AnasayfaBlogÜretim Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Üretim Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

20 Mayıs 2021
Beyaz cüppeli ve baretli bir adam büyük bir depoda durmuş, bir dizi boruyu inceliyor. Yüz hatları bulanıktır ama boruların olduğu yöne doğru bakmaktadır. Sağında, fabrikada çalışan bir kadın görülüyor. Daha sağda, bir bitkinin yakın çekimi ve daha aşağıda bir havlunun yakın çekimi görülebiliyor. Arka planda beyaz bir kask takan bir kişi de görülüyor. Adam beyaz cübbenin altına pembe bir gömlek ve üstüne beyaz bir şapka giymiştir. Beyaz bir tulum giymekte ve içinde bir dizi boru bulunan büyük bir depoda durmaktadır. Arka planda bir kutunun bulanık görüntüsü de görülüyor.
Konu BaşlığıAyrıntılarEk Bilgi
Üretim Mühendisliği NedirÜretim süreçlerini planlamak, tasarlamak, kurmak ve optimize etmekle sorumlu bir rol.Yüksek teknik uzmanlık ve beceri gerektirir.
Rolün Endüstriyel ÖnemiBiyoteknoloji, yiyecek ve içecek, sıvı yağ, ilaç ve plastik sektörlerinde önemli role sahip.Verimlilik yöntemleri oluşturma ve etkili kullanma yeteneği gerektirir.
Çalışma AlanlarıÜretim süreçlerini ve ürün tasarımı, maliyet kontrolü ve kalite kontrolü konularında aktif.Çalışmaları, maliyetten dolayı en uygun yöntemleri bulmayı ve çevre etkisini azaltmayı içerir.
Eğitim GereksinimleriMakine Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve benzeri bölümlerden mezun olma gerekliliği.Yüksek lisans yapmanın avantaj sağladığı, ancak zorunlu olmadığı.
Titreşim ve MaaşlarMaaş, şirketin yapısına, büyüklüğüne ve kültürüne bağlı, minimum 3.200 TL, maksimum 9.500 TL.Tecrübe ve yetenekler, üst düzey rollere geçiş için önemlidir.
GörevlerÜretim, süreç, malzeme ve ekipman kontrolünden ve strateji belirlemesinden sorumludur.Verimlilik ve kalite standartlarının korunmasını sağlar.
Sektör UygunluğuHer sektörde üretim mühendislerine ihtiyaç duyulur.Hizmet verdiği sektöre bağlı olarak farklı beceri ve bilgiler gereklidir.
Kariyer İlerlemesiProje yöneticisi olma veya belirli bir alanda uzmanlaşma ve araştırma ve geliştirmeye odaklanma imkanı.Edindiği tecrübeler, işinde daha hızlı ilerlemesini ve kazancını arttırmasını sağlar.
Personel YönetimiPersonelin işini doğru yapıp yapmadığını kontrol eder.Üretilen ürünlerin sayısının müşteri taleplerini karşılayıp karşılamadığını kontrol eder.
Beceri GeliştirmeEğitim süreçleri içerisinde mesleki niteliklerini geliştirmek için gerekli çalışmalar yapılır.Tecrübe ve diğer niteliklerle birlikte daha üst düzey rollere geçme fırsatı elde edilir.

İmalat işlemlerini geliştirmek için mühendislik becerilerini ihtiyaç duyulur. Ürerimi yapılacak; yiyecek ve içecek, ilaç ve plastik gibi ürünlerin verimli ve düşük maliyetli bir şekilde üretilmesini sağlamak için üretim mühendislerine önemli işler düşer. Bir üretim mühendisi; üretim süreçlerini planlar, tasarlar, kurar, değişiklikler yapar ve optimize eder. Tüm bunlar için yüksek bir teknik uzmanlık ve sahip olduğu becerileri kullanır.

