AnasayfaBlogTıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü (MYO)
Bölümler

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü (MYO)

09 Eylül 2020
Çeşitli bitkilerle dolu hasır bir sepetin yakın çekimi. Sepet açık kahverengi dokuma bir malzemeden yapılmış ve eğrelti otları, sarmaşıklar, çiçekler ve yapraklar da dahil olmak üzere çeşitli yeşil bitkilerle dolu. Bitkiler, daha büyük bitkiler arkaya ve daha küçük bitkiler öne gelecek şekilde bir düzen içinde yerleştirilmiştir. Sepet ahşap bir masanın üzerinde dururken, arka planda ahşap bir havaneli ve bir kase çilek görülüyor. Bitkiler, aksi takdirde nötr olan ortama renk katıyor ve genel sahne davetkâr ve sakinleştirici.
ÖzellikAçıklamaDaha Fazla Bilgi
BölümTıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü (MYO)2 yıllık bir ön lisans bölümüdür ve üniversite sınavının ilk bölümü olan TYT puanı ile girilebilir.
Bitki KullanımıSüsleme, mutfak, eczacılık gibi çeşitli alanlarBitklerle yapılan tedaviye “fitoterapi” denir ve Almanya bu alanda en çok gelişmiş ülkedir.
EğitimTıbbi ve aromatik bitkileri incelemek ve ekonomik değerini belirlemekİlaç elde etmeye ve kozmetik sektöründe kokularından faydalanılmaktadır.
İstenilen ÖzelliklerKimya, biyoloji ve matematik ile ilgili olmaTabiata ve bitkilere ilgi duyan, el göz koordinasyonuna sahip, sabırlı kişilerin seçilmesi gerekmektedir.
Mezuniyet Sonrası SeçenekleriDGS'ye girerek eğitimini 4 yıla tamamlamaBahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Kimya, Ziraat Mühendisliği, Bitki Koruma gibi örgün bölümlere geçiş yapılabilir
İş İmkanlarıŞirketlerde, Sağlık Bakanlığında, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığında vb.Aromaterapi merkezlerinde, Adli tıp laboratuvarlarında, Narkotik ve kaçakçılık bürolarında vb.
GörevleriZiraat mühendislerinin gözetiminde tekniker olarak çalışmaBitkilerin depolanması, saklanması, tohum üretimi bölümünde görev alabilirler.
Çalışma KoşullarıLaboratuar ortamında veya açık ortamlarda çalışabilirlerÇalışma koşulları ve saatleri vardiyalı sistemle de olabilir
Kamu İstihdamıKPSS'ye girerek kamuda iş bulabilirlerKamuda atanmaları halinde memur maaşı alırlar ve memurların sahip olduğu tüm haklara sahip olabilirler
UnvanTıbbi ve Aromatik Bitkiler TeknikeriBölümü bitiren kişiler bu unvanı alır

Çok eski çağlardan beri bitkiler hayatımızın her alanında bulunur. Süsleme, mutfak, eczacılık bitkilerin kullanım alanlarından bazılarıdır. Bitkileri karıştırarak ilaç elde eden kişilere herbalist denir. Bu sözcük Türkçede “aktar” olarak karşımıza çıkar. Bitkilerden ilaç elde etmek denince akla gelen ilk isim Lokman Hekim’dir.

Bitkilerle yapılan tedaviye de “fitoterapi” denir. Almanya fitoterapinin en çok geliştiği ülkedir. Türkiye de özellikle son yıllarda bu alanda gelişim göstermiştir. 4 mevsimin bir arada görülebilmesi sayesinde bitki çeşitliliği fazladır. Bu da bitkilerden farklı alanlarda da yararlanma zorunluluğunu doğurur.

