AnasayfaBlogZor Günlerin İlacı: Yaratıcı Karantina Aktiviteleri!
Kişisel Gelişim

Zor Günlerin İlacı: Yaratıcı Karantina Aktiviteleri!

07 Ocak 2021
Bir kadın ve bir çocuk kanepede oturmaktadır, kadın maske takmaktadır. Çocuk elinde bir video oyunu kumandası, kadın ise turuncu bir tablet tutuyor. Her ikisinin de ağzı konsantrasyon içinde açık. Kadın ayrıca etraflarındaki havayı buğulandırmak için bir sprey şişesi kullanıyor. Kanepe, rahat ve davetkar bir ortam sağlayan bir dizi farklı renk ve dokuyla çevrilidir. Kadın renkli bir bluz, çocuk ise beyaz bir gömlek giymiş. Her ikisi de rahat ve mutlu görünüyor, paylaştıkları anın tadını çıkarıyorlar.
AktiviteAçıklamaFayda
Mutfak AtölyesiHerkesin belirli bir yemek tarifini paylaştığı ve birlikte yemek yapılan bir aktiviteAile bağlarını güçlendirir, yeni tarifler öğrenilir
HobilerKişinin ilgi duyduğu aktivitelerin (örn. boya yapmak, örgü örmek) evde yapılmasıKendini güzel hissetmek ve stresi azaltmak için etkili bir yöntem
Peyzaj Mimarı OlmaEvde küçük bir bahçe yaratma ve bitki yetiştirmeRuhunuzu besler ve günlük rutine yeni bir öğe ekler
Kendine Yatırım YapmaOnline eğitimlere katılma, yeni bir dil öğrenme veya farklı bir kursa başlamaKişisel gelişim ve öğrenmeye olan düşkünlüğü yükseltir
Dans EtmekBelirli bir dans türünde performans sergilemeFiziksel aktivite ihtiyacını karşılar ve eğlenceli zaman geçirmeyi sağlar
Müzik DinlemekFarklı ruh hallerine göre seçilen parçaları dinlemeRuh hali ve motivasyonu artırır
Yemek YarışmasıHer kişinin bir yemek hazırladığı ve sonrasında yapılan değerlendirmeye göre bir kazananın belirlendiği bir oyunEvlilik içinde eğlenceli bir rekabet ortamı yaratır
Saksı DekorasyonuEvinizdeki eski saksıların yeniden dekore edilmesiKullanılmayan eşyaların değerlendirilmesi ve ev dekorasyonunun yenilenmesi
Yaratıcı ÇalışmalarSilikon tabancası ve ip ile yaratıcı bir kalemlik oluşturmaEl becerisi ve yaratıcılığı geliştirir
Limon Ağacı YetiştirmeÇekirdekten tohum elde ederek minik bir limon ağacı yetiştirmeBahçecilik becerilerini geliştirir ve ev içinde doğal bir dekor oluştur

Maalesef dünya 2019 yılının son ayında Covid-19 denilen bir virüsle tanıştı. Bu durumla birlikte alışkın olmadığımız bir düzenle karşılaştık. Çin’in Wuhan kentinde ilk vakanın görülmesinden bu yana hepimiz stresli ve endişeli günler geçiriyoruz. Yüz yüze sosyalleşmeyi minimuma indirmek zorunda kaldık. Eski normalimizin aksine toplu alanlardan ve etkinliklerden kaçar olduk.

Her ülkede olduğu gibi vatandaşların sağlığını korumak için Türkiye’de de karantina başlatıldı. İlk defa rastladığımız bu durum, haliyle bizi sersemletti. Sosyal varlıklarız. Çoğumuz kapana kısılmış hissettik. Psikolojimizi korumak adına yeni yöntemler geliştirmeye çalıştık ve kendimizi motive etmeye uğraştık. Hâlâ evde vaktimizi güzel ve verimli geçirebilmek için arayış içerisindeyiz. O zaman gelin klasikleşmiş önerilerden biraz uzaklaşarak yaratıcı karantina aktivitelerinden bahsedelim.

Hiç Mutfak Atölyesine Katıldınız Mı?

Karantina aktiviteleri için en güzel tavsiyelerden biri yemek yapmaktır! Anneniz ya da babanızın en iyi yaptığı şey hamur açmak mı? Kardeşiniz çok mu güzel kurabiye yapıyor? Harika! Mutfağı atölyeye dönüştürmek güzel bir fikir olabilir. Geriye kalan tek şey haftanın bir gününü seçmek. Vakti geldiğinde herkes birer önlük kapsın ve günün öğretmeninin karşısına geçsin.

Hatta artıralım! Yemekleri puanlayın. En az beğenilen kurabiyenin sahibi bu hafta çaylardan sorumlu olabilir. Gündelik hayatın monotonluğunu yok etmek için ödüller ve cezalar işi hareketlendirebilir. Her zaman biraz rekabet ve enerjiye ihtiyacımız vardır öyle değil mi?

Kara Gün Dostumuz: Hobiler

Geçtiğimiz bu zor karantina döneminde sizi karanlık ve kasvetli düşüncelerden uzaklaştıracak, kafanızı dağıtacak hobilerinize sarılın. Konfor alanında vakit geçirmeye herkesin ihtiyacı var. Öyle çok para harcamanıza da gerek yok. Mesela evinizdeki o eski saksıların yeni bir görünüm kazanma vakti gelmedi mi?

