AnasayfaBlogTürkiye’de Kültür Turları
Nedir?

Türkiye’de Kültür Turları

20 Haziran 2021
Bu görüntü bir tepenin yamacında yer alan küçük bir kasabayı tasvir ediyor. Kasaba yemyeşil tepeler ve arka planda yükselen dağlarla çevrili ve bunların hepsi kar örtüsüyle kaplı. Kasaba, pembe çatılı sarı bir ev, teneke çatılı ahşap bir kulübe ve yan tarafında bir tabela bulunan bir bina da dahil olmak üzere çeşitli binalarla doludur. Ayrıca, çimenlik alanı kasabadan ayıran bir çit de görülebiliyor. Genel olarak bu görüntü, dağların huzurlu manzarasıyla iç içe geçmiş küçük bir kasabanın huzurlu ama çarpıcı bir sahnesini yakalıyor.
Tur AdıGezilecek YerlerDikkat Edilmesi Gerekenler
Baştan Sona Karadeniz TuruAmasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan, Batum, Ayder, Uzungöl, Sümela Manastırı, Samsun, SafranboluGürcistan / Batum turu dahilse kapıda giriş ücreti ödenir. Eşya (alkol - sigara vb.) getirilmesi yasaktır.
Kapadokya TuruIhlara Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Uçhisar, ÜrgüpMüze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişilerin müze giriş ücretleri kendilerine aittir.
Ege Turuİzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Manisa, Balıkesir, ÇanakkaleMüze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişilerin müze giriş ücretleri kendilerine aittir.
Akdeniz TuruAntalya, Mersin, Adana, HatayMüze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişilerin müze giriş ücretleri kendilerine aittir.
Gap TuruAdıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkarı, BitlisMüze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişilerin müze giriş ücretleri kendilerine aittir.
Likya TuruAntalya, Fethiye, Kaş, Kekova, Demre, OlymposMüze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Yabancı uyruklu kişilerin müze giriş ücretleri kendilerine aittir.
Sinop TuruSinop ve çevresiKaradeniz turunda Sinop'ta çok fazla müze kart kullanılmıyor o yüzden tercihi size kalmış.
Amasra TuruAmasra ve çevresiKaradeniz turunda Amasra'da çok fazla müze kart kullanılmıyor o yüzden tercihi size kalmış.
Türkiye Genel Kültür TuruTürkiye'nin tüm illeriMüze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız ve tur detayını incelemeyi ihmal etmemeniz gerekmektedir.
Müze TurlarıTürkiye'nin tüm illerindeki müzelerMüze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız ve yapılacak olan müze gezileri için ekstra ücret ödemeniz gerekebileceğini unutmamanız gerekmektedir.

Öyle bir ülke düşünün ki tüm illerinde görülmesi gereken tarihi yerler ve doğal güzellikler olsun. Kıymetini bilmemiz gereken, asırlar boyunca neredeyse ağırlamadığı medeniyet kalmamış bu toprakların, 81 ilinde görülmeye değer muazzam yerler var. Hala da keşfedilmeyi bekleyen onlarca tarihi yer altı şehirleri, mozaikler, antik kentler ve daha neler var. Bu durum herkesi belki heyecanlandırmaz ama bundan binlerce yıl önce temas etmiş birinin eşyasını görmek, teknolojinin ve motorlu araçların bile olmadığı dönemlerde yapılan mimarileri gezmek beni inanılmaz etkiliyor.

Hiç yakınınızda ki bir müzeyi gezerken yapıtları incelediniz mi? Heykellerin ince işlenmiş işçiliği sizde hayranlık uyandırdı mı? Özellikle insan figürleri, heykellerdeki ince detaylar. Dantel gibi işlenmiş saçları, ellerin üzerindeki damarlar, ayaklarda ki tırnaklar hepsine yakından bakmanızı ve bunların o dönemde yaşayan hiçbir imkânı olmayan sanatçılar tarafından yapıldığını düşünmenizi isterim. Kıyafetlerin katlanma yerlerini bile nasıl bir gerçekçilikle yapmışlar ki baktığınız da o dönemin giyim kuşamını gözünüzde canlandırabiliyorsunuz. Şuan Türkiye toprakları olan bu yerlerde yaşamış zamansız sanatçıların eserleri ve dönemden kalmış tarihi kalıntıların yanı sıra doğal güzellikleri de saymak istesek, uzun bir süreye ihtiyacımız olacaktır.

Kültür Turlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle bir firmanın kültür turuna katılacaksınız ücrete dahil olan ve ücrete dahil olmayan hizmetleri muhakkak sormalısınız. Çünkü ödediğiniz ücret sadece konaklama ve ulaşımı kapsıyor olabilir. Gidilecek müze ve ören yerleri için bir müze karta ihtiyaç duyabilir veya ekstra ücret ödemeniz gereken yerler olabilir.

