AnasayfaBlog12 Adımda Kendinizi Geliştirin
Kişisel Gelişim

12 Adımda Kendinizi Geliştirin

18 Ocak 2019
Bu yakın çekim görüntü, bir altın sikke yığınının üzerinde oturan bir satranç taşını gösteriyor. Satranç taşı kahverengi bir yüzeye sahip ve hafifçe odak dışı görünürken, arka plandaki madeni paralar net bir şekilde odakta. Sikke yığını hafif yüksek bir açıdan görülüyor ve alttaki sikkeler üsttekilere göre daha koyu bir renk tonuna sahip. Sikkeler düzgün bir şekilde dizilmiş ve birkaç sikke yığındaki diğer sikkelerin üzerine binmiş. Satranç taşı, yüzeyindeki karmaşık oymalar ve çizgilerle detaylı bir tasarıma sahip. Arka plandaki madeni paralar satranç taşına kontrast oluşturarak resimde öne çıkmasını sağlıyor.
Kişisel Gelişim AdımlarıNeden ÖnemliDaha Fazla Bilgi
Kendinizi TanıyınYeteneklerinizi ve eksikliklerinizi anlamanız kendinizi geliştirmeniz için gereklidirÇevrenizdeki insanların sizin hakkınızdaki düşüncelerini öğrenin
Kitap OkuyunAnlama kabiliyetinizi ve genel kültürünüzü artırırKitaplardan edinilen bilgi hayatın pek çok alanında işe yarar
Kültürel Gezilere KatılınFarklı kültürleri tanımak ve anlamak bakış açınızı genişletirFarklı yaşam tarzlarına sahip insanlarla iletişim halinde olmak, empati yeteneğinizi artırır
İlgili Olduğunuz Konularda Kendinizi Geliştirinİlgi duyduğunuz konularda özgüveninizi artırırEğitimler, araştırmalar ve kitap okumak bu konuda size yardımcı olacaktır
Yeni Bir Dil ÖğreninDil öğrenmek kültürlerarası anlayışı geliştirir ve çeşitli iş kapıları açarYeni bir dil öğrenmek beynin işleyişini geliştirir ve Alzheimer riskini azaltır
Olumsuzlukları Hayatınızdan ÇıkarınGeçmişteki olumsuz olayları bırakmak size ruhsal huzur sağlarGeçmişten ders çıkarıp, geleceğe odaklanmanız motivasyonunuzu artırır
Stresi Kontrol EdinStres, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumsuz etkilerMeditasyon, yoga, fiziksel egzersiz gibi yöntemler stres seviyenizi düşürebilir
Bilgi ve Becerilerinizi GenişletinBir konuda uzmanlaşmak, başarı ve özgüveninizi artırırBilgi ve becerilerinizi genişletmek için kurslara katılım, konferanslar, seminerler vb. etkinliklere katılabilirsiniz
Sosyal Aktivitelere KatılınSosyal aktivitelere katılmak, sosyal becerilerinizi ve sağlıklı iletişimi geliştirirSosyal aktiviteler, aynı zamanda yeni ilişkiler kurmanın ve problem çözme yeteneklerinizi geliştirmenin bir yoludur
Sağlıklı Yaşam Alışkanlıkları EdininSağlıklı bir yaşam, zihinsel ve fiziksel performansınızı artırırDengeli ve sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve yeterli uyku, genel sağlık ve iyi olma hissini geliştirir

Kendini geliştirmek, daha iyi mevkilere gelmenin, daha mutlu bir yaşamın ve hayatı dolu dolu bir yaşamanın temel kuralıdır. Insanın sadece tek bir alanda değil, birçok alanda kendini geliştirmesidir kişisel gelişim. Kişisel gelişim bir varış noktası değil bir yolculuktur.

Kişisel Gelişim İçin İzlemeniz Gereken Adımlar Nelerdir?

Kendini tanımak, kitap okumak, kültürel gezilere katılmak.... 

