AnasayfaBlogTemsil Sistemlerine Göre Hayatınız
Yaşam Koçluğu

Temsil Sistemlerine Göre Hayatınız

21 Aralık 2022
Siyah ve beyaz arka plana sahip metal bir ağın yakın plan görüntüsü. Ön planda, siyah zemin üzerine beyaz bir harfle çevrelenmiş bir kadının yüzüne odaklanılmıştır. İlkinin hemen altında siyah zemin üzerinde beyaz bir rakam daha var. Kadının yüzünün sağında siyah zemin üzerinde bir başka beyaz harf daha bulunuyor. Arka plan siyah dokuma bir yüzeyin yakın çekimidir ve sağ alt köşede bir cep telefonunun ekran görüntüsü de vardır. Görüntü 3840x2160 gibi yüksek bir çözünürlüğe sahip.
Temsil SistemleriAçıklamaNasıl Kullanılır?
GörselGörmek duygusuna dayalıdır. Bilgiler görsel imgeler aracılığıyla işlenir.Bir kişi herhangi bir durumu 'gördüğü' şekilde anlatma eğilimindeyse, görsel temsil sistemini kullanıyor olabilir.
İşitselSeslere veya konuşmalara dayalı olarak bilgiler işlenir. Eğer bir şey duymaktan bahseden bir kişi varsa, bunun, konuyu işitsel bir temsil sistemine dayandırdığını gösterir.
KinestetikBu sistem 'hissetme' duygusuna dayanır. Dokunma ve hareket ile bilgi işlenir. Bir kişi bir durumu 'hissettiği' şeklinde tarif ediyorsa, kişinin kinestetik temsil sistemini tercih etmiş olabileceğini gösterir.
Koku AlmaBilgiler, kokulara dayalı olarak işlenmektedir.Eğer bir kişi bir durumu bir şeyin kokusunu belirterek anlatıyorsa, koku alma temsil sistemini kullanıyor olabilir.
Tat AlmaBu temsil sistemi, tat alma duygusuna dayanır. Bilgiler tatlar aracılığıyla işlenir.Eğer bir kişi bir durumu belirli bir tat üzerinden anlatıyorsa, tat alma temsil sistemini kullanıyor olabilir.
Yaşam KocluğuYaşam koçları, temsil sistemlerini müşterilerinin dünya bakışını anlamak ve onlarla daha etkili şekilde iletişim kurmak için kullanırlar.Yaşam koçları, müşterilerinin kelimelerine, göz hareketlerine ve beden diline dikkat ederek hangi temsil sistemini tercih ettiklerini belirlemeye çalışır.
Kişilerarası İlişkilerTemsil sistemleri, kişilerarası ilişkileri geliştirmek için vazgeçilmez bir araçtır.Bir kişiyle etkili bir iletişim kurabilmek için onun hangi temsil sistemini kullandığını, dilini ve beden dilini anlamak önemlidir.

Başkalarının dünyayı nasıl gördüğünü daha iyi anlamak istediyseniz, temsil sistemleri size yardımcı olabilir. "Modaliteler" olarak da bilinen bu temsil sistemleri yaşam koçluğunda kullanılır ve insanların nasıl düşündükleri ve hissettiklerine dair içgörü sağlar. Şimdi bu modaliteleri anlamanın çevrenizdeki insanlarla daha etkili iletişim kurmanıza nasıl yardımcı olabileceğine bir göz atalım.

İlgili eğitim: Yaşam Koçluğu Eğitimi

Temsil Sistemleri Nedir?

Temsil sistemleri, duyularımız aracılığıyla bilgiyi nasıl işlediğimizi açıklayan bir dizi duyusal temelli dil kalıplarıdır. Bunlar arasında görsel (görme), işitsel (duyma), kinestetik (hissetme), koku alma (koklama) ve tat alma (tatma) yer alır. Bu sistemler, etrafımızdaki dünyayı anlamlandırmaya çalışırken düşüncelerimiz ve duygularımız için filtre görevi görür.

Her bir kişinin tercih ettiği temsil sistemini tanıyarak, iletişim tarzlarını daha iyi anlayabilir ve bu bilgiyi daha anlamlı konuşmalar yaratmak için kullanabiliriz. Örneğin, bir kişi bir durumu veya sorunu tanımlarken "gördüğü" şeyler hakkında konuşma eğilimindeyse, görsel sistemine diğer modalitelerden daha fazla güveniyor olabilir. Bunun farkında olmak, onlarla konuşurken dilimizi buna göre ayarlamamızı sağlayabilir.

