AnasayfaBlogTarihin İlk Photoshop'u: Lenin ve Stalin
Kişisel Gelişim

Tarihin İlk Photoshop'u: Lenin ve Stalin

08 Ekim 2021
Sandalyelerde birbirine yakın oturan iki adamdan soldaki beyaz bir ceket giymektedir. Soldaki adam koyu renk saçlıdır ve ellerini kucağında kavuşturmuş, sağa bakmaktadır. Sağdaki adamın saçları daha açık renk ve yere bakıyor, ellerini sandalyenin kollarına dayamış. Her iki adamın da yüzünde memnuniyet ifadesi var. Beyaz duvarları ve parlak ışıkları olan bir odadalar ve mobilyalar modern ve minimalist.
OlaylarAçıklamalarSonuçlar
Stalin'in Çocukluğu ve GençliğiSömürge Bir işveren için çalışmaya başladı.Erken yaşta hayata atılıp, çalışma ve yaşam koşullarıyla mücadele etmek zorunda kaldı.
Stalin'in EğitimiDinle ilgili bir üniversitede okumaya başladı ve illegal bir Marksist gruba katıldı.Theoloji ve politik düşüncenin yanı sıra devrimci bir harekete yönelik ilgisini artırdı.
Stalin'in SürgünüBakü'deki işçi hareketine katıldıktan sonra 3 yıllığına sürgün edildi.Sürgün dönemi, Stalin'in siyasi hayatında önemli bir yer tuttu ve onun kişisel gelişimini etkiledi.
Lenin ile İletişimPravda gazetesinin yazı kurulu seçilerek Lenin ile iletişim kurdu.Lenin’in zekası ve cesareti tarafından etkilenerek, onun düşüncelerini desteklemeye başladı.
Rus Devrimi ve LeninizmLenin, devrimden sonra sosyalizm isteyen Troçki'nin partisini yenmiş ve Leninizm fikrini ortaya atmıştır.Lenin'in sosyalist fikirleri ve politikaları Rusya’yı şekillendirdi.
Stalin'in YönetimiLenin'in sağ kolu olan Stalin, Lenin'in düşüncelerini taşıdığını iddia etti ve Komünist Parti'nin genel sekreteri oldu.Diktatörlük rejimi altında komünizm fikrini devam ettirdi.
Stalin’in FotoğraflarıLenin ile çektirdiği bir fotoğrafı, halkın kendisini lider olarak kabul etmesi için manipüle etti.Stalin, halkın desteğini kazanarak diktatörlüğünü sürdürdü.
Lenin'in Felci ve ÖlümüLenin, 1922 yılında felç geçirerek siyasi sahneden çekildi ve 2 yıl sonra öldü.Stalin, Lenin'in olmadığı bir dönemde liderliğini pekiştirdi.
Stalin’in Algı yönetimi ve PhotoshopStalin, Lenin’in sağ kolu olduğunu ve sıkı bir komünist olduğunu ifade ederek halkın gözündeki imajını güçlendirdi.Photoshop kullanarak kendi imajını değiştiren ilk kişi oldu.
Stalin’in DiktatörlüğüStalin, Lenin'in sevilen bir lider olduğu bir dönemde, komünizmi diktatörlüğe dönüştürdü.Stalin'in diktatörlüğü, Rus tarihinde önemli bir sayfa oldu.

Stalin, 1879 yılında işgalden kurtulmuş bir köylü ailesinde dünyaya geldi. Ailesi okuma yazma bilmiyordu. Kendisi de okula geç başladı. Stalin hayata çok erken atıldı. Stalin 10 yaşındayken babası öldü. Tecrübesizlikle mücadele eden Stalin, kendisine diğer işçilerden daha az ödeme yapan sömürge bir işveren için çalışmaya başladı.

Stalin 15 yaşındayken Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te tek başına yaşamaya başladı. Yaşını yüksek göstererek dinle ilgili bir üniversitede okumaya başladı. Ama gerçek bir meslekten çok teolojiyi merak ediyordu. İllegal bir Marksist gruba katıldı ve fizik dersleri kapsamında komplo teorilerinin üretildiği bir gruba katılarak kendini geliştirdi.

