AnasayfaBlogSkype Nedir? Ne İşe Yarar?
Teknoloji

Skype Nedir? Ne İşe Yarar?

16 Ocak 2020
Siyah elbiseli bir kadın çerçevenin ortasında kendinden emin bir şekilde duruyor. Gözlük ve mavi bir gömlek giymiş olan kadının parlak kızıl saçları koyu kumaşın üzerinde göze çarpıyor. Arka planda mavi zemin üzerine beyaz bir harf görülüyor. Yakın plan çekim boynunu ve göğsünü ortaya çıkarıyor, gözleri ve dudakları odakta. Bakışları sert ve duruşu güçlü, güç ve duruş hissi veriyor. Varlığı açık ve nettir; güç ve güvenin sembolü olarak durmaktadır.
Skype ÖzelliğiİşleviEk Bilgi
Sesli ve Görüntülü GörüşmeInsanların belirli bir fiziksel mekan sınırı olmaksızın iletişim kurmasını sağlar.İnternet bağlantısı olan her yerden bağlanabilme imkanı sunar.
Ücretsiz KullanımSkype kullanıcıları ile yapılan görüşmeler genellikle ücretsizdir.Skype ile telefon numaralarıyla yapılacak görüşmeler için kredi satın alınması gerekmektedir.
Grup GörüşmeleriBirden çok kişiyle aynı anda görüşme yapma imkanı sunar.Özel arkadaş grupları oluşturarak toplu görüşmeler gerçekleştirilebilir.
SMS GöndermeSatın alınan Skype kredisi ile cep telefonlarına SMS gönderilebilir.Bu özellik uluslararası SMS gönderme imkanı da sunar.
Dosya GöndermeSkype üzerinden her türden medya dosyası paylaşılabilir.Görüşme sırasında direkt olarak dosya paylaşımı mümkündür.
VoIP TeknolojisiGörüşmelerin ses kalitesini artırır, daha net ve kesintisiz bir iletişim sağlar.İlk olarak Amerika'da popüler olup, tüm dünyaya yayılmıştır.
Microsoft EntegrasyonuMicrosoft’un diğer uygulamaları ile uyumlu bir şekilde çalışır.Microsoft Outlook, Office ve diğer Microsoft servisleri ile bağlantı kurar.
SkypeIn ve SkypeOutSkype kullanarak sabit hat ve cep telefonlarına arama yapma ve bu hatlardan arama almayı sağlar.Bu özellikler için Skype kredisi satın alınması gerekmekte.
Skype KrediÜcretli hizmetler için ödeme yöntemi olarak kullanılır.Kredi sayesinde, sabit ve mobil hatlarla düşük maliyetli görüşmeler yapılabilir.
Üyelik İşlemleriSkype hesabı oluşturarak uygulamayı kişiselleştirebilir ve kullanabilirsiniz.Skype hesabı oluşturmak için email veya telefon numarası kullanılabilir.

Teknolojinin gelişimi ile iletişim araçlarının çeşitlenmesi birbirine paralel bir gelişme göstermiştir. Önceki dönemlerde sadece telgraf ve telefon hatları ile kurulan iletişim, günümüzde ve yakın geçmişte internet ortamında, online ve anlık olarak sağlanmaya başlamıştır.

Bu yeni gelişmelere uygun olarak ortaya çıkan Skype, sesli ve görüntülü bir biçimde insanların iletişim kurabilmesini sağlamaktadır. İnternet bağlantısı olan bilgisayarlar ya da akıllı cep telefonları ile hiçbir ücret ödemeden görüşme yapabilmeyi mümkün kılar. Skype ile telefon numaralarıyla da görüşme yapılabilmektedir. Bunun için kredi satın alarak ucuza görüşmeler gerçekleştirilebilmektedir.

Skype yardımıyla nerede olduğunuz fark etmeksizin arkadaşlarınızla ve ailenizle sesli ve görüntülü görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz. Birebir görüşmelerin yanı sıra özel arkadaş grupları oluşturarak toplu görüşmeler de yapabilirsiniz. Alınan Skype kredisi ile cep telefonlarını arayabilmenin yanında o numaralara SMS de gönderebilirsiniz.

