AnasayfaBlogZaman Yönetimi Teknikleri
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi Teknikleri

17 Ekim 2019
Bu görüntü, üzerinde metin bulunan bir saati göstermektedir. Saat çerçevenin ortasındadır ve yakın çekimdir. Saatin beyaz bir yüzü ve mavi bir ibresi vardır. Saatin solunda koyu bir yüzey üzerinde beyaz bir kurdele yer almaktadır. Saatin üzerinde bir insanın yüzünün bulanık bir görüntüsü vardır. Saatin altında kahverengi zemin üzerine beyaz bir metin, saatin sağında ise mavi zemin üzerine beyaz bir metin yer almaktadır. Saatin üst kısmında ise gri bir yüzey üzerinde beyaz bir harf yer alıyor. Görüntü sıcak ama canlı bir tona sahiptir.
TeknikAçıklamaUygulama Tavsiyesi
Önceliklerini BelirleGünün önceliklerini belirleyerek zamanı etkin kullanır.Günlük iş planı oluşturun ve hangi saat aralığında hangi işe öncelik vermeniz gerektiğini organize edin.
Hedeflerini BelirleMotive edici, yapılabilir, kesin ve ölçülebilir hedefler belirler.Zaman sınırları belirleyin ve hedeflere ciddiyet ile yaklaşın.
Zaman Yönetimini Zorlaştıran Durum ve Davranışlardan Uzak DurunDüzensizlik, ertelemeler, aşırı güven vb. zaman yönetimini zorlaştırır.Düzenli olun, işleri ertelemeyin ve aşırı güvenden kaçının.
Kendiniz İçin Zaman Elde EtmeSize ait uygulamalar oluşturarak zaman elde eder.Kendinize ait zaman aralıklarını belirleyin ve işlerinizi bu aralıklara göre planlayın.
Pomodoro TekniğiBelli periyodlara bölünmüş zaman dilimleri ve her periyod arasında dinlenme süreleri ile zamanı yönetir.Dinlenme sürelerini belli oranlarda ve sıklıkta yapın ve dikkat dağınıklığını azaltın.
İşleri Yoluna Koyma TekniğiTalepleri, gereksinimleri yazarak, bunları uygulanabilir boyutlara ayırır.Yapılması gerekenleri yazın ve bu liste üzerinden işleri tamamlayın.
168 Saat TekniğiHaftada geçirilen 168 saat göz önünde bulundurularak, zaman yönetimi yapılır.Öncelikleri belirleyin ve zamanı ona göre organize edin.
Ertelememe TekniğiPlanlanan işlere zaman dilimi içerisinde başlamak için uygulanır.Yapmanız gereken işlere, ilk planladığınız zaman dilimine göre başlayın.
Benzer İşleri GruplandırmaBenzer işleri gruplandırma, zaman yönetiminde etkilidir.Benzer görevleri gruplandırarak zamanınızı verimli kullanın.
Beklenmeyen Durumlar İçin Zaman AyırmaBeklenmeyen durumlar için zaman ayırmak, kaygının oluşması engeller.Beklenmeyen durumlar için önceden zaman ayırın.

Zaman nedir? Bir eylemin içinde olduğu veya olacağı süreye verilen isimdir. Yerini dolduramayacağımız birikimini yapamayacağımız ve bir yerden almamızın mümkün olmadığı belki de en değerli kavramdır. Bize düşen davranışlarımızla zaman yönetimi teknikleri geliştirerek zamanı etkin kullanmayı sağlamak. Zaman yönetimi işlerini yetiştirmekte güçlük yaşayan çalışanların daha iyi organize olmaları amacı ile ilk kez Danimarka’da uygulanmıştır. Unutmamak gerek ki zaman yönetimi başarıyı getirir.

Zaman Nasıl Planlanır?

Zamanı iyi planlayabilmek için öncelikle bir gün içerisindeki aktivitelerimizi belirlemeliyiz. Oluşturacağımız yönetim planını yazılı olarak yapmamız hem hatırlatıcı hem motive edici olarak en etkili yöntem olacaktır. Zamanımızı etkin bir şekilde kullanabilmek için neler yapabiliriz?

Önceliklerini Belirle

Zaman yönetimi günün önceliklerini belirleyerek başlamalıdır. Masanızı topladıktan sonra ya da e-maillerinize baktıktan sonra değil. Günlük iş planı oluşturarak günün en iyi en kötü zamanlarını not alarak hangi saat aralığında hangi işe öncelik vermemiz gerektiğini organize etmeliyiz.