Yedi yıl çırak olarak devam ettikten sonra profesyonel bir devrimci haline geldi. Stalin Bakü’de harekete geçti. O zamana kadar tüm devrimciler sınır dışı edilmiş ya da hapse atılmıştı. Ama bu sefer gerçekten kurban olan insanlar vardı. Daha iyi çalışma koşulları isteyenlere polis ateş açıyordu. Bu harekette 100’den fazla işçi hayatını kaybetti. Stalin 3 yıllığına sürgün edildi.

Gürcistan’dan çok uzak yerlere sürgün edildiği için ebedi hale gelen bu hapis cezası, Stalin’in gelecekteki siyasi hayati için çok önemliydi. 1902 Haziran ayında yaşanan bu durum geçmişi hakkında bir şeyler bilen tüm muhaliflerin ortadan kalkmasına yardımcı oldu.

3 yıllık sürgünden sonra doğa onun tek öğretmeni oldu. Kendini özgür hissediyordu. Doğanın kendi gücüne çok saygı duyuyordu. Yaşamın kendisini şekillendirdiğine inanıyordu. Tüm teorik inançlarını yaşayarak test etti ve kendini çok kurnaz biri olarak buldu. Aynı zamanda engel tanımayan bir cesareti de vardı.

Lenin ve Stalin Nasıl Tanıştı?

Viyana’da illegal olarak yayınlanan Pravda gazetesinde yazı kuruluna Stalin seçildi. Lenin'le iletişime geçmek istiyordu. Stalin’in sürgün edildiği yerden ayrılmasına izin verilmezken tüm gizli kanallar aracılığıyla Lenin’le iletişim kurması çok zordu. Ama Pravda’nın baş editörü Lenin’e bir yardımcıya sahip olmanın ne kadar uygun olduğundan bahsetti ve bu görev için Stalin’i önerdi.

Lenin ulusal geçmişi nedeniyle başlarda onu kabul etmek istemedi. Çarlık Rusya’sında üç ulus vardı ve yalnızca biri özgür kabul ediliyordu. Yani Büyük Ruslar. Diğer tüm uluslara ise ikinci sınıf vatandaştı. Stalin de öyleydi. Ama sonra Lenin, Stalin’in kendisiyle eşit bir zekaya ve cesarete sahip olduğunu görünce kararını değiştirdi.

Rus Devrimi ve Lenin

Rus devrimi 1917 yılında Ekim ayında gerçekleşti ama Leninizm’in gerçek önemi 1922’de Lenin felç geçirdiğinde ortaya çıktı. Leninizm başta Marksizm’i tanımlamak için ortaya çıkmıştı. Ancak Lenin kendi ideolojik ve politik inançlarını uygulamaya koymak için yeniden tanımladı. 

Devrimden sonra Lenin, Rusya’da sosyalizm isteyen özellikle Lev Troçki’nin partisini yenerek konumunu güçlendirdi. Bunu yapmak için demokratik merkeziyetçilik diye bir kavram ortaya attı. Aynı zamanda devlet fonu olarak bir şey öne sürdü. Yani zenginlik artmaması için devlet kontrolünde yönetim vardı. Zenginliğin burjuvazi sınıfını oluşturmasının önüne geçmek istiyordu. Herkesin aynı konumda olması için çeşitli politikalar uyguladı. Ancak felç geçirdi ve sadece 2 yıl daha yaşadı.

Stalin Yönetimi Ele Alıyor

1927 yılında Komünist Partisi’nin genel sekreteri olarak devam ediyordu. Stalin her zaman Lenin’in sağ kolu olarak gözüktü ve Lenin’in düşüncelerini savunduğunu göstermek için elinden geleni yapıyordu. Komünizm sistemini canlı tutmaya çalışıyordu. Serbest piyasa ekonomisine de devlet fonları sistemine de inanmıyordu. Bunun yerine devletin sıkı gözetim yaptığı diktatörlük rejimini seçti. Peki insanlar bunu nasıl kabul etti?

