AnasayfaBlogSunum Teknikleri Neler İçerir?
Sunum Teknikleri

Sunum Teknikleri Neler İçerir?

21 Kasım 2019
Bir adam iki dizüstü bilgisayar, siyah bir cep telefonu ve bir kalemin önünde bir masada oturuyor. Beyaz bir gömlek giymiş ve ellerini kucağında kavuşturmuş. Kendisine en yakın olan dizüstü bilgisayarın ekranında bir web sayfası açık. En uzağındaki dizüstü bilgisayarın üzerinde bir tablet vardır. Arka planda, elinde bir yığın kitap tutan bir kişinin bulanık bir görüntüsü var. Adamın oturduğu masa beyazdır ve dizüstü bilgisayarlar ile telefonu birbirine bağlayan çok sayıda kablo vardır.
Sunum Teknikleri ÖzellikleriAçıklamaÖnemi
Sunumun AmacıEtkili bir sunumun mutlaka bir amacı olmalı. Giriş aşamasında bu amaç belirtilmeli.Belirli bir amacı olmayan sunumlar genellikle başarısız olur. İlginin yoğun olduğu giriş aşamasında amaç netleştirilmeli.
Sunum İçeriğiSunumda anlatılmak istenenler detaylı olarak verilmelidir.Anlatılan konunun anlaşılabilmesi için detaylı ve açıklayıcı bir içerik önemlidir.
Sunum TasarımıTasarımı, harf büyüklükleri ve renkleri, arka planı ve görselleri birbiriyle uyumlu olmalıdır.Göze hitap eden bir sunum, dinleyicinin ilgisini çeker ve hafızada daha uzun süre kalabilir.
Anahtar KelimelerSunumda anahtar kelimelere yer verilmeli, kısa ve basit bir dil kullanılmalıdır.Anahtar kelimeler, sunumun anlaşılırlığını ve hafızada kalıcılığını artırır.
GörsellerYazıları destekleyecek görsellere yer verilmelidir.Görseller, dinleyicinin konudan kopmamasını sağlar ve hafızada daha kalıcı olur.
ProvaSunum öncesi bol miktarda prova yapılmalıdır.Prova, sunumun akışının daha doğal olmasını sağlar ve sunucunun özgüvenini artırır.
Beden Dili ve SestonuAnlatıcı, beden dilini ve ses tonunu doğru bir şekilde kullanmalıdır.Doğru beden dili ve ses tonu, sunumun daha etkili olmasını sağlar.
Dış GörünüşSunucunun dış görünüşüne dikkat etmesi gerekmektedir.Bakımlı ve özgüvenli bir görünüm, sunucunun itibarını artırır ve dinleyicinin dikkatini daha iyi toplar.
Soru-Cevap KısmıSunum sonunda dinleyicilerin soru sormalarına fırsat verilmeli, sorulara tatmin edici yanıtlar verilmelidir.Soru-cevap kısmı, dinleyicinin konuyu daha iyi anlamasını ve sunumun etkili olmasını sağlar.
HazırlıkSunum için detaylı bir hazırlık yapılmalıdır.Hazırlıklı olan bir sunucu, aniden gelişen durumları daha iyi yönetebilir ve başarılı bir sunum yapabilir.

İş ve özel hayatta hedefe giden yolda sürekli iletişim halinde olunuyor. Sunum teknikleri etkili bir şekilde kullanılarak anlatılmak istenen hedefe kısa zamanda ulaşım sağlanıyor. Örneğin; iş hayatında daha fazla satış yapma ihtiyacı hissedilen bir ürün ya da yeni bir hizmet tanıtılıyor olabilir. Ya da bir alanın riskleri konusunda personeli etkili bir şekilde bilgilendirmek gereken durumlar söz konusu olabilir. 

İlgili eğitim: Sunum Teknikleri Dersi

Bu alandaki bilgilendirme şirket için önemli durumları ortaya çıkarabiliyor. Böyle ve daha farklı alanlarda sunum teknikleri bilgilerinden yararlanarak ihtiyaç hissedilen durumlar olabiliyor. Anlatılmak istenen bir konunun açık bir şekilde dinleyiciye aktarılabilmesinin yolu etkili bir sunumdan geçiyor. Etkili bir sunumun içeriği önem taşıyor. “Sunum teknikleri neler içerir?” konusunda merak edilen cevaplar aşağıda yer alıyor.

Sunumun Amacı Nedir?

