AnasayfaBlogYeni Bir Meslek: Sürdürülebilir Mimarlık
Meslekler

Yeni Bir Meslek: Sürdürülebilir Mimarlık

18 Mayıs 2018
Çok sayıda ağaç ve bitkinin yemyeşil bir fon oluşturduğu hareketli bir şehir manzarası sunuluyor. Ön planda, siyah beyaz bir ağaç karmaşık noktalar ve çizgilerle süslenmiş. Görüntünün ilerisinde, karşısında bitkilerin büyüdüğü yüksek bir bina var. Binaya yakından bakıldığında bir korkuluk ve arka planda bir yürüyen merdiven görülüyor. Bir kişi trenin üzerinde durmaktadır, ancak görüntü bulanıktır. A harfi gibi E harfi de gri bir arka plan üzerinde beyaz olarak görülüyor. Sonuç olarak, görüntü çok sayıda yeşillik ve aktivite içeren canlı bir kentsel alanı yakalıyor.
Konu BaşlığıTanımİlgili Bilgiler
MimarlıkSığınma amacıyla başlamış, zamanla kentlerin oluşumunu sağlamış bir meslek dalı.Tarih öncesi dönemlerden başlayarak kentleşme ve modern mimariye kadar gelişmiştir.
Sürdürülebilir MimarlıkDoğayla ve bulunduğu çevreye uyumlu, az enerji tüketen mekanlar oluşturma amacını taşıyan bir meslek dalı.Tarih boyunca gelişmiş ve evrimleşmiş sığınma ve birlikte yaşama anlayışını, teknoloji yardımıyla en eski haline döndürme çabasıdır.
SürdürülebilirlikDaimilik anlamına gelen, ancak birçok anlam da taşıyabilen bir kavram.Sosyal, kentsel ve ekonomik sürdürülebilirlik olmak üzere birçok alanda uygulanabilir.
Küresel İklim DeğişikliğiDünya'nın ikliminin insan aktiviteleri sonucu kalıcı olarak değişmesi.İnşaat sektörü, küresel iklim değişikliğinin en büyük sebepleri arasında yer almaktadır.
Doğal Malzeme KullanımıSürdürülebilir mimarının önemli bir prensibi.Zamana, çevreye ve insana uyumlu bir şekilde mekan oluşturmak için önemlidir.
Az Enerji TüketimiSürdürülebilir mimarlıkta önemli bir hedef.Doğayla ve çevreyle uyumlu mekanlar oluştururken enerji tüketiminin minimize edilmesi hedeflenir.
Esnek TasarımSürdürülebilir mimarlıkta önemli bir prensip.Mekanların zaman içinde çeşitli şekillerde varlığını koruyabilmesi için gerekli bir faktördür.
Kentleşmeİnsanların yaşam alanlarının bir araya gelerek büyüme süreci.Çoğu zaman, çevreyi ve içinde yaşayan insanların hayatını olumsuz etkilemektedir.
Eğitim ve İstihdamSürdürülebilir mimarlık eğitiminin ve istihdamının durumu.Bu alanda çeşitli üniversitelerde eğitim verilmeye başlanmıştır ve öğrenciler tarafından tercih edilmektedir.
Proje FinansmanıSürdürülebilir mimarlık projelerinin finanse edilmesi.Yüksek eğitim kurumlarının büyük ilgisi bu tarz projeler için bütçe yaratılmasına önayak olmaktadır.

Mimarlık dünyanın en eski mesleklerinden biridir. Tarih öncesinde sığınma amacıyla başlayan bu meslek, zamanla değişim geçirerek günümüzdeki halini almış ve kentleri oluşturmuştur. Ancak bir süredir kentleşme dediğimiz olgu, çevreyi ve içinde yaşayan insanların hayatını kötü etkilemeye başlamıştır. 

İnşaat sektörü, küresel iklim değişikliğinin en büyük sebepleri arasında yer almaktadır. Gezegendeki tüm canlılar adına yaşam kalitesi tehdidi yaratan düzensiz ve bilinçsiz kentleşmenin önüne geçebilmenin tek yolu sürdürülebilirlik prensiplerini izlemek olarak görülmekte. Ortaya çıkan bu farkındalık, yeni bir meslek dalı olarak “sürdürülebilir mimarlık” adı altında ortaya çıkmakta.

Sürdürülebilirlik Nedir?

Sürdürülebilirlik temel olarak daimilik anlamına gelen, ancak aynı zamanda birçok anlam da taşıyabilen bir kavramdır. Bir nesnenin zaman içerisinde çeşitli şekillerde varlığını koruyabilmesi bu kavramın en basit tanımıdır. Sosyal, kentsel ve ekonomik sürdürülebilirlik gibi birçok kola ayrılabilir. 

