AnasayfaBlogStres Yönetimi Hakkında Kavramlar ve Anlamları
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi Hakkında Kavramlar ve Anlamları

26 Şubat 2023
Stres yönetimi insanların duygusal fiziksel ve zihinsel durumunu dengeyi korumak için alınan önlemleri içerir.
KavramAnlamıÖrnek
İletişim BecerileriKişiye doğru mesajın uygun ve etkili bir şekilde iletilmesi, algılanması ve yorumlanması için gereken yeteneklerdir.Empatik dinleme, doğrudan ifade ve problem çözme.
Olumlu Bakış AçısıHerhangi bir duruma olumlu ve pozitif bir bakış açısı ile yaklaşma yeteneği.Bir hata yapmanın sonucunda bir ders çıkarılması ve daha sonraki başarının olumlu bir şekilde beklenmesi.
Doğal TerapiStres ile başa çıkmak için doğal yöntemleri kullanma felsefesi.Affetmek, düşünceleri kontrol etmek, ruhsal destek almak, meditasyon ve fiziksel egzersiz yapmak.
AromaterapiDoğal bitkisel özlerin kullanıldığı bir stres yönetimi yöntemi.Lavanta özü kullanarak güven duygusunu artırmak.
Stres FaktörleriKişinin yaşamına stres yaratan olaylar ve koşullar.Mali zorluklar, aile sorunları, iş stresi.
Stres YönetimiStresle başa çıkmak için kullanılan stratejiler ve teknikler.Zaman yönetimi, hedef belirleme, gevşeme teknikleri.
Rahatlama TeknikleriFiziksel ve zihinsel gerginliği azaltmaya yardımcı olan yöntemler.Derin nefes alma, yoga, masaj.
Psikolojik DayanıklılıkZor durumlar karşısında direnç gösterme ve hızla toparlanma yeteneği.Zor durumları öğrenme fırsatları olarak değerlendirebilme.
Sosyal Destekİnsanların stresli durumlarla baş etmelerine yardımcı olan insan ilişkileri.Aileden, arkadaşlardan veya profesyonellerden alınan destek.
Psikolojik DanışmanlıkKişinin stresle baş edebilme yeteneğini artırmak için uzmanla çalışma süreci.Bireysel terapi veya grup terapisi seansları.

Stres yönetimi, insanların yaşamlarındaki stresi kontrol etme yeteneğini arttırmak için kullanılan bir stratejidir. Çoğu insan yaşamlarında stresle karşılaşır ve bu stresin etkilerini azaltmak ve hatta önlemek için stres yönetimi stratejileri kullanılabilir.

İlgili eğitim: Stres Yönetimi Eğitimi

Stresi %100 Yönetin
Eğitime kayıt olun ve uzmanından öğrenmeye hemen başlayın. Eğitim sonunda uluslararası alanda geçerli sertifikanızı alın.

Stres Yönetimi İle İlgili Kavramlar

Stres yönetimi, stresi kontrol etmeyi ve hayatınızdaki stresi azaltmanıza yardımcı olur. Bu makalede, stres yönetiminde kullanılan kavramlar ve terimler üzerinde durulacaktır. Özellikle, stresin ne olduğu ve stres yönetiminde kullanılan stratejilerin nasıl uygulandıkları üzerine odaklanılacaktır. Ayrıca, stres yönetiminin insanların hayatlarında ne kadar önemli olduğu ve bu stratejilerin nasıl kullanılabileceği de tartışılacaktır.

  1. İletişim Becerileri: İletişim becerileri, kişinin, kişilere, özel ya da toplumsal gruplara doğru mesajlarını uygun şekilde ve etkili bir biçimde iletmek, algılamak ve yorumlamak için uygulanabilecek potansiyeli kavramak anlamına gelir. Stres yönetiminde iletişim becerileri, sosyal becerileri destekleyerek günlük stres seviyesini azaltmak ve hayat kalitesini artırmak için önemlidir. Örnek olarak; empatik dinleme, mesajın doğrudan ifade edilmesi ve insanlarla birlikte çözümler geliştirmesi becerileri gibi.

  2. Olumlu Bakış Açısı: Olumlu Bakış Açısı, özellikle stresle başa çıkmada kullanılan ve herhangi bir konuyla karşı karşıya kaldığımız zaman, olumlu bakış açısını sergilemek olarak tanımlanabilir. Bizi karşımıza çıkan her şeye olumlu ve pozitif bir bakış açısıyla yaklaşmamızı sağlar. Örnek olarak, bir ödül kazanmak için yarışa girerek yükseklerde bir başarısızlığa uğrayabileceğimizi düşünelim. Bu durumda, olumlu bakış açısıyla yaklaşmak şu anki durumu bir başarısızlık olarak değil, bize ders olarak görmek anlamına gelebilir. Böylelikle, daha sonraki başarılarımız için çalışma fırsatımız olur.

  3. Doğal Terapi: Doğal terapi, insanların affetmesi, düşüncelerini denetlemeyi, ruhsal desteği, meditasyonu ve fiziksel egzersizi gibi stresi önlemek için doğal olan yöntemleri kullanarak boşaltılmasını kapsayan bir felsefesidir. Örnek: Bir kişinin stresten uzaklaşmak için doğal terapi yapması, eylemi verimli bir şekilde sakinleştirmek için kendini suyun yumuşak sesinden etkilenerek meditasyon yapması ve fiziksel egzersiz yaparak kendini rahatlatması anlamına gelir.

  4. Aromaterapi: Aromaterapi, doğal bitkisel özlerin kullanılmasını içeren etkili bir stres yönetim yöntemidir. Bu yöntem, kullanılan esansiyel yağların bazı biyolojik sistemleri etkileme gibi psikolojik ve fizyolojik etkilerinin varlığının ispatlanmış bir şekilde olduğuna inanılmaktadır. Örneğin, lavanta özü güven duygusunu takınılmasıyla ilişkilendirilen biyolojik değişiklikler üretmeye yardımcı olabilir.

  5. Stres Faktörleri: Stres Faktörleri, kişinin yaşamında yer alan olaylar ve koşullar olarak tanımlanır. Stres faktörlerinin her kişi için farklı olmasına karşın ortak olan bazı durumlar şöyle özetlenebilir:

    - İşsizlik
    - Sağlık sorunları
    - Kişisel olaylar (düğün vs.)
    - İşte stres
    - Fiziksel baskılar
    - Ekonomik açıdan sıkıntı
    - İletişim Sorunları
    - İş veya çalışan kötü koşulları

    Örnek: İşsizliğin stres kaynağı olarak, bir kişinin ekonomik olarak sıkıntılı bir duruma düşmesi ve finansal zorluklara maruz kalması gibi olumsuz sonuçları olabilir. Diğer bir örnek, bir kişinin sağlık problemleri nedeniyle çalışamaması ve bu nedenle stres yaşaması olabilir.

  6. Stres Etkileri: Stres etkileri, belli etkenlerin (psikolojik, fizyolojik, sosyal, çevresel veya kültürel) etkisi altında, kişide belirli olumsuz fiziksel, psikolojik ve davranışsal değişimler olarak belirtilen reaksiyonları temsil eder. Stresin fiziksel etkisi, örneğin kalp atışlarının hızlanması, nefes alma hızının artması veya mide bulantısı gibi fiziksel semptomları içerir. Psikolojik etkileri arasında örneğin kendine güven azalması, huzursuzluk, konsantrasyon kaybı ve depresif hisler gibi olumsuz duygu durumları bulunur. Örneğin, kişinin işten çıkarılması, boşanmak veya kayıp yaşamak gibi zor deneyimler sürecek stresle karşılaşılırsa, yönetilemeyen stres birçok olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

  7. Spor: Spor, fiziksel ve zihinsel bütünlük için sağlıklı ve zevkli bir aktivite olarak Stres yönetiminde oldukça önemlidir. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak kişinin kaygı ve stresi azaltmasına yardımcı olur. Bireyin kendini iyi ve formda hissetmesi, daha sağlıklı bir yaşam tarzını başlatıp sürdürmesine yardımcı olur. Örnek olarak; koşu, bisiklete binme, yürüyüş gibi spor etkinlikleri.

  8. Sağlıklı Beslenme: Sağlıklı beslenme, kişinin tüm besin gruplarını içeren ve çeşitli vitaminleri, mineralleri ve diğer önemli maddeleri dengeli ve yeterli miktarlarda tüketerek sağlıklı kalmasının önündeki en önemli duraklardan birisidir. Sağlıklı beslenme, hücrelerin, dokuların, organların ve tüm vücut sistemlerinin yüksek performans göstermesini sağlamak için gerekli olan yüksek kalite ve yüksek miktarlarda besinlerin tüketimi anlamına gelir. Örneğin, her gün yeterli miktarda meyve, sebze, tahıl, kuru üzüm, süt ve tereyağı gibi sağlıklı gıdaları tüketmek, sağlıklı beslenmeyi destekler.

  9. Stres Kaynakları: Stres kaynakları, stresi tetikleyen olumsuz etkenlerdir. Tipik olarak, bu stres kaynakları fiziksel, duygusal, sosyal veya davranışsal kaynaklar olabilir. Örnek olarak, sınav stresi, ikili ilişkisel sorunlar, ekonomik kaygılar, yaşlılık, fiziksel ya da zihinsel sağlık sorunları.

  10. Stres Belirtileri: Stres belirtileri, stres koşullarında kişinin duygusal, davranışsal ve fizyolojik olarak algılamasına neden olan çeşitli tepkilerdir. Stres belirtileri kişinin çevresindeki durumlarda veya deneyimlerinde yaptığı stresli yorumları belirleyen fiziksel, duygusal, psikolojik ve davranışsal stres tepkileridir. Örnek olarak, hızlı ya da ürkütücü durumlarda huzursuzluk, telaş, yorgunluk, uykusuzluk, sıkıntı, kaygı hissi, depresif duygular ve anksiyete gibi stres belirtileri olabilir.

  11. Meditasyon: Meditasyon, hafife alınmamalı, ruh halini kontrol etmek için kişinin dikkatini tek bir noktaya ve zihninde yer etmiş düşünceler üzerinde odaklanmasıdır. Stres yönetiminde uygulanan meditasyon sayesinde kişi aniden duygu değişimleri göstermek yerine, bu duyguları özümsemeyi ve akılda tutmayı öğrenebilecek şekilde dengede olabilecek ruh halini kontrol edebiliyor. Örneğin; kişi rahat ve dengeli bir ruh halinde olabilmek için oturma pozisyonuna geçebilir, gözlerini kapayabilir ve kanat hareketini hafifçe yavaşça kendi ritmine göre yaparak derin nefes alıp vermeyi denemelidir.