Her şeyin bu kadar kimyasallaştığı bir dönemde olmamız da bitkilerin değerini arttırır. Artık yavaş yavaş bitkisele dönüşün başladığı görülür. Tıbbi ve aromatik bitkiler alanı da bununla birlikte önem kazanmıştır. Bitkiler artık sadece mutfakta değil hayatımızın her alanında karşımıza çıkar. Gelin hep birlikte bölümün tüm özelliklerini inceleyelim.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü (MYO) Nedir? 

Tıbbi ve aromatik bitkileri inceleyerek ekonomik değerlerini belirlemek için kurulan bir bölümdür. Bitkiler ve bitkilerden faydalanmanın tarihi çok eski olsa da bölüm yenidir. Her üniversitede bulunmaz. Üniversitelerin meslek yüksekokulu kısımlarında bulunur. 2 yıllık bir ön lisans bölümü olarak karşımıza çıkar. Bölüme girebilmek için üniversite sınavının ilk bölümü olan TYT puanı gerekir.

Meslek liselerinin bazı bölümlerinden sınavsız geçiş hakkı bulunur. Bu bölümler; cilt bakımı, kuaförlük, süs bitkileri, ziraat, tarım teknolojisi gibi bölümlerdir. Üniversitedeki öğrenim süresi lisans bölümlerine göre kısa olduğu için ders programı yoğundur. Öğrenim süresince teorik derslerin yanında uygulama dersleri de görülür. Staj uygulaması her iki yılda da yapılır.

Bu bölümü bitiren kişiler “tıbbi ve aromatik bitkiler teknikeri” unvanını alır. Bitkileri öğüterek ilaç elde etmeyi esas alır. Bunun yanında kokularından da kozmetik sektöründe faydalanılır. Eğitim sırasında traktör, pulluk, çapa gibi tarımsal aletler de kullanılır. Tıbbi ve aromatik bitkiler okumak isteyen kişilerin bazı özelliklere sahip olması gerekir.

Bölümü okumak isteyenler kimya, biyoloji ve matematik ile ilgili olmalıdır. Tabiata ve bitkilere ilgi duyan kişiler olmalıdır. El göz koordinasyonuna sahip olmalıdır. Sabırlı ve bir işe uzun süre yoğunlaşabilen kimseler olmalıdır. Aynı zamanda bu kişilerin tat ve koku alma özelliklerinin gelişmiş olması gerekir.

Tıbbi ve aromatik bitkiler mezunları isterlerse Dgs’ye girerek eğitimlerini 4 yıla tamamlarlar. Tıbbi ve aromatik bitkiler mezunlarının geçiş yapabileceği örgün bölümler şöyle sıralanabilir: Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Kimya, Ziraat Mühendisliği, Bitki Koruma. Ayrıca İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesinin açıköğretim fakültelerine de geçebilirler. İşletme, Maliye, İktisat, Kamu Yönetimi, Halkla İlişkiler, Uluslararası İlişkiler bu bölümlerden bazılarıdır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İş İmkanları Nelerdir? 

Tıbbi ve aromatik bitkiler bölümünü bitirenlerin geniş bir iş yelpazesi vardır. Bu bölüm mezunları;

  • Tıbbi bitkilerin ticaretini yapan şirketlerde,

  • Sağlık Bakanlığında,

  • Tarım ve Köy İşleri Bakanlığında,

  • İlaç üretim laboratuvarlarında,

  • Özel iş yerlerinde,

  • Eczanelerde,

  • Kuaförler ve güzellik salonlarında,

  • Ziraat mühendisinin yanında,

  • Aktarlarda,

  • Alternatif tıp yöntemi kullanan merkezlerde,

  • Gıda endüstrisinde,

  • Kozmetik endüstrisinde,

  • Aromaterapi merkezlerinde,

  • Adli tıp laboratuvarlarında yardımcı personel olarak,

  • Kriminoloji laboratuvarlarında,

  • Narkotik ve kaçakçılık bürolarında,

  • Gümrüklerin bitkisel ürün kontrolü yapılan kısımlarında,

  • Üniversitelerde öğretim üyesi olarak

çalışabilirler.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Mezunları Ne İş Yapar? 