Mimarlık ile bir araya geldiğinde ise bir mekanın zamana, çevreye ve insana uyumlu bir şekilde var olması anlamını taşır. Bu nedenle doğal malzeme kullanımı, az enerji tüketimi, esnek tasarım gibi ilkeler burada önemli bir yer tutar. Mimarlık mesleği, tarih öncesi insanlar tarafından diğer canlıların örnek alınması ile başlamıştır.

Sürdürülebilir Mimarlık Nedir?

Sürdürülebilir mimarlığın temel amacı doğayla ve bulunduğu çevre ile uyumlu, mümkün olduğu kadar az enerji kullanan mekanlar oluşturabilmektir. Yani bir bakıma tarih boyunca gelişmiş ve evrimleşmiş sığınma ve birlikte yaşama anlayışını, teknoloji yardımıyla en eski haline döndürme çabasıdır.

Son yıllarda birçok ülkede önemli üniversitede eğitimi verilmeye başlanan bu meslek dalı gittikçe yaygınlaşmakta ve öğrenciler tarafından tercih edilmektedir. Yüksek eğitim kurumlarının gösterdiği büyük ilgi, bu tarz projeler için bütçe yaratılmasına önayak olmaktadır. 
Bunun sonucunda, başta Kuzey Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülkede çevreye duyarlı mimari proje çeşitleri ortaya çıkmıştır. Sürdürülebilir mimarlığın birçok örneğini dünyanın her yerinde görebiliriz. Bunların en başında ise sürdürülebilir konutlar geliyor.

Sürdürülebilir Konutlar

Son zamanlarda oldukça yaygın olan bu projeler aynı zamanda ekolojik-ev olarak da tanımlanıyor. Sürdürülebilir konutların ana özelliği yerel enerji kaynaklarını kullanmaları ve otonom bir sisteme sahip olmalarıdır. Yani bu evlerde dışarıdan bir sisteme bağımlılık yok. Aynı zamanda kullanım sonucu ortaya çıkan atıklar da bu evlerin sahip olduğu döngüye dahil olarak enerji, besin ve su üretimine katılıyor.

Ekolojik evler birçok ölçekte karşımıza çıkabilir. Bu tarz evlere örnek olarak Nice Architects’in tasarladığı eko kapsüller verilebilir. Bu proje bu dalın en küçük ve aynı zamanda en çarpıcı örneklerinden biridir. Üzerinde rüzgar gülü ve güneş panelleri bulunan bu tek kişilik ev, kendi enerjisini kendi üretiyor. Yağmur yağdığında ise bu suyu depolayarak arıtıyor ve kullanıcıya sunuyor. Bulunduğu çevreye hiçbir zararı olmadan bir yaşam alanı sunan bu kapsül sürdürülebilir mimarlık alanında bir model olma özelliği taşıyor.

Sürdürülebilir Mimarlık ve Gelecek Kaygısı

Mimarlık geçmişten günümüze birçok akıma tanıklık etmiştir. Bu akımlar ne kadar değişikliğe uğradıysa da her zaman bulunduğu çevreyle ilişki kurma derdinde olmuştur. Farklı zamanların yapıları ve mekanları gerek zıtlaşarak gerekse uyum sağlayarak orada yaşayanların kentsel belleğinde yer edinmiş, aidiyet hissini ortaya çıkartmıştır.

Sürdürülebilir mimarlık, binaların bulunduğu alandan koparak bağımsız ve otonom bir sisteme sahip olmasını sağlıyor. İnsanlığın gelecekte var olabilmek için en büyük umutlarından biri olmasına rağmen; teknoloji ve mimarlığı harmanlayan bu yeni meslek dalının akıllara getirdiği en büyük kaygı “aidiyet” olarak önümüze çıkıyor.