Hedeflerini Belirle

Zorlu olmalı bizi motive etmeli ve başarabilmek için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Yapılabilir olmalı ki cesaretimiz kırılmasın. Kesin ve ölçülebilir olmalı ki ne zaman ulaşabileceğimizi bilmeliyiz. Ciddiye almak için zaman sınırı olmalı.

Zaman Yönetimini Oluşturmayı Zorlaştıran Durum ve Davranışlardan Uzak Durun

Düzensizlik masamızın düzenli olması bile günlük zaman akışımızda bize yardımcı olacaktır. Zaman yönetimi ertelemeler ile zorlaşır. Yapamama korkusu, ilgi eksikliği, baskılara karşı hassas olma, yapılması gereken değil, yapmak istediklerini yapma erteleme sebeplerindendir.



 Bitirmek için değil de başlamak için bir süre koymak görevi başarı ile tamamladığında nasıl hissedeceğini düşünmek erteme yapmanızı engelleyecektir. Mükemmel davranmaya çalışmak zamanınızı alacaktır. Kendinize duyduğunuz aşırı güven hata yapma oranınızı yükseltip yine zamanınızı boşa harcamanıza sebep olacaktır.

Zaman yönetimi için bir eğitim var mı, varsa nereden alırız?

İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda ücretsiz online eğitimler veriyor. Alacağınız Zaman Yönetimi Eğitimi size bu konuda çok yardımcı olabilir.

Kendiniz İçin Zaman Elde Etme Yolları Belirleyin

Size ait olan uygulamalar oluşturabilirsiniz. Çalışma arkadaşlarınızı seçerken karşınızdakinin sizi anladığını teyit edin. Çalışma arkadaşlarınızın da kendi zaman yönetimi biçimleri olabilir onlara bu alanı sağlamak için zemin hazırlayıp yol gösterin. Toplantı başlıklarını net belirleyip verdiğiniz zaman aralığına uyun. 

Böylelikle hem kendi zamanınızdan hem de çalışma arkadaşlarınızın zamanından çalmamış olursunuz. Zamanınızı boşa geçirdiğinize inandığınız görüşmelerden uzak durabilirsiniz, yapmayı planladığınız işler için zaman aralıkları belirleyerek günlük akışınızı kontrol altına alabilirsiniz. Zaman yönetimi için geliştirilmiş popüler yöntemler vardır. İşte en etkili olanları;

Pomodoro Tekniği

Zaman yönetimi belli periyodlara bölünmeli ve her periyod arasına belli dinlenme süreleri ayrılmalıdır. Dinlenme süreleri belli oranlarda ve sıklıkla yapılmalıdır. Yöntemdeki asıl amaç dikkat dağınıklığını azaltarak motivasyonu yükseltmektir. 

İşleri Yoluna Koyma Tekniği

Kişinin taleplerini, gereksinimlerini yazması ve daha sonra yapılabilir boyutlara ayrılarak uygulanmasıdır. Yöntem zamanı organize edebilme ve uygulama kolaylığı sağlar.

168 Saat Tekniği

1 hafta için hesaplanmış saatlerin sayısıdır. Amaç öncelikler ile zamanınızı organize etmeli yanlış belirlenerek öne alınmış işleri ve harcanan zamanı minimize etmektir.

Ertelememe Tekniği

Zaman yönetimi için önemli bir çalışmadır. Yapmanız gereken işe başlamayı ilk planladığınız zaman dilimine göre hazırlamak. Bu sizi zaman kaybından kurtaracaktır.

Zamanını İyi Yönetilenlerin İpuçları

  • Benzer görevleri gruplandırmak her zaman kolaylık sağlayacaktır.

  • Her eşyanın bir yeri olmalı ve işin bittiğinde onları yerine koymak zaman yönetimi unsurudur.

  • Çok fazla ara veremesen de düzenli verdiğin molalar motivasyonunu yükseltecek ve zamanını tasarruflu kullanmanı sağlayacaktır.

  • Bir karışıklığın içine düştüğünü hissettiğin an durmak, geri çekilmek, önceliklerini ve acil olanları gözden geçirmek işini kolaylaştıracak zaman yönetimi sağlayacaktır.

  • İş bitiminden başlayarak geriye doğru plan yapmak zamanı düzenlemede yardımcı olur.

  • Beklenmeyen durumlar için zaman ayırman kaygının oluşmamasına destek verecektir. 

