AnasayfaBlogSosyal Medya Pazarlamasında Yapay Zeka
Video

Sosyal Medya Pazarlamasında Yapay Zeka

23 Aralık 2021
Beyaz gömlekli bir adam ellerini iki yana açmış duruyor. Sakallı ve sol elinde bir bilezik var. Resmin odak noktası, izleyiciye doğru uzattığı elleridir. Parmakları hafifçe birbirinden ayrılmış ve bileğindeki bilezik açıkça görülebiliyor. Koyu renk gözleri ve güçlü çene hattı da dahil olmak üzere yüz hatları da görülebiliyor. Yüz ifadesi ciddi ve kararlı. Bu resim adamın kendine güvenini ve gücünü yansıtmakta, güç ve kararlılık hissi vermektedir.
Yapay Zeka Kullanım AlanıYapay Zeka Uygulama YöntemiYapay Zeka'nın Katkısı
Daha İyi İçerik OluşturmaDoğal Dil Oluşturma (NLG) kullanarak otomatik sosyal medya paylaşımlarıDaha çok gönderi paylaşımı ve manuel içerik oluşturma yükünün hafiflemesi.
Doğru Zamanda PaylaşımYapay zeka destekli botlar, hedef kitle analizlerine bakarak ne zaman paylaşım yapılacağını belirler.En uygun zamanda paylaşım yaparak daha fazla etkileşim sağlanması.
Influencer PazarlamaYapay zeka, sosyal medya influencerlarını analiz eder ve markaların kimle çalışacağını belirler.Hedef kitle ile daha etkili bağlantı kurulabilmesi.
Kişiye Özel İçerik OlusturmaYapay zeka algoritmları, kullanıcıların ilgi alanlarını ve beğendikleri içerikleri analiz eder.Kişiye özel içerik oluşturarak kullanıcı bağlılığının artırılması
Sosyal Medya DinlemeYapay zeka, sosyal medya üzerinde marka hakkında yapılan yorumları analiz eder.Markanın değerlendirilmesi ve geliştirilmesi için gerekli verilerin toplanması.
Duygu AnaliziYapay zeka, kullanıcıların sosyal medya gönderileri üzerinden duygusal tepkilerini analiz eder.Müşteri memnuniyetinin artırılması ve pazarlama stratejilerinin kişiye özel düzenlenmesi.
Reklam Optimize EdmeYapay zeka, reklam performansını analiz eder ve en iyi sonuç veren reklamları belirler.Reklam maliyetlerinin düşürülmesi ve ROI'in artırılması.
Görüntü ve Video AnaliziYapay zeka, görsel içerikleri analiz eder ve kullanıcıların hangi tür görsellerden hoşlandığını belirler.Görsel pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ve etkileşim oranlarının artırılması.
Müşteri HizmetleriYapay zeka, kullanıcıların sorunlarına otomatik yanıtlar verme ve çözüm önerme yeteneğine sahiptir.Müşteri hizmetleri süreçlerinin hızlandırılması ve müşteri memnuniyetinin artırılması.
Tüketici Trendleri AnaliziYapay zeka, geniş veri setleri üzerinde analizler yaparak tüketici trendlerini belirler.Pazarlama stratejilerinin gelecek trendlere göre düzenlenmesi ve pazarlama etkinliğinin artırılması.

Yapay Zeka son zamanlarda inanılmaz derecede popüler bir konu. Pek çok insan bunun hakkında bilgi edinmek istiyor çünkü bunun yaşama ve çalışma şeklimizi değiştireceğini biliyor. Hatta değiştiğini farkedenler bile var.

Popülaritedeki bu artışın nedeni, daha önce mümkün olmayan şeyleri artık yapay zeka ile yapabilimemiz. Yapay zeka teknolojisindeki bu büyük gelişmelerden kaynaklanıyor.

