AnasayfaBlogUzaktan Eğitim Veren Özel Üniversiteler Nelerdir?
Uzaktan Eğitim

Uzaktan Eğitim Veren Özel Üniversiteler Nelerdir?

27 Kasım 2019
Mezuniyet kepli bir dizüstü bilgisayar ahşap bir masanın üzerinde duruyor. Dizüstü bilgisayar hafifçe eğilmiş ve bir klavye ile beyaz bir kalemlik ortaya çıkmış. Mezuniyet kepi laciverttir ve kırmızı beyaz çizgili bir püskülü vardır. Kep dizüstü bilgisayarın ortasına yerleştirilmiştir ve altında birkaç kitap istiflenmiştir. Dizüstü bilgisayarın üzerinde bir grup boya kaleminin bulanık bir görüntüsü ve dizüstü bilgisayarın sağında birkaç kitabın bulanık bir görüntüsü yer alıyor. Görüntü beyaz bir arka planla çerçevelenmiştir.
Uzaktan Eğitim ÖzelliğiÖnem DerecesiAçıklama
Çalışanlar için uygunlukYüksekUzaktan eğitim özellikle çalışan bireyler için oldukça esnek ve uygun bir seçenektir. Öğrencilerin derslere kendi uygun oldukları zamanlarda katılmalarını sağlar.
Maddi AvantajlarYüksekUzaktan eğitim, öğrencilere yol, yemek ve konaklama gibi ek masraflardan tasarruf etme imkanı sunar. Ayrıca çalışma ve eğitim hayatını bir arada yürütme imkanı sağladığı için ekonomik açıdan da avantajlıdır.
Özgür Ders ProgramıYüksekUzaktan eğitim, öğrencilere ders takvimi oluşturarak kendi çalışma saatlerini belirleme özgürlüğü sunar.
Sınır TanımamaYüksekBulunduğunuz şehir veya ülke ne olursa olsun uzaktan eğitimle dilediğiniz üniversitenin programına kayıt olabilirsiniz.
Sınav SistemleriOrtaBazı üniversitelerde uzaktan eğitimde de üniversite giriş puanınıza göre burs kazanma şansınız vardır.
Derslere KatılımOrtaÇoğu üniversite derslerin belirli bir kısmına katılımı zorunlu kılar ancak bazı üniversitelerde bu zorunluluk yoktur.
Derslerin İçeriğiOrtaDerslerin içerikleri ve sunum şekilleri genellikle interaktif olarak öğrenciye sunulur ve her öğrencinin öğrenme hızına göre tekrar edilme imkanı vardır.
Eğitmen İle İletişimOrtaUzaktan eğitimde de öğretim görevlileri ile yüz yüze veya online iletişim kurma imkanı bulunmaktadır.
Engelli Öğrenciler için UygunlukYüksekUzaktan eğitim, engelli öğrencilere ulaşım ve altyapı sorunları nedeniyle örgün eğitime erişim imkanı sağlamaktadır.
Program ÇeşitliliğiYüksekUzaktan eğitim, örgün eğitime göre genellikle daha fazla program seçeneği sunar.

Özellikle eğitim hayatlarını çeşitli sebeplerle tamamlayamayan ve ertelemek zorunda kalanlar için ikinci bir şans niteliğinde olan uzaktan eğitim örgün eğitimin internet ve teknolojiye adapte edilmiş modelidir. Gerek devlet üniversitelerinde gerekse özel üniversitelerde önlisans, lisans, farklı bir alanda ikinci lisans ve yüksek lisans için uzaktan eğitim sistemi uygulanmaktadır. Uzaktan eğitim veren özel üniversiteler  başvuru ve kayıt için örgün eğitimde geçerli kuralları uygularlar. 

Sistem her üniversitenin kendi uzaktan eğitim programına göre değişiklik gösterir. Bazı üniversitelerde uzaktan eğitim için de üniversite giriş puanınıza göre burs kazanma şansınız vardır. Bu şartlar üniversiteden üniversiteye değiştiği için başvuru yapmayı düşündüğünüz üniversitenin koşullarını incelemeniz gerekir. Özel üniversitelerde uzaktan eğitim sınav sisteminde devlet üniversitelerinde olduğu gibi vize sınavları online olarak, final ve bütünleme sınavları belirlenen bir yerde gerçek sınıf ortamında yapılır. 

Bazı üniversitelerin uzaktan eğitim programlarında sınav öncesi eğitmenle birebir yüz yüze ders yapılması için belirlenen günde tek derslik bir program oluşturulur. Genel olarak derslerin %60 kısmına katılım sağlanması beklenir. Ancak alacağınız programa ve özel üniversitenin kendi prosedürlerine bağlı olarak devam zorunluluğu aranmayan durumlarda vardır. Devlet üniversitelerine göre örgün öğretimde de daha yüksek olan harçlar, uzaktan eğitim için de geçerlidir. Ancak uzaktan eğitimin avantajı olarak ekstra masraflarınızdan burada da tasarruf etmiş olursunuz. 