Kendinizi geliştirmeniz, kişisel gelişiminiz için çaba göstermeniz hem sosyal hayatınızda hem de iş hayatında başarı kapılarını size açar. Stresinizi azalttığı gibi sizi daha mutlu bir insan yapar. Kişisel gelişiminiz için yapabileceklerinizi aşağıda sıraladık. Bu basamakları teker teker çıkarsanız, kişisel gelişim yolcuğunuzda büyük bir yol almış olursunuz.

Kendinizi tanıyın

Kendinizi geliştirmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken kendiniz tanımanız. Yeteneklerinizin, hobilerinizin, fobilerinizin, eksik yönlerinizin farkında olduğunuz zaman kendinizi geliştirmeniz daha kolay olacaktır. Gerekirse çevrenizdeki insanların sizin hakkınızdaki düşüncelerini öğrenin. Eksiklerinizi, yetenekli olduğunuz alanları bilmediğiniz sürece kendinize geliştirmeniz çok zor olacaktır. İstediğiniz kadar kişisel gelişim kitabı okuyun anlayacaksınız ki hem kendinizi geliştirmenizin hem de başarının ilk kuralı kendinizi tanımazdır. Haydi objektif olun ve kendinizi artılarınızla, eksiklerinizle bir değerlendirin. Bu hayatınızda daha kararlı adımlar atmanızı sağlayacaktır.

Kitap okumak neden bu kadar önemli?

Kitap okumanın ne kadar faydalı olduğunu hepimiz biliriz. Kitap günü gelir bir dostun yerini tutar. Kitaplar anlama kabiliyetini artırdığı gibi hayal gücünün gelişmesine de sağlar. Kitap okuma, kelime dağarcığınızı artırdığı için diksiyon üzerine de olumlu etkileri vardır. Genel kültürünüzü ve uyku kalitenizi artırmak için kitap okumayı ihmal etmeyin. Ayrıca diksiyon konusunda kendinizi geliştirmek isterseniz, diksiyon eğitimi de alabilirsiniz.

Kişisel Gelişim için Kitap Önerilerini sizin için derledik.

Kültürel gezilere katılın

Farklı kültürler görmek, farklı kültürleri tanımak size birçok şey katacaktır. Farklı kültürleri tanıdıkça bakış açınız değişecek. Bu da sizi günlük yaşantınızda daha başarılı kılacaktır.

İlgili olduğunuz konularda kendinizi geliştirin

Kendinizi en iyi siz tanıyorsunuz. Neleri sevdiğinizi, hangi konularda başarılı olduğunuzu sizden daha iyi kimse bilemez. Bir konuya ilgi duyuyorsanız kendinizi bu konuda geliştirmeye çalışın. O konuyla ilgili araştırmalar yapın, imkanınız varsa eğitimler alın, kitaplar okuyun. Mesele bir şirkette yöneticiyseniz liderlik eğitimi sizin için faydalı olabilir.

Yeni bir dil öğrenin

Kendinizi geliştirmenin en önemli unsurlarından biridir yabancı dil öğrenme. Dikkatinizi ve zekanızı artırdığı gibi farklı kültürleri öğrenmenize de katkıları olacaktır. Dil öğrenme size yeni iş kapıları açabileceği gibi statünüzü de artıracaktır. Ayrıca yeni bir dil öğrenmenin Alzheimer ve Demans riskini de azalttığı birçok çalışmada yer alıyor.

Olumsuzlukları hayatınızdan çıkarın

Geçmişte sizi üzen birçok olay olmuş olabilir. Bırakın geçmişi. Şimdiye odaklanın. Hatalarınızı, üzüntülerinizi hatırlamanız size ruhsal çökkünlük ve zaman kaybı yaşatmaktan başka bir şeye yarayaramayacak.
Yine motivasyonunuzu düşüren, depresif olmanıza neden insanları hayatınızdan çıkarın.

Hobi edinmek neden önemli?

Hobilerle uğraşmanız sizi mutlu edeceği gibi motivasyonunuzu da artıracaktır. Hayatınıza renk katacaktır. Bu da sizi daha başarılı bir insan yapacaktır. Özgüvenli bir insan yapacaktır.