Temsil Sistemlerini Nasıl Kullanabiliriz?

Önemli olan, başkalarını daha iyi anlayabilmemiz ve daha etkili konuşmalar yapabilmemiz için farklı temsil sistemlerini nasıl tanıyacağımızı öğrenmektir. Öncelikle, insanların konuşurken kullandıkları kelimelere dikkat edin; bir şey görmekten veya bir şey duymaktan bahsediyorlar mı? Bir şey hissetmekten veya bir şeyi koklamaktan/tadmaktan bahsediyorlar mı? Bu soruları yanıtlamak size en çok hangi temsil sistemini/ sistemlerini tercih ettikleri hakkında bir fikir verecektir.

i̇kinci olarak, göz hareketleri ve el hareketleri gibi beden dili ipuçlarını gözlemleyin; insanlar doğal olarak gözlerini ve ellerini tercih ettikleri temsil sistem(ler)i ile ilişkili alanlara doğru hareket ettirme eğilimindedir. bu işaretleri izlemek, kelimeler olmadan neyin iletildiğini daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Bir kişinin hangi modaliteyi tercih ettiğini bilmek, diğer kişinin nereden geldiğini daha iyi anlayarak iletişimdeki boşlukları kapatmamıza yardımcı olabilir. Temsil sistemleri hakkında bilgi edinmek, yaşam koçu olmak veya genel olarak kişilerarası ilişkilerini geliştirmek isteyen herkes için paha biçilmez bir beceridir. Temsil sistemlerini anlamak, bir başkasının söylediklerini kendi benzersiz perspektifinden yorumlamamızı sağlar, böylece güven inşa edebilir ve çevremizdekilerle daha derin bağlantılar kurabiliriz!

Görsel, Görmek duygusuna dayalıdır Bilgiler görsel imgeler aracılığıyla işlenir, Bir kişi herhangi bir durumu 'gördüğü' şekilde anlatma eğilimindeyse, görsel temsil sistemini kullanıyor olabilir, İşitsel, Seslere veya konuşmalara dayalı olarak bilgiler işlenir , Eğer bir şey duymaktan bahseden bir kişi varsa, bunun, konuyu işitsel bir temsil sistemine dayandırdığını gösterir, Kinestetik, Bu sistem 'hissetme' duygusuna dayanır  Dokunma ve hareket ile bilgi işlenir , Bir kişi bir durumu 'hissettiği' şeklinde tarif ediyorsa, kişinin kinestetik temsil sistemini tercih etmiş olabileceğini gösterir, Koku Alma, Bilgiler, kokulara dayalı olarak işlenmektedir, Eğer bir kişi bir durumu bir şeyin kokusunu belirterek anlatıyorsa, koku alma temsil sistemini kullanıyor olabilir, Tat Alma, Bu temsil sistemi, tat alma duygusuna dayanır Bilgiler tatlar aracılığıyla işlenir, Eğer bir kişi bir durumu belirli bir tat üzerinden anlatıyorsa, tat alma temsil sistemini kullanıyor olabilir, Yaşam Kocluğu, Yaşam koçları, temsil sistemlerini müşterilerinin dünya bakışını anlamak ve onlarla daha etkili şekilde iletişim kurmak için kullanırlar, Yaşam koçları, müşterilerinin kelimelerine, göz hareketlerine ve beden diline dikkat ederek hangi temsil sistemini tercih ettiklerini belirlemeye çalışır , Kişilerarası İlişkiler, Temsil sistemleri, kişilerarası ilişkileri geliştirmek için vazgeçilmez bir araçtır, Bir kişiyle etkili bir iletişim kurabilmek için onun hangi temsil sistemini kullandığını, dilini ve beden dilini anlamak önemlidir
temsil sistemleri yaşam koçluğu
Sarı saçlı bir kadın, beyaz arka plan, renkli gözlü
Beyza Keskin
Sosyolog, Blog Yazarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Başında kapüşonuyla bir kadın gülümsüyor. Dizlerinin etrafından yırtılmış bir kot ceket giyiyor ve kot pantolonu yırtılmış. Yüzü, beyaz çizgili açık gri renkli kapüşonuyla çerçevelenmiş. Gözleri mutlu ve memnun bir ifadeyle kapalı ve dudakları memnun bir gülümsemeyle yukarı kıvrılmış. Saçları koyu kahverengi ve kıvırcıktır ve küçük küpeler takmaktadır. Üzerinde gümüş bir tılsım olan bir kolyesi var. Rahat ve memnun görünüyor, güne başlamaya hazır.
Kişisel Gelişim