  • Sürekli aktif olarak seyahat halince olacağınız için yürüyüş ayakkabılarınızı tercih etmeli ve mevsim şartlarına göre giyinmeniz önemlidir. Çantanızı çok büyük seçmemeye özen gösterin. Su veya ihtiyaçlarınızı koyabileceğiniz küçük bir sırt çantası ideal olacaktır.

  • 18 yaşının altındaki çocuğunuzla tek ebeveyn olarak tura gidiyor veya bir başkası ile yolluyorsanız muvaffakatname gerekebilir. Bunu teyit etmelisiniz.

  • Çoğu kültür turu gün içerisinde turda olacağınız için yarım pansiyon olarak (sabah kahvaltısı + akşam yemeği) gerçekleşmektedir. Öğle yemekleri dahil değildir ve gideceğiniz bölgenin yöresel yemeklerini tatmanız için rehberiniz size yardımcı olacaktır.

  • Eğer gittiğiniz bir kültür turunda ekstra tur olarak nitelendirilen ücrete dahil olmayan, Yol üzeri yapılacak olan ve bir gezi veya aktivite varsa rehberiniz tarafından şehre girmeden önce yer alan dinlenme alanlarına veya şehir merkezlerine yönlendirilebilirsiniz. Turun amacı toplu olarak hareket etmektedir ve çoğunluk katılıyorsa rehber o çoğunlukla tura devam eder.

  • Belirlenen kalkış ve iniş noktaları dışında araç durup misafir almaz ve indirmez. Bu can güvenliği açısından yasaktır. Ve Günü birlik turlar küçük araçlarla yapılabilir.

  • Satın aldığınız tur firması size koltuk garantisi vermez, veremez. Eğer uzun bir tur programına katıldıysanız günlük olarak rotasyon uygulaması yapılır ve yolcuların yeni koltuk numaraları kendilerine belirtilir. Bu şekilde herkes cam kenarı veya ön koltuklarda oturma şansına sahip olur.

Müze Kartınızı yanınızda bulundurmayı unutmayın yoksa da tura katılmadan temin edebilirsiniz. (T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerlerine 1 yıl boyunca ücretsiz giriş imkânı sağlar.) Kapadokya- Ege- Akdeniz –Gap - Likya turlarında müze karta ihtiyacınız olacaktır. Karadeniz turunda Sinop ve Amasra'da çok fazla kullanılmıyor o yüzden tercihi size kalmış. Ayrıca T.C Vatandaşı olmayan kişilere müze kart verilememektedir. Yabancı uyruklu kişilerin müze giriş ücretleri kendilerine aittir.

Hangi Kültür Turu? Neresi?

Türkiye’de ciddi bir pazarı olan kültür turları, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından yoğun talep görüyor. Size turlarla ilgili seyahatinizi planlamadan önce bilmeniz gereken tüm bilgileri paylaşacağım. Ama onun öncesine Türkiye’de düzenlenen kültür turları başlığı altında turları ve gezdikleri şehirleri sırasıyla yazacağım. Şunu bilmelisiniz ki tura hangi firma aracılığı ile gidiyorsanız, tur detayını incelemeyi ihmal etmeyin. Çünkü bu turlarda gezilecek görülecek yerler belirli bir standarda bağlansa da bazen farklılıklar gösterebiliyor. Ve belirteceğim tur şehirlerini güzergâh sıralaması yapmadan yazacağım. Güzergâhlar kalkış bölgesine göre değişmektedir.

Baştan Sona Karadeniz Turu

Hırçın denizi ve yemyeşil ormanlarıyla göz bebeğimiz olan Karadeniz ile başlayalım. Baştan sonra olarak adlandırılan bu tur Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan, Batum, Ayder, Uzungöl, Sümela Manastırı, Samsun, Safranbolu’yu kapsamaktadır.

Bu tura katıldığınız da Gürcistan / Batum turu dahilse aşağıda belirteceğim kurallara dikkat etmelisiniz. Ve firmanızdan da detaylı teyit etmenizi kesinlikle öneririm.

  • Batum’a girişte kapıda giriş ücreti ödenir.

  • Türkiye'ye geri giriş yaparken eşya (alkol - sigara vb.) getirebilmek için güncel kota uygulaması baz alınır, gerekli bilgilendirmeyi rehberiniz yapacaktır. Rehbersiz gidiyorsanız ilgili kişilerden muhakkak bilgi almayı unutmayın.