  12. Hedef Belirleme: Hedef belirleme, stres yönetimi biliminde kişinin istediği yada planladığı sonuç elde etmek için uygun ve uygunsuz hedeflerin nasıl tanımlanabileceğini anlamaya yönelik bir yaklaşımdır. Hedef belirleme, yalnızca ne olduğunu değil, nerede olmak istediğinizi ve nereye gitmek istediğinizi de birlikte tanımlamanız gerektiği anlamına gelir. Örnek: Kişinin hedefinin, daha fazla stresi yönetebilmesi ve kişisel sağlığını iyileştirmesi olabilir. Bunun için kişi her gün 30 dakika egzersiz yapma hedefi koymalı, yedikleri besinlerin sağlık için daha uygun olmasını ve sağlıkla ilgili konularda kendisini eğitmek için bazı adımlar atabilir.

  13. İş Yükü Yönetimi: İş yükü yönetimi, yaşam ve iş yaşamına katılan kişilerin yoğunluklarının denetlenmesidir. İş yükü yönetimi, insanların işlerini ve özel yaşamlarını daha etkili bir şekilde düzenlemelerine yardımcı olan stratejileri kapsar. Örneğin, bir devlet yöneticisi kendisine ait çoğu görev arasında zaman yönetimi kullanarak, iş güvenlikleri ve kişisel zamanları arasında zaman kazanabilir. İş yükü yönetimi aynı zamanda, çeşitli görevler arasında yönetim yapmak ve en öncelikli görevleri öne çıkarmak da dahil olmak üzere proje planlamasına olanak sağlar.

  14. Stres Yönetimi: Stres yönetimi, kişinin kendi stresini tanımaya ve kontrol etmeye çalışmasıyla ilgili bir yeteneğin elde edilmesi ve kişisel kaynakların kullanılmasıdır. Stres yönetimi, hayatın olabilecek bir yaşam kalitesinin sürdürülmesi ve sağlıklı bir yaşam sürülmesi için kişilerin hayatındaki stres kaynaklarının yönetimi ile ilgili öğrenilenlerdir. Örneğin, bir kişinin stres karşılaştığında kendi tepkisinin sakinleştirilmesi ve alınan önlemlerin stresi azaltmak ve kontrol etmek için kullanılması diye örnek verebiliriz.

  15. Stresle Başa Çıkma Yöntemleri: Stresle başa çıkma yöntemleri, stresi azaltmak için kullanılan pratik çözümlerdir. Bu yöntemler, kişinin kendi sağlığını çok iyi korumasını ve bir duruş sergilemesini sağlamak için tasarlanmıştır. Örnek olarak, hiperventilasyon, stresi azaltmak için tek bir tam solunum içerecek şekilde düzenli nefesleme yöntemidir. Bu yöntem, fiziksel ve zihinsel konforu tekrar kazanma ve stresin etkisini ortadan kaldırma için kullanılabilecek basit bir yöntemdir.

  16. Egzersiz: Egzersiz, stres yönetimi biliminde fiziksel aktiviteye dayalı bir güçlendirme tekniğidir. Konuşulan problemlerin önceliklerinin ayıklanmasının ötesinde, fiziksel aktivite ile vücut ve zihin için önemli biçimde destek sağlanmasını amaçlar. Çeşitli egzersizler nefes egzersizleri, yürüyüş, koşu, bisiklet vb. kan tercihi olabilir. Örneğin, nefes egzersizleri araştırmalarla desteklenmektedir. Bu egzersizler, bilinçli nefes alma ve verme tekniklerini öğrenmek için tercih edilen bir yöntem olmuştur.

  17. Düzenli Uyku: Düzenli uyku, uyku ve uyanıklık arasındaki döngünün düzenli bir biçimde takip edilmesi anlamına gelir. Düzenli uyku, stres yönetimi biliminde, uykuyla ilgili zorlukların çözümüne yardımcı olmak için uygulanan bir stratejidir. Örneğin; geceleri düzenli olarak uyumak, uyku için günde birkaç saat ayrılmış bir zamana erişmek ve uyku sırasında ayrılmış olan sabah saatlerine uyanmak. Örnek olarak; akşam yemeğinin saat 17:00'den sonra alınması, günde 6 saat veya daha fazla uyumaya çalışılması, geceleri saat 21:00 ile 23:00 arasında uyumaya çalışılması ve sabah saat 8:00'de uyanmak gibi. Bu düzenli uyku, stresi azaltmada ve konsantrasyonu artırmada önemli bir rol oynar.

  18. Stres: Stres, içsel ve/veya dışsal bir etki olarak başarısızlık, kayıplar, türbülans, sürekli değişim veya sonsuz güç altında olduğumuzu hissetmek gibi stresleyici durumların etkisi altına girmemizle ortaya çıkan biyolojik, psikolojik ve/veya içgüdüsel bir tepki durumudur. Örnek: İş gününün sonunda bir arkadaşınız, çok önemli bir stres kaynağı olan bir mülakat için çok endişeli olduğunu size belirtiyor. Bu durumda siz stres altına girmekten kaçınmak için arkadaşınızı destekleyecek ve ona rahatlamasını sağlayıcı öneriler sunacaksınız.

  19. Yoga: Yoga, aslında Hindu felsefesinin bir parçasıdır ve vücudun bedeni, düşünceleri ve duyguları dengelemek için fiziksel ve duygusal çalışmaların bir karışımından oluşur. Bu teknikler sayesinde yoga, stres yönetiminde kullanılan bir teknik olarak ortaya çıkmıştır. Örnek olarak, bir kişi Mantra Yoga ile stresi azaltmaya çalışabilir. Mantra Yoga, kesin bir ses yayarak rahatlama sağlamakta kullanılan bir tekniktir. Kişi, düzgün bir şekilde herhangi bir şarkı söyleyerek, söylediği ses kendi vücudu ve aklı üzerinde pozitif bir etki yaratmayı denemelidir.

  20. Dinlenme: Dinlenme, Stres Yönetimi biliminde bir bireyin fiziksel, ruhsal, duygusal veya entelektüel olarak yorulmuş olduğunu hissettiğinde yorulmuş yeteneklerinin giderilmesi için kullanılan bir tekniktir. Örneğin, yakın zamanda bir sınavda stresli hissetmiş olmak ve bu stresi azaltmak için uykuya dalmak dinlenme tekniğidir.

  21. Planlama: Planlama, stres yönetiminde hedef tayininden sorumlulukların paylaşımına, kaynakların kullanımından uygulamaya kadar tüm süreçlerin başarıyla yürütülmesi için yeterli zaman ve kaynakların kullanımını gerektirir. Örnek olarak, geç bir çalışmayı tamamlamak için başarılı olmak için, planlama yetkinlikleri kullanılarak başarılı olmaya çalışmalı, işin özelliklerine bağlı olarak tavsiyeler toplamalı, öncelikler belirlemeli ve bir tamamlanma tarihi saptayarak her bir parçaya yeterli zaman ayırmalısınız.

  22. Önceliklendirme: Önceliklendirme, stres yönetimi biliminde kullanılan bir strateji olarak tanımlanabilir. Önceliklendirme, kişinin, stresi en aza indirmeye yönelik karşılaştığı problemleri çözme sürecindeki, aciliyet derecesine göre hedeflerinin, görevlerinin veya eylemlerinin dizilmesidir. Önceliklendirme, nereden ve nasıl başlanacağını belirlemenize yardımcı olur. Örneğin, ev işlerinin yapılması doğrultusunda önce işinize zaman ayırarak, ticari işinizi ilgilendiren emirleri veya müşteri önemli taleplerini hallederek başlayabilmektedir. Sonraki adım olarak yemek tarifini bulmak ve aynı gün yemek hazırlamak için ekstra zaman ayırabilmektir.

  23. Takım Çalışması: Takım çalışması; birden fazla kişi tarafından çeşitli amaçlar için bir araya gelerek planlanan, organizelenen ve gerçekleştirilen süreçleri ifade eder. Takım çalışması, topluluk içerisinde birliktelik sağlamak; paylaşılan bilgi ve çabaları kullanarak çözümler yaratmak ve meslekler arası iletişimi kolaylaştırmak için kullanılan stratejidir. Örnek olarak: Bir okulunda sınav öncesi stresin giderilmesi amacıyla, öğrenciler arasında derslere yönelik grup çalışmaları oluşturarak öğrencilerin kaynaşmasının sağlanması takım çalışması stratejisinin bir örneğidir.

  24. Pozitif Düşünme: Pozitif düşünme, Stres Yönetimi konusunda bir kişinin kendi fikirlerini ve düşüncelerini olumlu bir şekilde değiştirme tekniğidir. Zor durumlar karşısında pozitif düşünmeyi uygulamak, kişinin tepkilerini olumlu yönde etkiler ve zor durumlarla başa çıkabilmesini kolaylaştırır. Örnek olarak; Antakya'da yaşayan bir kişinin, sağlık nedeniyle İstanbul'a gitmesi gerekeni düşünelim. Bu kişi, İstanbul’a gitmek için yaşadığı strese karşı olumlu bir düşünce oluşturabilir. Örneğin, Antakya'dan İstanbul'a gidiyorum ve arkadaşlarımla toplantılar yapabileceğim anlamına geliyor gibi.

  25. Kendini Motive Etme: Kendini motive etme, herhangi bir eğitim hedefinin ya da özgül bir eylem için gerekli gücü ve enerjiyi artırmak için kendine özgül tetikleyiciler (motivasyon kaynağı) kullanılarak çalışmayı sürdürme sürecidir. Örnek olarak, öğrenci olarak sınavların başlamasıyla birlikte final sınavlarını etkili bir şekilde çalışma için gerekli zihinsel ve ruhsal enerjiyi ortaya çıkarmak için kendini motive etme stratejileri oluşturmak gerekebilir. Bu eğitim hedefine ulaşmak için günlük ders çalışmalarını, düzenli not alma tekniklerini, deneyimli öğretmenlerden yardım talep etmesi ve gerekiyorsa çalışma arkadaşlarına işbirliği gibi çalışmalar kullanabilir.

  26. Stres Azaltıcı Teknikler: Stres azaltıcı teknikler; fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak güç ve enerji kaybını önlemek, stres düzeyini azaltmak ve özgüveni artırmak için kullanılan tekniklerdir. Örnek olarak, gevşeme teknikleri (örneğin, tamamı kanınızın akışını izlemek), meditasyon, odaklanmış dikkat tercihleri ve çalışma stratejileri (örneğin planlama ve önem verme) stres azaltıcı tekniklerin önemli örnekleridir.