10 Günde NLP Öğrenmek Mümkün Mü?

13 Aralık 2021
Bu görsel renkli harflerden oluşan bir kelimeyi göstermektedir. Harfler düz beyaz bir arka plan üzerinde dikey bir biçimde düzenlenmiştir. İlk harf, üzerinde çiçek deseni olan mavi ve beyaz desenli bir nesnedir. İkinci harf, üzerinde çiçek deseni olan mavi ve beyaz bir harftir. Üçüncü harf, üzerinde çiçek deseni olan ahşap bir harftir. Dördüncü harf ahşaptan yapılmış bir r harfidir. Beşinci harf desenle boyanmış bir harftir. Desende kullanılan renkler kırmızı, sarı, yeşil ve pembedir. Harfler bir duvarda sergilenerek benzersiz ve sanatsal bir görünüm kazandırılmıştır. Bu resim, harflerin bir kelime oluşturmak üzere bir araya getirildiğinde ne kadar yaratıcı ve canlı görünebileceğini gösteren harika bir örnektir.
Satış - Pazarlama

Pazarlamanın Gelişimi

17 Mart 2021
Bir kişi elinde beyaz bir tablet tutarken görülüyor. Cihaz yakın bir açıdan görülüyor ve cihazın detayları sergileniyor. Kişinin başparmağı ve işaret parmağı tableti kavrarken, diğer parmakları birbirinden ayrılmış durumda görülüyor. Bir elin de tableti yandan işaret ettiği görülüyor. Ayrıca, arka plandaki masanın üzerinde bir tabak yığını görülebiliyor. Görüntüde bir telefonun yakın çekimi de görülebiliyor. Bir kişinin eli sağ alt köşede bir cep telefonu tutarken görülüyor.
Dijital Pazarlama

E Ticaret Sistemleri ve Gereklilikleri

19 Aralık 2019
Bu resim online bir NLP kursunu ve sertifikasını tasvir etmektedir. Resimdeki kadın gülümseyerek kursun eğlenceli ve ödüllendirici olduğunu ima ediyor. Boynunun, saçının ve ağzının yakın çekimi, kursun doğal dil işlemenin tüm yönlerini kapsadığını göstermektedir. Siyah arka plan ve merdiven, kursun kapsamlı ve ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Arka plandaki kişinin elleri bulanıklaştırılarak kadına ve kurs materyaline odaklanıldığı vurgulanıyor. Kısacası, bu görsel NLP kursunun ve sertifikasyonunun ilgi çekici, kapsamlı ve ödüllendirici bir deneyim sunduğunu anlatmaktadır.
5
(40)

NLP Eğitimi

26 Konu10 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
1350790
Bu online kurs, öğrencileri dış ticaret alanında eğitmek için tasarlanmıştır. İthalat ve ihracat ilkelerinin yanı sıra ilgili yönetmelik ve prosedürlerin anlaşılmasını sağlamaya odaklanmaktadır. Kurs, küresel ekonomi ve uluslararası ticaret topluluğuna genel bir bakış sağlamakta ve uluslararası ticaretin zorluklarını ve fırsatlarını araştırmaktadır. Ayrıca tarifeler, vergiler ve ticaret anlaşmaları gibi konuların yanı sıra dış ticarette lojistiğin önemini de kapsamaktadır. Devlet destekli ticaret gibi çeşitli uluslararası ticaret türlerinin yanı sıra belgelerin, formların ve elektronik sistemlerin kullanımı hakkında derinlemesine bilgi sağlar. Ayrıca, öğrenciler dış ticaretin işletmeler, çevre ve toplum üzerindeki etkilerini anlayacaklardır. Son olarak, kurs öğrencileri dış ticaret sektöründe başarılı olmak için gereken becerilerle donatmaktadır.
4.7
(82)

Dış Ticaret Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
16610