AnasayfaBlogKadının İş Hayatında Var Olması
İş Hayatında Kadınlar

Kadının İş Hayatında Var Olması

07 Ocak 2019
Bu resim bir masanın etrafında oturan bir grup insanı gösteriyor. Ön planda her ikisi de gülümseyen iki kişi var. Biri ellerini birleştirmiş bir kadın, diğeri ise bir erkek. Arka planda, yakın planda yüzüyle gülümseyen başka bir kadın var. Masanın ortasında, yakın planda beyaz bir kupa var. Ayrıca köşede bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü var. Görüntüdeki tüm insanlar rahat giyinmiş ve rahat ve mutlu görünüyorlar. Atmosfer samimi ve davetkâr.
DönemKadının RolüSistem
Klan DönemiSoyu devam ettirmeAnaerkil
Nüfusun Çoğalma Dönemiİktidar savaşlarına katılmaAtaerkil
Modern Dönemİş hayatında aktif rol almaEgaliter
Klan Dönemi SonrasıEv işleri ve tarımAtaerkil
Sanayileşme DönemiFabrikalarda çalışmaAtaerkil
20. YüzyılSeçme ve seçilme hakkıEgaliter
21. YüzyılEşitlik ve özgürlükEgaliter
İlk ÇağlarAileye ve topluma bakmaAnaerkil
Orta ÇağlarEş ve çocuklarına hizmet etmeAtaerkil
GünümüzHer alanda var olma ve başarıEgaliter

Eski dönemlere baktığımızda klan hayatında anaerkil bir sistem görülmektedir. Klan hayatında kadının rolü soyu devam ettiren kişidir ve bu önemli bir roldür. Nüfus çoğaldıkça ve klanların sayısı arttıkça iktidar savaşların da başlamasıyla ataerkil sistem baskın hale gelmiştir.

Ataerkil anlayışın baş gösterdiği bu dönemde kadınların ekonomi ve siyasi gibi alanlarda erkeklere oranla daha az katılım sağladığını görmekteyiz. Bunun nedenleri de eğitim seviyesinin düşüklüğü, iş yerinde kadınların yaşadığı sorunlar ve kadının anne olmasıdır. Maalesef iş yaşamında kadın ve anne olmak zordur.

İş Yaşamında Kadın Olmanın Zorluğu Nedir?

Günümüzün büyük sorunlarından biri de iş yaşamında kadın çalışanların yaşadığı sıkıntılardır. Bu sıkıntıların temeli kadınlara psikolojik baskının yapılmasıdır. Bugün toplumun bir kadından beklentisi ev işleri, evlenmek, çocuk yapmak, kocasını mutlu etmek ve kocasının verdiği para ile idare edebilmektir. Toplumun erkekten beklentisi ise para kazanması, askerlik yapması ve evlenmesidir. Bu anlayış olduğundan dolayı kadının iş yaşamına girmesi daha zorlaşmaktadır.

İş Yaşamında Cinsiyet Ayrımcılığı

İş hayatında kadınların erkeklere göre işe katılım oranı daha azdır. Oranın düşük olmasının nedeni ise '' Erkek toplayıcı, Kadın ise toparlayıcı '' konumundadır. Bununla birlikte iş yeri tacizleri, kadına yapılan psikolojik baskılar, kadının aşağılanması, iş kollarındaki cinsiyet ayrımcılığı gibi sorunlar artmaktadır.

Örneğin, bir erkeğin kaporta ustalığı yapması normal karşılanırken bir kadının bu işi yapması anormal karşılanmaktadır. Kaporta mesleği erkeklere ait bir olgu gibi benimsenmiştir. İş başvurularında değerlendirme yapılırken iyi usta ya da işi iyi yapmaktan çok öncelik cinsiyete verilmektedir. Bu düşünce toplumun bilinç altına yerleşmiştir.

Cinsiyet Ayrımcılığına Yaşanmış Bir Örnek

Otomobil sektöründe yaşadığım örneği incelersek aynı algıyı görmek mümkün. Kurumsal bir firmaya başvurdum ve kabul edildim. İşe girmem için bazı evraklar istendi. Bu evraklar içinde ağır işlerde çalışabilir raporu mevcuttu. Bu raporu almak için hasta haneye gittiğimde doktorun yaklaşımı oldukça kötü bir tecrübeydi. 

Arabamı tamir edeceksin elinin hamuru ile ağır işlerde çalışabilir raporunu ne yapacaksın oldu. Bu iki örnekte yaşanan sorunları ele aldığımızda ortak bir sonuç elde ediyoruz. Sorunun iş değil işin cinsiyete ait olması ve kadınların sürekli ikinci plana atılmasıdır. 

İş Hayatında Kadın İstihdamı

Günümüzde insanların bilinçlenmesiyle beraber artık kadın istihdamı artmaktadır. Bugün birçok marka kadın istihdam projeleri yürütmekte.

Türkiye'de kadın istihdamı adına başarılı bir örnek var mı?

Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi, Türkiye'nin önde gelen akaryakıt firmalarından birinin başlattığı 'Opet Kadın Gücü Projesi ' Opet'in Türkiye’nin birçok yerinde şubesinin bulunması ve her şubesinde farklı bölümlerde en az iki kadının çalıştırılması hem toplumdaki ön yargıyı yıkacak hem de kadın istihdamını arttıracaktır.

