AnasayfaBlogZamanı Verimli Yönetin
Zaman Yönetimi

Zamanı Verimli Yönetin

03 Mayıs 2022
Bu resim tuğla bir binanın üzerindeki bir saati göstermektedir. Saat binanın tepesine yakın bir yere yerleştirilmiştir ve akrep ile yelkovanı görülebilmektedir. Saatin etrafı güneş ışığıyla aydınlanan beyaz dairesel bir yüzeyle çevrilidir. Arka plan, çeşitli pencere ve kapıların yanı sıra çeşitli lekeler ve renk değişimleri içeren tuğla bir duvardır. Saatin ibreleri belirli bir zamanı göstermektedir ve saat kadranındaki rakamlar açıkça görülebilmektedir. Saat, tuğla binaya benzersiz ve zamansız bir görünüm kazandıran harika bir eklentidir.
Zaman Yönetimi StratejileriAmaçSonuç
İş Planı ÇıkarmakGünlük işleri listelemek ve yetiştirilebilecek bir saat planı belirlemekDaha kontrolcü ve etkin hareket etme imkanı sağlar
İşleri ErtelememekZamanında teslim gereken işleri asla ertelemeyecek şekilde planlama yapmakPanik yapmayı önler ve daha kaliteli iş çıkarılmasına yardımcı olur
Çalışırken Başka Şeylerle İlgilenmemekYapılacak işe odaklanılmasını sağlamakZaman kaybını önler ve iş verimliliği artırır
Üzerine Çok Fazla İş Yükü AlmamakKişinin kendi kapasitesi doğrultusunda iş almasını sağlamakZihinsel yorgunlukları ve zaman kaybını azaltır
Kısa Molalar VermekZihni dinlendirmek ve konsantrasyonun artırılmasıBeynin işleme hızını artırır ve verimlilik sağlar
Zaman Yönetimi Eğitimi AlmakZaman yönetimi konusunda daha profesyonel stratejiler öğrenmekDaha etkin bir zaman yönetimi sağlar ve başarıya ulaşmayı kolaylaştırır
Görevleri ÖnceliklendirmekÖnem derecesine göre görevleri sıralamakÖnemli işleri zamanında bitirir ve stresi azaltır
İşleri BölümlemekBüyük görevleri küçük parçalara ayırmakGörevleri yönetilebilir hale getirir ve motivasyonu artırır
Hedefler BelirlemekUzun ve kısa vadeli kişisel ya da iş hedeflerini belirlemekYönetimi kolaylaştırır ve iş verimliliğini artırır
Zaman Çaldıranları BelirlemekZaman hırsızlarını belirlemek ve onları kontrol altına almakZamanı daha verimli kullanmayı sağlar ve işleri yetiştirmeyi kolaylaştırır

Günümüzde gerek işlerin yoğunluğu gerekse sosyal hayatlarımızın hızına yetişememek tüm dünya insanlarının şikayet ettiği bir olgu. 

Zamansızlık

Zaman doğru kullanılmadığı için hem iş hayatımızda hem de özel hayatımızda bir türlü yetiştirilemeyen işler. Oysaki başarıyı yakalamış insanların başarı hikâyelerini dinlediğimizde başarı sırlarından en önemlisinin zaman yönetimi olduğunu görüyoruz. Peki, bu insanlar zamanı doğru kullanarak başarıya ulaşabiliyorken, kimi insanlar neden zamansızlıktan ve başarısızlıklardan sürekli şikâyet ediyorlar?

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Zamanı Doğru Yönetememenin En Büyük Nedeni Nedir?

Bu sorunun cevabını aradığımızda en etkili cevapları kendimizde bulacağımız bir gerçek. Zamanı doğru kullanamayanların en büyük gerekçesi birçok işi aynı anda yapmaya çalıştıklarından dolayı hiçbir şeyin yetişmediğini söylemeleridir. Oysaki tüm işler belli bir planlama ve zaman yönetimi ile yapılırsa her şey daha hızlı bir şekilde ilerleyecek ve yetişecektir.

Zamanı Doğru Kullanmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? 

Başarının yolu zaman yönetimi. Sürekli yoğun olan insanlar için zaman yönetimi becerisi kazanmak neredeyse zorunluluktur. Peki zaman yönetimi becerisi nasıl kazanılır? Bununla ilgili bazı yollar var. 

İş Planı Çıkarmak

Plansız çalışmak, zaman yönetiminin en önemli düşmanıdır. Plansız ve programsız çalışmak zihninizin dağılmasına neden olur ve hiçbir iş yetişmez. 

Yapılacak işleri nasıl zamanında yetiştiririz?

