ayrıntılarla uğraşırsak gereksiz vakit kaybederiz.
6- Rol AlmakKişinin kendine hayran olduğu veya 'keşke yerinde olsam' dediği kişilerin hayat tarzını araştırması ve benimsemesi.Özgünlük çerçevesi içinde rol aldığımız kişinin izinden gitmeliyiz.
7- Kendimize GüvenmekKişi özgüveni olan bir hedef koymalı ve bu hedefe ulaşan adımları atmalıEflatun: 'İnsanın kendi kendini fethetmesi zaferlerin en büyüğüdür.'
8- Eleştiriye Açık OlmakHem iyi hem kötü eleştirileri olumlu şekilde değerlendirmek ve eksiklerini tamamlamakElbert Hubberd: 'Eleştiriden korkarsan bir şey söyleme, bir şey yapma, bir şey olma.'
9- Büyük DüşünmekKişisel gelişim için büyük hedefler ve düşler belirlemekAlfred Lord Whitehead: 'Büyük düşler kuranlar düşleri gerçekleştirmez,aşarlar.'
10- Öğrenmekten KorkmamakYeni bilgiler öğrenmek ve bu bilgileri kullanmak kişisel gelişimin temelidir.'Kolunuzda altın bilezik olsun' öğüdüne uygun bir yaklaşım.

kişisel gelişim nedir? kişisel gelişim, insanın kendini tanıması, kendisini sorgulamasıdır. kişisel gelişim, kendi performansımızın çıkabileceği en yüksek noktaya çıkabilme azmimizdir. kişinin kendisindeki eksikliği belirleyip, bu eksikliği giderme yoluna gitmesi, öğrenmek için gerekli çabayı göstermesi ve öğrenmeye başlamasıyla kişisel gelişim sürecimizde başlamış olur.

Kişisel Gelişimin 13 Önemli Adımı

1-Karar verelim

Biz kimiz? Hayatımızın veya kariyerimizin konumundayız? Hedefimiz, olmazsa olmazlarımız, ideallerimiz ne? Kişisel gelişimimiz için önceliklle bunlar ve bunlar gibi diğer soruların kafamızda bir cevabının olması gerekiyor.Kendimizi net bir şekilde açıklayabiliyorsak artık bir amacımız var demektir.

Amacımıza ulaşmak için kişisel gelişim yolunda yapmamamız gerekenler:

  • Herşeyi biliyormuş edalarına kapılmamalıyız.Herşeyi biliyor olsak zaten amaçladığımız konumda olurduk değil mi?

  • 'Birşey biliyorum, o da hiçbir şey bilmediğimdir.' Sokrates

  • Dünyanın merkezi biz değiliz. Biraz ego iyidir fakat fazlası başarısızlık getirir çünkü fazla ego insanları bizden uzaklaştırır.

  • Sadece yaşam tarzımızı değiştirmek bizim her konuyu başarıyla bitirdiğimiz anlamına gelmez. Kişisel gelişim için bundan daha fazlasını yapmalıyız.

2 - Plan yapalım?

Kişisel gelişimimizin sonucunda bir başarı elde etmek istiyorsak planlı, programlı bir şekilde yol almalıyız ve bu plan çerçevesinde her adıma uymalıyız.Kendimizi kandırmanın anlamı yok plansız olan bir hedefe ulaşma olasılığımız yok denecek kadar azdır.Planımız yoksa kendimizi yormanın anlamı da yok.

3 - Vazgeçemeyelim?

Kişisel gelişimimiz için planımızı hazırladık ama hayatta herşey her zaman dört dörtlük olmuyor.Herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığımızda vazgeçmemeliyiz, gerekirse en baştan başlamalıyız. Vazgeçmek hayallerimize veda etmektir.

"Başarının sırlarından biri, geçici başarısızlıkların bizi yenmesine izin vermemektir." Mark Kay

4 - Sabırlı olalım???

Kişisel gelişim aşamalarında sabır çok önemli bir faktördür. Başarı yolunda yürümeye başladığımız bu dönemde bizim başarımızı hazmedemeyen, başarımızı baltalamaya çalışanlar olacaktır. Bu tip kişilere karşı sessiz kalmalıyız. Sonuç onların istediği gibi değil bizim istediğimiz gibi olduğunda onlara en güzel cevabı vermiş olacağız.'Yapamazsın' diyenlenlere karşın kişisel gelişimimizi en güzel şekilde tamamlamalıbaşarıya ulaştığımız bu tip kişileri untandırmalıyız.

