AnasayfaBlogVideographer Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Videographer Nedir? Ne İş Yapar?

04 Nisan 2021
Bir adam sırtında kahverengi bir sırt çantası, elinde bir fotoğraf makinesi ve yüzünde konsantrasyon ifadesi ile çimenlik bir alanda duruyor. Beyaz bir gömlek, mavi kot pantolon ve beyaz spor ayakkabı giyiyor. Kahverengi saçları kısa kesilmiş. Bir ayağını hafifçe öne atmış, elinde tuttuğu fotoğraf makinesi ve ondan yansıyan güneş ışığıyla hazır bir pozda duruyor. Arka plandaki yemyeşil çimenler ve ağaçlar adam ve ekipmanıyla güzel bir kontrast oluşturuyor. Karşısına ne çıkarsa çıksın, mükemmel kareyi yakalamaya hazır görünüyor.
Videographer KavramıVideographer'in GörevleriVideographer Maaşları
Video düzenleme ve çekim işlerinden sorumlu kişiVideo çekim ve düzenlemelerini yapma, ışık ve ses düzenlemeleri, video içerikleri yaratmaDeneyime ve yetkinliklere bağlı olarak değişir, freelance çalışma durumuna göre maaş miktarı artar
Fotoğrafçılık ve video düzenlemeyi aynı anda yapabilen kişiMüşteri briefine uygun çekimleri ve kurguyu belirleme, video ve fotoğrafları son hâline getirmeTam zamanlı ve yarı zamanlı çalışma durumuna göre maaş miktarı farklılık gösterir, asgari ücretin üzerinde maaş alır
Görsel sanat odaklı bir alan olan videographer, yaratıcı işler beklenen kişiVideo içeriği ve video temasını belirleme, reklam, tanıtım, konferans, konser, yemek, etkinlik, kısa film, belgesel film ve sosyal medya video içeriklerinin çekimlerini planlamaFreelance çalışan bir bir videographer, asgari ücretin üzerinde bir maaş alır
Geniş bir portfolyoya sahip bir videographer, sektörde kolayca yer bulur ve birbirinden farklı işlerle uğraşırÇekim öncesi gerekli ekipmanları hazırlama, video kurgulama aşamasında müşteri ile iletişime geçerek eksiklikler ve gereklilikler üzerine fikir alışverişinde bulunmaDeneyimli bir videographer, 3.000- 10.000 TL arasında maaş alır
Son trendleri ve gelişmeleri takip eden ve video düzenleme konusunda uzman kişiVideo fikri ve içeriğine göre bir video konsepti ve çekimini belirleme, fotoğraf ve video çekiminde ışık, pozlama, kompozisyon, renk ve gerekli ekipman kullanımına dikkat etmeİşlerin yoğunluğuna ve verimli çalışmaya bağlı olarak maaş miktarı değişir

Bazı meslekler birden çok adlandırmayla lanse ediliyor. Videographer mesleği de söz konusu mesleklerden biri. Video editörlüğü, kurgu-montaj uzmanı ve videographer. Birden fazla adlandırmaya sahip olsa videographer ve diğer meslek adları aynı iş üzerine kuruludur: kurgu. Kurgu işleri, bir videonun istenilen biçimde düzenlenmesini içerir.

Videographer, müşteri ya da hedef kitle için kurgu-montaj işleri ile uğraşır. Yeni nesil bir meslek olmasa da sosyal medya ve video içeriklerinin popülerleşmesiyle videographer mesleğinin yeninden canlandığını söylemek mümkün. Biz de yazımızda videoların profesyonel olarak düzenlenmesini sağlayan popüler mesleklerden olan videographerdan bahsedeceğiz. 

Videographer Nedir?

Videographer, video düzenleme işlerinden sorumlu kişidir. Videographer, kurgu işini halletmeden önce çekimleri kendi çeker. Yani fotoğrafçının çekeceği çekimleri videographer olan kişiler de yapabilmektedir. Bir nevi hem video hem de çekimler ile uğraşan kişiye videographer denir.