Uzaktan Eğitim Almanın Maddi Avantajları

Maddiyat çoğu zaman eğitim almak için önümüzde bir engel teşkil edebiliyor. Okulu bırakıp çalışmak zorunda kalanlar, okul harcı dışındaki masraflar için eğitimi ertelemek zorunda kalanlar ya da bu sebeplere bağlı olarak lisans sonrası eğitimlerine devam edemeyenler. Uzaktan eğitim özellikle çalışırken okumayı kolaylaştırmasıyla hem eğitiminizi daha üst seviyelere taşıma özgürlüğü sunar. Böylece eğitim masraflarınız için bir yandan maddi kazanç sağlarken bir yandan okuyabilirsiniz. Bulunduğunuz şehirde olsanız dahi örgün eğitimde yol masrafı ve gününüz okulda geçeceği için yemek masraflarınız ikinci bir bütçe ayırmanız anlamına gelirken uzaktan eğitimde bu koşullar ortadan kalktığı için önemli bir tasarruf sağlamış olursunuz. 

Eğer hayalini kurduğunuz eğitimi almak için istediğiniz üniversite başka bir şehirdeyse uzaktan eğitimle bu noktada sınırlarınız ortadan kalkıyor. Özellikle büyük kentlerde yaşam koşullarının daha da pahalı olduğunu düşündüğümüzde, kendi yaşam koşullarınızda hiçbir değişiklik yapmak zorunda kalmadan taşınma, ev, yurt, yeme-içme gibi masraflardan tamamen bağımsız dilediğiniz üniversiteyi seçme şansınız var. Kaldı ki bu ciddi masraflar neredeyse bir ikinci üniversite okumanız için gerekli bütçeyle eş değer. Bu durumda uzaktan eğitimle ikinci bir bölüm veya yüksek lisans yapmak için de daha rahat bütçe oluşturma şansınız var. 

Uzaktan Eğitimin Diğer Avantajları 

Uzaktan eğitim ile belirlediğiniz zaman ve mekâna göre rahat, konforlu, stresten uzak, sakin kafayla ve yüksek motivasyonla çayınızı ve kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Üstelik soğuk kış havalarında hasta olduğunuzda evinizde koltuğunuza battaniyeyle uzandığınız zaman yanınızda cep telefonu, tablet ve dizüstü bilgisayarınızın bulunması ile birlikte eğitiminizden geri kalmıyorsunuz.  Yeni nesil eğitim modeli uzaktan eğitim sistemi sayesinde aldığınız eğitimi dilediğiniz zaman çerçevesinde bitirebilirsiniz. Zor yaşam şartlarının yanı sıra ulaşım, barınma ve eğitim masrafları dışında uzaktan eğitim sizlere bu açıdan da büyük kolaylık sağlıyor. 

İnternet çağındaki bilgi furyası, uzaktan eğitimde kolaylıkla bilgi kaynaklarına ulaşım imkânı sunuyor. Örgün eğitimde çok fazla öğrencinin bulunması sebebiyle dersle ilgili soramadığınız soruları uzaktan eğitimde öğretim görevlilerine teknolojinin imkân verdiği doğrultuda sorabiliyor, ortak projelerde bilgi alışverişinde bulunabiliyorsunuz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte uzaktan eğitim için de ders işleme materyalleri ve ders işleme imkânı değişebiliyor. 

Ayrıca duyurulan ders saatinde katılamadığınız canlı derslerde yapılan kayıt sayesinde canlı derslerin bitiminden bir süre sonra kaydedilen dersin tekrarını istediğiniz zaman doğrultusunda izleyebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra bedensel engelli olan öğrenciler için okula gidip gelmek zor olabileceğinden teknolojik aletler yardımıyla eğitim alma imkânı sağlıyor uzaktan eğitim. Böylelikle engelli dahi olsa kariyerinden geri kalmıyor ve eğitim almak onun için bir hayal olmak yerine gerçek oluyor.

Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır? 

Tercih ettiğiniz okul ile bilgisayarınız aracılığıyla internet bağlantısı üzerinden gerçek bir sınıftaymışçasına derslere katılım göstererek yapılan eğitimdir. Her üniversitenin canlı ders katılımları ve ders içerikleri için hazır bilgisayar programını bilgisayarınıza indirerek normal bir okul ortamında olması gereken her türlü materyale sahip olursunuz. Bunun dışında online sistem üzerinden öğretim görevlileri ve arkadaşlarınızla bağlantı kurabilme şansınız vardır. Bilgisayarınızdan kamera bağlantısıyla ara dönem sınavlarına katılabilirsiniz. Ders içerikleri örgün eğitimle aynı hazırlanmaktadır. Bu sebeple bilgi denkliği konusunda bir sorun yaşamazsınız. 