5 - Ayrıntılarla oyalanmayalım?

kişisel gelişimimizi tamamlamak için çabalıyoruz bu süreç ne kadar kısa olursa başarıya o kadar erken ulaşırız.kişisel gelişim adımlarımızı ufak tefek engeller ve ayrıntılara fazla aldırış etmeden atmalıyız.küçük ayrıntılarla derinlemesine uğraşırsak gereksiz vakit kaybederiz. bu küçük ayrıntılar başımıza bela olabilir,amacımızı unutturabilir. tabiki de bunları, başarı için herşeyi es geçelim, hiçbir noktaya dokunmayalım diye değil, gereksiz vakit kaybetmemizi engellemek için söylüyoruz. biz sadece kişisel gelişim planımıza adım adım uyarsak bizim için gerekli olanları yapmış oluruz.

6 - Rol alalım?⏩?

Kendisine hayran olduğumuz 'keşke yerinde olsam' dediğimiz birisi illaki vardır. Bu kişinin hayat tarzını, kişisel gelişimi için yaptıklarını ve başarıya ulaştıktan sonra konumunu korumak için neler yaptığını araştırmalıyız. Kendimizden de birşeyler katarak özgünlük çerçevesi içinde rol aldığımız kişinin izinden gidebiliriz.

7 - Kendimize güvenelim ?

'İnsanın kendi kendini fethetmesi zaferlerin en büyüğüdür.'Eflatun

Bu söz üzerinden yola çıkacak olursak, hedef koymak için önce özgüvenimizin olması gerekiyor. Kendimize güvenme konusunda sorunlarımız varsa kişisel gelişimimiz için adım atmak şöyle dursun cesaret edip plan bile yapamayız. Kendimize ne kadar güvenirsek hedeflerimize o kadar emin adımlarla ilerleyebiliriz. Başarı için özgüven şarttır.

8 - Eleştiriye açık olalım?

'Eleştiriden korkarsan bir şey söyleme, bir şey yapma, bir şey olma.' Elbert Hubberd

Korkularımız bizi yönetmemeli. Kimse istemez kötü yorum almayı. Her yaptığımız iş tebrik alsın, beğenilsin isteriz. Ne yazık ki böyle olmadığını biliyoruz. Kimileri gerçekten beğenmediği, yanlış bulduğu için kimileri ise sadece bizi baltalamak için farklı kötü yorumlar yapabilir. Ama bunlardan korkup hayallerimizden vazgeçmemeliyiz. İyi yada kötü her eleştiri bize artı olarak dönmeli, eksiklerimizi tamamlamalıyız. Ancak bu yolla kişisel gelişimimizi tam anlamıyla tamamlamış oluruz.

9 - Büyük düşünelim?

'Büyük düşler kuranlar düşleri gerçekleştirmez,aşarlar.'Alfred Lord Whitehead

Kişisel gelişim küçük düşünerek olmaz. Küçük düşüncelere hapis olursak gidebildiğimiz nokta dağ değil tepecik olur. Buyüzden kişisel gelişimimiz için büyük düşünmeli fazla abartmadan yapabileceklerimiz doğrutulsunda kişisel gelişim hedeflerini belirlemeliyiz.

10 - Öğrenmekten korkmayalım ?

'Kolunuzda altın bilezik olsun' öğüdünü hepimiz duymuşuzdur. Biz öğrenelim illaki bir yerde öğrendiğimiz bilgi işimize yarayacaktır.

Öğrenmek kişisel gelişimin temelidir. Birşeyi bilinçsizce ve bilgisizlikle doğru bir şekilde yapmamız mümkün değildir. Bu açıdan bilgili olmamız ve kişisel gelişimimiz doğru orantılıdır diyebiliriz.

Cahil insanlar bilgisizliğini konuşmakla ve biliyormuş gibi yapmayla kapatmaya calışır buyüzden cahiller çok konuşur. Bilgili kişiler ise bilmediği konu hakkında yorum yapmaz, 'bilmiyorum' demekten korkmaz. Eksiklerini tamamlamaya çalışırlar ve az ama öz konuşurlar.

Eğer birinci evreden ikinci evreye geçiş yapmışsak yani bilgili kesimde yer alıyorsak kişisel gelişim yolunda bir adım daha ilerlemiş oluruz.

