AnasayfaBlogYazılımcıların İzlemesi Gereken 7 Film
Kişisel Gelişim

Yazılımcıların İzlemesi Gereken 7 Film

14 Ağustos 2021
Bu görüntü, elini kaldırmış siyah gömlekli ve güneş gözlüklü bir adam, cam bir duvarın arkasında duran bir adam, metal bir yüzeyin üzerinde oturan bir adam, metal kafalı bir kadın, bozuk paralardan oluşan bir duvarın önünde duran bir adam, elini kaldırmış siyahlar içinde bir adam ve aynaya bakan bir kadın gibi insan görüntülerinden oluşan bir kolajdır. Ayrıca, bir kişinin kulağının yakın çekimi de var. Kolajdaki tüm insanlar farklı kıyafetler giyiyor ve farklı yüz ifadelerine ve pozlara sahipler. Görüntülerin renkleri çoğunlukla siyah, beyaz ve gridir ve arka plan bulanıktır. Kolaj ince siyah bir kenarlıkla çerçevelenmiştir.
Film AdıYapım YılıKonu
Ben Kimim?2015Bilgisayar dehası bir genç olan Benjamin, bir hacker grubuna katılarak yaşadığı maceraları anlatır.
The Imitation Game: Enigma20012. Dünya Savaşı sırasında, Nazi Almanya'sı tarafından kullanılan şifreleme sistemini çözmeye çalışan genç Profesör Alan Turing'in hikayesi.
The Matrix1999-2021Saygın bir yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson'ın, simülasyon dünyası Matrix'i araştırması ve gerçek dünyaya geçme mücadelesini anlatır.
Ex Machine2014Teknoloji şirketinde çalışan Caleb'in, dünyanın ilk gerçek yapay zekası Ava ile karşılaşması ve bu süreçte yaşadıkları.
Snowden2017Amerikan hükümeti için çalışan Edward Snowden'ın, toplumun özgürlüğü için savaşını ve yaşadıklarını anlatır.
Pirates of Silicon Valley1999Apple'ın kurucusu Steve Jobs ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in bilgisayar dünyasındaki rekabetini anlatır.
Her2013Yapay zekaya aşık olan bir adamın hikayesini anlatır.
Transcendence2014Bilim adamı olan Dr. Will Caster'ın, kendi bilincini bir bilgisayara aktarma çabası ve sonuçlarını anlatır.
The Social Network2010Facebook'un kurucuları Mark Zuckerberg ve Eduardo Saverin'in hikayeleri.
Blade Runner1982Androidlerin insanlarla aynı haklara sahip oldukları bir dünyada, androidlerin ayaklanmasını ve bu ayaklanmayı bastırma görevini alan bir adamın hikayesi.

Teknoloji artık günümüzün olmazsa olmazı. Her yerde ve her şeyde teknoloji hâkim. Gelecek daha da teknolojiyle iç içe olacak. Dolayısıyla bizde er ya da geç ona ayak uydurmak zorundayız. Telefonlar, televizyonlar ve daha niceleri var. Günlük hayatımızda muhakkak bir teknolojik alet kullanıyoruz. Gelecek nesil zaten bebeklikten teknoloji ile büyüyor. Hal böyle olunca da teknoloji oldukça merak konusu. En küçüğünden en büyüğüne kadar herkesin ilgisini çekiyor. İş yerlerinde de oldukça önemli bir kriter. Zaten çoğu iş modernleştiği için teknolojik aletleri kullanmayı bilmeden işe girilemiyor. Yazılım şimdi popüler evet ama gelecekte daha da popüler olacak. Önü oldukça açık bir meslek. İleride ilköğretimde bile bunun hakkında temel bilgilerin verileceği söyleniyor.