  27. Rehberli İmginasyon: Rehberli imginasyon, bir kişinin stres hakkında oldukça gerçekçi olmayan hayaller oluşturabilmesine olanak tanıyan bir tekniktir. Tekniğe göre, kişi stresli bir durumu düşündükten sonra, bir rehberin ya da danışmanın önerdiği görselleri düşünür. Örneğin, bir kişi kendisine verebileceği baskıyı hafifletmek için, yüzündeki acıyı azaltmak için rehberinin istediği şekilde bir deniz kenarında büyük bir serinlikte yürüyüşünü düşünebilir.

  28. Zaman Yönetimi: Zaman Yönetimi, etkili bir biçimde verimli ve tatmin edici bir yaşam için en az kullanılan zamanda olabildiğince çok işi tamamlamayı amaçlayan bir stratejidir. Zamanın efektif olarak idare edilmesi arzulanan çalışmaların planlanmasına, önceliklerin belirlenmesine ve etkin davranış biçimlerini teşvik edilmesine yardımcı olur. Örnek olarak, bir öğrenci için zaman yönetimi; tamamlanması gereken bir takvim oluşturup, dersleri ve diğer ödevleri takip etmek, öncelikleri belirlemek, çalışmak için uygun vakitleri ayarlamak ve etkili çalışma tekniklerini geliştirmek anlamına gelir.

  29. Kişisel Disiplin: Kişisel disiplin, kişinin kendi hedefleri ve amaçları için bilinçli olarak uyguladığı bir yaşam tarzıdır. Birey bu yaşam tarzını uygularken, kendine yönelik kurallar yaratarak başarı elde etmeyi ve zaman yönetimi gibi konuların önemine vurgu yapmaktadır. Örneğin, belli saatlerde kolayca uykuya dalmak için gece yatmadan önce kafein almamak ya da öğleden sonra saat 4 itibariyle spor yapmaya başlamak gibi.

  30. Delegasyon: Delegasyon, Stres Yönetimi biliminde, bir kişinin kendi sorumluluğunu başkalarına taşımasıdır. Bir örnek vermek gerekirse, bir iş yöneticisi önemli kararları almaktan sıkılıp, önderlik rolünü azaltıp, kararları alma yeteneğini personeline aktarabilir. Böylece, iş yöneticisinin yetkisine sahip personel, kararları almak için daha fazla sorumluluk alır ve iş yöneticisi stresi azaltır.

  31. Empati: Empati, kişinin bir başkasına duyduğu anlayış ve samimiyeti ifade etme yeteneğidir. Bu, kişinin bir başkasının hislerini, düşüncelerini ve durumlarını başkalarının açısından anlayıp, bunlar hakkında davranışlarını geliştirerek onların durumunu yönetebilme yeteneği olarak tanımlanır. Örnek olarak, stresli durumda olan bir arkadaşınızla bir araya gelip, onun durumu ile ilgili anlayışlı sözler söylemeniz veya onu teşvik edici bir şekilde konuşmanız empatik yaklaşımı örnekler.

  32. Özgüven: Özgüven, kişinin kendisine olan inancıdır. Kişinin kendi potansiyelini, kabiliyetlerini ve kendisine sahip çıkma farkındalığına sahip olmasıdır. Özgüveni güçlendirmek ve {çoğu zaman çevrenin bizim kabiliyetlerimize ve yeteneklerimize sürekli mesajlar göndermesine karşın} elimizdeki tüm güçleri maksimum seviyeye taşımamız çözüm ararken çok önemlidir. Örnek olarak, bir öğretmene öğrencilerinden çok yüksek performans bekleniyorsa, öğretmenin özgüvenini toplayarak kendine çok iyi yetenekleri, bilgisi ve deneyimi olduğunu hatırlaması, ona stresle başa çıkma konusunda güç verecektir.

  33. Yaratıcılık: Yaratıcılık, stres yönetimi biliminde, başkalarının düşünme yöntemlerinden ve davranış kalıplarından farklı bir şekilde problemleri çözmek ve yeni fikirler geliştirmek için kullanılan yaklaşım ve becerileri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bir örnek olarak, bir sanatçının hareketli resimler oluşturmak için plastik bardak kullanması, insanların yaratıcılık kullandıklarının en önemli örneklerinden biri olabilir. Dokundurup değiştirilemeyen mücevherler veya standart görseller oluşturmak yerine, sanatçı plastik bardakları eğip büküp, farklı şekiller oluşturma kabiliyetine sahiptir.

  34. Progresif Kas Gevşetme: Progresif kas gevşetme, bedendeki gergin kasların gevşetilmesini amaçlayan bir stres yönetimi tekniğidir. Tekniğin temelinde, sıkışmış veya kasılmış kasları fark etmek ve bunları kendi küçük kas çalışmaları ile gevşetmek yer almaktadır. Örnek olarak, bu tekniği ayak parmaklarında uygulayabilirsiniz. Birkaç dakika süreyle kestirme ve kasılma hareketlerini rutin bir şekilde gerçekleştirerek her parmak için birer kez kıvırarak, önce parmaklarınızın ucunu, ardından arka taraf çevreleyip, en sonunda da topuğu gevşetebilirsiniz.

  35. Kendi Kendine Konuşma: Kendi kendine konuşma, Stres Yönetimi alanında insanların gerçek yaşamda herhangi bir duruma müdahale etmek için kendi kendilerine düşüncelerini dillendirmeleridir. Örnek olarak, bir kişinin kendisine kendisine başarının yakın olduğunu hatırlatması durumunda, kendisine konuşmalarını kullanarak çalışmasını arttırmaya çalışmaları olabilir.

  36. Dans Etmek: Dans etmek, stres yönetiminde kullanılmak üzere tasarlanmış bir tür terapidir. Bu terapi, ruh hallerini etkileyen fiziksel egzersizler kullanmayı içerir. Dans etmek, endorfin ve adrenalin seviyelerinin artmasına yardımcı olur ve stres, depresyon ya da kas gerginliğini azaltır. Ayrıca insanları fiziksel ve duygusal olarak canlı tutabilir. Örnek: Araştırmalar, insanların duygusal olarak canlı tutabileceği, stresi azaltabileceği ve pozitif bir ruh haline sahip olabileceği zamanların dans eden adımlar arasında geçtiğini göstermektedir. Bir gün streslenmiş ve kas gerginliği hissettiyseniz, küçük bir dansın yapılması bu problemlerin üstesinden gelebilir. Bir saat kadar klasik müzikte hızlı, ritmik adımlarla dışarı çıkın ve hareket ettikten sonra, hem fiziksel hem de ruhsal olarak çok daha iyi olacağınızı deneyin.

  37. Film İzlemek: Film izlemek, Stres Yönetimi alanında kullanılan bir tekniktir. Yapılan araştırmalar, insanların stres ve gerginliklerini hafifletmek amacıyla film izlemeyi sevdiğini göstermektedir. Bu teknik, zihinsel ve duygusal durumu iyileştirmek için kullanılan terapi tarzının bir parçası olarak kabul edilir. Örnek olarak, film izlemek için tercih edilebilecek bir örnek olan Dil Chahta Hai, Comedy-Drama filmi olarak sınıflandırılmıştır. Bu film, iki arkadaşın dramatik dönüşümlerini konu edinmektedir. Güzel açılımları, uyumlu müzikleri ve bol mizahı ile izleyiciyi eğlendirir. Film izlemek için kullanılan bu film, izleyiciyi rahatlatıcı bir atmosfere sahip hale getirir. Film izleme, stresi azaltmak ve huzuru tekrar aramak için kullanılabilecek pek çok faydalıdır.

  38. Konsantrasyon Teknikleri: Konsantrasyon teknikleri; çalışanın kaygılarını azaltarak ve tekrar gündelik işlerin verimliliğini artırarak beyin gücünü, konsantrasyonu ve üretkenliği geliştirmesini sağlayan tekniklerdir. Örnek olarak, işyerinde bir projeyi başaramak için alınabilecek olan konsantrasyon tekniği, çalışana projeyle ilgili görevleri tamamlamayı kolaylaştırmak için öncelik sırasına sayılabilecek sınavları, görevleri veya herhangi bir raporları tanımlayarak başlamalarını ve ardından bu öncelikler sırasına göre çalışmalarını tavsiye etmek olabilir.

  39. Görev Dağılımı: Görev dağılımı, stres yönetimi biliminde insanların uzmanlık alanlarını ortaya çıkarmalarının bir yoludur. Bu teknik, çalışanların görevleri bölerek, her bir çalışanın becerilerini gerçekleştirmeyi üstlenmesi sayesinde stresi azaltan ve verimliliği artıran yeni bir yaklaşımdır. Örnek olarak, bir işe sahip olan bir kişinin verimliliği ve stresi azaltmak için, görevlerini farklı yöneticilerin üstlendiğini düşünebiliriz. Örneğin, bir kurumsal yönetici, belirli bir projeyi planlama, işgücünü yönetme ve operasyonları gözden geçirme gibi işleri üstlenirken, bir ticari yönetici de satış ve pazarlama konularını içeren bir görev alanını üstlenebilir.

  40. Duygu Yönetimi: Duygu Yönetimi, kişinin içindeki duygularını tanıma, anlama ve duygu durumlarını değiştirebilme becerisini artırmaya yönelik bir stratejidir. Örneğin, kişi depresyona girmemek için tatiline çıktığında sahilleri görmeye odaklanarak, öfkeleyip hararetlenmesini kontrol etmeyi öğrenebilir. Böylelikle duygu durumunu kontrol edecek ve depresyon riskini azaltacaktır.

  41. Kendine Güven: Kendine güven, insanların kendilerine olan inancını ifade eder. Kendi kapasitelerinin, becerilerinin ve yeteneklerinin farkındalığını sağlamak ve kendi kendine hususi olarak kendisine olan güveni kazanmaktır. Kendine güven, kişinin başarabileceğine ve kendisiyle ilgili olabilecek olası negatif sonuçları kabullenebileceğine ilişkin inancını ifade etmektedir. Örnek olarak, bir kişi evden işe gitmek isteyip de korkarak dışarıya çıkamıyor olabilir. O kişinin kendine güveni sağlayarak bu korkusunu aşması ve kendini evdeki güvensiz hislerine karşı güçlü bir şekilde mücadele etmesi gerektiğidir.

  42. İkna Etme Becerileri: İkna etme becerisi, bireyin kişisel bir görüşünü başkalarıyla paylaşabilmelerine olanak sağlayan yumuşak bir beceridir. Kişi, somut argümanlar ve özel düşüncelerini diğerlerinin anlayabilecekleri dilde sunarak ikna etme yeteneğini geliştirir. Örneğin; Başkalarının kararlarında özellikle yoklukların değerlendirilmesine odaklanarak, onlara avantajlı bir durum olacağını anlatmak, ikna etme becerisini kullanmaktır.