Bu uygulama için sadece kullanacağınız kadar ödeyebilir ya da sunulan paketlerden kendinize en uygun olanını tercih ederek kullanmaya başlayabilirsiniz. Skype ile sadece özel görüşmelerinizi değil, iş hayatınızda anlık ve hızlı bir şekilde yapmanız gereken görüşmelerinizi de gerçekleştirerek işiniz üzerindeki kontrolünüzü arttırabilirsiniz.

Skype Ne Demek?

Skype, internet üzerinden görüntülü konuşma, telefon görüşmesi, dosya gönderimi gibi işlerin yapılmasını sağlayan bir yazılım demektir. Skype Technologies adıyla kurulan telekomünikasyon şirketine ait olan yazılım daha sonra teknoloji devi Microsoft tarafından satın alınarak bu şirkete dahil olmuştur. Yazılım VoIP teknolojisi ile geliştirilerek daha kaliteli bir görüşme imkânı sağlamıştır. Uygulama ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Daha sonra tüm dünyada geniş bir kullanım alanına ulaşarak popülerliğini arttırmıştır.

Skype uygulamasının Microsoft tarafından satın alınıncaya kadar geçirdiği süreçleri inceleyerek bir teknoloji girişiminin yolculuğu hakkında fikir edinilebilir. Bu yolculuğu görmek için tarihleri ile beraber gelişmeleri sıralayalım.

  • 23 Nisan 2003 tarihinde ilk domain (alan adları) Skype.com ve Skype.net alındı.

  • 29 Ağustos 2003 tarihinde beta sürümü ilk kez kullanıcılara açıldı.

  • 15 Haziran 2004 tarihinde SkypeOut destekleyen beta sürümü yayınlandı.

  • 20 Ekim 2004 tarihinde uygulama tarihinde ilk defa bir milyon kullanıcı aynı anda aktif oldu.

  • 14 Şubat 2005 tarihinde ise iki milyon aktif kullanıcı bağlantısına ulaşıldı. Bu gelişme, henüz bir yıl bile geçmeden kullanıcı sayısında ne kadar hızlı bir büyüme gerçekleştiğini kanıtlamaktadır.

  • 10 Mart 2005 tarihinde SkypeIn beta sürümü yayınlandı.

  • 18 Mayıs 2005 tarihinde üç milyon aktif kullanıcıya ulaşıldı.

  • 31 Ağustos 2005 tarihinde ses kalitesinde geliştirmeler yapılan 1.4 beta sürümü yayınlandı.

  • 18 Ekim 2005 tarihinde Skype, eBay.com tarafından 2,6 milyar dolara satın alındı.

  • 10 Mayıs 2011 tarihine gelindiğinde ise Microsoft 8,5 milyar dolar ödeyerek uygulamanın haklarını satın aldı.

Tüm bu süreçler Skype uygulamasının ne kadar hızlı yayıldığını ve maddi açıdan nasıl büyüme gösterdiğini kanıtlamaktadır.

Skype Nasıl Kullanılır?

Skype, kullanması ücretsiz olan bir uygulamadır. Ücretsiz bir şekilde farklı kişiler ile görüntülü arama yaparak iletişim kurmayı sağlar. Uygulamayı kullanabilmek için öncelikle kullanacağınız cihaza programı indirmeniz gerekmektedir. Bunun için hangi cihazı kullanıyorsanız o cihazın internet tarayıcısından ya da uygulama dükkanından programı indirmelisiniz.

Program indikten ve kurulum işlemi tamamlandıktan sonra kendinize ait hesabınızla uygulamaya giriş yapmanızı isteyecektir. Bu hesap, uygulama içinde size ait olan Skype adınızı ifade eder. Böylece diğer kişiler sizi bu ada göre bularak arkadaş listelerine ekleyebilirler. Aynı şekilde siz de diğer kişileri aynı yöntemle bularak ve tanıyarak iletişim sağlayabilirsiniz.

Bu ad ilk kez uygulamaya katıldığınızda belirlediğiniz kullanıcı adınızdır. E- posta ve cep telefonu numaranızdan farklıdır. Bu şekilde bir ad kullanmak yerine mail adresinizle ya da cep telefonu numaranızla hesap oluşturmak isteyebilirsiniz. Mail adresi kullanmak Microsoft’un diğer uygulamaları ile uyumlu bir şekilde çalışmanıza yardımcı olur. Mail ya da telefon numarası ile hesap açtığınızda Skype adı değil Microsoft hesabı kullanmaya başlarsınız.