Yazılım gelecek için önemli bir konumda. Artık insanlar hackerlerden oldukça korkuyor. En gizli sırları bile bulup çıkarabilme ihtimalleri var. Yeri geliyor telefonunuza yazdığınız bir nota bile erişebiliyorlar. Böyle ilginç bir olay da oldukça dikkat çekiyor. Üzerine filmler ve diziler çekiliyor. Hatta kimi zaman işin içine robotlar da giriyor. O zaman tabi işler daha da karışıyor. Yapay zekâ gittikçe daha çok gerçek oluyor. Gerçekten insanlara çok benzeyen, yorum yapan robotlar üretiliyor. Bu ve bunun gibi konuları merak ediyorsanız bu filmler tam size göre. Bilim kurgu, gerilim ve biyografik.  Her bir filmde yazılım dünyasının içine gireceksiniz. Hackerleri, robotları, çözülemeye şifreleri göreceksiniz.

Yazılımcıların İzlemesi Gereken Filmler

Yazılımcılara ilham olacak filmleri birlikte inceleyelim.

  • Ben Kimim?

Ben Kimim 2015 yapımı bir gerilim filmidir. Süresi 1 saat 46 dakikadır. IMDB puanı 10 üzerinden 7.5’tir. Filmin konusuna gelelim. Benjamin, bilgisayar dehası bir gençtir. Toplumla fazla bir ilişkisi yoktur. Sadece Almanya’da değil dünya çapında tanınmak istiyordur. Bir gün yer altı bir hacker grubu Benjamin’i çağırır. Benjamin bu teklifi tehlikeli bulsa da kabul eder. Ancak kabul ederken başına gelecek olanlardan habersizdir. Europol ve istihbarat teşkilatları peşlerine takılır. Şimdi baş etmesi gereken çok tehlikeli işler vardır. Siber suçlar ile ilgili nefes kesici bir film. Başrollerinde Tom Schilling, Elyas M'Barek ve Wotan Wilke Möhring bulunmaktadır.

  • The Imitation Game: Enigma

The Imitation Game: Enigma filmi 2001 yapımıdır. Türü dram ve biyografik olan bu filmin süresi 1 saat 55 dakikadır. IMDB puanı 10 üzerinden 6.4’tür. Film 2. Dünya savaşı sırasında geçiyor. Nazi Almanya’sı birçok cephede hakimiyet sağlamış durumda. Almanlar Enigma şifreleme sistemini kullanıyor. İngiliz istihbaratı ne kadar denese de bu sistemi çözemiyor. Bu gizli biçimde şifrelenmiş yazışmalarda çok önemli bilgiler var. Çözülemeyen her dakika İngilizler için yeni kayıplar demek. Bu sistemi çözmek için birçok kişi toplanır. Ülkenin en iyi şifre çözenleri ve kriptoloji uzmanları da buradadır. Bu isimlerden biri genç Profesör Alan Turing’dir. Turing ekibe katılınca bütün dengeler alt üst olur. Ancak kimsenin denemediği büyük bir girişimin kapısını aralar. Başrollerinde Benedict Cumberbatch, Keira Knightley ve Matthew Goode bulunmaktadır. Özellikle Benedict Cumberbatch çoğu kişinin muhakkak duyduğu bir oyuncu.

  • The Matrix

The Matrix aslında bir film serisidir. Toplamda üç filmden oluşur. Serinin birinci filmi 1999, ikinci filmi 2003, üçüncü filmi 2021 yapımıdır. Serinin birinci filminden bahsedelim. IMDB puanı 10 üzerinden 8.7’dir. Filmin konusu oldukça ilginç. Thomas Anderson, saygın bir yazılım şirketinde çalışıyor. Geceleri “Neo” adı ile programlar kırıyor ve Matrix’i araştırıyor. Bir gün ilginç bir şekilde Trinit ve Morpheus ile tanışıyor. Yaşadığı dünyanın aslında beyninde gerçekleşen bir simülasyon olduğunu öğreniyor. Bu durumdan kurtulmak için Morpheus’un liderliğini yaptığı ekibe katılıyor. Neo gerçek dünyaya gittikten sonra simülasyona tekrar giriyor. Bu sayede Matrix’in ne olduğunu kavrıyor. Film çok ileri bir tarihte geçmektedir. Yapay zekaya sahip makineler çok yaygındır. Başrollerinde Keanu Reeves, Laurence Fishburne ve Carrie-Anne Moss bulunmaktadır.