  43. Kişisel Gelişim: Kişisel Gelişim, bireyin kendisini, becerilerini, davranışlarını ve fikirlerini olabildiğince erdemli ve etkili hale getirmek için kendi öz gücünden yararlanma ve gelişme sürecidir. Örnek olarak, bir kişinin stresini yönetmek için günlük meditasyon yapmaya başlaması; kendini ifade etme kabiliyetini geliştirmek için farklı konular hakkında teorik çalışmalar yapmaya başlaması ya da kendine güvenini arttırmak için mentorsuz konuşmalar sunmaya başlaması kabul edilebilir örneklerdir.

  44. Derin Nefes Alma: Derin nefes alma, Stres Yönetimi biliminde bir tür öz disiplin tekniğidir. Stres fizyolojik ve psikolojik olarak ortaya çıkabilen bir reaksiyon olarak öngörülür. Derin nefes alma ile özellikle fizyolojik olarak oluşan stres reaksiyonlarının minimum seviyeye indirilmesi hedeflenir. Derin nefes alma tekniği, kişinin nefes alma ve çıkarma hızının, kas kontrolünün ve daha derin nefes almasının gündelik hayatının bir parçası olmasını sağlayarak, kişilerin stres unsurlarına direnç geliştirmelerini amaçlamaktadır. Örnek olarak sık sık yapılandırılmış nefes alma egzersizleri, stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Bu rutin egzersizler, derin bir nefes alıp vermek ve kişinin kendini rahatlatmak için kaslarının gevşemesi gibi basit teknikleri içerir.

  45. Günlük Notlar: Günlük notlar, kişinin günlük hayatına ilişkin manyetik notlar ve kayıtlar olarak tanımlanır. Bunlar, stressiz hayat sürmek için kullanılabilecek izleme günlüklerinin, geçmiş olayların, şu anda yaşanan olayların, kendinizi başarısız olarak hissettiğiniz olayların ve gelecekteki olayların hangi alanlara iyi hazırlık yapmanız gerektiği hakkındaki düşüncelerinizin anlaşılmasını desteklemek için tutulan men etmelerdir. Örnek: Bugün, stresli bir gündü. Eskiden olduğu gibi olmak istedim ama, kendimi çok yorgun ve gergin hissettim. Pazar günü iş yaklaşırken çok kaygılı hissediyorum. Bundan sonraki günler için programlarımı planlamaya çalışıyorum. Hafta sonunu neredeyse tamamen dinlenmek için ayırdım ki, işler önümde bitene kadar bana yeterli enerji ve dayanıklılık sağlayabilsin.

  46. Şarkı söylemek: Şarkı söylemek, stres yönetimi biliminde rahatlamak ve kendinizi kontrol altına almak için kullanılan bir tekniktir. Şarkı söylemek, kişiyi anda özgürleştirirken, aynı zamanda pek çok duygusal ve kavramsal yapıyı ifade edebilme fırsatı da verir. Örnek olarak; kişinin kendi yaratıcılığını ifade etmesini sağlayan en basit şarkı söylemek, stresi azaltmada etkilidir. Şarkı söylerken, duygular derinlik kazanırken, kişi stresin etkisinden uzaklaşır ve rahatlamış bir halde kendini bulduğunda hissettiği sakinliğin faydasını görmeye başlar.

  47. Kitap Okumak: Kitap okumak, stres yönetimindeki kişilerin kalıcı ve güçlü boş zaman aracılarının biridir. Stresi azaltmak ve öz güveni artırmak için farklı türleri kullanılabilen tüm klasik ve modern kitapların okunmasını içerir. Stres yönetimi teknikleri arasında ayrıca çeşitli alanlarda geniş kapsamlı ve derin çalışmalarını içerir. Örneğin, karşılaşılan soruna karşı çözümler üretmek için kronik bir sorunun nedenlerini anlamak üzere bir konuyu araştırmak. Ayrıca insanların genel stres durumunda kendini rahatlatmak ve öz güveni arttırmak için klasik edebiyatta, fantezi ve bilim kurgu kitapları gibi kitapları okumaları da önerilir.

  48. Yoga Nefesi: Yoga nefesi, stres yönetimi biliminde kullanılan ve çeşitli nefes egzersizlerini kapsayan bir durumdur. Bu nefes egzersizleri, nefes alma ve havaya salınma şekillerini optimize etmek için uygulanır. Amacı, zihin ve bedenin arasındaki ilişkiyi ve kontrolünü güçlendirmektir. Örnek olarak; 'Sitali Nafası' yogasında nefes alışının 'Hareketli Bir Yokuşu' taklit ediyormuş gibi hareketlerle yapılması önerilmektedir. Kişinin hava yolunun yukarıya doğru yükseldiğini düşünürken solak nazik hareketlerle nefes alması önerilmektedir.

  49. Karar Verme Becerileri: Karar Verme becerileri, stres yönetiminde bir kişi veya grup tarafından, zor veya kararsız konular için öngörülemeyen etkilere duyarlı, detaylı bir şekilde karar vermek için kullanılan becerilerdir. Karar verme becerileri, problemlerin tanımlanması, çözümlerin saptanması ve kararın uygulanmasını kapsamaktadır. Örnek olarak, bir kişinin bir meslek seçmesi sürecinde karar verme becerileri kullanması örnek olarak verilebilir. Kişi, öncelikli hedeflerini tanımlar, mevcut mesleki olanaklara göz atar ve seçimini karşılaştırmalara dayandırarak yapar. Uygun mesleki seçim, en uygun maliyetleri ve iş gücünü temel alan potansiyel getirileri de göz önünde bulundurur.

  50. Güçlü Beden Dili: Güçlü beden dili, yaygın olarak stres yönetimi ve iletişim biliminde kullanılan bir isimdir. Kişinin konuşmazken gönderdiği mesajların genelini ifade etmektedir. Güçlü beden dili, güvenlik, kişilik ve iddia gibi faktörleri konuşmasa bile bir şekilde yansıtır. Konuşma durumunda kolaylık sağlayacak bazı unsurlar şunlardır: Göz teması, kollar ve ellerin kullanımı, şahıslara yüz ifadesi, vücut hareketleri, beden mesafesi vb. Örneğin; sohbeti sürdürürken karşınızdaki kişiye gözlerinizle yaklaşık 2-3 saniye kadar göz teması kurabilirsiniz. Bunu kişinin sana odaklandığını, anlamaya çalıştığını ve değer verdiğini hissettirmek için kullanabilirsiniz.

  51. Kendini İfade Etmek: Kendini ifade etmek, kişinin yaşadığı duyguları, düşüncelerini ve endişelerini doğru ve güvenli bir şekilde paylaşmasıdır. Bu, stresi bertaraf etmek ve zihinsel sağlıklı olmak için önemlidir. Örnek olarak, bir sorunu çözmek için bir arkadaşınızla paylaşma yeteneğine sahip olmak, benlik saygınızı arttıracak ve stresi bertaraf edecektir.

  52. Doğa Yürüyüşleri: Doğa yürüyüşleri, stres yönetimi konusunda kişilerin yaşam kalitesi ve sağlık durumu üzerinde olumlu etkisi olan, doğanın iyileştirici güzelliklerini keşfetmeye dair organize bir formdur. Doğanın davetkar güzelliklerine kulak veren insanlar için, doğa yürüyüşleri rahatlatıcı ve güçlendirici bir deneyim olabilir. Doğa yürüyüşleri, kişisel gelişim için fiziksel, zihinsel ve ruhsal tüm kapasiteyi güçlendirirken, çevreye karşıda kişilerinin koruyucu bir tutumu neden olur. Örneğin, bir gün doğa yürüyüşünde, doğal güzellik ve huzurun serbest olduğu bölgenin etkilerini hissedebilir, insanlarla olan bağımlılığınızı gerçekten anlarsınız ve sakinleşebilirsiniz.

  53. Nörofeedback: Nörofeedback, kişinin kendi nöral yapısını düzenleyebilmesine yardımcı olan bir tekniktir. Bir nörofeedback oturumunda, kişinin beyin dalgalarının tepkisini gösteren sisteme gönderildiğini algılamasını sağlayan biyolojik özelliklerini kaydeden sensörler kullanılır. Kişinin beyin dalgalarının ve kalbinin nasıl reaksiyon gösterdiğini göstermek için doktor veya terapist kişiye geri beslemeler verir. Birey çalışma süresince görülen değişimleri tespit edebilir, daha fazla uyumluluğu teşvik edebilir ve sonuçları gözlemleyebilir. Örnek: hasta alışkanlıklarının düzenlenmesinde, hastaya kolu kaygan bir masa üzerinde sürükleyebilme becerilerinin öğretilmesi, kişinin kendi beden gerginliklerinin düzenlenmesi ve fiziksel ve zihinsel rahatlama için nasıl kullanılabileceği gibi konular olabilir.

  54. Meditasyon Müziği: Meditasyon müziği, stres yönetimi biliminde, fiziksel ve psikolojik olarak dinlenmeye yardımcı olmak için kullanılan bir müzik türüdür. Genellikle lento ve hafif melodilerden oluşur ve kullanıcıyı konforlu, uyumlu bir hale getirmek için huzurlu bir his verir. Örnek olarak, zen müziği, akustik gitar müziği, klasik sansür müziği veya natürel seslerden oluşan tek parça müzikler vardır.

  55. çatışma yönetimi: Çatışma yönetimi, taraflar arasındaki çatışmaların çözümüne yönelik olarak çeşitli stratejilerin kullanılmasını ve diyalogların düzenlenmesini amaçlayan bir yaklaşım olarak tanımlanır. Örnek olarak: iki ülke arasında, tarihsel olarak köklü bir çatışmanın bulunması durumunda, çatışmayı çözmek için her iki ülkenin de tek yönlü değil, iki yönlü diyaloglarının desteklenmesi ve iki tarafın temel konularını tartışmasının teşvik edilmesi.

  56. Kendini Geliştirme: Kendini geliştirme, kişinin kendi özelliklerinde ve durumunda değişiklik yaratmak ya da iyileştirmek için öz kaynaklarını ve kaynaklarını kullanmasıdır. Bu, kişinin kendi zihinsel sağlık durumunu olumlu yönde etkileyerek kendisini daha pozitif hissetmesini ve performansını arttırmasını sağlar. Örneğin, stresi azaltmak için, bir kişi kendine güveni geliştirebilir. Bunu yapmak için, kişi, kendisi hakkında pozitif konuşmalara çalışmak, her gün kendisini hedeflere ulaşamayacağını kafasında oluşturmak gibi çeşitli stratejiler kullanabilir.

  57. Zihinsel Sağlık: Zihinsel sağlık, bir kişinin psikolojik, sosyal, akademik veya mesleki başarısında görülen huzur, istikrar ve dayanıklılığa dayanan bir durumdur. Zihinsel sağlık, kişinin tüm zamanlarda iyi ve verimli düşünebilmesi için bir araya gelen kavramlar olarak görülür. Örneğin, kişinin başarıya çaba gösterebildiği bir ortamda, probleme odaklı düşünebilmek, etkili ve olumlu ilişkiler geliştirebilmek ve niyetlerini gerçekleştirebilmek gibi özellikleri gerektirir.