Tarihin İlk Photoshop’u

stalin başa gelmeden önce diktatörlük rejimini sürdüreceğini ifade etmemişti. aksine lenin’in sağ koluylu ve sıkı bir komünistti. i̇şte bu noktada lenin’i kullandı. sadece fikirlerini savunduğunu iddia ederek değil, algı yönetimi ve photoshop’la.

Stalin, Lenin hastayken onunla bir fotoğraf çektirdi. Lenin felç geçirmişti. Onunla bir hatıra fotoğrafı çektirmek istedi. İşte bu fotoğraf Stalin’i topluma kabul ettirmek için kullanıldı. Fotoğrafta Stalin’in bir kolu diğerinden daha kısaydı ve Lenin’le aynı pozisyona sahiplerdi. Ancak Stalin bunun değiştirilmesini istedi. Stalin’in bir kolu askerlik zamanında yaralandığı için diğerinden kısaydı. Öncelikle; kısa kolunun diğeriyle eşitlenmesini ve kendisinin Lenin’den daha güçlü durması için fotoğrafta oynanarak büyütülmesini istedi. Ve bu fotoğraflarla başa gelmek için kampanyalarını yürüttü. 

Lenin’in çok sevilen bir lider olmasına karşılık, onun sağ kolu olan Stalin’in komünizmi diktatörlüğe dönüştüreceğini bu fotoğrafla hiç kimse tahmin edemezdi. 

Stalin'in Çocukluğu ve Gençliği, Sömürge Bir işveren için çalışmaya başladı, Erken yaşta hayata atılıp, çalışma ve yaşam koşullarıyla mücadele etmek zorunda kaldı, Stalin'in Eğitimi, Dinle ilgili bir üniversitede okumaya başladı ve illegal bir Marksist gruba katıldı, Theoloji ve politik düşüncenin yanı sıra devrimci bir harekete yönelik ilgisini artırdı, Stalin'in Sürgünü, Bakü'deki işçi hareketine katıldıktan sonra 3 yıllığına sürgün edildi, Sürgün dönemi, Stalin'in siyasi hayatında önemli bir yer tuttu ve onun kişisel gelişimini etkiledi, Lenin ile İletişim, Pravda gazetesinin yazı kurulu seçilerek Lenin ile iletişim kurdu, Lenin’in zekası ve cesareti tarafından etkilenerek, onun düşüncelerini desteklemeye başladı, Rus Devrimi ve Leninizm, Lenin, devrimden sonra sosyalizm isteyen Troçki'nin partisini yenmiş ve Leninizm fikrini ortaya atmıştır, Lenin'in sosyalist fikirleri ve politikaları Rusya’yı şekillendirdi, Stalin'in Yönetimi, Lenin'in sağ kolu olan Stalin, Lenin'in düşüncelerini taşıdığını iddia etti ve Komünist Parti'nin genel sekreteri oldu, Diktatörlük rejimi altında komünizm fikrini devam ettirdi, Stalin’in Fotoğrafları, Lenin ile çektirdiği bir fotoğrafı, halkın kendisini lider olarak kabul etmesi için manipüle etti, Stalin, halkın desteğini kazanarak diktatörlüğünü sürdürdü, Lenin'in Felci ve Ölümü, Lenin, 1922 yılında felç geçirerek siyasi sahneden çekildi ve 2 yıl sonra öldü, Stalin, Lenin'in olmadığı bir dönemde liderliğini pekiştirdi, Stalin’in Algı yönetimi ve Photoshop, Stalin, Lenin’in sağ kolu olduğunu ve sıkı bir komünist olduğunu ifade ederek halkın gözündeki imajını güçlendirdi, Photoshop kullanarak kendi imajını değiştiren ilk kişi oldu, Stalin’in Diktatörlüğü, Stalin, Lenin'in sevilen bir lider olduğu bir dönemde, komünizmi diktatörlüğe dönüştürdü, Stalin'in diktatörlüğü, Rus tarihinde önemli bir sayfa oldu
photoshop eğitimi tarihin ilk photoshop'u lenin ve stalin stalin lenin rus devrimi
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.