Bitkilerin bu kadar önem kazanmaya başlamasıyla iş alanı genişleyen bir bölümdür. Tıbbi ve aromatik bitkiler mezunları ziraat mühendislerinin gözetiminde tekniker olarak çalışırlar. Maaşları çalıştıkları yere ve tecrübelerine göre değişiklik gösterir. Üniversiteyi bitirdikten sonra isterlerse akademik kariyer yaparak öğretim görevlisi olabilirler. Açık ortamlarda ya da laboratuvarda çalışabilirler.

Laboratuvar ortamında çalışanların çalışma koşulları ve saatleri değişiklik gösterir. Hatta vardiyalı sistemle de çalışılabilir. Tıbbi ve aromatik bitkilerin depolanması alanında çalışabilirler. Bitkilerin saklanması ve tohum üretimi bölümünde görev alabilirler. Bitkilerin yağının çıkarılması konusunda uzmanlık yaparlar. Tıbbi bitkilerin hastalıklarına ve zararlı bakterilere karşı önlem alırlar. İlaç üretimi yapan şirketlerde üretim alanında çalışabilirler.

Diksiyon, iletişim gibi eğitimleri almaları halinde bu şirketlerin satış pazarlama birimlerinde çalışabilirler. Kamuda çalışabilmeleri için Kpss’ye girerek 86 ve üzeri bir puan almaları gerekir. Kamuya atanmaları halinde memur maaşı alırlar. Memurların sahip olduğu tüm haklara sahip olabilirler. Güzellik merkezlerinde bitkilerden kürler hazırlayarak uygulayabilirler. Aktarlarda çalışabilirler ya da aktar açabilirler. Parfüm ve krem üreten firmalarda görev alabilirler. Eczanelerde yarımcı personel olabilirler. Drog satışının yapıldığı yerlerde çalışabilirler. Drog; tedavi için kulllanılan tüm doğal ve sentetik maddelere denir. Tıbbi ve aromatik bitkiler mezunları da tıbbi droglar üretebilirler.

İlgili eğitim: Diksiyon Dersi

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanım Alanları 

Türkiye’de pek çok tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilir. Bu bakımdan oldukça zengindir. Bu bitkilerin ekonomik değeri de yüksektir. Hem taze hem de kuru şekilde kullanım alanları bulunur. Ham madde ya da ilaç olarak satışı yapılır. Ülkemizde yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin bazıları ve kullanım alanları şu şekildedir:

Kekik: Baharat olarak yemeklerde kullanılır. Çay olarak tüketilir. Yağı çıkarılarak kullanılır. Kozmetik sektöründe sabunu üretilerek kullanılır. İlaç sektöründe kullanılır.

Papatya: Yatıştırıcı ve dinlendirici özelliği sayesinde pek çok alanda kullanılır. Çay olarak içilir. Parfüm ve kozmetik ürünlerinde kullanılır. Saç bakım ürünlerinde kullanılır.  

Fesleğen: Yoğun kokusu ile bilinir. Kuru ya da taze olarak saklanabilir. Yemeklerde ve soslarda yer alabilir.

Adaçayı: Boğaz içi enfeksiyonlarda kullanılan ilaçların ham maddesidir. Çay olarak tüketilir. Hoş bir kokusu vardır. Tütsü olarak kullanılır.

Kimyon: Köfte, et vb yemeklerde kullanılır. Gaz söktürücü özelliği ile bilinir.

Biberiye: Özellikle et yemeklerine tat ve koku vermek için kullanılır. Krem ve losyon yapımında kullanılır.

Nane: Mutfaklarda en çok kullanılan baharatlardan biridir. Aynı zamanda ferahlatıcı etkisi ve bulantı giderici özelliği ile bilinir. Bulantı giderici ilaçların etken maddesi olarak kullanılır.