  58. Yaşam Stili Değişiklikleri: Yaşam stili değişiklikleri, stres yönetimi biliminde, kişinin hayatında daha sağlıklı alışkanlıklar benimsemeye ve mevcut alışkanlıklarını düzeltmeye yönelik olarak yararlı olabilecek fiziksel, sosyal, zihinsel ve duygusal değişiklikleri içerir. Bu minimalist yaklaşım, bireyin sağlıksız alışkanlıklarını ortadan kaldırarak olumlu bir yaşam tarzına geçmesini sağlamayı amaçlar. Örnek olarak, kişi günlük rutinlerinin içinde daha fazla yürüyüşe zaman ayırabilir ya da uyku düzenini düzenleyebilir ve daha sağlıklı alışkanlıklar benimseyebilir.

  59. Farkındalık: Farkındalık, kişinin fiziksel, duygusal ve mental durumu hakkında bilinçli ve öznel bir izleniminin temelinde yatan bir kavramdır. Farkındalık, anında doğru kararlar ve tercihler yapmanın bilincini geliştirmek için kullanılır. İnsanlar farkındalık sayesinde kendilerini daha iyi tanıyarak kendilerini daha iyi anlayabilirler. Örnek olarak; farkındalık, kişinin kendi nefesi üzerinde odaklanmasını ve bu sırada ne hissettiğini veya hali vakti yerinde olup olmadığını anlamasını sağlayarak strese karşı dayanıklılık kazanmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

  60. Sanat Terapisi: Sanat terapisi, kişilerin günlük aktivitelerini olumluya yönlendirmelerine yardımcı olmak için bir ticari stres yönetimi aracıdır. Terapötikler kişiyi, onun duygu ve deneyimlerini, kişisel ayırt edici özellikleri ve beklentilerini ortaya çıkarması için çeşitli sanat faaliyetlerini kullanarak yönlendirir. Sanat terapisinde, kişinin günlük stresi azaltmasına yardımcı olmak, onların fiziksel, duygusal ve akıl sağlıklarını iyileştirmek ve kendilerini ve sevdiği kişilerle olan bağlarını geliştirmek için taşlama, çizim, ölçülü gösteri, müzik ve satranç gibi sanat faaliyetlerinden yararlanılır. Örnek olarak, bir hasta bir ressam olan bir terapist ile çalışıyor ve sayfalar dolusu çizimleri var. Terapist hastayı onların hayat hikayesini anlatmak için kendi çizimlerini kullanmaya çağırır. Bu çalışma sadece kendi hayatını anlamaya yardımcı olur, terapistin hastaya stresi azaltmak için kaynaklar önermesine de yardımcı olur.

  61. Hobilerle İlgilenmek: Hobilerle ilgilenmek, stres yönetiminde kullanılan bir tekniktir. Kişinin özellikle hoşlandığı veya stresi gidermesini sağlayacağına inandığı faaliyetler içerisinde ağırlık vurması anlamına gelmektedir. Hobiler kişinin ilgisinin uzun süre yoğunlaştığı dal olarak tanımlanmaktadır. Örnek olarak; baskın meraklı bir kişi olarak, stresi yönetmek için yemek tarifleri kullanabilir. Zihinsel olarak odaklanmasına yardımcı olurken, aynı zamanda yemek pişirmenin keyfini çıkararak, fiziksel ve ruhsal gücünü artırabilir. Ayrıca, kişinin bir sosyal ağ oluşturmasına da yardımcı olabilir, çünkü farklı kişilerin tariflerini denemesi, yeni kişilerin tanışması amacıyla sabahlar toplamalarını ya da partilerin düzenlenmesini teşvik edebilir.

  62. Mindfulness Meditasyonu: Mindfulness meditasyonu, dikkatin verilen veya gözlenen duygusal veya fiziksel hislerin hedefini tutmak bakış açısından gelişmiş bir deneyim ya da bir çalışmadır. Meditasyon, nefes alma ve odaklanma becerilerini geliştirmek için kişinin dikkatindeki hislerin farkına varmasını ve neredeyse hiç değişmeyen olaylara yeni bir anlayışla yaklaşmasını amaçlamaktadır. Örnek olarak, insanlar Mindfulness meditasyonu için nefes alarak kendilerini ve çevreyi hissetmeye, rahatsız edici hisleri yerine daha tutarlı ve pozitif duygulara odaklanmaya çalışarak uygulayabilirler.

  63. Masaj Terapisi: Masaj terapisi, belirli kas grupları veya vücut bölgelerinin ellerle uygulanmış masaj tekniği kullanarak vücut ve ruh sağlığının geliştirilmesi amacıyla yürütülen bir tür terapidir. Masaj terapi, kasların yorgunluğunu hafifletmeye ve yeteneklerinin artırılmasına yardımcı olur. Bu tür masajlar kas kramplarını, sorunlu eklemleri, gelişme bozukluklarını ve ağrıyı hafifletmek için kullanılabilir. Örneğin, çalışma stresi ve kas gerginliğine bağlı olarak sırt, omuz, kollar, bel ve bacakların üzerinde uygulanabilecek olan klasik masaj yumuşak dokunuşlarını içerir.

  64. Kristal Terapi: Kristal terapi, stres yönetiminde kullanılan bir tür enerji terapisi olarak bilinir. Bu terapi, insan üzerinde fiziksel, ruhsal veya zihinsel etkiye sahip olan çeşitli kristallerin kullanılmasını içerir. Bu terapi, zihinsel rahatlamayı sağlamanın yanı sıra ruhsal dengeyi ve fiziksel sağlığı da arttırmak için kullanılır. Bu terapide, kristallerin terapötik etkilerini kullanmak amacıyla hastaya uygulanan bir masaj türü kullanılır. Örnek olarak, şişkinliği azaltmak için kullanılan mücevher taşları, bir tür Kristal terapisi olarak sıkça kullanılır. Çakralar arasında dengeyi sağlamak için kullanılan kristaller de sıklıkla kullanılır. Bu tür terapilerde tüm kristallerin özellikleri kullanılırken temizlenmesi, şarj edilmesi ve hazırlanması da gerekir.

  65. Olumsuz İnsanlardan Uzaklaşma: Olumsuz insanlardan uzaklaşma, çevremizdeki kişilerin olumsuz ve destrüktif enerjisini enerji varlıklarından veya çevremizden uzaklaşmak için tasarlanmış yöntemlerden biridir. Genellikle olumsuz insanlar, insanların güvenini sarsmak veya depresyona sürüklemek için zıt etkilere sahiptir. Bu nedenle, onlardan uzak durmak her zaman önemli bir stres yönetimi stratejisidir. Örnek olarak, evdeyken olumsuz bir arkadaşa ihtiyacınız olmadığını söyleyebilirsiniz ve onlara ne kadar uzaklaşacağınızı küçük bir mesaj gönderebilirsiniz.

  66. Kişisel Farkındalık: Kişisel farkındalık, Stres Yönetimi biliminde, bireylerin kendi duygularını, düşüncelerini ve tepkilerini anlamlı ve önceden planlanmış şekillerde tanımladıkları ve yönetecekleri bir yeteneğe denir. Kişisel farkındalık, kişinin olduğu ortamda içgörülerini geliştirmesi için gerekli olan bilinen ve öğrenilen varlıkları algılamasını sağlar. Örneğin, geçmiş deneyimlerinden kaynaklanan tepkileri, duygularının açıkça farkında olmalarını ve bunların nasıl etkilediğini inceleyebilmelerini sağlar.

  67. Hayat Dengesi: Hayat dengesi, insanların psikolojik, fiziksel, sosyal ve ruhsal dengesinin denge halinde olmasını sağlayan teknikleri içeren bir stres yönetimi tekniğidir. Örnek olarak, hayat dengemize yumruk yemeye, egzersiz yapmaya, arkadaşlarla vakit geçirmeye ve bol miktarda uykuya teşvik eden işlemleri içerebilir. Bu işlemler stresi azaltmak ve günlük yaşamda daha pozitif tutumlar geliştirmek için gerekli olmasının yanı sıra, hayatınızda farklı alanlarda huzurlu ve uzun ömürlü olmak için de yardımcı olacaktır.

  68. Kendine Özgü Bir Mutluluk Yolu Bulma: Kendine özgü bir mutluluk yolu bulma, her bireyin yönetimini sağlamak için bireysel olarak geliştirilebilir kurallar ve stratejiler oluşturmasını içeren bir öz beceridir. Her bireyin öz stres yönetim araçları en iyi şekilde kullanarak kendine özgü bir mutluluk stratejisi oluşturma yeteneğine sahip olmasıdır. Örneğin; her gün bir süre kendinize ayırmanız ve bunu strese karşı iyi bir destek olarak kullanmanız, kendinizi rahatlatmanıza, hayatınızda pozitiflik oluşturmaya ve sağlıklı düşünme alışkanlıkları geliştirmeye yönelik yatırım yapabilirsiniz.

  69. Kendini Sevme: Kendini sevme, kişinin kendine zarar vermeden kendine güvende ve iyi hissetmesini sağlayan bilinçli bir ruhsal süreçtir. Kendini sevmek, kişinin kolayca kendisine karşı pozitif düşünceler ve hisler geliştirmesini sağlar. Böylelikle kişinin kendini ruhsal anlamda koruyup güçlendirmesine yardımcı olur. Örnek: Bir kişi kendini sevme konusunda eğitim alıyor ve kendini överken kendisini sevgiyle karşılamasını öğreniyor. Eğitim aldığı konu hakkında kendini teker teker kabullenmeyi öğrendikçe, kendine daha fazla saygı geliştiriyor ve kendine güveni artıyor.

  70. Bitki Tedavisi: Bitki tedavisi, stres yönetimi biliminde, ruhsal ve fizyolojik sağlık sorunlarına çözüm bulmak için bitkiler aracılığıyla desteklenen doğal yöntemler olarak tanımlanır. Bitki tedavisi, bitkisel tıbba dayanarak, bitkilerin istenen tepkiyi verecek şekilde kullanılmasıyla sonuç almayı hedefler. Örneğin, kamille çayının rahatlaması ve vücut fonksiyonlarındaki dengesizliğin düzeltilmesine yardımcı olabileceği bildirilmiştir. Ayrıca, çubuk lavanta bitkisinin kaygı düzeylerini azaltmak ve endişeleri, üzüntüleri ve depresyonu gidermek için kullanılması da tercih edilebilir.