Yapay zekanın birçok pratik uygulaması var, ancak size daha fazla takipçi, beğeni ve paylaşım kazandıracak daha iyi pazarlama kampanyalarına sahip olmanıza yardımcı olmak için sosyal medya kanallarında nasıl kullanılacağını anlatacağım.

Sosyal medya yapay zeka sistemleriyle doludur ve aslında bazen bir savaşın içinde olduğumuzu düşünüyoruz. Sosyal medya şirketleri sürekli yeni yapay zeka geliştiriyor ve biz içeriklerimizi bunlara uygun hale getirmeye çalışıyoruz. Ama aslında yapay zeka bizim lehimize çalışıyor. 

Sosyal medya ağları, daha önce beğendiğimiz veya paylaştığımız şeylere dayalı olarak içeriği bizim için hedefler ve bunun için yapay zeka kullanır. Bu ne demek? İlgisiz gönderiler görmek yerine ilgi alanlarınızla ilgili daha fazla şey göreceğiniz anlamına gelir - en sevdiğiniz markaların gönderileri de dahil.

Yani sosyal medya uzmanlarının yapması gereken şey ne? Yapay zekaya göre içerik oluşturmak mı? yoksa yapay zekanın insanların ilgisini sizin içeriğinize yöneltmesi mi? Elbette böyle bir şey beklemeyin.

Tüm işi yapay zekanın sizin için  yapmasını beklemeyin. İnsanların gönderilerinizi görmesini istiyorsanız, o zaman gönderilerinizi buna göre uyarlamanız gerekir. Çiçek veya kedi resimleri paylaşarak sosyal medyada gönderilerin popüler olmasını beklemeyin. Elbette kedi veya başka görseller paylaşabilirsiniz ama bunu başka şeylerle birleştirin. İşte o zaman insanların gönderilerinizi atlamak yerine sizinle ilgilenmesi çok daha olasıdır. 

Yapay zekanın amacı sosyal medyayı insanların ilgi alanlarıyla daha alakalı hale getirmektir 

Bu içerikte yapay zekanın sosyal medya pazarlama stratejinizi geliştirmek için nasıl kullanılabileceğine dair üç önemli yönü ele alacağız:

1. Daha iyi içerik oluşturmak için yapay zeka nasıl kullanılıyor?

2. Sosyal medyada en doğru zamanda paylaşım yapmak için yapay zeka nasıl kullanılabilir?

3. Yapay zeka, sosyal medya influencer pazarlaması için nasıl kullanılıyor?

Bu konuda uzmanlaşmak istiyorsanız ve gerçekten bu konuda bir şeyler yapmak istiyorsanız öncelikle Enstitüde yer alan sosyal medya uzmanlığı eğitimimi öneririm. O eğitimde çok daha kapsamlı ve derinlemesine bilgiler veriyorum. Bu videoda ise yine çok işinize yarayacak teknikleri anlatacağım. Daha iyi içerik üretmek için yapay zekanın nasıl kullanılabileceğini anlatacağım..

Gittikçe daha fazla insan sosyal medyayı kullanıyor ve dijital pazarlama ajansları, markalar ve şirketler gönderilerini insanlara ulaştırmakta sorun yaşıyor. Kullanıcı sayısı artınca daha fazla insana ulaşmanız gerekiyor normalde ama o iş öyle değil. Kullanıcı sayısı artınca yapay zeka sistemleri de gelişiyor ve sizin ulaşabildiğiniz kişi sayısı düşüyor. Bunun için bu sistemleri anlamalı ve kendinizi bu yönde geliştirmelisiniz.

Bunun da ötesinde, ürün veya hizmetinizi sosyal medya ortamında tanıtmak ve binlerce içerik üreticinin arasından sıyrılmak daha da zorlaşıyor.

Peki bir sosyal medya uzmanı ne yapmalı? Bu günden güne artan içerik üreticilerle nasıl rekabet etmeli?

Tabii ki harika bir pazarlama kampanyasıyla!