Üretim mühendisliğinin temel prensipleri tüm endüstriler için geçerlidir. Özellikle biyoteknoloji, yiyecek ve içecek, sıvı yağ, ilaç ve plastik sektörlerinde önemli roller üstlenirler. Çalışmaları; en uygun maliyetli yöntemleri kullanmak ve üretimin çevre üzerindeki etkisini azaltmak için verimli bir şekilde yüksek kaliteli mal üretme sürecinin iyileştirilmesini içermektedir. Kendilerinden beklenen görevleri belirlenen zaman içerisinde teslim etmeye özen göstermeleri gerekir.

Yazımızda üretim mühendisi nedir? Üretim mühendisi ne iş yapar? Üretim mühendisi olmak için hangi şartalar aranır? Sizler için araştırdık.

Üretim Mühendisi Nedir?

Üretim mühendisi; imalat sektöründe faaliyet gösteren kurumlarda önemli role sahip olan, bilgisayar destekli tasarım ve imalat makinelerini teknik bilgileri ile kullanabilen, bilgisayar kontrollü tezgahlara hakim olan ve üretim sürecinde teknolojik ürünlerin kullanımını takip eden kişilere verilen mesleki addır. Üretim Mühendisi olmak isteyen kişiler, üniversitelerde yer alan 4 yıllık lisans eğitim veren Mühendislik Fakültelerinde bulunan Makine Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Biyokimya Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Gıda Mühendisliği gibi bölümlerden birinden mezun olmaları gerekir.

Yüksek lisans yapmak zorunlu olmasa da devam edilmesi önerilir. Böylece kişiler hem kendini geliştirmiş olur hem de diğer adaylara göre bir adım önde olma fırsatı elde eder. Teknik bilgileri edinen kişilerden bazı niteliklere de sahip olmaları beklenir. Tecrübe ve diğer niteliklerle birlikte daha üst düzey rollere geçme fırsatı elde edilir. Eğitim süreleri içerisinde mesleki niteliklerini geliştirmek için gerekli çalışmalar yapmak ta önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Üretim Mühendisi Ne İş Yapar?

Hemen hemen her sektörde ihtiyaç duyulan üretim mühendislerinin üstlendikleri görevler oldukça önemlidir. Üretim mühendislerinin başlıca görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Üretim sürecini ve ürün tasarımı sırasındaki süreçleri takip eder.

  • Üretim esnasında üretimden doğan maliyet kontrolü yapmaktan sorumludur.

  • Verimlilik ile ilgili kapsamlı araştırmalar yapar.

  • Makine ve ekipmanları düzenli olarak kontrol eder.

  • Hem kullanılan ekipmanlar hem de ham madde kalitesine kadar üretimde kullanılması planlanan tüm unsurların kalitesini ölçer ve değerlendirir.

  • Malzeme artmaması, fazla mesai yapılmaması ve geciken ürün olmaması için verimlilik yöntemleri oluşturur.

  • Üretim için doğru stratejileri belirler.

  • Üretilen ürünler için harcanan zaman, emek ve para ile ilgili sürekli araştırmalar ve analizler yapar aynı zamanda istatistikler oluşturur.

  • Sadece süreç kontrollerinde değil bunun yanında malzeme ve makine kontrollerinde de aktif olarak rol alır.

  • Personelin işini doğru yapıp yapmadığını kontrol eder.

  • Üretilen ürünlerin sayısının müşterilerin taleplerini karşılayıp karşılamadığını kontrol eder.

  • Başarısızlık oranlarını istatistiki dökümlerle belirler ve bunun için çözüm yolları bulur.