11 - Kendimizi ödüllendirelim?

Her başarı bir ödülü hakeder.bu ister kuru bir tebrik olsun ister yemek ister araba, yeterki katedilen yollar, aşılan engeller, elde edilen başarılar takdir görsün. Bunu başakasından beklememize gerek yok bizde kendi kendimizi ödüllendirebiliriz.

Kişisel gelişimimiz için hazırladığımız planda bir aşamayı başarılı olarak tamamladıysak güzel bir ödülü hakettik demektir.Hadi kendimizi mutlu edelim!

Aslında en güzel ödülü kişisel gelişimimizi tamamlayıp başarıya ulaştığımızda kendimize vermiş olacağız.Aşama ödüllerini fazla abarymayıp kişisel gelişim yoluna devam etmeliyiz.

12 - Zaman karşılaştırması yapalım⏳

Zaman karşılaştırmasından kastımız geçmiş zaman, şimdiki zaman, gelecek zamanlarda kendi konumumuzu, edindiğimiz bilgileri, hayallerimizin hangi aşamasında olduğumuzu sorgulamalıyız. Çeşitli sorularla kendimizi değerlndirmeli sorulara gereken samimiyetle cevap vermeliyiz. Eğer cevaplarımız doğrultusunda geçmiş zaman ve şimdiki zaman arasında fark yoksa bir arpa boyu yol alamamışızdemektir. Planda ters giden birşeyler olmalı veya bizden kaynaklanan uygulama hataları olabilir. Yaptığımız yanlışlarıtespit etmeli ve gelecekteki konumumuz için gerekirse kişisel gelişimimize sil baştan başlamalıyız.

'Hatalarımızdan faydalanırsak herşey yolunda gider.' Mickey Rivers

Hataların en güzek yanı bize doğruyu öğretmeleridir.Hatalarımız bize güç katmalı.Hayallerimize giden yolda bir iki hata canımızı yakmamalı. Yolumuza devam etmeliyiz.

13 - Yaptığımız işi severek yapalım?

Kişisel gelişimimiz için en son belki de en önemli adım diyebiliriz. Eğer kişisel gelişimimizi tamamladıktan sonra hedeflediğimiz işi severek yapamıyacaksak ve bunun farkındaysak biz planımız doğrultusunda hareket edemeyiz en ufak bir zorlukta vazgeçer veya o yola başlamamak için çeşitli bahaneler üretiriz. Bunun için hedeflediğimiz herneyse onu severek yapabileceğimize inanmalı böylelikle bu yola başlamalıyız.

Sevmediğimiz, istemediğimiz herşey bizi mutsuz eder. O noktaya başarıyla gelsek bile başarıyla devam edemeyiz.

Ne yaparsan yap aşk ile yap diye bir slogan vardı. Ne kadar güzel söylemişler bir işi sevmek ona gönül vermekle o işi yapma yolunu yarılamış oluruz zaten .Kişisel gelişimimizin sonundaki hedefimiz herneyse bizi mutlu etmeli. Hayatımızda pişmanlıklara yer vermemeliyiz.Mutlulukla yapabileceğimiz işler dururken pişman olacağımız şeyler uğruna değerli vaktimizi harcamayalım. Hayatımızı çiçek bahçesine de zindana da çevirmek bizim elimizde.Gelin mutlu olalım.

Özetle, Kişisel gelişim, başarıya ve mutluluğa attığımız en önemli adımdır.Kişisel gelişimimizi en güzel ve en sağlam adımlarla tamamlamalıyız.Zorluklara göğüs germeli ve o kişisel gelişim yolunu ne pahasına olursa olsun, ne olumsuz eleştirilere maruz kalırsak kalalım hızlı ama emin adımlarla tamamlamalıyız.

Kişisel gelişim çok önemlidir. Kişisel gelişim hakkında kendimize bir yol belirlemezsek hayallerimiz sadece hayal olarak kalır.

Hadi şimdi planlarımızı oluşturup kişisel gelişim yolundaki ilk adımımızı atalım.Aşamaları tamamladıktan sonra ise başarımızın tadını doyasıya çıkaralım.

Kişisel Gelişim Nedir?

Kişisel Gelişim, bireylerin kendini tanıması ve kendisini sorgulaması olarak tanımlanabilir. Kişisel gelişim, performansınızı en yüksek noktaya çıkarmanızı gösteren en önemli etkendir. Eksikliklerinizi belirleyerek, bunların giderilme yollarını bulabilirsiniz.