Ancak bunun için harika içeriğe sahip olmanız gerekir. Ve bu üstün kaliteli içeriği oluşturmanın en iyi yolu da yapay zeka kullanmaktır.

Bununla ne demek istiyorum? Size iki örnek vereceğim:

Yapay zeka, sizin için otomatik olarak sosyal medyada paylaşım yapmak için nasıl kullanılabilir?

Öncelikle, parmağınızı bile kıpırdatmadan, sosyal medya profillerinize otomatik olarak paylaşım yapabilme imkanına bir göz atalım. Bunun spam olarak değerlendirilmemesi ve olumsuz sonuçlara yol açmaması için, doğal dil üretimi (NLG) denen şey kullanılıyor. Bu, sanki bir insan tarafından yazılmış gibi görünen, ancak aslında tamamen bilgisayar tarafından oluşturulmuş cümleler ve paragraflar oluşturmak anlamına gelir.

NLG, blog ve sosyal medya pazarlaması alanında çok kullanışlı bir araçtır, çünkü hedef kitleniz için değerli olan içeriği sık sık ve daha fazla oluşturmanıza yazmanıza olanak tanır.

Başka bir deyişle, NLG ile tüm bu içeriği manuel olarak kendiniz oluşturmak zorunda kalmadan en az iki kat daha fazla gönderi paylaşabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, belirli sosyal medya platformlarında ne tür gönderilerin iyi çalıştığı ve ne zaman yayınlanması gerektiği konusunda yapay zekayı programlamak.

Örneğin, bir Facebook sayfanız varsa, Yapay zeka destekli bir bot, hedef kitle analizlerinize bakabilir ve takipçilerinizin kim olduğunu ve neyle ilgilendiğini bulabilir. Ardından, bu verilere dayanarak, bot her gün özellikle bu tür takipçilere yönelik yeni bir gönderi yayınlayabilir.

Daha iyi başlıklar oluşturmak için yapay zeka nasıl kullanılıyor?

Sosyal medya için yapay zekayı kullanmanın bir başka yolu da başlık oluşturucu adı verilen bir araç kullanmaktır. Bu araç, mevcut herhangi bir gönderi başlığınızı alır ve duygusal bir bakış açısıyla analiz eder, böylece, içinde kullanılan kelimelere bağlı olarak başlığınızın ne kadar olumlu veya olumsuz olduğu konusunda geri bildirim alırsınız. Diğer anlamda bu araç, hedef kitlenizin başlığınızdaki ifadelerden rahatsız olup olmayacağını size söyleyebilir.

İnsanların dikkatini çekmek ve yazdıklarınızı okumaları için artık bu başlığı kullanabilirsiniz!

Ne yazık ki, her pazarlama kampanyası başarılı değil, o yüzden sosyal medya pazarlama kampanyanızı geliştirmek için neler yapabileceğinize bir göz atalım.

Sosyal medyadaki en büyük sorunlarda biri, insanların gönderilerinizi görüp görmeyecekelri veya okuyacaklarını önceden bilmemenizdir. Çünkü her şey gerçek zamanlı olarak gerçekleşir. Bunun da ötesinde, birinin bağlantınıza tıklayıp tıklamayacağını belirleyen şey sadece başlık değil. Çok daha fazla değişken vard.  Paylaştığınız içeriğin türünü, onu kimin ve neden yayınladığını ve ayrıca gönderileriyi hangi gün ve saatte yayınladığınıza göre değişiyor

Tüm bu değişkenleri tahmin edebilmek için yapay zekaya ihtiyaç var. Özellikle, Hootsuite gibi şirketler, olay akışı işleme adı verilen bir yaklaşım kullanır. Bu ne demek? Sosyal medya hesabınızın geçmiş deneyimlere dayanarak hangi gönderilerin başarılı olabileceğini anlamak için tüm farklı değişkenleri bir algoritmayla oluşturmalarıdır.

Sosyal medyada harika gönderiler oluşturmak istiyorsanız yapmanız gereken şeyi artık biliyorsunuz.