  • Ex Machine

Ex Machine 2014 yapımı bir filmdir. 1 saat 48 dakika sürmektedir. Gerilim ve bilimkurgu filmidir. IMDB puanı 10 üzerinden 7.7’dir. Filmin konusundan bahsedelim. Caleb, 24 yaşında yazılım uzmanı bir gençtir. Dünyanın en önemli teknoloji şirketinde çalışmaktadır. Nathan ise bu şirketin CEO’sudur. Herkesten uzakta özel bir dağ evinde yaşamaktadır. Şirkette bir yarışma düzenlenir ve Caleb yarışmayı kazanır. Ödül ise Nathan’ın dağ evinde 1 hafta geçirmek. Fakat başına geleceklerden habersizdir. “Ava” isimli güzel bir robot kız onu karşılar. Dünyanın ilk gerçek yapay zekası olan Ava, Caleb’i beklemektedir. Filmin başrollerinde Domhnall Gleeson, Alicia Vikander ve Oscar Isaac bulunmaktadır.

  • Snowden 

Snowden 2017 yapımıdır ve 2 saat 15 dakika sürmektedir. Türü gerilim ve biyografiktir. IMDB puanı ise 10 üzerinden 7.3’tür. Filmin konusundan bahsedelim. Amerikan hükümeti güvenlik adı altında tüm özel bilgilere erişebilmektedir. Sosyal medya hesapları, cep telefonu mesajları, kredi kartı ekstreleri… Edward Snowden bu gerçeği öğrenir. Daha sonra da bütün dünya ile hükümetin yaptıklarını paylaşır. Bu yüzden de Amerika’nın en büyük vatan haini ilan edilir. Ancak aynı zamanda bir kahramana da dönüşür. Bu duyurudan sonra başına birçok olay gelecektir. Filmin başrollerinde Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley ve Melissa Leo bulunmaktadır.

  • Wikileaks: Beşinci Kuvvet

Wikileaks: Beşinci Kuvvet 2013 yapımıdır. Biyografi, dram ve gerilim filmidir. 2 saat 9 dakika sürmektedir. IMDB puanı 10 üzerinden 6.2’dir. Filmin konusundan bahsedelim. Wikileaks bir sivil toplum kuruluşudur. Kurucuları Julian Assange ve Daniel Domscheit,Berg’dür. Filmde bunların aralarındaki ilişkiyi konu almaktadır. Daniel’ın bakış açısı ile Wikileaks’ın ilk günlerine tekrar dönülüyor.  Wikileaks bir gece bazı gizli belgeleri sessizce açığa vurmuştur. Bunun sonucunda da tüm dünya yerinden oynamıştır. Kendisini yaratan mimarlar da büyük sorunlar yaşamıştır. Önemli belgeler açığa çıktıkça sorunlar daha da büyür. Julian ve Daniel arasındaki anlaşmazlıklar da aynı oranda büyümektedir. İki yakın arkadaş yollarını ayırmak ve ilişkilerini bitirmek üzeredir. Başrollerinde Benedict Cumberbatch, Daniel Brühl ve Anthony Mackie bulunmaktadır.

  • Yaşam Şifresi

Yaşam Şifresi 2011 yapımıdır ve 1 saat 33 dakika sürmektedir. Bilimkurgu, aksiyon ve gerilim filmidir. IMDB puanı 10 üzerinden 7.5’tir. Filmın ana karakteri Yüzbaşı Colter Stevens. Colter gözünü hızlı trende açıyor. Ancak neden burada olduğu hakkında hiçbir fikri yok. Karşısında Christina adında biri var. Onun hareketlerinden kendisini tanıdığını anlıyor. Colter olayları anlamaya çalışırken tuvalete saklanıyor. Aynada gördüğü yüzün kendisinin olmadığını görünce şok oluyor. Cüzdanına bakıyor ve sınıf öğretmeni olan Sean’ın kimliğini buluyor.

Bu sırada trende aniden büyük bir patlama oluyor. Sonrasında Colter kendini yüksek teknolojili bir yerde buluyor. Üniformalı bir adam ona bilmesi gereken her şeyi anlatıyor. Colter, bu treni bombayla havaya uçuranları bulmak için görevdeymiş. Verilen görev sayesinde paralel evrende Sean’ın yerine geçebiliyormuş. Trene tekrar ve tekrar dönüyor. 8 dakika içinde bombacıyı bulmaya çalışıyor. Ancak bu hiç de kolay bir görev değil. Filmin başrollerinde Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan ve Vera Farmiga bulunmaktadır.