 Uygulamayı kullanabilmek için hesap oluşturarak oturum açmanız zorunludur. Bunun için nasıl oturum açabileceğinizi açıklayalım.

  • Uygulamaya girdiğinizde karşınıza gelen Skype adı, e- posta adresi ya da telefon numarası seçeneğini seçin.

  • Hangi yöntemi seçtiyseniz ona uygun olarak bilgilerinizi girin ve oturum aç butonuna basın.

  • Gelen şifre ekranında daha önceden belirlediğiniz şifreyi girerek ok işaretine basın. Kısa bir süre içinde oturum açmış olacaksınız.

Bu adımları izleyerek oturum açtıktan sonra iletişim kurmak istediğiniz kişilerin bilgilerini kendilerinden öğrenerek uygulama içinde onları bulabilir ve kendi listelerinize ekleyebilirsiniz. Böylece hem o kişilerin ne zaman çevrimiçi olduklarını görebilir hem de görüntülü iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca iletmeniz gereken dosyaları kolaylıkla gönderebilirsiniz.

Skype Mülakat Nedir? 

Günümüzde zamandan tasarruf edebilmek için iş görüşmeleri de Skype üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Böylece işveren şirketin bulunduğu şehirde olmayan kişilerin de mülakatlara kolayca katılabilmeleri sağlanır. Normal mülakatlarda olduğu gibi, kişilerin birebir şekilde insan kaynakları uzmanları ile görüşme gerçekleştirebilmesi mümkün olmaktadır. Bu sayede uzak bölgelerde olan insanların sadece mülakat için yol masrafı yapması önlenerek görüşme yapılmaktadır.

Skype mülakat görüşmelerinin daha iyi bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için kullanıcılara bazı özellikler sunmaktadır. Görüntülü ve sesli görüşmenin yanında adayların portföy ekranlarını mülakat sırasında paylaşabilmelerine imkân vermektedir. Çağrı zamanlama özelliği ile mülakat zamanını planlayarak tam zamanında görüşme gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Mülakat sırasında kişinin arka planında bulunan nesneler yüzünden dikkat dağınıklığı oluşmaması için arka planı bulanıklaştırma seçeneği sunmaktadır. Kaliteli bir görüntü aktarımı sağlamak için HD kalitesini desteklemektedir.

Tabi görüntünün kaliteli olabilmesi için kullanıcının sahip olduğu kameranın kalitesinin önemli olduğu unutulmamalıdır. Ekran paylaşımı özelliği ile mülakat sırasında insan kaynakları uzmanlarına ekran paylaşımı yapılarak daha önceki çalışmaların anlık olarak görüntülü bir şekilde anlatılabilmesi sağlanmaktadır. Eğer programlama alanında çalışan bir şirket için mülakat yapılıyorsa, Visual Studio Live Share özelliği ile eş zamanlı olarak kod yazarak ve hata ayıklayarak adaylar uygulamaya tabi tutulabilmektedir. Mülakat sürecinde tecrübe kazanmak ve bu tecrübeleri değerlendirmek de oldukça önemlidir. Daha sonra değerlendirme yaparak eksikliklerin giderilebilmesi için mülakatı kayıt etme özelliği de Skype tarafından kullanıcılara sağlanmaktadır.

Mülakatın verimli gerçekleştirilmesi iş bulma süreçlerinde oldukça önemlidir. Bazı firmalar çalışma adaylarının yabancı dil bilgisine yüksek önem vermektedir. Bu nedenle yapılacak mülakatların İngilizce olarak gerçekleştirilmesi istenmektedir. Hem insan kaynakları uzmanlarının hem de adayların bu konuda kendilerini geliştirmeleri gerekir. İngilizce mülakat yeteneğini geliştirebilmek için eğitim alınması ve tekniklerin öğrenilmesi önemlidir.

Skype Özellikleri Nelerdir?

  • Çağrı Yapma: Uygulama sayesinde yurtiçi ya da yurt dışı, istediğiniz her yerde internete bağlanarak çağrı yapabilir ve görüşme gerçekleştirebilirsiniz.