Daha İyi İçerik Oluşturma, Doğal Dil Oluşturma (NLG) kullanarak otomatik sosyal medya paylaşımları, Daha çok gönderi paylaşımı ve manuel içerik oluşturma yükünün hafiflemesi, Doğru Zamanda Paylaşım, Yapay zeka destekli botlar, hedef kitle analizlerine bakarak ne zaman paylaşım yapılacağını belirler, En uygun zamanda paylaşım yaparak daha fazla etkileşim sağlanması, Influencer Pazarlama, Yapay zeka, sosyal medya influencerlarını analiz eder ve markaların kimle çalışacağını belirler, Hedef kitle ile daha etkili bağlantı kurulabilmesi, Kişiye Özel İçerik Olusturma, Yapay zeka algoritmları, kullanıcıların ilgi alanlarını ve beğendikleri içerikleri analiz eder, Kişiye özel içerik oluşturarak kullanıcı bağlılığının artırılması, Sosyal Medya Dinleme, Yapay zeka, sosyal medya üzerinde marka hakkında yapılan yorumları analiz eder, Markanın değerlendirilmesi ve geliştirilmesi için gerekli verilerin toplanması, Duygu Analizi, Yapay zeka, kullanıcıların sosyal medya gönderileri üzerinden duygusal tepkilerini analiz eder, Müşteri memnuniyetinin artırılması ve pazarlama stratejilerinin kişiye özel düzenlenmesi, Reklam Optimize Edme, Yapay zeka, reklam performansını analiz eder ve en iyi sonuç veren reklamları belirler, Reklam maliyetlerinin düşürülmesi ve ROI'in artırılması, Görüntü ve Video Analizi, Yapay zeka, görsel içerikleri analiz eder ve kullanıcıların hangi tür görsellerden hoşlandığını belirler, Görsel pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi ve etkileşim oranlarının artırılması, Müşteri Hizmetleri, Yapay zeka, kullanıcıların sorunlarına otomatik yanıtlar verme ve çözüm önerme yeteneğine sahiptir, Müşteri hizmetleri süreçlerinin hızlandırılması ve müşteri memnuniyetinin artırılması, Tüketici Trendleri Analizi, Yapay zeka, geniş veri setleri üzerinde analizler yaparak tüketici trendlerini belirler, Pazarlama stratejilerinin gelecek trendlere göre düzenlenmesi ve pazarlama etkinliğinin artırılması
sosyal medya yapay zeka
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519
Bu görüntü, Facebook ve Instagram Reklamcılığının temellerini öğreten çevrimiçi bir kursa aittir. Etkili reklamlar ve hedefli kampanyalar oluşturma hakkında ayrıntılı bilgiler içeren slaytlar içeren bir bilgisayar ekranının yakın çekimidir. Kurs, kullanıcıların platformların nüanslarını anlamalarına ve erişimlerini en üst düzeye çıkarmak için stratejiler oluşturmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Reklam hesaplarının oluşturulması, kampanyaların oluşturulması ve sonuçların ölçülmesi gibi konular da ele alınıyor. Bu bilgilerle kullanıcılar daha etkili kampanyalar oluşturabilir ve istedikleri hedeflere ulaşabilirler. Eğitim, kullanıcıların sosyal medya reklamcılığı dünyasında başarılı olmalarına yardımcı olacak araçları ve bilgileri sağlamaktadır.
Kalın, koyu renk sakallı, orta yaşlı bir adam krem rengi bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve siyah bir gömlek giyiyor. Sakalları düzgünce kesilmiş ve göğsüne doğru uzanıyor. Gözleri doğrudan kameraya bakıyor ve yüzünde hafif bir gülümseme var. Başı hafifçe yana eğiktir ve saçları düzgünce taranmıştır. Ellerini iki yanına koymuş bir şekilde ayakta durmaktadır.Burak Ertan
1245464