  71. Su Terapisi: Su terapisi, stres yönetiminde bir uygulamadır; fiziksel, ruhsal ve zihinsel sağlık için kullanılmak üzere fiziksel aktivite gösterilmesini içerir. Su terapisi, deniz yürüyüşü, su aquagym, yoga, yoga ve karışık su sporları gibi çeşitli faaliyetleri içerir. Örneğin, deniz yürüyüşü, günlük bir stres atma ve denizin terapi etkisi cazibesinden yararlanmak amacıyla yaygın olarak kullanılır. Suyun kolay hareket edilebilir bir ortam sağladığı için, gevşeme üzerine, yürüme, su sürüşü ve yüzme gibi spor aktivitelerinin kullanımı, sürekli stres ve gerginliğin azalmasına yardımcı olur. Bu, stres ve depresyon belirtilerini ve rahatsızlık hissini azaltarak, kişinin zihinsel, ruhsal ve fiziksel sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.

  72. Ses Terapisi: Ses terapisi, insanlar üzerinde yüksek düzeyde özgüveni, kişilik geliştirmeyi ve kaynakları arıyor. Ses terapi ağırlıklı olarak müzik, ritim ve konuşma aracılığıyla hayatlarındaki stresi yakalamaya yardımcı olmak ve alışkanlıkları değiştirmeyİ amaçlayan psikolojik terapidir. Örnek olarak; çok hareketli bir şarkının söylenmesi, ritmi büyük bir güven ile istemsiz olarak insana rahatlatıcı hisler ilelemek için kullanılabilir. Kişi telaş ve stresini yatıştırmak için aynı zamanda melodik ve sakin bir şarkı söyleyebilir.

  73. Çözüm Odaklı Düşünme: Çözüm odaklı düşünme, stres yönetimi biliminde alınan önlemlerin tüm zorlukları çözmeye odaklanmasına dayanan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, stres ve güçlüklerle baş etmek için stratejiler geliştirmek için insanların olası çözümlere odaklanmasını teşvik eder. Örneğin, bir kişi iş kaybetmeyi göze alıyor ve kaygı ve kaygı duygularının yoğun stres nedeniyle zorlaştığını hissediyorsa, çözüm odaklı düşünme, ona karşı kayıp yaşadığı alanın dışında işlerden yararlanmak için yeni çözüm seçeneklerini göstermek ve olası yarar kazanmak için hareket etmesini sağlayabilir.

  74. Sınır Koyma: Sınır koyma, Stres Yönetimi biliminde kişinin kendi sınırlarını ve gündelik limitlerini koymasına dayanan bir tekniktir. Bu teknikle, kişinin kendine sunduğu iş ve sorumlulukların ne kadarının yerine getirilebileceğinin sınırını belirlemek mümkün olur. Örneğin; kişi her gün fiks bir saatte yatmaya sınır koyabilir, bu sayede daha pozitif bir konsantrasyona ve yeterli uykuya sahip olabilir; öfkeyi azaltmak, depresyondan kaçınmak için de sosyal etkinliklere sınırlı zaman koyabilir.

  75. Hayal Gücü: Hayal gücü, Stres Yönetiminde bilinçli olarak kullanılabilecek bir yöntemdir. Bu tekniğe göre, stresli durumlarda meşgul olunan zihinleri zihinsel kurguya geçirmeye teşvik edilir. Çoğu hayal gücü teknikleri, kişinin düşüncelerini pozitif alana kaydırmayı amaçlar. Örneğin; bir kişi stresli bir toplantıya hazırlanırken hayal gücünü kullanabilir ve toplantıdaki başarısının nasıl olacağını hayal edebilir. Bu, kişinin pozitif bir enerjiyle daha pozitif bir sonuç elde etmesini sağlayarak stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.

  76. Kişisel Değerler: Kişisel değerler, bir kişinin hayatının davranışlarını, eğlenceyi, aile hayatını ve daha fazlasını nasıl tercih ettiğine dair kendi içsel özellikleridir. Başkalarının seçimleri ve etkileri üzerinde çok az bir etkisi vardır. Örneğin, bazı insanlar farklı etnik kökenler hakkında her zaman hoşgörülü görüşe sahiptirler çünkü bu görüşleri içsel olarak var olmaktadır. Diğerleri eşitliğin önemli bir değer olduğuna inanırlar, çünkü üçüncü tarafların çabaları bu değeri etkilemez. Yine diğerlerinde cesaret, ciddiyet veya insan haklarının önemi konusunda güçlü bir inanç vardır.

  77. Ruh Sağlığı: Ruh sağlığı, sosyal, fiziksel, duygusal ve ruhsal bütünlük düzeyinin ve yaşam kalitesinin göz önünde bulundurularak kişinin bireysel, sosyal ve kültürel alanda karşı karşıya kaldığı zorlukların başarılı bir şekilde aşılmasını temel alan olumlu bir kavramdır. Örnek olarak, ruh sağlığı, bir öğrencinin kaygısıyla başa çıkma becerilerine sahip olmasını ve yaşamında ilerleme sağlamasını içerebilir.

  78. İş ve Özel Yaşam Dengesi: İş ve özel yaşam dengesi; kişinin iş hayatı ve kişisel hedefleri arasındaki dengeyi sağlama çabası olarak tanımlanır. Kişinin iş hayatı ile özel hayatının birbiriyle uyumlu olmasını sağlamak için her iki alanda da başarılı olmasının gerektiği önemli bir konu olarak görülür. Örnek olarak, kişinin iş yaşamında çalışma saatlerini keşfetmesi ve özel yaşamının arasındaki dengeyi sağlaması gerekir. Kişi her ikisinde de başarılı olmak için çalışma zamanını planlamalı, tatil günlerinde ve özel zamanlarda dinlenmeyi unutmamalıdır.

  79. Kişisel Refah: Kişisel refah, insanların pozitif bireysel seçimlerini artırmak ve kişisel iyi olma durumlarını sağlamak için etkin stratejiler geliştirmelerini hedefleyen bir stratejidir. Kişisel refah, sağlıklı yaşam tarzlarına odaklanan fiziksel, zihinsel ve sosyal stratejiler kullanılarak bireyin kişisel başarısının ve refahının artırılmasına katkıda bulunarak insanların stres ve stres kaynaklarından uzaklaştırılmalarını sağlar. Örnek olarak, bir kimse için stresi azaltmak için zaman ayırması gereken, fiziksel egzersizler yapmak, sağlıklı ve dengeli beslenmeye odaklanmak ve insanlarla iletişim kurmak olabilir.

  80. Günlük Ritüeller: Günlük ritüeller, stres etkilerinin yönetilmesinde kullanılan yapılandırılmış günlük etkinliklerdir. Bu ritüeller, adayların fiziksel ve ruhsal olarak iyi olmalarını ve buna uygun davranışlar göstermelerini teşvik etmek amacıyla tasarlanmıştır. Örnek olarak; her gün düzenli bir vücut egzersizinin alınması, düzenli temizlik ve hijyen için günde birkaç kez duş alınması ve gün içerisinde dinlenmek için küçük aralıklar alınması gibi.

  81. Akupunktur: Akupunktur, Stres Yönetimi biliminde kullanılan bir tür tıbbi tedavi yöntemidir. Akupunktur, insan vücudunda bulunan çeşitli belirli noktalara iğne enjeksiyonu yapılarak gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Bu noktalara iğne yerleştirilerek, vücuttaki belirli acıların ya da stresinin ortadan kaldırılması veya azaltılması amaçlanmaktadır. Örneğin, akupunktur ile aşırı stresin azaltılması için, iğne enjeksiyonu, sinir sistemini dengeleyecek kimyasalları salıvererek dengelerin normal olarak sağlanmasını sağlar.

  82. Yapılandırılmış Düşünme: Yapılandırılmış düşünme, düşünme sürecinin ayrıntılı ve etkili bir şekilde yönetimini içeren çözüm odaklı bir yaklaşımdır. Yapılandırılmış düşünme yöntemi, stresi yönetmeye yönelik çözüm odaklı soruları beraberce araştırmaya ve kullananın çözümün kendi tarafından tasarlanmasına izin veren bir metoddur. Örnek olarak, stres yönetimi ile ilgili çalışan bir kişi, Yapılandırılmış düşünme ile bir stres kaynağı hakkındaki sorularını sırasıyla sormaya başlayabilir: Bu stres kaynağının ne olduğunu düşünüyorum? Bu stres kaynağının iş hayatıma nasıl etkisi olabileceğini düşünüyorum? Ne yapmalıyım ki bu stresi minimize etme şansım olsun?

  83. Kendi Kendine Farkındalık: Kendi kendine farkındalık stres yönetimi biliminde, kişilerin kendilerine duydukları duygularla ilgili çalışma ve farkındalık geliştirme konuları içeren incelikli bir stratejidir. Kişi, kendi duygusal durumuna, düşüncelerine, hareketlerine ve etrafındaki bazı şeylerin olup bitişine farkındalık kazandırarak, stresini en aza indirebilir. Örnek olarak, yoga yapmak ve meditasyon gibi teknikleri kullanabilir. Kişinin odasına dizildiğini düşünelim. Kendi kendine farkındalık pratiğinde, kişi her şeyin onu bu odada sakin bir biçimde deneyimlenmesini sağlamak için ne yaparsa diye göz önünde bulundurarak düşünür. Hangi pozisyonu seçtiğiyle, nefes alma tekniğine nelerin odaklanabileceği gibi durumları değerlendirir.

  84. Zor kararlar Verme: Zor kararlar verme, kararların verilmesi sırasında çok taraflı sonuçların (örneğin psikolojik, sosyal ve finansal) değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Karar vericinin her bir sonuçtan ödün vermesi gerekebilecek sonuçları değerlendirmesi gerekir. Örnek olarak; bir çalışan kendi mesleki gelişiminde ilerlemek için yeni bir iş teklifi alacak ve bu teklife karşın, mevcut olan işini bırakmak zorunda kalacak. Bu durumda kişinin, hem mevcut işinden keyif almak için çalıştığı ortamdan sadık kalma, hem de yeni çalışma ortamı değerlendirme dengesini kurmak zorunda kalması zor karar verme konusudur.

  85. Stres Yönetimi Teknikleri: Stres yönetimi, stres durumlarına karşı etkili bir şekilde çözüm arayarak kişinin dengesinin kurulmasına yardımcı olmak için kullanılan özel tekniklerdir. Bu teknikler kişilerin, çevresel zorlukları daha etkili bir şekilde yönetebilmelerini ve iyi olmayan durumları daha pozitif bir biçimde yakalamalarını sağlamayı amaçlayan kişisel gelişim konularını içerir.

