AnasayfaBlogYaz Tatilini Verimli Geçirmek İsteyenlere Öneriler
Kişisel Gelişim

Yaz Tatilini Verimli Geçirmek İsteyenlere Öneriler

25 Ağustos 2021
Mavi sweatshirt giyen bir kadın parlak beyaz bir arka planın önünde duruyor. Kolları iki yanında, yüzü kameraya dönüktür. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmıştır ve yüz hatları açıkça görülebilmektedir. Lacivert bir kapüşonlu sweatshirt giymektedir ve fermuarı önden aşağı doğru inmektedir. Kapüşonlu sweatshirt'ün kapüşonu yukarı çekilmiş ve fermuarı yarı açık. Sweatshirt'ün önündeki logo açıkça görülebiliyor. Çerçevenin sağ alt köşesinde beyaz zemin üzerine siyah harflerle yazılmış bir tabela var. Harflerde Hoş geldiniz yazmaktadır.
Yaz Tatilinde Neler Yapabilirim?Neden Faydalıdır?Nasıl Başlamalıyım?
Günlük yürüyüş planı yapmakSağlığınızı korur, metabolizmanızı hızlandırır.Sabahın erken saatlerine planlayın, temponuzu yavaş yavaş artırın.
Okuma listesi çıkartmak ve hızlı okuma eğitimi almakBilgi dağarcığınızı artırır, okuma hızınızı geliştirir.İlgi alanınıza odaklanarak bir okuma listesi belirleyin, anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenin.
Yeni bir yazılım dili öğrenmekTeknolojiye hakim olmanızı sağlar, CV'nizde avantaj sağlar.Enstitü gibi platformlardaki ücretsiz eğitimlere katılın.
Yeni bir enstrüman çalmayı öğrenmekBeyin gelişimine katkıda bulunur, sosyal yeteneklerinizi geliştirir.Dikkat çektiğiniz bir enstrüman seçin, temel eğitimlerle başlayın.
Farklı bir ülkenin mutfağından tarif öğrenmekYemek yapmayı seviyorsanız yeni lezzetler keşfeder, ülke kültürlerine aşina olmanızı sağlar.Farklı mutfaklardan sevdiğiniz bir tarif seçin, malzemeleri hazırlayıp tarife göre yapmaya başlayın.

Yaz tatilini verimli geçirmek son zamanlarda yapılması zor işlerden biri gibi gözüküyor. Özellik pandemi şartları bizi evde oturmaya zorlasa da verimli zaman geçirmek zor değil. Bu içerikte size tatil beldeleri önerileri yapmayacağım. Basit ve uygun yöntemlerle neler yapabileceğinizi maddeler halinde anlatacağım.

Yaz tatilinde neler yapabilirim?

Öncelikle şunu düşünelim. Otobüs veya metroyla işe gidiyorsanız veya okula gidiyorsanız zamanınızın bir bölümü yolda geçiyor. Bu şehirden şehire değişebilir ama en az yarım saat, değil mi? Otobüsle 20 günlük ulaşımın yılda 500 saat olduğunu kolay bir şekilde hesaplayabiliriz. Bu aslında bir yılda kullanabileceğiniz bir süre. Ben size günlük olarak 30 dakikada neler yapabileceğinizden bahsedeceğim.

Bu makaleyi dikkatlice okumaya devam edin ve her gün uyumak, yemek yemek, okula veya işe gitmek gibi zorunlu görevleri çıkardıktan sonra ne kadar zamanınız kaldığını öğrenin. Biraz derin düşünün. 

Covid döneminin büyük çoğunluğunu evde oturarak geçirdik. Yapacak bir şey bulamadığımızdan resmen hantallaştık. Hazır yasaklar da kalkmışken birçok şey yapabiliriz. Rahat bir yürüyüş yapmak istiyorsanız sabahın erken saatlerine planlayın. Bu hem dinç olmanızı sağlar hem de maskenizi çıkartabilirsiniz. 

Sağlığınızı korumak için ortalama 5000 adım atmak yeterli. Klasik 10000 adım hedefi için temponuzu yavaş yavaş artırın. Yapılan araştırmalara göre 4000 - 8000 adım arası yürüyüş yapmak sizi hastalıklara karşı koruyor, metabolizmanızı hızlandırıyor. Bence bu yaz kesinlikle bir yürüyüş planı yapmalısınız.

Okuma listesi çıkartın ve hızlı okuma eğitimi alın

İlgili eğitim: Hızlı Okuma Eğitimi

Özellikle bir ilgi alanınız varsa önceliğiniz bu alan üzerinde bir okuma listesi çıkarmak olsun. Konuyla ilgili çok satan kitaplar listesine göz atın. Yaz ayını verimli geçirmenin bir yolu da bu listeyi tamamlamak. Belirlediğiniz liste uzun olduysa üzülmeyin. Hepsini okuyabilirsiniz. Nasıl mı? Anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenerek.