Üretim Mühendisi Maaşları

Üretim mühendisinin kariyer gelişimi, büyük ölçüde çalışılan şirketin yapısına, ayrıca kurumun kültürüne, büyüklüğüne ve iklimine göre belirlenir. Belli bir statüye geçmeden önce, tasarım aşamasından kurulum sürecine kadar çok sayıda üretim aşamasında deneyim kazanılır. Kuruluş sırasında bulunduğunuz bir işletmede çeşitli bölümlerde çalışma imkanı yakalayacağınız için kurum içi iş deneyimi yaşama şansına sahip olursunuz. Farklı imalat endüstrilerinde daha fazla deneyim ve tecrübe kazanmak için farklı sektör ve şirketlere geçebilirsiniz. Mühendislik becerileri gösterirken bir yandan da üretim yönetimi ya da genel yönetim, pazarlama veya satış alanlarında ilerleme fırsatları da elde edebilirsiniz.

Üretim mühendisliği bir proje yöneticisi olmak ya da belirli bir alanda uzmanlaşmak ve araştırma ve geliştirmeye odaklanma imkanı tanıyan bir alandır. Tüm edindiğiniz tecrübeler sayesinde hem işinizde daha hızlı yol almış olur hem de kazancınızı büyük oranda arttırmış olursunuz. Eğitiminiz, tecrübeniz kendinizi geliştirmeye devam etmeniz kurumların dikkatini çeker. İşverenler bir adayı değerlendirirken tüm bu nitelikleri göz önünde bulundurur. Üretim mühendisi ne kadar kazanır, inceleyelim.

  • Bu meslekte en düşük maaş 3.200 TL olarak görülmektedir.

  • En yüksek maaş ise 9.500 TL'dir.

  • Üretim mühendislerinin ortalamada 6000 TL kazandıkları görülmektedir.

Üretim Mühendisi Nasıl Olunur?

Üretim Mühendisi olmak isteyen kişiler, öncelikle nasıl bir eğitim almaları gerektiğini araştırır. Üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik Fakültelerinde bulunan ilgili bölümlerden mezun olmaları gerekir. Bunlar; Makine Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Biyokimya Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Gıda Mühendisliği gibi mühendislik bölümleridir. Ülkemizde Üretim Mühendisliği adı altında bir bölüm sadece Sabancı Üniversitesi çatısı altında bulunmaktadır. İmalat Mühendisliği bölümü ise; Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesinde eğitim vermektedir. Eğitimini tamamlayan mühendisler kurumlarda çalışmak için hazır olur.

Eğitim süreleri içinde mesleki tecrübe edinmeleri ve uygulamalı olarak eğitim görmeleri için zorunlu staj süreleri bulunur. Üretim mühendisi unvanı ile kurumlarda çalışacak kişilerin mesleki niteliklere de sahip olması beklenir. Bu nitelikler başarılarında önemli roller üstlenir. İşverenler tarafından da önceliklendirilen kriterler arasında yer alır. Üretim mühendisinin taşıması gereken nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Kurum içi ve kurum dışı görüşmeleri olacağı için sözlü ve yazılı iletişim kanallarını etkili bir şekilde kullanabilmelidir.

  • Analitik düşünme becerisine sahip olmalıdır ve sonuç odaklı düşünme yeteneğine sahip olması beklenir.

  • İşi gereği güçlü bir planlama ve organizasyon becerisi sergilemelidir.

  • İş birliği içinde çalışmaları yoğun olacağı için takım çalışması yapmaya uygun olmalıdır.

  • Problemler karşısında çözüm üretme becerisi sergilemelidir.

  • Zaman yönetimi yapabilmeli iş yönetimi konusunda özenli olması gerekir.

  • İş disiplini ve sorumluluk bilinci yüksek olmalı gerekli durumlarda adil görev dağılımı yapabilmelidir.

  • İşi gereği önderlik etmesi gereken süreçler olabilir bu durumlarda liderlik becerileri gösterebilmelidir.