Dekoratif eşyalar yaratabilir, bir silikon tabancası ve biraz iple ortaya çok yaratıcı bir kalemlik çıkarabilirsiniz. Çeşitli video platformlarında karantina aktiviteleri için oldukça güzel anlatımlı hobi içerikleri var. Artık ilham almak eskisinden daha kolay.

Uzun zamandır o köşede sizi bekleyen tuvalle; çekmecelerde unutulmuş örgülerle ya da çalınmayı bekleyen müzik aletinizle ilişkileri tazelemenin tam vakti.

Kendinizin Peyzaj Mimarı Olun!

Balkonunuzu küçük bir botanik bahçesine çevirin. Mesela bir kalem ve kağıtla çalışacağınız alanı tasarlamak, karantina aktiviteleri içinde en eğlencelisi olabilir. Bir duvarı yeşillendirmek, evin bir köşesine hayat vermek ve toprakla uğraşmak her zaman ruhunuzu besleyecektir. Çekirdekten tohum elde ederek minik bir limon ağacı bile yetiştirebilirsiniz. Bu sayede günlük rutin oluşturmuş olursunuz. Emek verilen her şeyin güzelleşeceğini unutmayın. Bu süreçte onu izlemek size keyif verecektir.

En Değerli Şey Sizsiniz! Kendinize Yatırım Yapın

Evet evde güzel vakit geçirmek istiyoruz; ancak karantina aktiviteleri dediğimizde aklınıza sadece eğlence gelmesin. Vaktimizi değerlendirmek oldukça önemli. Ne demiş Tagore: ‘Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır’. Planlamamızda hobilerimize yer verdik. Şimdi öğrenmeliyiz. Online eğitim, hayatımızın bir gerçeği olmuş durumda. Evde kalmamız mı gerekiyor? O zaman krizin içindeki fırsatı görelim. Sorumluluklarımızdan artakalan sıkıcı vakitlerde bir dil öğrenelim; ertelediğimiz bir merakı, bir kursu araştıralım. Hep ‘ah vaktim olsaydı’ dediğimiz o yazarlık eğitimine başlayalım. Her neyi istiyorsak başarabilecek gücümüz var. ‘Hayal bunlar’ demeyelim. Her yol bir adım atmakla başlar değil mi?

Karantinada Spor Yapamıyor Musunuz? Dans Etmeyi Deneyin

Spor yapmayı herkes sevmeyebilir. Her yönüyle size uymayabilir. Hepimizin bir noktada hevesinin tükendiği günler oldu. Sağlığımız için hareket etmemiz gerektiğini biliyoruz ama üşeniyoruz. Arama motoruna karantina aktiviteleri yazdığımızda, spor yapmanın önemi anlatılıyor. Evet mutlu hissetmek için fiziksel aktiviteye ihtiyacımız var. Peki bu işi başka bir şekilde halledemez miyiz? İşte size bunun için kolay bir yöntem! Kimsenin bize bakmadığı bir an hepimizin dans etmişliği vardır... Dans, sporu eğlenceli hale getirecek. İnternet çağında yaşıyoruz. Size uygun türü bulun ve bir şans verin. Samba, zumba, hip-hop, modern dans, halk oyunları... Deneyin ve gerisi kendiliğinden gelsin.

Bonus: Müzik ruhun gıdasıdır.

Saydığımız karantina aktivitelerini gerçekleştirirken arkada çalacak müzik listelerini hazırlamayı unutmayın. Farklı ruh hallerine göre şarkı seçmek size başlı başına bir etkinlik yaratacaktır.

Mutfak Atölyesi, Herkesin belirli bir yemek tarifini paylaştığı ve birlikte yemek yapılan bir aktivite, Aile bağlarını güçlendirir, yeni tarifler öğrenilir, Hobiler, Kişinin ilgi duyduğu aktivitelerin (örn boya yapmak, örgü örmek) evde yapılması, Kendini güzel hissetmek ve stresi azaltmak için etkili bir yöntem, Peyzaj Mimarı Olma, Evde küçük bir bahçe yaratma ve bitki yetiştirme, Ruhunuzu besler ve günlük rutine yeni bir öğe ekler, Kendine Yatırım Yapma, Online eğitimlere katılma, yeni bir dil öğrenme veya farklı bir kursa başlama, Kişisel gelişim ve öğrenmeye olan düşkünlüğü yükseltir, Dans Etmek, Belirli bir dans türünde performans sergileme, Fiziksel aktivite ihtiyacını karşılar ve eğlenceli zaman geçirmeyi sağlar, Müzik Dinlemek, Farklı ruh hallerine göre seçilen parçaları dinleme, Ruh hali ve motivasyonu artırır, Yemek Yarışması, Her kişinin bir yemek hazırladığı ve sonrasında yapılan değerlendirmeye göre bir kazananın belirlendiği bir oyun, Evlilik içinde eğlenceli bir rekabet ortamı yaratır, Saksı Dekorasyonu, Evinizdeki eski saksıların yeniden dekore edilmesi, Kullanılmayan eşyaların değerlendirilmesi ve ev dekorasyonunun yenilenmesi, Yaratıcı Çalışmalar, Silikon tabancası ve ip ile yaratıcı bir kalemlik oluşturma, El becerisi ve yaratıcılığı geliştirir, Limon Ağacı Yetiştirme, Çekirdekten tohum elde ederek minik bir limon ağacı yetiştirme, Bahçecilik becerilerini geliştirir ve ev içinde doğal bir dekor oluştur
Yaratıcı Karantina Aktiviteleri karantina günleri hobiler dans etmek dil öğrenmek
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.