Mesela bir kitabın tamamını okumak çok fazla zaman alabilir. Düşünün Türkiye’de günlük okumaya ayırdığımız vakit 1 dakika ise bu bize sıkıcı geliyor. Kesinlikle kitap için ortalamanın üzerinde en az 1 saat vakit ayırmamız gerekiyor. Mesela ben sayfa sayısı az olan kitaplardan günde en az 2 tane okuyabilirim. 

Anlayarak hızlı okuma tekniklerine gelince de bazı egzersizler var. Göz egzersizleriyle bir dakika okuduğunuz ve algıladığınız kelime sayısını kademeli bir şekilde artırabilirsiniz. Bir de süre tutun. Önce anlamadan okumaya çalışın ve hızınızı ölçün. Bir sayfa için ne kadar süre ayırdınız? Sonra anlayarak okumayı deneyin ve ne kadar süre ayırdığınızı ölçün. Kademeli olarak hızlı okuma süreniz artacak. Bu teknikleri Enstitü’deki Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri eğitiminde öğrendim. Eğitime ücretsiz olarak kayıt olabilirsiniz ve egzersiz programını da ücretsiz olarak eğitimde indirebiliyorsunuz. İleri teknikleri içeren uzun dönem eğitimi de var. Hem eğitimi alabilir hem de hızlı okuma teknikleriyle listenizi tamamlayabilirsiniz. Yani 1 taşla 2 kuş vurmuş olacaksınız.

Online eğitimle yeni bir yazılım dili öğrenin

Günümüz becerilerinde bilgisayar becerisi olmazsa olmaz. Ama artık bilgisayar bilmek de yetmiyor. Neden mi? Çünkü en azından bir yazılım diline hakim olmalısınız. Teknoloji çok hızla ilerliyor ve aslında baktığınızda günümüz işletmeleri yazılım konusuna pek hakim değil. CV’nizde bir yazılım dili olması size bir hava katıyor baktığınızda. Şöyle bir konuşmada vereceğiniz cevabı düşünün;

Bu işe ne katabilirsin?

Bilgisayarların kolaylıkla yapabileceği şeyler için bir sistem oluşturabilirim. Bir bot yazabilir ve komut verebilirim veya bu konuda neler yapmanız gerektiği hakkında yönlendirme sağlayabilirim.

Bilgisayar becerilerine hakim olmanın da üstünde bir özellik. Ve bunu gerçekten öğrenirseniz yaptığınız işleri kolaylaştırabilirsiniz. Bununla ilgili ücretsiz eğitimlere katılın. Enstitü’de ücretsiz birçok yazılım eğitimi var. Kendinizi geliştirin. Yazılım bilme yeteneğinin farkını siz de göreceksiniz. Geleceğin becerilerine bu yaz döneminde hakim olun.

Yeni bir enstrüman çalmayı öğrenin

Bir müzik aleti öğrenmek zaman gerektirir. Yaz dönemi bence bunu rahatlıkla yapabileceğiniz bir zaman dilimi. Bu bir süreç gerektirdiğinden bir hedefi gerçekleştirebilmek için kendinizi disipline etmenizi sağlar. Hem zekanızı geliştirdiği hem de sosyal psikolojinize oldukça iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Özgüveninizi artırır ve sosyal hayatta sizi aranan biri yapacağından emin olabilirsiniz. Kesinlikle kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak bir aktivite.

Farklı bir ülkenin mutfağından tarif öğrenin

Hem lezzetleri tadarken hem de ülkeyi tanımanın en güzel yolu: çeşitli mutfaklardan bir tarif öğrenmek. Eğer eliniz becerikliyse ve yemek yemeyi seviyorsanız kesinlikle çok keyif alacaksınız. 

Biz bugün Uzak Doğu mutfağından kolay bir şekilde Ramen yapacağız. Japon mutfağı lezzetlerinden biri. Çin mutfağından daha sade ve hafiftir. Raaamen diye telaffuz ediliyor. Kendi lezzetlerimizi katabileceğimiz 2 çeşit ramen hazırlayacağız.

Bu arada Japonya’da bir Ramen sipariş ettiğinizde size sebzeden makarnasına kadar pişirme sertliğini soruyorlar. İçeriğinde acılı mı, soğanlı mı veya istemediğiniz sebzeler var mı soruyorlar. 

  • Tonkotsu Ramen (Domuz etli ramen)

  • Shoyu Ramen (Soya soslu ramen) (sooyu)

  • Shio Ramen (Tuzlu ramen) (şiyo)

  • Miso Ramen soya fasulyesi, pirinç ve

  • bir miktar üzüm suyunun karışımıyla fermente edilmiş bir lezzettir. Bunlar Ramen çeşitlerinden yalnızca birkaç tanesi.

  • Normalde genkotsu diye bir domuz etinin kemiği ile haşlanıyor. 

  • Domuz etsiz olarak da haşlanabiliyor. Kırmızı et, tavuk ve balıkla da yapılabiliyor.