Uzaktan Eğitim Veren Özel Üniversiteler 

  • Atılım Üniversitesi: İngilizce ve Türkçe e-MBA, Bilgisayar Programcılığı, MYO için de Bilgisayar Programcılığı

  • Bahçeşehir Üniversitesi: e-MBA, Öğretim Teknolojileri, İngiliz Dili Eğitimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Pazarlama, Siyaset ve Uluslararası İlişkiler, Dış Ticaret 

  • Başkent Üniversitesi: Bankacılık ve Finans, İşletme Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Sermaye Piyasaları, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, Eğitim Yönetimi ve Denetimi

  • Beykent Üniversitesi: e-MBA, İnsan Kaynakları ve Örgütsel Değişim, Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği, Bankacılık ve Finans İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme, Yönetim Bilişim Sistemleri, MYO: Bilgisayar Programcılığı ve İşletme Yönetimi, 

  • Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu: Dış Ticaret, Lojistik

  • Fatih Üniversitesi: e-MBA, MYO için Adalet ve Çocuk Gelişimi 

  • Işık Üniversitesi: e-MBA 

  • İstanbul Arel Üniversitesi: Yönetim ve Organizasyon, İşletme Yönetimi, Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği, Muhasebe ve Finansman, Pazarlama 

  • İstanbul Aydın Üniversitesi: e-MBA, MYO için Bilgisayar Programcılığı, İş Sağlığı ve Güvenliği, Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi 

  • İstanbul Ayvansaray Üniversitesi: MYO için Grafik Tasarım, Turist Rehberliği, Radyo ve Televizyon Programcılığı, Moda Tasarımı, Aşçılık, İş Sağlığı ve Güvenliği, Çocuk Gelişimi 

  • İstanbul Bilgi Üniversitesi: e-MBA, Bankacılık ve Finans, İnsan Kaynakları Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri, Sağlık Yönetimi

  • İstanbul Esenyurt Üniversitesi: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği, İşletme Yönetimi, e-MBA

  • İstanbul Kültür Üniversitesi: e-MBA, e-Lojistik

  • İstanbul Medipol Üniversitesi: Sağlık Yönetimi, Enformatik, Finansal Ekonometri, Sermaye Piyasası Uzmanlığı, Müze Yönetimi, Kültürel Miras Alanlarının Yönetimi, e-MBA

  • Maltepe Üniversitesi: e-MBA(Türkçe ve İngilizce), Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme, İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım 

  • Okan Üniversitesi: İşletme, Muhasebe ve Denetim, Bankacılık, Gayrimenkul Finansmanı ve Değerleme, Lojistik Yönetimi, MYO için İş Sağlığı ve Güvenliği ve Yerel Yönetimler 

  • Piri Reis Üniversitesi: Çocuk Gelişimi 

Ayrıca TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi , İstanbul Ticaret Üniversitesi , İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi ,İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde de uzaktan eğitim programları vardır. 

Çalışanlar için uygunluk, Yüksek, Uzaktan eğitim özellikle çalışan bireyler için oldukça esnek ve uygun bir seçenektir Öğrencilerin derslere kendi uygun oldukları zamanlarda katılmalarını sağlar, Maddi Avantajlar, Yüksek, Uzaktan eğitim, öğrencilere yol, yemek ve konaklama gibi ek masraflardan tasarruf etme imkanı sunar Ayrıca çalışma ve eğitim hayatını bir arada yürütme imkanı sağladığı için ekonomik açıdan da avantajlıdır, Özgür Ders Programı, Yüksek, Uzaktan eğitim, öğrencilere ders takvimi oluşturarak kendi çalışma saatlerini belirleme özgürlüğü sunar, Sınır Tanımama, Yüksek, Bulunduğunuz şehir veya ülke ne olursa olsun uzaktan eğitimle dilediğiniz üniversitenin programına kayıt olabilirsiniz, Sınav Sistemleri, Orta, Bazı üniversitelerde uzaktan eğitimde de üniversite giriş puanınıza göre burs kazanma şansınız vardır, Derslere Katılım, Orta, Çoğu üniversite derslerin belirli bir kısmına katılımı zorunlu kılar ancak bazı üniversitelerde bu zorunluluk yoktur, Derslerin İçeriği, Orta, Derslerin içerikleri ve sunum şekilleri genellikle interaktif olarak öğrenciye sunulur ve her öğrencinin öğrenme hızına göre tekrar edilme imkanı vardır, Eğitmen İle İletişim, Orta, Uzaktan eğitimde de öğretim görevlileri ile yüz yüze veya online iletişim kurma imkanı bulunmaktadır, Engelli Öğrenciler için Uygunluk, Yüksek, Uzaktan eğitim, engelli öğrencilere ulaşım ve altyapı sorunları nedeniyle örgün eğitime erişim imkanı sağlamaktadır, Program Çeşitliliği, Yüksek, Uzaktan eğitim, örgün eğitime göre genellikle daha fazla program seçeneği sunar
lisans uzaktan eğitim uzaktan eğitim veren özel üniversiteler uzaktan eğitim veren üniversiteler ön lisans
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.