Fobilerinizden kurtulmaya çalışın

Fobilerinizden kurtulmak için fobiye neden olan nesneyle yada durumla yüzleşin. Ama aşamalı olacak şekilde. Eğer fobiniz ileri düzeydeyse psikolojik yardım alabilirsiniz.

Seminerlere, konferanslara, kurslara katılın

Seminereler, konferanslar ve eğitimler kişisel gelişiminiz için çok önemli fırsattır. Hele ki bu eğitimi verenler konunun uzmanıysa. Böyle eğitimleri mutlaka kaçırmayın. Online eğitimlere de katılmaya çalışın.

Planlı olun

Her zaman bir plânınız olsun. Kendinize yapılacaklar listesi oluşturun. Bu size kaygıdan kurtaracağı gibi birçok alanda başarılı olmanızı sağlayacaktır.

Tv izlemeyi ve telefon kullanmayı azaltın

Aşırı Tv izleme ve telefon kullanma zaman kaybına yol açtığı gibi sizi sosyal hayattan da alıkoyar. Son zamanlarda yapılan araştırmalarla göre tv izlemek Alzheimer riskini artırıyor. Göz üzerine olan zararlı etkilerini de hepimiz biliyoruz.

Günlük tutun

Günlük tutmak hayal gücünüzü, iletişim becerinizi artırır. Günlük tutarak kendinizi iyi ifade etmeyi öğrenirsiniz. En güzeli de yazınca rahatlayacaksınız.

Kendinizi Tanıyın, Yeteneklerinizi ve eksikliklerinizi anlamanız kendinizi geliştirmeniz için gereklidir, Çevrenizdeki insanların sizin hakkınızdaki düşüncelerini öğrenin, Kitap Okuyun, Anlama kabiliyetinizi ve genel kültürünüzü artırır, Kitaplardan edinilen bilgi hayatın pek çok alanında işe yarar, Kültürel Gezilere Katılın, Farklı kültürleri tanımak ve anlamak bakış açınızı genişletir, Farklı yaşam tarzlarına sahip insanlarla iletişim halinde olmak, empati yeteneğinizi artırır, İlgili Olduğunuz Konularda Kendinizi Geliştirin, İlgi duyduğunuz konularda özgüveninizi artırır, Eğitimler, araştırmalar ve kitap okumak bu konuda size yardımcı olacaktır, Yeni Bir Dil Öğrenin, Dil öğrenmek kültürlerarası anlayışı geliştirir ve çeşitli iş kapıları açar, Yeni bir dil öğrenmek beynin işleyişini geliştirir ve Alzheimer riskini azaltır, Olumsuzlukları Hayatınızdan Çıkarın, Geçmişteki olumsuz olayları bırakmak size ruhsal huzur sağlar, Geçmişten ders çıkarıp, geleceğe odaklanmanız motivasyonunuzu artırır, Stresi Kontrol Edin, Stres, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumsuz etkiler, Meditasyon, yoga, fiziksel egzersiz gibi yöntemler stres seviyenizi düşürebilir, Bilgi ve Becerilerinizi Genişletin, Bir konuda uzmanlaşmak, başarı ve özgüveninizi artırır, Bilgi ve becerilerinizi genişletmek için kurslara katılım, konferanslar, seminerler vb etkinliklere katılabilirsiniz, Sosyal Aktivitelere Katılın, Sosyal aktivitelere katılmak, sosyal becerilerinizi ve sağlıklı iletişimi geliştirir, Sosyal aktiviteler, aynı zamanda yeni ilişkiler kurmanın ve problem çözme yeteneklerinizi geliştirmenin bir yoludur, Sağlıklı Yaşam Alışkanlıkları Edinin, Sağlıklı bir yaşam, zihinsel ve fiziksel performansınızı artırır, Dengeli ve sağlıklı bir diyet, düzenli egzersiz ve yeterli uyku, genel sağlık ve iyi olma hissini geliştirir
kişisel gelişim 12 adamda kişisel gelişim iş hayatı
Rüya Naz
Rüya Naz
Blog Yazarı

Bitlis Eren Üniversitesi Hemşirelik Bölümü mezunudur. İstanbul İşletme Enstitüsünden aldığı birçok sertifikası bulunmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018