Yazar: Esra Girgin

Önceliklerini Belirle, Günün önceliklerini belirleyerek zamanı etkin kullanır, Günlük iş planı oluşturun ve hangi saat aralığında hangi işe öncelik vermeniz gerektiğini organize edin, Hedeflerini Belirle, Motive edici, yapılabilir, kesin ve ölçülebilir hedefler belirler, Zaman sınırları belirleyin ve hedeflere ciddiyet ile yaklaşın, Zaman Yönetimini Zorlaştıran Durum ve Davranışlardan Uzak Durun, Düzensizlik, ertelemeler, aşırı güven vb zaman yönetimini zorlaştırır, Düzenli olun, işleri ertelemeyin ve aşırı güvenden kaçının, Kendiniz İçin Zaman Elde Etme, Size ait uygulamalar oluşturarak zaman elde eder, Kendinize ait zaman aralıklarını belirleyin ve işlerinizi bu aralıklara göre planlayın, Pomodoro Tekniği, Belli periyodlara bölünmüş zaman dilimleri ve her periyod arasında dinlenme süreleri ile zamanı yönetir, Dinlenme sürelerini belli oranlarda ve sıklıkta yapın ve dikkat dağınıklığını azaltın, İşleri Yoluna Koyma Tekniği, Talepleri, gereksinimleri yazarak, bunları uygulanabilir boyutlara ayırır, Yapılması gerekenleri yazın ve bu liste üzerinden işleri tamamlayın, 168 Saat Tekniği, Haftada geçirilen 168 saat göz önünde bulundurularak, zaman yönetimi yapılır, Öncelikleri belirleyin ve zamanı ona göre organize edin, Ertelememe Tekniği, Planlanan işlere zaman dilimi içerisinde başlamak için uygulanır, Yapmanız gereken işlere, ilk planladığınız zaman dilimine göre başlayın, Benzer İşleri Gruplandırma, Benzer işleri gruplandırma, zaman yönetiminde etkilidir, Benzer görevleri gruplandırarak zamanınızı verimli kullanın, Beklenmeyen Durumlar İçin Zaman Ayırma, Beklenmeyen durumlar için zaman ayırmak, kaygının oluşması engeller, Beklenmeyen durumlar için önceden zaman ayırın
online eğitimler zaman yönetimi yönetim zaman zaman planlama zaman yönetimi zaman yönetimi eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, üzerinde metin bulunan bir saati göstermektedir. Saat çerçevenin ortasındadır ve yakın çekimdir. Saatin beyaz bir yüzü ve mavi bir ibresi vardır. Saatin solunda koyu bir yüzey üzerinde beyaz bir kurdele yer almaktadır. Saatin üzerinde bir insanın yüzünün bulanık bir görüntüsü vardır. Saatin altında kahverengi zemin üzerine beyaz bir metin, saatin sağında ise mavi zemin üzerine beyaz bir metin yer almaktadır. Saatin üst kısmında ise gri bir yüzey üzerinde beyaz bir harf yer alıyor. Görüntü sıcak ama canlı bir tona sahiptir.
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi Teknikleri

17 Ekim 2019
Koyu renkli ahşap bir masanın üzerinde, siyah çerçeveyle çevrili, beyaz yüzlü, siyah beyaz bir saat durmaktadır. Yanında çeşitli renklerde kalemlerle dolu file bir kap ve kılıf içinde siyah bir kalem var. Ön planda siyah zemin üzerinde tek bir beyaz harf var. Saatin, saat üç ve on ikiyi gösteren iki ince metal ibresi ve ortasında küçük yuvarlak bir kadranı vardır. Sağ tarafta ince metal çerçeveli ve pembe camlı bir çift gözlük var. Masadan ve nesnelerden yansıyan ışık sahneye sıcak sarı bir renk veriyor.
Zaman Yönetimi

Popüler Zaman Yönetimi Teknikleri

10 Mayıs 2020
Siyah kadranlı, yuvarlak, gümüş bir saat beyaz bir yapboz parçasının ortasına yerleştirilmiştir. Saatin ve yapboz parçasının kenarları altınla kaplanmıştır. Saatin yüzünde, her biri siyahla yazılmış sayıları gösteren iki akrep ve yelkovan bulunmaktadır. Yapboz parçası hafif kavislidir ve daire, üçgen ve kare gibi çeşitli geometrik şekiller içerir. Ayrıca yapboz parçasının her tarafına dağılmış birkaç küçük siyah nokta da var. Genel kompozisyon büyüleyici, simetrik bir görüntü oluşturuyor.
Zaman Yönetimi

Sık Kullanılan Zaman Yönetimi Teknikleri

18 Mayıs 2021