AnasayfaBlogSivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü (MYO)
Bölümler

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü (MYO)

03 Eylül 2020
Bir uçaktaki bir grup insan görüntünün ana odağını oluşturuyor. Ön planda bir kadın aşağıya bir şeye bakarken, arka planda bir kişi cep telefonuna bakıyor. Görüntünün sol alt köşesinde kucağında bir çocuk tutan bir kadın da var. Sağ üst köşede bir tabloya yakın çekim yapılmış. Daha sağda, bir çift kuş bir duvarın üzerinde duruyor. Son olarak, görüntünün alt orta kısmında elinde telefon tutan bir kişinin bulanık görüntüsü görülüyor. Resimdeki renkler parlak ve canlı, genel atmosfer ise seyahat ve keşif havasında.
Bölüm AdıProgram Süresiİçerik/Amacı
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü2 yılKabin memuru yetiştirme
Havacılık Yönetimi-Havacılık sektörünün yönetim ve işletmesine yönelik bilgiler sunar
Lojistik Yönetimi-Lojistik yönetimi ve işletme alanlarına bilgiler sunar
Seyahat İşletmeciliği-Turizm ve seyahat sektörünün işletmesi ve yönetimi ile ilgili bilgiler sunar
Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği-Turizm sektöründe rehberlik ve işletme bilgisi sunar
Turizm İşletmeciliği-Turizm işletmelerinin yönetimi ve işletmesi hakkında bilgiler sunar
Turizm Rehberliği-Turist rehberliği ve turizm sektörü hakkında bilgiler sunar
DGS İmkanı2 yıl sonraLisans bölümlerine geçiş hakkı sunar
İstihdam Alanları2 yıl sonraKabin memuru olabilme, havacılık sektöründe çeşitli departmanlarda istihdam olabilme
Kabin Memurluğu Şartları-Adli sicil kaydı bulunmama, belirlenen boy aralığında olma, sağlık raporu, İngilizce bilmek ve lise mezunu olmaktır.

Dünyada ve ülkemizde sivil havacılık hizmetine yönelik mesleklerin revaçta olduğunu görüyoruz. Bu mesleklerden biri de ülkemizde gittikçe popüler olan kabin memurluğudur. Kabin memuru; yolcuların çeşitli ihtiyaçlarını karşılayan, yolculara gerekli uyarıları yapan ve genel olarak kalbinden sorumlu personeldir. Mesleği bu kadar popüler yapan bir neden de alınan maaş aralığının fazla olmasıdır. Bu etkenin göz önünde olması ve sivil havacılığın yükselen değeri bu alana yönelik bölümleri de öne çıkarmaktadır. Bu bölümlerden biri de sivil havacılık kabin hizmetleridir. Sivil havacılık kabin hizmetleri bölümü, 2 yıllık eğitim sunan en önemli ve gözde havacılık alanlarından biridir. Bölüm, ön lisans programlarından biri olarak en çok tercih edilen alanların da başında gelmektedir.

Sivil havacılığa yönelik ilgi ve merak, bu alanla ilgili bölümleri de popüler hâle getirebiliyor. Sivil havacılık kabin hizmetleri bölümü de sivil havacılığa yönelik ilginizi tatmin eden alanlardan biridir. Bölüm, uçuş sektörünün yükselen değerinin farkında olarak bölüm mezunlarına çeşitli imkânları sunmaktadır. Sektörün en önemli mesleklerinden biri olan kabin memurluğuna giden yolu açan sivil havacılık kabin hizmetleri bölümünü, biraz daha yakından tanıyalım. 

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü Nedir?

2 yıllık bir ön lisans programı olan kabin hizmetleri bölümü, öncelikle kabin memuru yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Her ne kadar kabin memuru olabilmek için bölümü okumak ön şart olmasa da bu alanda eğitim görmek, sizi bir adım öne çıkaracaktır. Sivil havacılık kabin hizmetleri bölümü; TYT puanını esas alan, üniversitelerin MYO bünyesinde pratik eğitim sunan bir programdır. Havacılık sektörünün tanımaya ve hizmet alanını deneyimleme fırsatı sunan bölüm, insan ilişkilerini yönetebilen, iletişim becerilerini kullanabilen personeller yetiştirme hedefindedir. 

Sivil havacılık kabin hizmetine yönelik pratik ve uygulamalı bilgilerin bulunduğu bölüm, çoğunlukla özel üniversitelerde yer almaktadır. Bölümle ilgili bir başka özellik ise DGS imkânıyla ilgili lisans bölümlerine geçiş hakkınızın olmasıdır. İlgili lisans bölümlerine aşağıdan göz atabilirsiniz.

Sivil havacılık kabin hizmetleri bölümü, yolcuların kabin içinde güvenli ve tedbirli olmalarına yönelik uygulamalı becerileri konu edinir. Bir kabin memurunun yolcularla nasıl iletişim kurması, ekip çalışmasına nasıl ayak uyduracağı gibi konular, eğitim boyunca öğretilir. 2 yıllık eğitim süresini tamamlayan mezunlar, kabin memuru alımlarına başvurabileceği gibi DGS yoluyla ilgili lisans bölümlerini de okuyup farklı iş alanlarına yönelmektedirler. Mezunların iş imkânlarına yönelik bir diğer başlığımızı okuyarak daha geniş bilgiler edinebilirsiniz. 

Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Kabin memuru ya da host/hostes olabilmek adına sivil havacılık ve kabin hizmetleri bölümü, en uygun alanlardan biridir. Genellikle kabin memuru alımlarında bir bölüm adı geçmese de bu alanda bir öğrenim görmek, ciddi bir avantaj sağlamaktadır. Havacılık sektörünün öneminin uzun yıllar devam edeceği düşünüldüğünde sivil havacılık bölümlerinin de iş imkanlarının ciddi bir azalmaya gitmeyeceği de aşikardır. Mezunların geneli kabin memurluğu alanını tercih etse de bu işin bazı kriterlerini de bilmek gerekiyor.