Mimarlık, Sığınma amacıyla başlamış, zamanla kentlerin oluşumunu sağlamış bir meslek dalı, Tarih öncesi dönemlerden başlayarak kentleşme ve modern mimariye kadar gelişmiştir, Sürdürülebilir Mimarlık, Doğayla ve bulunduğu çevreye uyumlu, az enerji tüketen mekanlar oluşturma amacını taşıyan bir meslek dalı, Tarih boyunca gelişmiş ve evrimleşmiş sığınma ve birlikte yaşama anlayışını, teknoloji yardımıyla en eski haline döndürme çabasıdır, Sürdürülebilirlik, Daimilik anlamına gelen, ancak birçok anlam da taşıyabilen bir kavram, Sosyal, kentsel ve ekonomik sürdürülebilirlik olmak üzere birçok alanda uygulanabilir, Küresel İklim Değişikliği, Dünya'nın ikliminin insan aktiviteleri sonucu kalıcı olarak değişmesi, İnşaat sektörü, küresel iklim değişikliğinin en büyük sebepleri arasında yer almaktadır, Doğal Malzeme Kullanımı, Sürdürülebilir mimarının önemli bir prensibi, Zamana, çevreye ve insana uyumlu bir şekilde mekan oluşturmak için önemlidir, Az Enerji Tüketimi, Sürdürülebilir mimarlıkta önemli bir hedef, Doğayla ve çevreyle uyumlu mekanlar oluştururken enerji tüketiminin minimize edilmesi hedeflenir, Esnek Tasarım, Sürdürülebilir mimarlıkta önemli bir prensip, Mekanların zaman içinde çeşitli şekillerde varlığını koruyabilmesi için gerekli bir faktördür, Kentleşme, İnsanların yaşam alanlarının bir araya gelerek büyüme süreci, Çoğu zaman, çevreyi ve içinde yaşayan insanların hayatını olumsuz etkilemektedir, Eğitim ve İstihdam, Sürdürülebilir mimarlık eğitiminin ve istihdamının durumu, Bu alanda çeşitli üniversitelerde eğitim verilmeye başlanmıştır ve öğrenciler tarafından tercih edilmektedir, Proje Finansmanı, Sürdürülebilir mimarlık projelerinin finanse edilmesi, Yüksek eğitim kurumlarının büyük ilgisi bu tarz projeler için bütçe yaratılmasına önayak olmaktadır
aidiyetgelecek kaygısımeslek mimarlıksürdürülebilirlik sürdürülebilirlik mimarlıkteknoloji
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
735464
Bir kale resmi içeren bir akıllı telefonun yakın çekim görüntüsü görülüyor. Kale siyah bir arka plan üzerine boyanmış ve resmin ortasında bir kadın yüzü görülüyor. Kadının yüzünde geniş bir gülümseme var. Telefonun yanında bir masanın üzerinde beyaz bir tabak vardır. Kalenin arka planında ağaçlar görülebilmektedir. Resim canlı mavi bir gökyüzüne karşı yerleştirilmiştir. Telefon resmin ön planında, kale ise arka planda yer alıyor. Telefon, merkezinde kale görüntüsü bulunan net bir ekrana sahiptir. Kale, ayrıntılı ağaçlar ve yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Görüntü net ve resmin renkleri canlı. Kadının yüzü merkezde net bir şekilde görülebiliyor ve gülümsemesi sıcak ve davetkar.
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
1139464
Görselde bir Pepsi tabelasının önünde gülümseyen bir kadın görülüyor ve bu da etkili bir pazarlama iletişimi olduğunu gösteriyor. Görüntünün odak noktası olan kadının yüz ifadesi, marka ile deneyimini paylaştığı için mutlu ve heyecanlı olduğunu gösteriyor. Tabelanın parlak renkli olması ve göze çarpması potansiyel müşterilerin dikkatini çekmeye yardımcı oluyor. Logonun ve kadının boynunun yakından çekilmiş olması görsele ekstra bir ayrıntı katmanı ekleyerek onu görsel açıdan çekici kılıyor ve marka mesajını güçlendiriyor. Genel olarak bu görsel etkili bir pazarlama iletişimi kursu sunuyor.
Uzun, düz, sarı saçlı genç bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir gömlek giyiyor. Kollarını iki yana açmış ayakta duruyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Taze ve doğal bir görünümü var ve gözleri uzaktaki bir şeye odaklanmış durumda. Gömleğinin bel kısmı hafifçe bol ve çizgiler ince ve eşit. Saçları düzgünce ayrılmış ve kaküllerinde birkaç röfle var. Cildi hafifçe bronzlaşmış ve sağlıklı, genç bir ışıltıya sahip. Duruşu rahat ve kendinden emin, dengeli ve kendinden emin görünüyor.Ezgi Dağdaş
831464
Bu görüntü 3D Studio Max Eğitimi üzerine çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Siyah bir arka plan üzerinde kahverengi saçlı bir kadın yüzü ve bir tabelanın yakın çekimi görülmektedir. Diğer ayrıntılar arasında siyah bir yüzeyin yakın çekimi, siyah arka plan üzerinde beyaz bir harf, metal bir nesnenin yakın çekimi, karbon fiber yüzey üzerinde metal bir köşe ve beyaz metinli siyah ve mavi altıgenler bulunmaktadır. Bu unsurlar birlikte 3D Studio Max Eğitiminin karmaşıklığını ve çevrimiçi kursların gücünü göstermektedir. Bu kurs sayesinde kullanıcılar etkileyici 3D modeller, animasyonlar ve görseller oluşturmayı öğrenebilirler. Bilgilerini genişletmek veya 3D tasarım alanında kariyerine hızlı bir başlangıç yapmak isteyen herkes için harika bir kaynaktır.
5
(7)

3D Studio Max Eğitimi

26 Konu16 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
1287464