Bu tip projeler genelde iyi sonuçlar vermektedir. Ama tek çözüm bu projeler değildir. Asıl çözümlerden biri toplumun algısını ve ön yargısını yıkmak, iş yaşamında kadın çalışmasının normalleşmesidir. Bunun için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapılması ve toplumun bilinçlendirilmesidir.  

Projeler Çoğalmalı

Büyük markaların bu tür projeleri çoğaltması Türkiye'nin her yerindeki kadınlara ulaşıp onları iş hayatına katılmalarını sağlamaktır. Devlet ve özel okullarda birinci sınıftan itibaren dersler verilmeli. Belediyeler bununla ilgili aileleri bilinçlendirilmeli. Geleneksel bağnazlıktan kurtulup içinde bulunduğumuz teknolojik çağa ayak uydurabilirsek kadının iş yaşamı var olacak ve sorunlar ortadan kalkacaktır. 

Bu sorunların ortadan kalmasıyla birlikte cinsiyet ayrımcılığı olmayacak, kadınlar iş yaşamında daha etkili olacak ve Türkiye daha ileri seviyelere gidecektir. Bununla birlikte teknolojiden yararlanılarak bilim insanları yetişecek ve insanlığa katkı sağlanacaktır.

Yazar: Duygu Akdal

Klan Dönemi, Soyu devam ettirme, Anaerkil, Nüfusun Çoğalma Dönemi, İktidar savaşlarına katılma, Ataerkil, Modern Dönem, İş hayatında aktif rol alma, Egaliter, Klan Dönemi Sonrası, Ev işleri ve tarım, Ataerkil, Sanayileşme Dönemi, Fabrikalarda çalışma, Ataerkil, 20 Yüzyıl, Seçme ve seçilme hakkı, Egaliter, 21 Yüzyıl, Eşitlik ve özgürlük, Egaliter, İlk Çağlar, Aileye ve topluma bakma, Anaerkil, Orta Çağlar, Eş ve çocuklarına hizmet etme, Ataerkil, Günümüz, Her alanda var olma ve başarı, Egaliter
cinsiyet ayrımcılığı iş hayatında kadın iş kadını kadın kadın istihdamı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi bir dizüstü bilgisayarın önünde oturmakta ve sağ eliyle dizüstü bilgisayarı işaret etmektedir. Dizüstü bilgisayar açık ve yanında ekranda bir plan olan bir cep telefonu var. Sarı bir kalem yan taraftaki bir not defterinin üzerinde durmakta ve bir çift siyah gözlük yeşil bir tepsinin üzerinde durmaktadır. Kişi siyah bir kravat takıyor ve bileğinde bir bileklik var. Bileğindeki saat, akrep ve yelkovanı ile odak noktasındadır.
İş Hayatında Kadınlar

Kadınların İş Hayatındaki Önemli Rolü

29 Ocak 2019
Koruyucu gözlük ve eldiven takmış bir kadın bulanık bir kutunun önünde durmakta ve eldivenli ellerinde bir paspas tutmaktadır. Kırmızı ve mavi bir ceket giymektedir ve gözleri koruyucu gözlüklerinin ardından görülebilmektedir. Eldivenli eli paspası sıkıca kavrıyor ve eldiveninin yakın çekimi görülebiliyor. Arka plandaki kutu bulanık ve odak dışı görünüyor. Kadının yüzünde sanki her işin üstesinden gelmeye hazırmış gibi kararlı bir ifade var.
İş Hayatında Kadınlar

Kadının İş Yaşamındaki Rolü

29 Ekim 2018
Bu resim bir masanın etrafında oturan bir grup insanı gösteriyor. Ön planda her ikisi de gülümseyen iki kişi var. Biri ellerini birleştirmiş bir kadın, diğeri ise bir erkek. Arka planda, yakın planda yüzüyle gülümseyen başka bir kadın var. Masanın ortasında, yakın planda beyaz bir kupa var. Ayrıca köşede bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü var. Görüntüdeki tüm insanlar rahat giyinmiş ve rahat ve mutlu görünüyorlar. Atmosfer samimi ve davetkâr.
İş Hayatında Kadınlar

Kadının İş Hayatında Var Olması

07 Ocak 2019
Bu resimde bir fotoğraf için poz veren bir grup kadın görülüyor. Ortadaki kadın kollarını kavuşturmuş, sağındaki kadın ise elinde bir dosya tutuyor. Arkadaki kadın siyah bir takım elbise giyiyor ve öndeki kadın da bir takım elbise giyiyor. Arkadaki kadın da kolunu uzatıyor ve sağ alt köşede kırmızı bir sandalyenin yakın çekimi görülüyor. Kadın grubu yarım daire şeklinde duruyor ve her kadının kendine özgü bir ifadesi var. Görüntü, her bir kadının yüzündeki detayların ve duyguların görülmesini sağlayan yakın bir açıdan çekilmiştir. Görüntüdeki renkler sessiz ve nötr, kırmızı sandalye ise parlak bir kontrast noktası.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatında Kadının Var Olma Çabası

28 Haziran 2019