Yazılım mühendisi, gelişen teknoloji ile birlikte geleceği olan meslekler grubundaki yerini çoktan aldı bile. Hayatımızda her alanda kullandığımız birçok dijital alet bulunmaktadır. Elektrikli ev aletlerinden tutunda, telefonlar, saatler, uçaklar, arabalar ve daha birçok elektronik aletle hayatımız kolaylaştı. İşte hayatımızı kolaylaştıran bu aletlerin çalışma komutunu vermesini ve mekanik döngülerinin çalışmasını yazılım mühendisleri sağlıyor. Yazılım mühendisleri, bu ve daha birçok aletin belirlenen komutlarla çalışmasını sağlayan kişilerdir.
Birçok programlama dilleri kullanarak, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda gerekli yazılımları yaparlar. Yazılımcılar, hem mevcut yazılımları elden geçirebildiği gibi, hem de yeniden bir yazılım yazabilirler. Programları ve yazılımları detaylı bir şekilde inceleyen meslek grubudur.
Yazılımcılar için toplum genelinde bilgisayar tamircisi veya hacker olduklarına dair yanlış görüşler vardır. Yazılımcılar tabi ki bunların hiç biri değildir. Yazılımcılar hayatımızı kolaylaştıran elektronik aletlere ve araçlara komutlar yükleyerek anlam kazandırır. Donanım bilgisinden daha fazla yazılım bilgisine sahip kişilerdir. Yazılım konusundaki bütün gelişmeleri yakından takip ederler. Çalışırken müşterilerle, yöneticilerle, yoğun iletişim halindedirler.
Yazılım mühendisi şu işleri yapar:
Yazılım Mühendisi olmak isteyen ve kariyerine bu meslekle devam etmek isteyen kişiler, üniversitelerin mühendislik ve bilgisayar bilimleri fakültelerinde 4 yıllık Yazılım Mühendisliği bölümünü okumalıdır. Eğitim hayatını tamamlayanlar “Yazılım Mühendisliği” lisans diploması almaya hak kazanır.
Yazılım Mühendisi unvanını alan kişiler, aynı zamanda tasarım mühendisi, web tasarım uzmanı, bilişim teknolojileri uzmanı unvanıyla da çalışabilirler. Büro ortamında çalışırlar. Müşterilerden aldıkları projelere göre kusursuz iş çıkarmayı hedeflerler.
Yazılım Mühendisi mesleğini yapmak isteyen kişilerde bulunması gereken özellikler:
Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte yazılım mühendislerine de olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu alanda üniversitelerde daha fazla kontenjan olması ve daha çok üniversitede bu bölümün açılması oldukça önemlidir. Bu şekilde gerekli istihdam sağlanacaktır. Dijital dünyanın hızla gelişmesi ve bu dünyaya olan uyumun sağlanması kaçınılmazdır. Big data, yapay zeka ve veri inanılmaz bir boyuta ulaştı. Bu nedenle verinin işlenip insanların ihtiyaçlarına göre işlenmesi gerekir. Bu nedenle yazılım mühendisliğinin geleceği parlak bir meslek olduğu aşikardır.
Yazılım mühendisi olarak çalışmak isteyen kişiler bölümlerini bitirdikten sonra kendilerini geliştirmeleri, pratik yapmaları ve başarılı projeleri olan kişiler iş bulmakta zorlanmayacaklardır. Donanımlı, başarılı, çalışkan bir yazılım mühendisi sektörde mutlaka çok iyi şartlarda iş imkanına sahip olacaktır.
Bu mesleğin genel olarak iş imkanları şu şekildedir:
Her meslekte olduğu gibi yazılım mühendisi olmak isteyen kişilerin de bu mesleğin olumlu ve olumsuz yönlerini bilmelerinde fayda vardır.
Yazılım Mühendisi Olmanın Avantajları Şunlardır:
Yazılım Mühendisi Olmanın Dezavantajları:
Yazılım Mühendisi Nedir?
Yazılım mühendisliği, bilgisayar sistemleri yazılım ve uygulama ile ilgili yazılımlarının geliştirilmesini ve oluşturulmasını sağlar. Bilgisayar bilimi dalıdır. Gelişmekte olan teknoloji, yapay zeka ve big data ile gün geçtikçe ihtiyaç duyulan bir meslek dalıdır.
Yazılım Mühendisi İş İmkanları Nelerdir?
Yazılım mühendisi iş imkanları oldukça geniştir ve dijital dünyanın hızla gelişmesiyle birlikte oldukça önem kazanan bir meslek dalıdır. Bilgisayar programlarının olduğu her yerde çalışma imkanları vardır. Bir yazılım mühendisi, aynı zamanda tasarımcı, bilgisayar programcısı, test, uzmanı, analist, danışman, sistem tasarımcısı gibi pek çok alt meslek grubuna ait işleri de yapabilir, bu alanlarda çalışabilirler.
Yazılım Mühendisi Olmanın Olumsuz Yönleri Var Mıdır?
Yazılım mühendisi olmanın da her meslekte olduğu gibi olumsuz yönleri elbette ki vardır. Yazılım mühendisleri, sürekli bilgisayar başında oldukları için kas, eklem ve göz problemleri gibi sağlık sorunlarıyla savaşabilirler, radyasyona maruz kalabilirler. Yazılım alanında bilinen birçok programı çok iyi derecede öğrenmek zorundadırlar ve kod hatalarını bulmak oldukça zordur.