İşlerinizi zamanında yetiştirebilmek için güne başlarken mutlaka bir iş planı ve yapılacaklar listesi çıkartın. Yapılacaklar listesini önem sırasına göre düzenleyin. Bu liste işlerinizi kontrollü bir şekilde yapmanızı sağlar. İş planınızı yaparken işlerinizi ortalama bir bitirme süresi belirleyerek saat planı çıkartın. Böylelikle zamanı doğru kullanarak daha kontrollü hareket edin. 

Yapılacak İşleri Ertelemek

Bir işi ertelemek zaman yönetimini yanlış kullananların en önemli hatasıdır. Bir işi daha sonra yaparım diyerek o işten kurtulamazsınız. Devamlı olarak sonra yaparım diye ertelediğiniz iş teslim zamanı yaklaştığında panik yaparsınız bu da doğal olarak hata yapmanıza ve düzgün bir iş çıkartmamanıza sebep olur. Bunun için zamanında yapmanız gereken bir işi asla ertelemeyin. Günlük hazırladığınız planı işlerinizi ertelemeyecek şekilde organize edin.

Çalışırken Başka Şeylerle İlgilenmek

Çalışma sırasında zihni dağıtacak herhangi bir şey zamanı doğru kullanmak isteyenlerin asla yapmaması gereken bir davranıştır. Yaptığınız bir işe tamamıyla odaklanmış ve tüm dikkatinizi vermişken gelen bir mesaj sesi veya bir mail bildirimi bütün dikkatinizi dağıtır. Çalışmanıza yeniden konsantre olabilmeniz ise size zaman kaybettirir. Eğer zaman yönetimini doğru kullanmak ve işlerinizi rahat bir şekilde yetiştirmek istiyorsanız çalışmaya başladığınızda dikkatinizi dağıtacak her şeyi kapatın. Mail ve sosyal medya kontrolü gibi işlerinizi vereceğiniz ufak molalarda yapın. 

Üzerine Çok Fazla İş Yükü Almak

Zaman yönetimini yanlış kullananların yaptığı en önemli hatalardan bir diğeri ise aynı anda çok fazla iş yükü almaya çalışmaktır. Bilimsel çalışmalar insan beyninin birden fazla işi aynı anda yaparken tam verimli olarak çalışmayacağını ispatlamıştır. Üzerinize yapabileceğinizden fazla iş yükü aldığınızda zihniniz asıl hedefinden uzaklaşır. Bu da hem üzerinde çalıştığınız işin verimsiz olmasına hem de ciddi bir şekilde zaman kaybetmenize neden olur.  Bu nedenle üzerinize iş yükü alırken zamanı doğru kullanabileceğiniz şekilde iş alın. Bir işi tam manası ile teslim etmeden yeni bir iş almayın.

Kısa molalar Vermemek

Zaman yönetimini doğru bir şekilde kullanmanın diğer bir yöntemi ise çalışmalara kısa molalar vermektir. Beynimiz aktif olarak sürekli çalıştığında bir süre sonra yorulmaya başlayacaktır. Beynin yorulması ise dikkatin dağılmasına neden olacaktır. Mola vermeden çalıştığınızda zihin yorgun düştüğünden yaptığınız işi daha yavaş yapacak ve zamanı doğru kullanamamış olacaksınız. Bu yüzden bir iş yaparken kendinize mutlaka kısa molalar verin. 

Verdiğiniz kısa molalarda zihninizi dinlendirin ve işe geri döndüğünüzde daha verimli olacağınıza inanın. Vereceğiniz kısa molalar işinize geri döndüğünüzde motivasyonunuzu artıracak ve konsantrasyonunuzun daha iyi olmasını sağlayacaktır. Zamanı doğru kullanın. İşe basit ve önemsiz gibi görünen alışkanlıklarınızı gözden geçirerek başlayabilirsiniz. ZZamanın Kötüye Kullanımıda iyiye kullanımı da elinizde. 

Zamanı iyi yönetmek için belli bir eğitim var mı?

İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda online eğitimler veriyor. Alacağınız Zaman Yönetimi Eğitimi size bu konuda çok yardımcı olabilir.