Burada öncelikle ihtiyacımız olan Uzak Doğu’nun olmazsa olmazı soya sosu ve susam yağı. Sert sebzelerden seçiyoruz;  Kırmızı biber, yeşil biber, brokoli, havuç seçeceğim. Siz çeşitlendirebilirsiniz tabi. Tavuk göğsü yarım kg ya da yağlı olması için 2 - 3 adet kalça but veya tavuk pirzola 

  • Susam

  • Nişasta

  • Zencefil

  • Limon

  • Yeşil soğan

  • Taze fasulye

  • Mısır

  • 1 diş Sarımsak

  • 1 yumurta

  • Kırmızı chili biber acı minnoş olanlardan ya da yeşil süs biberi de olur

  • Bir de hazır noodle burada 2 tane yapacağız 2 hazır noodle yeterli

Sebzeleri ince ince doğrayıp azıcık yağ döküp kızartıyoruz ben diri diri olması için az kızartacağım, sıcak su ekleyerek yumuşak ve haşlanmış şekilde de pişirebilirsiniz. Sebzeler pişene kadar tavukları küp küp kesiyorum ve nişastaya buluyorum. Tavukların sosla karışması ve güzelce kızarması için.

Sebzeler olduktan sonra üstlerine soya sosu ekleyerek karıştırıyorum ve kenara alıyorum. Tavuklar için 1 tatlı kaşığı bal ve soya sosunu karıştırıyorum ve piştikten sonra sosu üzerine döküyorum. Bi tarifte susamlı olarak kullanacağım. Bi tarifte susamsız. Ayırıyorum. Noodle’ları haşlıyorum. Tavuk bulyonla daha lezzetli olacaktır.

Çünkü sulu olacak. Sunum için derin tabaklarda noodle ve sebzeleri ekliyorum birinde tavada hazırladığım yumurtayı üzerine ekliyorum, sossuz tavukları ekliyorum ve chili veya süs biberi, yeşil soğanla servis ediyorum. Diğeri için susamlı tavuk, noodle, sebzeler, aynı şekilde biber ve yeşil soğan, biraz limon sıkıp üzerine susam serpiştirerek servis ediyorum.

Benim aklıma gelenler bunlar. Siz yaz tatilinizde neler yapıyorsunuz? Yorumlarda benimle paylaşın.

Günlük yürüyüş planı yapmak, Sağlığınızı korur, metabolizmanızı hızlandırır, Sabahın erken saatlerine planlayın, temponuzu yavaş yavaş artırın, Okuma listesi çıkartmak ve hızlı okuma eğitimi almak, Bilgi dağarcığınızı artırır, okuma hızınızı geliştirir, İlgi alanınıza odaklanarak bir okuma listesi belirleyin, anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenin, Yeni bir yazılım dili öğrenmek, Teknolojiye hakim olmanızı sağlar, CV'nizde avantaj sağlar, Enstitü gibi platformlardaki ücretsiz eğitimlere katılın, Yeni bir enstrüman çalmayı öğrenmek, Beyin gelişimine katkıda bulunur, sosyal yeteneklerinizi geliştirir, Dikkat çektiğiniz bir enstrüman seçin, temel eğitimlerle başlayın, Farklı bir ülkenin mutfağından tarif öğrenmek, Yemek yapmayı seviyorsanız yeni lezzetler keşfeder, ülke kültürlerine aşina olmanızı sağlar, Farklı mutfaklardan sevdiğiniz bir tarif seçin, malzemeleri hazırlayıp tarife göre yapmaya başlayın
yaz dönemini verimli geçir yaz aylarını verimli geçir tatilde neler yapabilirim tatilde yapılacaklar önerisi yaz tatilini verimli geçirmek
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde biri kız diğeri erkek iki çocuk baloncuk üflerken görülüyor. Kız çocuğu pembe bir bluz giyiyor ve uzun kahverengi saçları var. Yüzünde kararlı bir ifadeyle baloncuk üflüyor. Mavi bir tişört giyen erkek çocuk da heyecanlı bir ifadeyle baloncuk üflüyor. Arka planda, bulanık ve flu olmasına rağmen bir kişinin yüzünün yakın çekimi görülebiliyor. Görüntünün sağ alt köşesinde de bir kişinin karnının yakın çekimi görülüyor. Tüm çocuklar güzel bir gökyüzü ve yemyeşil ağaçlarla çevrili aydınlık bir açık hava ortamındadır. O anın neşesi hissediliyor ve görüntü çocukluğun masumiyetinin büyülü hissini yakalıyor.
Kişisel Gelişim

Macidi Filmlerinde Çocuk

30 Mayıs 2021
Genç bir çocuk, yüzü parlak ışıkla aydınlanmış bir büyütece dikkatle bakarken görülüyor. Çenesi hafifçe yukarı doğru eğiktir ve gözleri konsantrasyon içinde odaklanmıştır. Kareli bir gömlek giymiş ve yakasında bir papyon görülüyor. Sağ kolu bükülmüş ve sol eli büyüteci destekliyor. Kısa saçları dağınık, yakın zamanda oyun oynadığını ima ediyor. Arka plan odak dışıdır, bu da genç çocuğu ve büyüteci görüntünün ana odağı haline getirir. Odaklanma ve kararlılığın timsali olan bu çocuk, küçük ayrıntılara dikkat etmenin önemini hatırlatıyor.
Popüler Yazılar

Evrenin Dili Matematik

08 Temmuz 2019