Etkili bir sunumun mutlaka bir amacı olması gerekiyor. Giriş bölümünde izleyiciye sunumun amacı anlatılıyor. Neden böyle bir sunuma gerek olduğu izleyiciye aktarılıyor. İlginin en yüksek seviyede olduğu aşama giriş kısmı oluyor. Sunum teknikleri doğru belirlenmemiş amacı olan bir sunuma etkili bir şekilde hizmet etmeyebiliyor.

Sunum İçeriği ve Tasarımı Nasıl Olmalı?

Etkili bir sunumda amaç belirlendikten sonra anlatılmak istenen konunun detaylarına yer veriliyor. Gelişme kısmında dinleyicinin ilgisinin devam edeceği bir anlatım yer alıyor. Sonuç kısmı anlatmak istenilen konunun özünü izleyiciye aktarıyor. Aktarılacak metin ile sunumda yer alan metin genellikle aynı uzunlukta olmuyor. Sunumun hafızalardaki kalıcılığını arttırmak için anahtar kelimelere yer veriliyor. 

Anahtar kelimelere yer verilerek yapılan sade bir anlatım sunum teknikleri içinde önemli özelliklerden biridir. Her bir sunum sayfasında kısa yazılar yer alıyor. Anlatım dili hitap edilen tüm kitlenin anlayabileceği bir sadelikte oluyor. Sunum teknikleri özelliklerinin önemli yanlarından biri de tasarımı oluyor. Harf büyüklükleri ve renkleri, sunum arka planı, görselleri birbiriyle uyum içinde olan sunumlar dikkat çekiyor. Kısa cümleler içeren sunumlar izleyiciye aktarılma konusunda daha başarılı oluyor. 

Yazıları destekleyen görsellerin akılda kalıcılığı arttırması ve dinleyicinin konudan kopmamasını sağlaması sunum başarısına hizmet ediyor. Başarılı bir sunum içerisinde iyi ve doğru kullanılmış görseller önem taşıyor. Amacı destekleyen ve içeriğe hizmet eden her türlü resim, karikatür, tanınmış kişi, nesne görsel olarak sunum içerisinde kullanılabiliyor. Özelleştirilmiş bir şekilde izleyiciye sunulan slaytlar sunumu özel kılıyor.

Sunucunun Sunum Teknikleri İçindeki Yeri Nedir?

Sunum teknikleri, sunum için yapılacak her bir aşamayı içine alıyor. Sunucunun bolca prova yapması sunumun akışı açısından önem arz ediyor. Ezberden uzak doğal bir akışta gerçekleşen sunum izleyicinin ilgisini yüksek seviyede topluyor. İlgiyi üzerinde tutan bir sunucu sunum teknikleriyle beraber işleyen dişli çark gibi işlev görüyor. Biri olmadan diğerinin başarılı olması mümkün olmuyor. Sunan kişinin hem sunumun görselliğine hem de kendi dış görünüşüne önem vermesi sunum görselliğini zenginleştiriyor. 

Beden dilini ve ses tonunu doğru bir şekilde kullanmak ve yaratıcı örnekler vererek sunumu güçlendirmek anlatıcının elinde oluyor. İzleyicinin gözlerine bakan, el ve mimik hareketlerini doğru kullanan bir sunucu genellikle başarılı oluyor. Etkili bir sunucu için önemli olan karşındakilerin ne anladığıdır. Anlatılmak istenen konunun en iyi şekilde izleyiciye aktarılmasını sunum teknikleri sağlıyor. 

Sunumun sonunda dinleyicilerin soru sormasına izin vererek ve akılda kalan soruları izleyicide can sıkıntısına yol açmadan cevaplayabiliyor olması gerekiyor. Konuyla alakalı gelebilecek her türlü soruya hazırlıklı olmalıdır. Anlatıcının ne sunduğu konusunda eksikleri olmadan bütün sunum teknikleri işlevlerinden yararlanması gerekiyor.

Sunum teknikleri her aşamayı bütün olarak uyum içinde ele alarak, iyi hazırlanmış görsellere ve örneklere yer vererek, iyi bir tasarım ve iyi bir anlatıcı ile izleyiciye aktarılan yüksek oranda verimlilik sağlayan araçtır. Bu teknikler yararlanılarak yapılacak olan sunumlar doğrultusunda başarı kaçınılmaz olacaktır.