    Stres yönetimi teknikleri, kişinin zihinsel, fiziksel ve ruhsal sağlığını pozitif etkilemeye yönelik olup;

    1. Meditasyon: Zihninizi dinlenme durumuna getirmek ve stresi azaltmak için meditasyon tekniği kullanılır.

    2. Zaman Yönetimi: Stresi kontrol edebilmek için zamanınızı daha etkili kullanmak için zaman yönetim tekniğini kullanılır.

    3. Odaklanma/Hareket etme: Stresi azaltmak ve konsantrasyonunuzu arttırmak için odaklanma ve hareket etme tekniğini kullanın.

    4. Doğa ile bağ kurma: Stresi azaltmak veya profesyonel rehberlik almak için doğa ile bağ kurma tekniği kullanılır.

    5. Yemek ve Beslenme: Stresi değerlendirmek için beslenme ve yemek tekniklerini kullanın.

  86. Bilgi Yönetimi: Bilgi yönetimi, süreçleri, veri setlerini, yazılımları ve insanları bir arada yönetmek amacıyla kurumsal ortamda kullanılan bir yaklaşımdır. Bilgi yönetimi, iş ortamındaki tüm çalışanların yararına kullanabildikleri bilgiyi çeşitli kaynaklardan derlemek, filtrelemek, paylaşmak, bir araya getirmek ve analiz etmek için kullanılan, bir işletme veri tabanını oluşturmak ve saklamak için kullanılan stratejidir. Örnek olarak; bir şirketin içerisinde gündelik olarak gerçekleştirilen tüm çalışmalar ve bilgiler, Bilgi Yönetimine dayanarak bir veri tabanı içinde saklanabilir. Bu veri tabanı optimize edilerek herkese açık şekilde erişilebilir ve bu bilgiler düzenli olarak güncellenebilir.

  87. Motivasyon: Motivasyon, insan güdülenmesi veya yönetim becerilerinde bir kişinin bir çaba göstermesi (fiziksel, duygusal ve mantıksal) ile ilgili olup, kişinin hedeflerine ulaşmaya çalışması süreci olarak tanımlanmaktadır. Örnek olarak, insanların işlerinde başarılı olmak ve para kazanmak istemesi, insanların çaba sarf ettiği ve çok çalıştığı bir motivasyon örneğidir.

  88. Kendini Kontrol Etme: Kendini kontrol etme, stres yönetim biliminde bireyin performansını geliştirmek için iç öz gücünü kullanarak belli bir davranışının kontrol altına alınmasını ifade eder. Örneğin, bekleme sırasında bir telesekreter çalışanının telefon çağrılarına verdiği cevabın ne kadar sabırlı ve sabırlı olacağını söylemek gibi, kontrolleri elinde tutabilir. Bu durumda, kendini kontrol etme, çalışanın oldukça zor olabilen telefon çağrılarına uygun bir miktarda basitlik, sakinlik ve çevresel etkileşime uygunluk kazandıracaktır.

  89. Başa Çıkma Mekanizmaları: Başa çıkma mekanizmaları, stres yönetimi biliminde, bir kişinin stres durumunda nasıl tepki vereceğini denetleyebilen ve onların davranışlarını etkileyebilen mekanizmalardır. Örneğin, bazı kişiler stresli durumlarda başkalarıyla yardımlaşmaya çalışırken, diğerleri stresli durumlara karşı çok anksiyete duyacak ve tek başına kendi niyetlerini kontrol altına almaya çalışacaklardır. Bir başka başa çıkma mekanizması da, çoğu insanın baskı altında olduğunda, duygularını kontrol edebilmek için alışkanlıklar edinmesidir.

  90. İyileştirici Aktiviteler: İyileştirici aktiviteler, Stres Yönetimi biliminde, kendini pozitif etkiye alma için planlanmış sağlıklı ve uygun bir davranış tarzı olarak tanımlanır. Her birinin tek başına veya bir grup olarak uygulanması, gerginlik ve kaygıyı azaltır ve kişinin ruhsal, sosyal ve fizyolojik dengesini pozitif şekilde etkiler. Örnek olarak, bir kişinin kendisine hoşgörülü bir şekilde zaman ayırması, egzersiz yapması ve kafa dağıtıcı teknikleri kullanması sayılabilir.

  91. Öz-Yönetim: Öz-yönetim, kişinin sosyo-psikolojik iç dünyasını değerlendirmek, etkilemek ve yönetmek için mevcut kaynakları kullanmasına olanak sağlayan bir süreçtir. Öz-yönetim, kişilerin yaşamlarını etkileyen kendinde ve dış etkenleri kontrol etmek için kendi değerleri ve çabalarını kullanmalarını sağlar. Aynı zamanda kişinin iç dünyasının parçaları arasındaki ilişkileri anlamasını ve üstesinden gelmesi konusunda kendisine destek sağlayan bir süreç olabilir. Örnek olarak, duyguların fark edilmesi, onların ifade edilmesi, anlayış gösterilmeyi öğrenmek, duyguların bir sonuca götürmesini değerlendirmek, zorluklarla başa çıkarken paylaşım yapma becerileri gibi becerileri geliştirmek gibi. Şimdi ise, nasıl bir yaklaşımla yaşadığınız etraftaki etkileşime girdiğinizi düşünün. Bu durumda, öz-yönetim geliştirebilirsiniz, kendi sosyal çevrenizin etkilerini dikkatle değerlendirebilir ve ne söylediğiniz ve nasıl ifade edeceğiniz konusunda dışa açılabilirsiniz.

  92. İş Öncelikleri: İş öncelikleri, stres yönetimi biliminde, kişinin hayatında önemli olan bazı görev ve düşünceleri tanımlayıp bunların hangi sırada üzerinde çalışılması gerektiğinin belirlenmesidir. Kişi, belirlenen sırayı takip ederek, işlerini planlayabilir ve bunları başarıyla tamamlayabilir. Örnek olarak, aile zamanının öncelikli öncelikler arasında yer alması gerektiğini vurgulayabiliriz. Önce aile zamanını, sonra ev işlerini ve çalışma ya da egzersiz gibi diğer hobileri belgelemek iyi bir öncelik sistemi oluşturulmasına yardım edecektir.

  93. Beklentileri Yönetmek: Beklentileri yönetmek, sosyal, psikolojik ve ekonomik çevreleri içerisinde bulunan kişinin amaçlarını ve beklentilerini anlayarak onu destekleyen stratejiler oluşturmak anlamına gelmektedir. Beklentileri yönetme stratejilerinin özellikle tükenmişlik, kaygı, öfke ve depresyon gibi stres sebepleri ile başa çıkmada yardımcı olması beklenmektedir. Örnek: Bir kişi yaşını almış bazı hayat gerçeklikleri ile karşı karşıya kaldığında, beklentilerini yönetmek ve iş, aile, arkadaşları ve hobi çevresi arasındaki dengesini sağlamak için ona yardımcı olacak stratejiler geliştirmek önemlidir. Bu stratejiler arasında, iş minimizasyonu, tek yönlü yaklaşımlar bazında düzenli fiziksel aktivite, zamanları planlamak, toplumla ilişkileri canlı tutmak ve evde zamanının çoğunu geçirmek yer alabilir.

  94. Kişisel Sınırların Belirlenmesi: Kişisel sınırlar, bireyin kendine ve çevresine olan kararlarını oluşturmak için tanımladığı etik ve kişisel kurallardır. Kişisel sınırlar, bireyin kendisi ve çevresindekilere karşı sahip olduğu haklarını ilgilendirdiği, kendisine ve çevresine karşı ne kabul edebileceğini ve neyi kabul edemeyeceğini belirler. Örneğin; bir kişi, kendisi ile ilgili bir konuda başkalarının karar veremeyeceğini, kendi kararlarını kendisi vermesi gerektiğini belirleyebilir. Kişi ayrıca kendisi ile ilgili konularda özgürce konuşması gerektiğini de belirleyebilir. Diğer bir örnek olarak, kişisel sınırlar, bireyin ne kadar sıklıkla durumunu değiştirebilecekleri, başkalarıyla nasıl iletişim kurabilecekleri ve çevreleri tarafından beklenen özellikleri belirleyebilir.

  95. İş Yükü Yönetimi Teknikleri: İş yükü yönetimi teknikleri, stres yönetiminde kullanılan çalışanların çalışma alanlarındaki yüklerinin etkin bir şekilde idare edilmesini sağlamak için kullanılan bir yaklaşımdır. Teknikler çalışanların çalışma yoğunlukları, aldıkları sonuçlar ve iş taleplerinden güç almalarını sağlamak için tasarlanmıştır. Örnek: Bir işletme stres yönetim teknikleri kullanma konusunda çalışanlarına eğitimler sunuyor. Eğitimde, çalışanların baskı altında çalışma ve zaman yönetimi yaparken çevresel faktörleri de dikkate almayı öğrenmesini sağlamak amaçlanmaktadır. Eğitim uzmanları çalışanların söz verme düzeyinin yönetilmesi, durumda kalma düzeyinin belirlenmesi ve sınır olarak bilinen çalışma yoğunluklarına şartların karşılanması gibi konular ile ilgilenmektedir.

  96. İç Ses Dinleme: İç ses dinleme, stres yönetimi biliminde kullanılan bir tekniktir. Kişinin farkında olmadıklarını veya dikkatlerini çekmemeye çalıştığı, ancak hayati öneme sahip olabilecek iç sesleri bulup hakkında düşünmesini ve bu seslerin onu nasıl etkilediğini görmesini sağlayan tekniktir. Örnek olarak, bir kişi kötü konuşmadan panik geçirirken, kendilerinden gelen aslında her şey yolunda gibi rahatlatıcı sesleri fark etmeleri kendilerinin iç seslerini dinlemek olarak kabul edilebilir.

  97. Kişisel Sınırların Uygulanması: Kişisel sınırlar, bir kişinin seçtiği ve çevresindekilere bildirilmiş olan bireysel kontrolü tanımlamak için kullanılan bir konsepttir. Kişisel sınırlar, kişinin kendisine ya da çevresine zarar verebilecek, arzulamadığı ya da kabul edemediği, istemediği ya da yeterli bulmadığı davranışları içerir. Kişisel sınırların uygulanması, gerçek bir "evet" veya "hayır"ın kendine saygı ile ilişkili olarak verilmesine yardımcı olur. Örneğin; bir arkadaşınız belirli bir şeye (parti düzenleme vs.) katılmak istiyorsa ve siz bunun ne kadar uygun olmadığını düşünüyorsanız, kişisel sınırlarınızı açık şekilde ifade edin ve arkadaşınızın kararına saygı gösterin.