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi

Üretim Mühendisliği Nedir, Üretim süreçlerini planlamak, tasarlamak, kurmak ve optimize etmekle sorumlu bir rol, Yüksek teknik uzmanlık ve beceri gerektirir, Rolün Endüstriyel Önemi, Biyoteknoloji, yiyecek ve içecek, sıvı yağ, ilaç ve plastik sektörlerinde önemli role sahip, Verimlilik yöntemleri oluşturma ve etkili kullanma yeteneği gerektirir, Çalışma Alanları, Üretim süreçlerini ve ürün tasarımı, maliyet kontrolü ve kalite kontrolü konularında aktif, Çalışmaları, maliyetten dolayı en uygun yöntemleri bulmayı ve çevre etkisini azaltmayı içerir, Eğitim Gereksinimleri, Makine Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği ve benzeri bölümlerden mezun olma gerekliliği, Yüksek lisans yapmanın avantaj sağladığı, ancak zorunlu olmadığı, Titreşim ve Maaşlar, Maaş, şirketin yapısına, büyüklüğüne ve kültürüne bağlı, minimum 3200 TL, maksimum 9500 TL, Tecrübe ve yetenekler, üst düzey rollere geçiş için önemlidir, Görevler, Üretim, süreç, malzeme ve ekipman kontrolünden ve strateji belirlemesinden sorumludur, Verimlilik ve kalite standartlarının korunmasını sağlar, Sektör Uygunluğu, Her sektörde üretim mühendislerine ihtiyaç duyulur, Hizmet verdiği sektöre bağlı olarak farklı beceri ve bilgiler gereklidir, Kariyer İlerlemesi, Proje yöneticisi olma veya belirli bir alanda uzmanlaşma ve araştırma ve geliştirmeye odaklanma imkanı, Edindiği tecrübeler, işinde daha hızlı ilerlemesini ve kazancını arttırmasını sağlar, Personel Yönetimi, Personelin işini doğru yapıp yapmadığını kontrol eder, Üretilen ürünlerin sayısının müşteri taleplerini karşılayıp karşılamadığını kontrol eder, Beceri Geliştirme, Eğitim süreçleri içerisinde mesleki niteliklerini geliştirmek için gerekli çalışmalar yapılır, Tecrübe ve diğer niteliklerle birlikte daha üst düzey rollere geçme fırsatı elde edilir
üretim imalat üretim mühendisi biyoteknoloji lisans üretim mühendisi nedir üretim mühendisi ne iş yapar üretim mühendisi nasıl olunur üretim mühendisi maaşları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu bir Yalın Üretim Kursu görüntüsüdür. Fotoğraftaki adam kameraya gülümseyerek güven duygusunu ve öğrenme hevesini yansıtıyor. Arka plandaki yeşil ve siyah logo, kursun profesyonelce tasarlandığını ve kaliteli eğitim verdiğini gösteriyor. Mavi harfli sarı daire bir kurs logosu veya kursu sembolize eden bir marka öğesi olabilir. Adamın yüzüne yakından bakıldığında boynu, ağzı ve sakalı görülüyor. Bu da kursun Yalın Üretim'in temel ilkelerini öğrenmeye odaklandığını gösteriyor. Genel olarak bu görsel, Yalın Üretim Kursunun eğlenceli ve ilgi çekici bir öğrenme deneyimi olduğu mesajını iletiyor.
5
(123)

Yalın Üretim Eğitimi

5 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1257464
Bu görüntü bir fotoğraf için gülümseyen bir adamı gösteriyor. Takım elbise giyiyor ve profesyonel bir ortamda olduğu anlaşılıyor. Boynunun ve yüzünün yakın çekimi neşeli ifadesini gösteriyor ve sakalı ona seçkin bir görünüm veriyor. Ayrıca siyah zemin üzerinde beyaz bir metin var, muhtemelen üretim yönetimi kursuyla ilgili. Genel olarak, bu görüntü kursun önemini aktarıyor ve konuyla ilgili bir güven ve gurur duygusu veriyor.
4.9
(16)

Üretim Yönetimi Eğitimi

24 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1287464