Yazar: Kübra Özkan

Sunumun Amacı, Etkili bir sunumun mutlaka bir amacı olmalı Giriş aşamasında bu amaç belirtilmeli, Belirli bir amacı olmayan sunumlar genellikle başarısız olur İlginin yoğun olduğu giriş aşamasında amaç netleştirilmeli, Sunum İçeriği, Sunumda anlatılmak istenenler detaylı olarak verilmelidir, Anlatılan konunun anlaşılabilmesi için detaylı ve açıklayıcı bir içerik önemlidir, Sunum Tasarımı, Tasarımı, harf büyüklükleri ve renkleri, arka planı ve görselleri birbiriyle uyumlu olmalıdır, Göze hitap eden bir sunum, dinleyicinin ilgisini çeker ve hafızada daha uzun süre kalabilir, Anahtar Kelimeler, Sunumda anahtar kelimelere yer verilmeli, kısa ve basit bir dil kullanılmalıdır, Anahtar kelimeler, sunumun anlaşılırlığını ve hafızada kalıcılığını artırır, Görseller, Yazıları destekleyecek görsellere yer verilmelidir, Görseller, dinleyicinin konudan kopmamasını sağlar ve hafızada daha kalıcı olur, Prova, Sunum öncesi bol miktarda prova yapılmalıdır, Prova, sunumun akışının daha doğal olmasını sağlar ve sunucunun özgüvenini artırır, Beden Dili ve Sestonu, Anlatıcı, beden dilini ve ses tonunu doğru bir şekilde kullanmalıdır, Doğru beden dili ve ses tonu, sunumun daha etkili olmasını sağlar, Dış Görünüş, Sunucunun dış görünüşüne dikkat etmesi gerekmektedir, Bakımlı ve özgüvenli bir görünüm, sunucunun itibarını artırır ve dinleyicinin dikkatini daha iyi toplar, Soru-Cevap Kısmı, Sunum sonunda dinleyicilerin soru sormalarına fırsat verilmeli, sorulara tatmin edici yanıtlar verilmelidir, Soru-cevap kısmı, dinleyicinin konuyu daha iyi anlamasını ve sunumun etkili olmasını sağlar, Hazırlık, Sunum için detaylı bir hazırlık yapılmalıdır, Hazırlıklı olan bir sunucu, aniden gelişen durumları daha iyi yönetebilir ve başarılı bir sunum yapabilir
beden dili etkili sunum ses tonu sunum sunum teknikleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu fotoğrafta gözlüklü bir kadın görülüyor. Mavi bir gömlek giyiyor ve gözlükleri belirgin bir siyah çerçeveye sahip. Gözleri görüntünün odak noktası ve büyüleyici bir bakış yaratıyorlar. Çenesi hafifçe yukarı doğru eğilmiş ve dudakları hafifçe ayrılmış. Saçları geriye doğru toplanmış ve teni ışıkla aydınlatılmış. Arka plan karanlık ve ön plan siyah bir x sembolü içeren beyaz bir kare ile dolu. Kadının göğsü de resimde görülebiliyor ve hayatına dair mahrem bir perspektif sunuyor. Genel görüntü bir gizem ve tutsaklık hissi yaratıyor.
Sunum Teknikleri

Etkileyici Sunum Teknikleri

30 Ağustos 2021
Bir adam iki dizüstü bilgisayar, siyah bir cep telefonu ve bir kalemin önünde bir masada oturuyor. Beyaz bir gömlek giymiş ve ellerini kucağında kavuşturmuş. Kendisine en yakın olan dizüstü bilgisayarın ekranında bir web sayfası açık. En uzağındaki dizüstü bilgisayarın üzerinde bir tablet vardır. Arka planda, elinde bir yığın kitap tutan bir kişinin bulanık bir görüntüsü var. Adamın oturduğu masa beyazdır ve dizüstü bilgisayarlar ile telefonu birbirine bağlayan çok sayıda kablo vardır.
Sunum Teknikleri

Sunum Teknikleri Neler İçerir?

21 Kasım 2019
Bir grup kadın rahat bir şekilde bir arada durmaktadır ve grubun ortasında bir kadın vardır. Uzun, siyah saçları var ve beyaz bir gömlek giyiyor. Doğrudan kameraya gülümsüyor, gözleri keyifle parıldıyor. Solunda açık kahverengi saçlı, mavi gömlekli ve kameradan uzağa bakan bir kadın var. Sağında ise koyu kahverengi saçlı, siyah gömlekli bir kadın doğrudan kameraya bakıyor ve dostça bir ifade takınıyor. Kadınların hepsi yirmili yaşlarının ortasında görünüyor ve arka plan yumuşak, puslu bir yeşil.
Sunum Teknikleri

Mükemmel Sunum Nasıl Hazırlanır?

18 Şubat 2021