Videographer, pek çok farklı iş sektöründe kendine yer bulabilen bir meslek icra etmektedir. Bugün fotoğraf- video çekimleri ve düzenleme işleri dolayısıyla videographerlar ile anlaşan birçok müşteri ve marka vardır. Videographerın önemli bir meslek avantajı da freelance çalışmaya en uygun mesleklerden biri olmasıdır. Bilhassa pandemi gibi koşullardan dolayı tercih edilen bir çalışma modeli olan freelance çalışma, video editörlüğü alanında da oldukça tercih edilmektedir. 

Videographer, görsel sanat odaklı bir alandır ve bundan dolayı da bir videographer'dan yaratıcı işler beklenir. Özellikle işin montaj-kurgu kısmında videographerın kendine özgü bir kullanımla işin başına oturması, yaratıcılığı geliştirmesi açısından önemli bir durum sunmaktadır.

Videographer mesleği, iletişim ve görsel sanat odaklı bir alan olduğundan videographer'ın bazı iletişim ve yaratıcılık yetkinliklerine sahip olması gerekir. Geniş bir portfolyoya sahip bir videographer, sektörde kendine kolayca yer bulabilir ve birbirinden farklı işlerle uğraşabilir. Peki bir videographerın alanda kendini kanıtlaması için neler yapması gerekir?

Öncelikle viodegrapher'ın video düzenleme konusunda son trendleri ve gelişmeleri takip etmesi gerekir. Özellikle reklamcılık alanında çalışmak isteyen bir videographer'ın yeni medya, halkla ilişkiler, fotoğrafçılık ve çekim yapacağı ilgili alana aşina olması beklenir. Yine bir videographer, fotoğraf ve video alanında çekimler yaptığı için ileri düzey fotoğrafçılık hakkında da bilgi ve fikir sahibi olmalıdır. Genel olarak ise videographerın ekip çalışmasına yatkın olması ve müşteri iletişimi yürüterek iletişim ağını güçlendirrmesi gerekir. 

Videographer Ne İş Yapar?



Videographer öncelikle video kurgu işleriyle meşguldür. Çoğunlukla müşterinin ihtiyaç ve isteklerine göre videographer'ın yapacağı işler artar. Ayrıca videographer sadece kurgu işleriyle uğraşmaz, video içerikleri de yaratarak video içerik üreticisi görevini üstlenir. Video içerik fikri hazırlar ve buna uygun video çekim teknikleri düşünür. Genel olarak bir videographer'ın görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir. 

  • Kurgu programlarını kullanarak video için istenen düzenlemeleri etkinleştirir.

  • Videonun yazı, görüntü, ses, efekt, grafik ve animasyon gibi gereksinimlerini yapar. 

  • Müşterinin istediği video ve fotoğraf çekimlerini tamamlar. 

  • Videoları yayımlanacak sosyal medya mecrasına göre düzenler. 

  • Video içeriği ve video temasını belirler. 

  • Reklam, tanıtım, konferans, konser, yemek, etkinlik, kısa film, belgesel film ve sosyal medya video içeriklerinin çekimlerini planlar. 

  • Çekim öncesi gerekli ekipmanları hazırlar. 

  • Video fikri ve içeriğine göre bir video konsepti ve çekimini belirler. 

  • Müşteri briefine uygun çekimleri ve kurguyu belirler. 

  • Video ve fotoğrafları son hâline getirir. 

  • Fotoğraf ve video çekiminde ışık, pozlama, kompozisyon, renk ve gerekli ekipman kullanımına dikkat eder. 

  • Video kurgulama aşamasında müşteri ile iletişime geçerek eksiklikler ve gereklilikler üzerine fikir alışverişinde bulunur. 