Kabin Memuru Olma Şartları

  • Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydı Bulunmama.

  • Kadınlar için 160 cm ile 180 cm, Erkekler için en az 170 ile 190 cm aralığında boya sahip olma .

  • Sağlık Kurumlarından uçuşa elverişli olduklarına yönelik rapor alma.

  • Kabin memuru üniforması giyildikten sonra vücudun görünen yerlerinde dövme, yara izi vb. bulunmaması.

  • Renk körü olmamak.

  • İngilizce bilmek

  • En az lise mezunu olma.

Pek çok havacılık şirketi İngilizce dilini kullanabilme şartını önemsemektedir. Bunun yanında ikinci bir yabancı dil yetkinliği de kabin memurluğu için bir avantaj sağlamaktadır. Her ne kadar bölüm kabin memuru yetiştirme amacını taşısa da bölüm mezunları, havacılık işletme ve şirketlerinde de farklı departmanlarda çalışabiliyor. Yine 4 yıllık lisans havacılık işletme ve turizm işletmeciliği gibi bölümleri de bitirerek havacılık işletmesinine yönelik bilgilerinizi artırabilirsiniz. 

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sivil havacılık kabin hizmetleri bölümü, uygulamalı bilgilere dayalı eğitim içeriklerine sahiptir. 2 yıllık eğitimde; etkili iletişimi kullanabilme, havacılık terimleri ve havacılık sektörünü tanımaya yönelik dersler yer almaktadır. Yine İngilizce dilini akıcı olarak konuşabilmeye yönelik derslerle beraber seçmeli ders kapsamında ikinci yabancı dil içerikleri de vardır. Aynı zamanda pek çok üniversitede staj uygulaması da ders yerine geçmektedir. Bölümde uygulamalı bilgilerin yanı sıra imaj ve kişisel zarafete yönelik dersler de vardır. Genel itibariyle ise dersler şu şekildedir:

  • Havacılık Terminolojisi

  • Sivil Havacılığa Giriş

  • Uçak ve Uçuş Bilgisi

  • Havacılıkta Etkili İletişim Teknikleri

  • İngilizce Konuşma Becerileri

  • Diksiyon

  • Uçuş Güvenliği

  • Kabinde İlk Yardım

  • Temel Bilgi Teknolojileri

  • Normal Emniyet Usulleri

  • Yolcu Hizmetleri

  • Kabin Kaynak Yönetimi

  • Organizasyon ve Sorumluluklar

  • İkram ve Servis Teknikleri

  • Kişisel Bakım ve İmaj Yönetimi

İlgili eğitim: Diksiyon Eğitimi

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Sivil havacılık ve kabin hizmetleri bölümü, TYT puanı ile alım yaptığından, öğrencinin bu alandaki taban puanı ve sıralaması ele alınır. Sivil havacılığının bu alanına yönelik eğitim, hem devlet hem de özel üniversiteler tarafından verilmektedir. Bununla birlikte sivil havacılık kabin hizmetleri  taban puanları en yüksek üniversiteler, özel üniversiteler olmaktadır. Yine pek çok üniversitede burs, yarı yarıya burs ve ikinci öğretim seçenekleri vardır. Özel üniversitelerin burslu seçenekli taban puanları nispeten daha yüksek olurken devlet üniversitelerindeki puanlar düşmektedir.  Sivil havacılık kabin hizmetleri taban puanları ve sıralamaları açısından ilk 5'te yer alan üniversiteleri inceleyebilirsiniz.

ÜniversitePuanSıralama
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Burslu Ankara329261.542
Türk Hava Kurumu Üniversitesi Burslu İzmir326270.263
İzmir Ekonomi Üniversitesi Burslu321295.265
İstanbul Okan Üniversitesi Burslu318305.945
İstanbul Bilgi Üniversitesi Burslu318306.589

Devlet Üniversiteleri açısından ilk 5'te yer alan üniversiteler ise şu şekildedir:

ÜniversiteSıralama
İstanbul Üniversitesi448.313
Eskişehir Teknik Üniversitesi493.916
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi518.481
Alanya Alaadin Keykubat Üniversitesi577.871
Uşak Üniversitesi672.167
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Bölümü, 2 yıl, Kabin memuru yetiştirme, Havacılık Yönetimi, -, Havacılık sektörünün yönetim ve işletmesine yönelik bilgiler sunar, Lojistik Yönetimi, -, Lojistik yönetimi ve işletme alanlarına bilgiler sunar, Seyahat İşletmeciliği, -, Turizm ve seyahat sektörünün işletmesi ve yönetimi ile ilgili bilgiler sunar, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, -, Turizm sektöründe rehberlik ve işletme bilgisi sunar, Turizm İşletmeciliği, -, Turizm işletmelerinin yönetimi ve işletmesi hakkında bilgiler sunar, Turizm Rehberliği, -, Turist rehberliği ve turizm sektörü hakkında bilgiler sunar, DGS İmkanı, 2 yıl sonra, Lisans bölümlerine geçiş hakkı sunar, İstihdam Alanları, 2 yıl sonra, Kabin memuru olabilme, havacılık sektöründe çeşitli departmanlarda istihdam olabilme, Kabin Memurluğu Şartları, -, Adli sicil kaydı bulunmama, belirlenen boy aralığında olma, sağlık raporu, İngilizce bilmek ve lise mezunu olmaktır
sivil havacılık kabin hizmetleri bölümü kabin memuru sivil havacılık kabin hizmetleri taban puanları sivil havacılık
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.