Defne: Meyvelerinden çay yapılır. Yaprakları da yemeklere güzel bir koku vermesi için kullanılır. Tıpta mide ağrıları için üretilen ilaçların içerisinde kullanılır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Dersleri Nelerdir? 

Türk Dili, İngilizce ve T.C. İnkılap Tarihi dersi tüm bölümlerde ortaktır. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünde de birinci sınıfta karşımıza çıkar. Bu dersler dışında mesleki dersler görülür. Öğrenim süresi kısa olduğu için 2 yılda çok fazla ders vardır. Derslere ek olarak hem birinci hem ikinci sınıfta staj uygulaması yapılır.

  • Bitki Ekolojisi

  • Botanik

  • Genel Kimya

  • Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştirme Teknikleri

  • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sistematiği

  • Toprak Bilimi

  • Mikrobiyoloji

  • Organik Kimya

  • Tıbbi ve Aromatik Bitki Uygulamaları

  • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Anatomisi

  • Bitki Biyokimyası

  • Drog Hazırlama Tekniği

  • Herbaryum Tekniği

  • Parfüm ve Boya Bitkileri

  • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tohumculuğu

  • Bitki Fizyolojisi

  • Bitki Morfolojisi

  • Fitoterapi

  • Aromaterapi

  • Tıbbi Bitkilerin Ambalajlanması ve Saklanması

  • Tıbbi ve Aromatik Bitki Hastalık ve Zararlıları

  • İleri Tıbbi ve Aromatik Bitki Uygulamaları

  • Farmasötik Toksikoloji

  • Baharat ve Keyf Bitkileri

  • tıbbi ve aromatik bitkilerde araştırma yöntemleri

  • Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tohumculuğu

  • Bitki Analizleri

  • Organik Tarım

  • Biyoetik

  • Sürdürülebilir Tarım

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Taban Puanları ve Sıralama

Üniversite  Bölüm  Taban Puan  SıralamaÜsküdar Üniversitesi  Tıbbi ve Aromatik Bitkiler (Burslu)  343.28746 210858Sağlık Bilimleri Üniversitesi  Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 256.50412  798813Necmettin Erbakan Üniversitesi  Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 223.51688 1229938Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi  Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 203.59887 1518918Kocaeli Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 196.95101 1601866Ordu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 196.95101 1619642Ege Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler 191.67878 1688998

Bölüm, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü (MYO), 2 yıllık bir ön lisans bölümüdür ve üniversite sınavının ilk bölümü olan TYT puanı ile girilebilir, Bitki Kullanımı, Süsleme, mutfak, eczacılık gibi çeşitli alanlar, Bitklerle yapılan tedaviye “fitoterapi” denir ve Almanya bu alanda en çok gelişmiş ülkedir, Eğitim, Tıbbi ve aromatik bitkileri incelemek ve ekonomik değerini belirlemek, İlaç elde etmeye ve kozmetik sektöründe kokularından faydalanılmaktadır, İstenilen Özellikler, Kimya, biyoloji ve matematik ile ilgili olma, Tabiata ve bitkilere ilgi duyan, el göz koordinasyonuna sahip, sabırlı kişilerin seçilmesi gerekmektedir, Mezuniyet Sonrası Seçenekleri, DGS'ye girerek eğitimini 4 yıla tamamlama, Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Kimya, Ziraat Mühendisliği, Bitki Koruma gibi örgün bölümlere geçiş yapılabilir, İş İmkanları, Şirketlerde, Sağlık Bakanlığında, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığında vb, Aromaterapi merkezlerinde, Adli tıp laboratuvarlarında, Narkotik ve kaçakçılık bürolarında vb , Görevleri, Ziraat mühendislerinin gözetiminde tekniker olarak çalışma, Bitkilerin depolanması, saklanması, tohum üretimi bölümünde görev alabilirler, Çalışma Koşulları, Laboratuar ortamında veya açık ortamlarda çalışabilirler, Çalışma koşulları ve saatleri vardiyalı sistemle de olabilir, Kamu İstihdamı, KPSS'ye girerek kamuda iş bulabilirler, Kamuda atanmaları halinde memur maaşı alırlar ve memurların sahip olduğu tüm haklara sahip olabilirler, Unvan, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri, Bölümü bitiren kişiler bu unvanı alır
Tıbbi ve aromatik bitkiler tıbbi ve aromatik bitkiler iş imkanları tıbbi ve aromatik bitkiler kullanım alanları tıbbi ve aromatik bitkiler bölümü
Kadın mavi bir arabanın yanında duruyor. Beyaz bir üst ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçları uzun ve kahverengidir. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Kollarını önünde kavuşturmuş. Araba krom aksanlı ve alaşım jantlı dört kapılı bir sedan. Arka planda ağaçların olduğu asfalt bir yola park edilmiş. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve yerde gölgeler yaratıyor.
Seray Akyüz
Blog Yazarı

Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi uzun otlarla kaplı bir tarlada ayakta durmakta ve sağ elinde kahverengi bir yaprak demeti tutmaktadır. Kişinin kolu yakın planda görülebiliyor ve yaprak demeti sıkıca tutulmuş. Yapraklar kahverenginin çeşitli tonlarına sahip ve dokuları pürüzlü ve kuru. Kişinin eli güçlü ve kararlı görünüyor ve görüntünün arka planında bol miktarda ot ve diğer bitkilerin bulunduğu yemyeşil bir manzara var. Görüntü sıcak ve davetkâr, gökyüzünde parlayan güneş huzurlu bir atmosfer yaratıyor. Kişinin yüz ifadesi görünmüyor ve izleyiciyi sahneyi yorumlamak için hayal gücünü kullanmaya bırakıyor.
Bölümler

Tarla Bitkileri Bölümü

27 Şubat 2021
Uzun siyah saçlı bir kadın gözünü büyük, yeşil bir yaprakla kapatıyor. Beyaz bir kazak giymiş ve bir bileğinde boncuklu deri bir bileklik var. Ağzı hafifçe açık ve burnu yakın çekimde görülebiliyor. Arkasında, ortasında beyaz oval bir nesne bulunan kahverengi bir arka plan var. Yaprağı gözüne doğru tutarken yüzünde konsantrasyon ve kararlılık ifadesi var.
Kişisel Gelişim

New Age Akımının Kişisel Gelişime Etkisi

20 Mayıs 2019
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1257524
Bu çevrimiçi kurs görüntüsü uzun saçlı, mutlu bir şekilde gülümseyen bir kadını gösteriyor. İtalyanca kursundan (A1) keyif alıyor gibi görünüyor. Saçları uzun ve dalgalanıyor ve yüzünde parlak, neşeli bir ifade var. Görünüşe göre bir süredir İtalyanca öğreniyor ve artık becerilerini sergileyecek kadar kendine güveniyor. Kendini dil öğrenme yolculuğuna adamış biri için harika bir örnek. Bunu yaparak başarısını hak etti ve İtalyanca A1 kursunun mükemmel bir temsili.
5
(3)

İtalyanca Kursu (A1)

30 Konu5 Saat
Uzun siyah saçlı güzel bir kadın, beyaz bir bluz giymiş ve yüzünde parlak bir gülümsemeyle kameranın önünde duruyor. Gözleri sevinçle parlıyor ve dudakları hafifçe ayrılmış, neşeli ve memnun görünüyor. Ellerini vücudundan hafifçe uzakta tutarak ayakta duruyor ve ince vücudunu sergiliyor. Bakışları davetkâr ve kendinden emin, ifadesi ise hayat ve enerji dolu. Bu resim onun mutlu ve kaygısız tavrını yansıtıyor ve neşeli ifadesinin ona bakan herkesi gülümseteceği kesin.Duygu Çetin
1175464