Ben Kimim?, 2015, Bilgisayar dehası bir genç olan Benjamin, bir hacker grubuna katılarak yaşadığı maceraları anlatır, The Imitation Game: Enigma, 2001, 2 Dünya Savaşı sırasında, Nazi Almanya'sı tarafından kullanılan şifreleme sistemini çözmeye çalışan genç Profesör Alan Turing'in hikayesi, The Matrix, 1999-2021, Saygın bir yazılım şirketinde çalışan Thomas Anderson'ın, simülasyon dünyası Matrix'i araştırması ve gerçek dünyaya geçme mücadelesini anlatır, Ex Machine, 2014, Teknoloji şirketinde çalışan Caleb'in, dünyanın ilk gerçek yapay zekası Ava ile karşılaşması ve bu süreçte yaşadıkları, Snowden, 2017, Amerikan hükümeti için çalışan Edward Snowden'ın, toplumun özgürlüğü için savaşını ve yaşadıklarını anlatır, Pirates of Silicon Valley, 1999, Apple'ın kurucusu Steve Jobs ve Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in bilgisayar dünyasındaki rekabetini anlatır, Her, 2013, Yapay zekaya aşık olan bir adamın hikayesini anlatır, Transcendence, 2014, Bilim adamı olan Dr Will Caster'ın, kendi bilincini bir bilgisayara aktarma çabası ve sonuçlarını anlatır, The Social Network, 2010, Facebook'un kurucuları Mark Zuckerberg ve Eduardo Saverin'in hikayeleri, Blade Runner, 1982, Androidlerin insanlarla aynı haklara sahip oldukları bir dünyada, androidlerin ayaklanmasını ve bu ayaklanmayı bastırma görevini alan bir adamın hikayesi
Yazılımcıların İzlemesi Gereken 7 Film Yazılımcıların İzlemesi Gereken FilmlerbaşrolfilmgerilimIMDBpuan yazılım
Gül Yücel
Gül Yücel
Blog Yazarı

2000 yılında Almanya’da doğdu. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi AÖF Radyo ve Televizyon Programcılığı bitirdi. Daha 17’yim adında bir kitap yazdı ve kitabı 2019 yılında basıldı. Şimdi de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yazılar yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
1102464
Bu görüntü Photoshop odaklı bir çevrimiçi kursa ait. Muhtemelen kursa katılan, dizüstü bilgisayarlı bir erkek ve kadın görülüyor. Arka plan mavi ve ekranda kursun içeriğini gösteren bazı metinler var gibi görünüyor. Ek olarak, bir işaretin yakın çekimi, siyah arka plan üzerinde beyaz bir o harfi ve mavi arka plan üzerinde beyaz bir harf var. Ayrıca bir elin yakın çekimi de var. Tüm bu unsurlar birlikte çalışarak kursun bir Photoshop kursu olduğunu gösteriyor. AsticaVision AI sayesinde bu görüntü hızlı bir şekilde analiz edilebilir ve kursun içeriği belirlenebilir. Bu gelişmiş teknoloji, insanların çevrimiçi bir kursun içeriğini hızlı ve doğru bir şekilde anlamalarına yardımcı olabilir.
5
(59)

Photoshop Eğitimi

18 Konu5 Saat
Bu, selfie çeken genç bir adamın görüntüsüdür. Kollarını açmış, açık renkli bir duvarın önünde durmaktadır. Beyaz bir tişört, mavi kot pantolon ve bir çift spor ayakkabı giymektedir. Sağ elinde bir cep telefonu var ve kendi fotoğrafını çekmek için telefonu havaya kaldırıyor. Yüzünde parlak bir gülümseme var ve gözleri konsantrasyonla kapalı. Koyu renk saçları düzgünce bir tarafa taranmış. Hayatının bir anını yakalarken rahat ve mutlu görünüyor.Kemal Kaluç
1102464
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1162464