  98. Hayatın Tadını Çıkarmak: Hayatın tadını çıkarmak, kişilerin hayatlarındaki zevk alabilecekleri alanlara odaklanmaları anlamına gelir. Kişisel başarıları, büyük hedeflere sahip olma kabiliyetleri ve huzuru için zaman ayırmak, beraber zaman geçirme, yeni beceriler öğrenme ve sevdikleri ile iletişimde kalma gibi stresi ve kaygıyı azaltacak olanaklar vardır. Örnek olarak, her hafta spor yapmak, beraber yemek pişirmek, eski arkadaşlarla bir araya gelmek veya yeteneklerini geliştirmek için kursa gitmek, hayatın tadını çıkarmak için harika yollar olabilir.

  99. Ruh Hali Günlükleri: Ruh hali günlükleri, insanların fiziksel, duygusal ve zihinsel durumlarını kaydetmek için kullanılan tekniklerdir. Tekniğin temel amacı, belirli dönemler hakkında bir derinliğe sahip anlatılara ve anlayışa yardımcı olmak ve insanların her gününün nedeni, duyguları ve düşüncelerinin ne olduğunu daha iyi anlamasına yardımcı olmaktır. Örnek: Bugün oldukça aktif olsa da, zaman zaman günün gerim geri gitmesiyle ilgili umutsuzluk hissettim. Öğleden sonra arkadaşımın bana yardımını kabul ettiğinin farkında olmak benim için mutluluk vericiydi. Yemek yerken hislerim oldukça şekere yakındı. Gece olunca sanatsal aktiviteler yapmak istedim. Duygusal olarak bu gün iyiydi ama fiziksel olarak daha gergin hissettim.

  100. Kendini Affetme: Kendini affetme, kendi yaptıklarımızdan dolayı bize yönelik olumsuz duygulara sahip olmamaya devam etmek ve kendi duygularımızı hakkında pozitif konuşmak için kullanılan bir stres yönetim tekniğidir. Örneğin, birini gerçek olarak düşünürken, kendi kendinize (kişisel olarak) zambaklar veya hoş sözler söyleyebilirsiniz. Bu gibi pozitif yaklaşımları en iyi şekilde kullanmaya çalışmalısınız. Örneğin, Kendimi şu anda aynı şeyleri yapmamış olarak görebiliyorum. O zaman, özür dilemeyeceğime karar veriyorum ve kötü şeyleri unutacağım gibi düşünceleri telkin edebilirsiniz.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi Ücretsiz

Stresi Yönetmek Neden Önemlidir?

Stres yönetimi, stresi kontrol etmeyi ve yaşamınızdaki stresi azaltmayı sağlayan önemli bir stratejidir. Stres yönetiminin kavramlarını öğrenmek ve bu konuda kendinizi geliştirmek, yaşamınızı pozitif yönde etkileyecektir.

Stres yönetimi kursumuzla deneyimli eğitmenimizle birlikte, stres yönetiminin kavramlarını ve uygulamalarını kolaylıkla öğrenmenizi sağlayacaktır. Stres yönetimini öğrenerek, hayatınızdaki stresi azaltmaya ve yaşamınızın kalitesini arttırmaya yardımcı olabilirsiniz.

Stresi % 100 anlayamazsınız, ama her zaman % 100 yönetebilirsiniz.

IIENSTITU
İletişim Becerileri, Kişiye doğru mesajın uygun ve etkili bir şekilde iletilmesi, algılanması ve yorumlanması için gereken yeteneklerdir, Empatik dinleme, doğrudan ifade ve problem çözme, Olumlu Bakış Açısı, Herhangi bir duruma olumlu ve pozitif bir bakış açısı ile yaklaşma yeteneği, Bir hata yapmanın sonucunda bir ders çıkarılması ve daha sonraki başarının olumlu bir şekilde beklenmesi, Doğal Terapi, Stres ile başa çıkmak için doğal yöntemleri kullanma felsefesi, Affetmek, düşünceleri kontrol etmek, ruhsal destek almak, meditasyon ve fiziksel egzersiz yapmak, Aromaterapi, Doğal bitkisel özlerin kullanıldığı bir stres yönetimi yöntemi, Lavanta özü kullanarak güven duygusunu artırmak, Stres Faktörleri, Kişinin yaşamına stres yaratan olaylar ve koşullar, Mali zorluklar, aile sorunları, iş stresi, Stres Yönetimi, Stresle başa çıkmak için kullanılan stratejiler ve teknikler, Zaman yönetimi, hedef belirleme, gevşeme teknikleri, Rahatlama Teknikleri, Fiziksel ve zihinsel gerginliği azaltmaya yardımcı olan yöntemler, Derin nefes alma, yoga, masaj, Psikolojik Dayanıklılık, Zor durumlar karşısında direnç gösterme ve hızla toparlanma yeteneği, Zor durumları öğrenme fırsatları olarak değerlendirebilme, Sosyal Destek, İnsanların stresli durumlarla baş etmelerine yardımcı olan insan ilişkileri, Aileden, arkadaşlardan veya profesyonellerden alınan destek, Psikolojik Danışmanlık, Kişinin stresle baş edebilme yeteneğini artırmak için uzmanla çalışma süreci, Bireysel terapi veya grup terapisi seansları
Stres Yönetimi stres yönetmek stres yönetimi eğitimi stresle başa çıkma stresle başa çıkmak stres stres yönetimi ile ilgili kavramlar ve anlamları
Bu, açık kahverengi saçlı bir kadının yakın çekim fotoğrafı. Gözleri kapalı ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Yüz hatları yumuşak bir şekilde aydınlatılmış, bu da ona sıcak ve huzurlu bir görünüm veriyor. Yakasında ve kollarında ince siyah bir kenarlık olan beyaz bir üst giyiyor. Dudakları açık pembe bir renge boyanmış ve koyu kahverengi bir kolye takıyor. Cildi kusursuz ve kaşları özenle alınmış. Arka plan bulanık ve görüntünün sıcaklığına katkıda bulunan altın rengi bir tona sahip. Kadın bir huzur ve dinginlik havası yayıyor ve güzelliği şüphe götürmez.
Belma Karakaş
Yaşam Koçu

Belma'nın tutkusu, başkalarının hayatlarında mutluluk ve başarı bulmalarına yardımcı olmaktır. Koçluğun ne kadar dönüştürücü olabileceğini ilk elden biliyor ve hayatını başkalarının kendi hayatlarını bulmalarına yardımcı olmaya adadı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Elini yüzüne götürmüş, bilgisayar ekranına bakan bir kadın görüntünün odak noktasıdır. Kadın masada oturuyor ve ellerini yanağına dayamış. Gözleri bilgisayar monitörüne odaklanmıştır ve yüzünde dalgın bir ifade vardır. Arkasında bir masanın üzerinde bir yığın gazete, bir bardak süt ve bir kablo var. Ön planda, bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Kadın bir bilezik takmış, kırmızı tırnakları ve parmağında bir yüzük var. Görüntü bulanık ve odak dışı olduğundan daha fazla ayrıntıyı ayırt etmek zor. Genel olarak, görüntüde bilgisayar ekranına bakan ve elini yüzüne dayamış düşüncelere dalmış bir kadın görülüyor.
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi İçin 4 İpucu

04 Kasım 2015
Kısa saçlı, mavi gömlekli ve siyah pantolonlu bir adam iki eliyle bir bara yaslanmış. Gözleri kapalı ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Bar hafif ahşap kalaslardan yapılmıştır ve arkasında cam şişelerden oluşan bir duvar ve ışıklı bir tabela vardır. Odadaki ışıklandırma sessizdir ve sahneye huzurlu bir atmosfer verir. Adamın ifadesi sakin ve düşünceli, beden dili ise rahatlama hissi veriyor.
Stres Yönetimi

Sporcularda Stres Yönetimi

17 Haziran 2018
Bir kişi spor salonunda ayakta duruyor ve iki eliyle bir ağırlık kaldırıyor. Dikkatle elindeki işe konsantre oluyor. Kişinin kafası tıraşlı ve beyni görülebiliyor. Fiziksel efor nedeniyle alnında ter parlamaktadır. Ellerindeki ağırlık parlak gümüş kaplamalı gri metal bir halterdir. Beyaz bir tişört, siyah şort ve beyaz spor ayakkabı giyiyorlar. Duvarlar açık gri renktedir ve zemin gri ve siyah kareli bir paspasla kaplıdır. Kişi kararlı ve beyniyle ağırlığı kaldırma görevine odaklanmış görünüyor. Hedeflerine ulaşmak için kendilerini sınırlarına kadar zorluyorlar.
Stres Yönetimi

Stres İçin Egzersiz Önerileri

17 Mayıs 2019
Bir kadın pencerenin önünde meditasyon yapıyor, gözleri konsantrasyon içinde kapalı. Yoga pozunda oturuyor, bacak bacak üstüne atmış ve ellerini dizlerinin üzerine koymuş. Pencereden giren güneş ışığı onun huzurlu duruşunu aydınlatıyor. Uzun saçları sırtından aşağı nazikçe dökülüyor. Yüzü arka planda hafifçe bulanıklaşmış, ancak yine de açık teni ve narin yüz hatları gibi özellikleri seçilebiliyor. Uzakta, hafifçe odak dışında kalan bir bina ve ondan uzaklaşan biri görülüyor. Kadın tamamen çalışmasına odaklanmış, hareketli bir dünyada bir anlık durgunluk.
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi ve Bilişsel Terapi

10 Şubat 2021
Bu görüntüde kollarını açmış, açık bir alanda duran bir kadın görülüyor. Üzerinde beyaz bir atlet var ve kollarını gökyüzüne doğru kaldırmış. Başı hafifçe yukarı eğik ve gözleri kapalı. Duruşu rahatlama ve memnuniyet hissi veriyor. Arka plan parlak ve güneşli, arka planda açık renkli bir gökyüzü var. Kadın uzakta ağaçların olduğu çimenlik bir alanın önünde duruyor gibi görünüyor. Görüntü sıcak, davetkâr ve hayat dolu. Huzur ve neşe hissi uyandırıyor.
Stres Yönetimi

Çalışan Kadınlar İçin Stres Yönetimi

19 Mayıs 2019
Bir kadın yakın çekim bir portrede başını tutuyor. Yüzünde düşünceli bir ifade var ve gözleri kapalı. Uzun, siyah saçları omuzlarına ve sırtına dökülmüştür. Gözlük ve beyaz bir gömlek giymektedir. Arka planda bir kişinin yüzünün ve elinin bulanık bir görüntüsü var. Görüntünün sol tarafında gri bir zemin üzerinde beyaz bir P harfi ve beyaz harflerle siyah beyaz bir işaret var. Görüntünün sağ tarafında ise siyah zemin üzerinde beyaz bir harf bulunmaktadır. Görüntü, koyu bir arka plan üzerinde beyaz bir metnin yakın çekimidir. Resmin genel duygusu bir tefekkürdür.
Stres Yönetimi

Stres Nasıl Etkili Bir Şekilde Azaltılır

23 Ağustos 2022