  • İlaç kullanan misafirler noter onaylı yazı bulundurmalı, gerekli çevirileri yaptırmalıdır. (Yine de garanti izin verirler denilemiyor.)

  • Nüfus cüzdanları yıpranmamış olmalı ve 2010 yılından önce alınmış ise yenilenmelidir. Ehliyet ve diğer kimlik kartları ile geçişler yapılamaz.

  • Ailesi ile birlikte (Anne ve Babası ile Aynı Anda) seyahat etmeyecek olan 18 yaş altı genç ve çocuklar için Batum'a geçişleri için noterden onaylı Muvafakatname almaları gerekmektedir. Bebek ve çocuk misafirlerin kimliklerinde fotoğraf olması, Gürcistan hükümeti tarafından zorunlu kılınmıştır.

  • Yurt dışından Türkiye'ye pasaportla giriş yapmış olan yabancı misafirlerin Gürcistan'a gidip Türkiye'ye dönebilmesi için Türkiye'ye çoklu (multiple) vize girişi almış olmaları gerekir.

  • KKTC vatandaşlarının Türkiye'ye giriş yaparken T.C. kimliklerini kullanarak girmeleri doğrultusunda Gürcistan'a T.C. kimlikleriyle girebileceklerdir.

Karadeniz ve Batum Turu

Kastamonu, Nasrullah Camii, Samsun, Uzun Göl, Sürmene, Çay Fabrikası, Sarp, Batum, Ayder, Ayasofya, Hamsiköy, Zigana, Sümela Manastırı, Samsun, Amasya’ya gidilmektedir.

Karadeniz ve Yaylalar Turu

Amasra, Safranbolu, Sinop Kalesi, Kastamonu, Ordu, Boztepe, Batum, Rize, Uzungöl, Zigana, Hamsiköy, Sümela Manastırı, Amasya, Gök Medrese, Hazeranlar Konağı’na gidilmektedir.

Batı Karadeniz Turu

Safranbolu, Kaymakamlar Konağı, Hükümet Konağı, Yörük Köyü, Kastamonu, Nasrullah Camii, Bartın, Amasra, Devrek destinasyonlarına gidilmektedir.

Ege ve Akdeniz Turu

İzmir, Şirince, Selçuk, Kuşadası, Bodrum, Gökova, Marmaris, İçmeler, Dalyan, Fethiye, Kalkan, Kaş,Kekova, Demre, Finike, Kemer, Antalya destinasyonlarından oluşmaktadır.

Likya (Fethiye) Turu

İzmir, Aydın, Dalyan, Göcek, Belcekız, Ölüdeniz, Kayaköy, Kalkan, Kaş, Kekova, Patara, Gökova, Azmak Çayı, Şirince, İzmir’e gidilmektedir. Ağırlıklı tekne turu olarak gerçekleşmektedir.

Karya (Marmaris) Turu

Şirince, Yatağan, Marmaris, Aşıklar Yolu, Dalyan, İztuzu, İçmeler, Gökova, Akyaka, Azmak Çayı, Hisarönü, Datça’ya gidilmektedir. Ağırlıklı tekne turu olarak gerçekleşmektedir.

Kuzey Ege Turu

Çanakkale, Geyikli, Bozcaada, Ayazma Plajı, Cunda Adası, Ayvalık, Şeytan Sofrası, Altınoluk, Kazdağları, Şahin Deresi Kanyonu, Bergama, Foça, Assos, Truva gezilmektedir.

Assos, Ayvalık, Bozcaada Turu

Ayvalık, Cunda Adası, Bozcaada, Şeytan Sofrası, Cenova Kalesi, Ayazma Plajı, Assos, Truva, Çanakkale, Gelibolu Şehitlik, 57. Alay, Conk Bayırı’na gidilmektedir.

Kapadokya Turu

Ankara,Tuzgölü, Aksaray, Ihlara Vadisi, Narlı Göl, Yeraltı Şehri, Nevşehir, Paşabağı, Dervent Vadisi, Ürgüp, Şarap Mahzenleri, Balon Turu, Uçhisar Kalesi, Güvercinlik Vadisi, Çömlek Atölyesi, Göreme Açık Hava Müzesi, Avanos, Onyx Taş Atolyesi, H.Bektaş-i Veli, Türk Gecesi, Mustafa Paşa, Halı Atolyesi, Çavuşin Ören Yeri, Aksaray, Tuz Gölü ziyaret edilmektedir.

Gap Turu

İskenderun, Hatay, Adana, Nemrut Dağı, Malatya, Elazığ, Harput, Hazar Gölü, Diyarbakır, Mardin Kapı, Midyat, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş destinasyonlarından oluşmaktadır.