İş Planı Çıkarmak, Günlük işleri listelemek ve yetiştirilebilecek bir saat planı belirlemek, Daha kontrolcü ve etkin hareket etme imkanı sağlar, İşleri Ertelememek, Zamanında teslim gereken işleri asla ertelemeyecek şekilde planlama yapmak, Panik yapmayı önler ve daha kaliteli iş çıkarılmasına yardımcı olur, Çalışırken Başka Şeylerle İlgilenmemek, Yapılacak işe odaklanılmasını sağlamak, Zaman kaybını önler ve iş verimliliği artırır, Üzerine Çok Fazla İş Yükü Almamak, Kişinin kendi kapasitesi doğrultusunda iş almasını sağlamak, Zihinsel yorgunlukları ve zaman kaybını azaltır, Kısa Molalar Vermek, Zihni dinlendirmek ve konsantrasyonun artırılması, Beynin işleme hızını artırır ve verimlilik sağlar, Zaman Yönetimi Eğitimi Almak, Zaman yönetimi konusunda daha profesyonel stratejiler öğrenmek, Daha etkin bir zaman yönetimi sağlar ve başarıya ulaşmayı kolaylaştırır, Görevleri Önceliklendirmek, Önem derecesine göre görevleri sıralamak, Önemli işleri zamanında bitirir ve stresi azaltır, İşleri Bölümlemek, Büyük görevleri küçük parçalara ayırmak, Görevleri yönetilebilir hale getirir ve motivasyonu artırır, Hedefler Belirlemek, Uzun ve kısa vadeli kişisel ya da iş hedeflerini belirlemek, Yönetimi kolaylaştırır ve iş verimliliğini artırır, Zaman Çaldıranları Belirlemek, Zaman hırsızlarını belirlemek ve onları kontrol altına almak, Zamanı daha verimli kullanmayı sağlar ve işleri yetiştirmeyi kolaylaştırır
zaman yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi, üzerinde siyah rakamlar olan yuvarlak, beyaz bir saat tutuyor ve yüzünü bununla kapatıyor. Kısa, koyu renk saçları vardır ve beyaz bir gömlek giymektedir. Saat ellerinin arasında tutulmaktadır, eller ve saat odaktadır ve kişinin yüzü saatin arkasında yumuşak odaktadır. Arka planda bir dizüstü bilgisayar, açık, beyaz ekranlı ve altta siyah tuşlar var. Sağda bir elma, üstte parlak kırmızı bir sapı ve altta biraz daha koyu bir kırmızısı var. Elmanın altında açık bir kitap, sayfaları parlak sarı. Kitabın solunda açık bej renkli, açık yeşil süslemeli ve beyaz kapaklı bir kalemlik var. Kalemliğin yanında, çeşitli renkli kalemlerle dolu bir fincan var.
Başarı

Başarının Yolu Zaman Yönetimi

16 Mayıs 2019
Bir kişi elinde yuvarlak, beyaz, siyah yüzlü ve siyah rakamlı bir saat tutmaktadır. Kişi gri uzun kollu bir gömlek giymektedir ve sol eli saatin tepesindedir. Kişi ciddi bir ifadeyle doğrudan kameraya bakmaktadır. Saatin biri saat biri, diğeri de saat dokuzu gösteren iki ibresi vardır. Saat siyah bir halka ile çevrelenmiştir ve halkanın ortasında kırmızı bir 'Z' harfi basılıdır. Arka planda, siyah zemin üzerinde beyaz bir 'O' harfi ve beyaz zemin üzerinde siyah bir sayı vardır. Sahne parlak bir şekilde aydınlatılmıştır ve özne odaktadır.
Kişisel Gelişim

Zamanın Yöneticisi Nasıl Olunur?

01 Mayıs 2020
Kısa siyah saçlı bir kadın beyaz bir duvarın önünde durmakta ve önünde büyük bir Kanada bayrağı basılı kırmızı bir gömlek giymektedir. Bayrak, beyaz zeminli kırmızı bir akçaağaç yaprağıdır. Kadının yüzünde küçük bir gülümseme var ve elleri önünde kenetlenmiş. Koyu mavi bir kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Göğsü hafifçe dışarıda, nötr bir duruşta durmaktadır. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor, dudakları hafifçe ayrılmış ve başı hafifçe sola doğru eğilmiş. İfadesi güven ve gurur dolu.
Kişisel Gelişim

Erteleme Hastalığı Nedir?

19 Mayıs 2018
Koyu renkli ahşap bir masanın üzerinde, siyah çerçeveyle çevrili, beyaz yüzlü, siyah beyaz bir saat durmaktadır. Yanında çeşitli renklerde kalemlerle dolu file bir kap ve kılıf içinde siyah bir kalem var. Ön planda siyah zemin üzerinde tek bir beyaz harf var. Saatin, saat üç ve on ikiyi gösteren iki ince metal ibresi ve ortasında küçük yuvarlak bir kadranı vardır. Sağ tarafta ince metal çerçeveli ve pembe camlı bir çift gözlük var. Masadan ve nesnelerden yansıyan ışık sahneye sıcak sarı bir renk veriyor.
Zaman Yönetimi

Popüler Zaman Yönetimi Teknikleri

10 Mayıs 2020
Ahşap bir yüzeyin üzerinde duran, siyah ve mavi romen rakamlı bir yüze sahip metal bir çalar saatin yakın çekimi. Saat, farklı desenlere sahip bir daire çizimi de dahil olmak üzere çok sayıda karalama ile süslenmiştir. Arka planda, bir insanın yüzünün bulanık bir görüntüsü ve mavi bir kağıt yığını var. Saatin ibreleri yeşil ve siyah uçludur.
Zaman Yönetimi

Zamanını Etkili Yönetme Sanatı 

08 Mayıs 2021