Kişisel Gelişim İçin Önemli 13 Adım Nelerdir?

Karar verin, plan yapın, vazgeçmeyin, sabırlı olun, ayrıntılarla oyalanmayın, rol alın, kendinize güvenin, eleştiriye açık olun, büyük düşünün, öğrenmekten korkmayın, kendinizi ödüllendirin, zaman karşılaştırması yapın. 

Kişisel Gelişim Yolunda Amaca Ulaşmak İçin Neler Yapılmalı?

Her şeyi bildiğinizi düşünerek hareket etmemelisiniz. Biraz ego iyidir ama bu konuda aşırıya kaçmak başarısızlık getirir. İnsanlar fazla egolu kişilerden uzaklaşır. 

1- Karar Vermek, Bireyin kim olduğunu, hangi konumda olduğunu, ne istediğini belirlemesi, Sokrates: 'Birşey biliyorum, o da hiçbir şey bilmediğimdir', 2- Plan Yapmak, Hedeflere ulaşmak için planlı ve programlı bir şekilde yönetim, Plansız olan bir hedefe ulaşma olasılığımız yok denecek kadar azdır, 3- Vazgeçmemek, Olumsuzluklarla karşılaşıldığında pes etmemek, gerekirse en baştan başlamak, Mark Kay: 'Başarının sırlarından biri, geçici başarısızlıkların bizi yenmesine izin vermemektir', 4- Sabırlı Olmak, Kişisel gelişim aşamalarında sabır çok önemli, 'Yapamazsın' diyenlenlere karşın kişisel gelişimimizi en güzel şekilde tamamlamalıbaşarıya ulaştığımız, 5- Ayrıntılarla Oyalanmamak, Kişisel gelişim adımlarını ufak tefek engeller ve ayrıntılara fazla aldırış etmeden atmalı, Küçük ayrıntılarla uğraşırsak gereksiz vakit kaybederiz, 6- Rol Almak, Kişinin kendine hayran olduğu veya 'keşke yerinde olsam' dediği kişilerin hayat tarzını araştırması ve benimsemesi, Özgünlük çerçevesi içinde rol aldığımız kişinin izinden gitmeliyiz, 7- Kendimize Güvenmek, Kişi özgüveni olan bir hedef koymalı ve bu hedefe ulaşan adımları atmalı, Eflatun: 'İnsanın kendi kendini fethetmesi zaferlerin en büyüğüdür', 8- Eleştiriye Açık Olmak, Hem iyi hem kötü eleştirileri olumlu şekilde değerlendirmek ve eksiklerini tamamlamak, Elbert Hubberd: 'Eleştiriden korkarsan bir şey söyleme, bir şey yapma, bir şey olma', 9- Büyük Düşünmek, Kişisel gelişim için büyük hedefler ve düşler belirlemek, Alfred Lord Whitehead: 'Büyük düşler kuranlar düşleri gerçekleştirmez,aşarlar', 10- Öğrenmekten Korkmamak, Yeni bilgiler öğrenmek ve bu bilgileri kullanmak kişisel gelişimin temelidir, 'Kolunuzda altın bilezik olsun' öğüdüne uygun bir yaklaşım
başarılı insan kişisel gelişim kişisel gelişim nedir?
Uzun, siyah saçlı genç bir kadın sevinçle gülümsüyor. Yüzünde parlak ve sıcak bir gülümseme var, gözleri sevinçle kırışıyor. Üzerinde beyaz bir tişört var, saçları hafif dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Memnun ve rahat görünüyor, ifadesi mutluluk ve neşe yayıyor. Başı hafifçe yana eğik, yanakları sevinçten pembeleşmiş. Dudakları hafifçe ayrılmış, gülümsemesi samimi ve davetkâr. Kendinden emin ve güzel görünüyor, uzun saçları yüzünü mükemmel bir şekilde çerçeveliyor. Canlı ve hayat dolu görünüyor, yüz hatları yumuşak ve narin. Güzelliği büyüleyici, gülümsemesi bulaşıcı. Seyretmesi mutlak bir zevk.
Sevilay Durcan
İnsan Kaynakları, Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi'nde Maliye bölümünden mezun olmuştur. Gönüllü olarak oyunculuk deneyiminde bulunmuştur. Çalışma hayatının yanında blog yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.