  • Cep Telefonları ile Görüşme: Görüşme yapacağınız kişi Skype kullanmıyor olsa bile o kişiyi uygulama üzerinden arayabilmeniz mümkündür. Uygulama içi kredi yükleyerek normal aramalardan daha ucuz bir şekilde diğer cep telefonlarını arayabilirsiniz.

  • Grup Çağrıları Yapabilme: Aile grupları, arkadaş grupları, çalışma grupları gibi özel gruplar oluşturarak, grup içindeki herkes ile aynı anda ücretsiz olarak görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Bu özelliği kullanabilmek için tüm kişilerin uygulamayı kullanması gerektiğini unutmayın.

  • Skype Numarası Edinebilme: Bu numara ile dünyanın her yerinden insanları arayabilir ve onların sizi aramasını sağlayabilirsiniz. Diğer telefon numaralarına göre daha ucuz bir şekilde görüşmeler yapabilirsiniz. Ekstra olarak bu numara ile görüntülü aramaları da yapabilirsiniz.

  • Çağrı Yönlendirme: Skype uygulamasına girdiğiniz cep telefonu numarasına çağrı yönlendirme yapabilirsiniz. Böylece internetinizin olmadığı anlarda gelen çağrıları telefonunuza yönlendirerek aramaları kaçırmazsınız. Bu özelliği kullanabilmek için kredinizin olması ya da abonelik sahibi olmanız gerekmektedir.

Sesli ve Görüntülü Görüşme, Insanların belirli bir fiziksel mekan sınırı olmaksızın iletişim kurmasını sağlar, İnternet bağlantısı olan her yerden bağlanabilme imkanı sunar, Ücretsiz Kullanım, Skype kullanıcıları ile yapılan görüşmeler genellikle ücretsizdir, Skype ile telefon numaralarıyla yapılacak görüşmeler için kredi satın alınması gerekmektedir, Grup Görüşmeleri, Birden çok kişiyle aynı anda görüşme yapma imkanı sunar, Özel arkadaş grupları oluşturarak toplu görüşmeler gerçekleştirilebilir, SMS Gönderme, Satın alınan Skype kredisi ile cep telefonlarına SMS gönderilebilir, Bu özellik uluslararası SMS gönderme imkanı da sunar, Dosya Gönderme, Skype üzerinden her türden medya dosyası paylaşılabilir, Görüşme sırasında direkt olarak dosya paylaşımı mümkündür, VoIP Teknolojisi, Görüşmelerin ses kalitesini artırır, daha net ve kesintisiz bir iletişim sağlar, İlk olarak Amerika'da popüler olup, tüm dünyaya yayılmıştır, Microsoft Entegrasyonu, Microsoft’un diğer uygulamaları ile uyumlu bir şekilde çalışır, Microsoft Outlook, Office ve diğer Microsoft servisleri ile bağlantı kurar, SkypeIn ve SkypeOut, Skype kullanarak sabit hat ve cep telefonlarına arama yapma ve bu hatlardan arama almayı sağlar, Bu özellikler için Skype kredisi satın alınması gerekmekte, Skype Kredi, Ücretli hizmetler için ödeme yöntemi olarak kullanılır, Kredi sayesinde, sabit ve mobil hatlarla düşük maliyetli görüşmeler yapılabilir, Üyelik İşlemleri, Skype hesabı oluşturarak uygulamayı kişiselleştirebilir ve kullanabilirsiniz, Skype hesabı oluşturmak için email veya telefon numarası kullanılabilir
skype skype nedir skype mülakat skype özellikleri skype kullanımı skype konferans ne demek skype webinar
Resimdeki adam şeffaf camlı bir çift dikdörtgen gözlük takıyor. Kısa, koyu renk saçları ve sakalı var. Başını hafifçe sağa eğmiş ve yana doğru bakıyor. Yakalı siyah bir gömlek giymiş, beyaz ve gri desenli bir kravat takmış. Elleri ceplerinde. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Güçlü bir çene çizgisi ve belirgin kaşları vardır. Gözlükleri keskin ve profesyonel bir görünüm veriyor.
Cem Taşdöğen
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.