Hafta Sonu İçin Nereler Tercih Edilebilir?

Eskişehir Odunpazarı Turu, Beypazarı Mudurnu Göynük Turu, Bursa Mudanya İznik Trilye Turu, Abant- Yedigöller - Göynük Turları, Sapanca Turu, Edirne İğneada Turu, Darıca Maşukiye, Tarihi Yarımada Turları yerli ve yabancı turistler tarafından en çok tercih edilen destinasyonlardır.

Vize Gereken Turlar Var Mıdır? 

Bazı mavi turlarda (tekne / yat turları) ve bodrum-oniki adalar turlarında vize gerekmektedir. Bunun için firmanızla iletişimde kalmanız ve vize için gerekli süreci takip etmeniz uygun olacaktır.

Turlarda Müze Kart Zorunlu Mudur?

Birçok turda, tur ödemesi içerisinde Belediye ve Özel işletmelerin olduğu müze ve ören giriş ücreti sizlerden alınır. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait müzelere giriş için müze kart zorunludur.

Not: Tur içerikleri hem seyahat ettiğim ve tecrübe edindiğim turlara göre hem de belirli seyahat acentelerinin düzenlemiş olduğu turların içeriklerine göre yazılmıştır. Gerek tabiat olayları, gerek siyasi durumlar gerekse gezilecek yerlerdeki restorasyon çalışmaları nedeniyle dönem içerisinde değişiklik olabileceğini hatırlatmak isterim. İyi yolculuklar, keyifli tatiller dilerim.

Baştan Sona Karadeniz Turu, Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan, Batum, Ayder, Uzungöl, Sümela Manastırı, Samsun, Safranbolu, Gürcistan / Batum turu dahilse kapıda giriş ücreti ödenir Eşya (alkol - sigara vb) getirilmesi yasaktır, Kapadokya Turu, Ihlara Vadisi, Göreme Açık Hava Müzesi, Uçhisar, Ürgüp, Müze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir Yabancı uyruklu kişilerin müze giriş ücretleri kendilerine aittir, Ege Turu, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Manisa, Balıkesir, Çanakkale, Müze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir Yabancı uyruklu kişilerin müze giriş ücretleri kendilerine aittir, Akdeniz Turu, Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Müze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir Yabancı uyruklu kişilerin müze giriş ücretleri kendilerine aittir, Gap Turu, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkarı, Bitlis, Müze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir Yabancı uyruklu kişilerin müze giriş ücretleri kendilerine aittir, Likya Turu, Antalya, Fethiye, Kaş, Kekova, Demre, Olympos, Müze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız gerekmektedir Yabancı uyruklu kişilerin müze giriş ücretleri kendilerine aittir, Sinop Turu, Sinop ve çevresi, Karadeniz turunda Sinop'ta çok fazla müze kart kullanılmıyor o yüzden tercihi size kalmış, Amasra Turu, Amasra ve çevresi, Karadeniz turunda Amasra'da çok fazla müze kart kullanılmıyor o yüzden tercihi size kalmış, Türkiye Genel Kültür Turu, Türkiye'nin tüm illeri, Müze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız ve tur detayını incelemeyi ihmal etmemeniz gerekmektedir, Müze Turları, Türkiye'nin tüm illerindeki müzeler, Müze Kart'ınızı yanınızda bulundurmanız ve yapılacak olan müze gezileri için ekstra ücret ödemeniz gerekebileceğini unutmamanız gerekmektedir
Türkiye’de Kültür Turları Kültür Turlarında Nelere Dikkat Edilmelidir Hangi Kültür Turu Baştan Sona Karadeniz Turu Karadeniz ve Batum Turu Karadeniz ve Yaylalar Turu Likya (Fethiye) Turu Kapadokya Turu Gap Turu
Uzun, dalgalı kahverengi saçları olan genç bir kadın beyaz bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde dostça bir ifade var ve saçları yumuşak dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Beyaz kemerli açık mavi bir elbise giyiyor ve takımını bir çift beyaz sandaletle tamamlıyor. Yumuşak saçları pencereden içeri süzülen güneş ışığıyla aydınlanıyor. Doğal ve rahat görünüyor, güzelliğin ve zarafetin bir resmi.
Münevver Birol
Blog Yazarı

Eğitim Yetkilisi olarak çağrı merkezine yeni başlayan personellere iş başı eğitimleri, çağrı yönetimi ve diğer mesleki eğitimleri vermektedir. Türkiye’nin önde gelen kargo firmalarından birinde çalıştı ve bu firmada kalite birimi kurdu. Butik çağrı merkezi hizmeti veren acentelere satış eğitimi, kalite ve koçluk destekleri vermeye devam etmektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.