Videographer, freelance ya da tam zamanlı çalışarak yukarıdaki işleri yerine getirir. Tam zamanlı çalışan bir videographer zaman zaman yoğun çalışabilmektedir. Bununla birlikte freelance çalışan bir videographer de işlerinin fazlalığına göre yoğun tempoda işlerini yerine getirir. 

Videographer Maaşları

Videographer mesleğinin maaşları, deneyim ve alan yetkinliklerini göstermeye bağlı olarak değişebilmektedir. Son yıllarda videographer mesleğine ve video düzenleme işlerine olan ilgi ve talep oldukça arttı. Buna bağlı olarak da videographer ya da video editörleri, birden fazla işle meşgul olmaya başladı.

Videographer maaşları; freelance, tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışmaya bağlı olarak sabit nitelikte değildir. Frelance çalışan bir bir videographer, verimli çalışmasına ve fazla iş almasına bağlı olarak asgari ücretin üzerinde bir maaş alır. Deneyimli bir videographer ise 3.000- 10.000 TL arasında değişen bir maaş alabilir.

Stajyer videographer'ın başlangıç maaşı ise asgari ücretten az olabilmektedir. Fakat bazı reklam ve fotoğraf ajanslarında asgari ücret ile maaş alan stajyerler de vardır. Videographer mesleği, sadece yurt içinde çalışma imkânı sunmaz. İngilizce kullanımınız ve yurt dışında çalışma isteğiniz doğrultusunda freelance, uzaktan ya da tam zamanlı çalışma olanağını değerlendirebilirsiniz. 

Videographer Nasıl Olunur?

Videographer olmak için öncelikle video- kurgu işlerine yönelik bir kariyer hedefinizin olması gerekir. Günümüzde videographer mesleği popüler bir meslek alanı olsa da bu alanın da belli başlı zorlukları ve istekleri vardır. 

Videographer olma yolunda atılacak ilk adım video düzenleme programlarını öğrenmek ve aktif kullanmaktır. İş alanlarında daha çok Adobe programları arasında olan Premier Pro ve After Effect isteniyor. Bu iki program dışındaki video edit programları da alanda gelişmenize yardımcı olacaktır. Video düzenleme konusunda birçok mecra eğitim vermektedir. Ayrıca profesyonel olarak sürdürmenize yönelik üniversite eğitimleri de bulunmaktadır. İletişim ve güzel sanatlar fakültesi, videographer olmak için ideal eğitimler sunmaktadır. 

Söz konusu fakültelerde okurken yavaş yavaş sektöre adım atabilirsiniz. Stajyer video editörü ya da kurgu-montaj elemanı rayan reklam ve fotoğrafçılık ajasnlarına başvurabilirsiniz. Fakat bu tür ajanslarda çalışmak için video düzenleme programlarından en az birini ileri düzey kullanabilmeniz gerekir. Edineceğiniz küçük deneyimler, ileride size daha büyük bir alanda çalışma imkânı sunacaktır.

Ayrıca işe alım noktasında önemli bir faktör portfolyo genişliğine de önem göstererek yaptığınız işleri sunabilmelisiniz. Yine öğrencilik ve iş hayatında video ve fotoğraf konusunda kendini geliştirerek tercih edilen bir video editörü olmaya özen göstermeye çalışın. Özellikle freelance çalışmak isteyen video editörlerinin, tercih edilmek için farklı işleri almaları ve mesleki analamda kendilerini geliştirmeleri gerekir.

Video düzenleme ve çekim işlerinden sorumlu kişi, Video çekim ve düzenlemelerini yapma, ışık ve ses düzenlemeleri, video içerikleri yaratma, Deneyime ve yetkinliklere bağlı olarak değişir, freelance çalışma durumuna göre maaş miktarı artar, Fotoğrafçılık ve video düzenlemeyi aynı anda yapabilen kişi, Müşteri briefine uygun çekimleri ve kurguyu belirleme, video ve fotoğrafları son hâline getirme, Tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışma durumuna göre maaş miktarı farklılık gösterir, asgari ücretin üzerinde maaş alır, Görsel sanat odaklı bir alan olan videographer, yaratıcı işler beklenen kişi, Video içeriği ve video temasını belirleme, reklam, tanıtım, konferans, konser, yemek, etkinlik, kısa film, belgesel film ve sosyal medya video içeriklerinin çekimlerini planlama, Freelance çalışan bir bir videographer, asgari ücretin üzerinde bir maaş alır, Geniş bir portfolyoya sahip bir videographer, sektörde kolayca yer bulur ve birbirinden farklı işlerle uğraşır, Çekim öncesi gerekli ekipmanları hazırlama, video kurgulama aşamasında müşteri ile iletişime geçerek eksiklikler ve gereklilikler üzerine fikir alışverişinde bulunma, Deneyimli bir videographer, 3000- 10000 TL arasında maaş alır, Son trendleri ve gelişmeleri takip eden ve video düzenleme konusunda uzman kişi, Video fikri ve içeriğine göre bir video konsepti ve çekimini belirleme, fotoğraf ve video çekiminde ışık, pozlama, kompozisyon, renk ve gerekli ekipman kullanımına dikkat etme, İşlerin yoğunluğuna ve verimli çalışmaya bağlı olarak maaş miktarı değişir
Videographer Videographer nedir Videographer ne iş yapar Videographer maaşları Videographer nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu bilgisayar ekranı görüntüsü, devam etmekte olan bir video düzenleme kursunu göstermektedir. Bilgisayar ekranında, video düzenlemenin ne kadar kolay olduğunu gösteren, içinde metin bulunan yeşil bir kare görüntüleniyor. Ayrıca muhtemelen kursun nasıl tamamlanacağına dair talimatlar içeren siyah metinli beyaz bir işaret de var. Görüntünün köşesinde sakallı ve bıyıklı bir adam görülüyor, muhtemelen dersi veren eğitmen. Genel olarak bu görüntü ilgi çekici ve bilgilendirici bir video düzenleme kursunu gösteriyor.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
831464
Bir kişi açık havada ayakta durmakta ve üzerinde beyaz bir harf bulunan mavi bir trafik levhası tutmaktadır. Tabela parlak elektrik mavisi renginde ve dikdörtgen şeklindedir. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon giymekte ve doğrudan tabelaya bakmaktadır. Tabela, üzerinde beyaz 'P' harfi bulunan bir dur levhası gibi görünmektedir. Kişi, arka planda bulut ya da bina görünmeyen masmavi bir gökyüzünün önünde durmaktadır.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
1139464
Bu, beyaz metinli mor bir kare içeren bir After Effects kursu görüntüsüdür. Metin, mor ve siyahın birleşiminden oluşan, mor bir 'A' ve mor bir 'E' harfi içeren bir logodur. Görselde ayrıca logonun yakın çekiminin yanı sıra mavi ve siyah bir arka plan da yer alıyor. Bu görsel After Effects üzerine odaklanan bir kursun konusunu belirtmek için mükemmeldir. Net, görsel olarak çekici ve göze hitap ediyor. Görsel, profesyonellik hissi yaratmaya yardımcı olur ve insanları kursla daha fazla ilgilenmeye teşvik eder. Bu görsel sayesinde insanlar kursun konusunu kolayca tanıyacak ve After Effects hakkında daha fazla bilgi edinmeye başlayacaktır.
Bu fotoğrafta koyu renk, omuz hizasında saçları olan bir kadın görülüyor. Kameradan uzağa bakıyor ve yüzünde hafif ciddi bir ifade var. Düz beyaz bir gömlek giymiş ve ellerini önünde kavuşturmuş. Arka plan açık gri renktedir ve kadrajda başka hiçbir nesne yoktur. Ayaklarını hafifçe açmış ve kollarını aşağı sarkıtmış bir şekilde nötr bir pozda duruyor. Fotoğrafın genel atmosferi sakin ve huzurlu.Esmanur Bayar
1245464