AnasayfaBlogSeyahat Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Seyahat Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?

16 Haziran 2021
Kulaklık takan bir kadın sol eliyle bir şeyi işaret ediyor. Dikkatle kameradan uzağa bakıyor ve işaret ettiği şeye odaklanmış durumda. Siyah bir bluz ve mavi bir kot pantolon giymiş, saçlarını dağınık bir şekilde topuz yapmış. Sağ elinde, muhtemelen işaret ettiği şeyi görüntülediği bir tablet tutuyor. Arkasında beyaz bir duvar ve önünde bir palmiye ağacı dalı var. Sağında, masanın üzerinde duran bir küre var.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Seyahat Danışmanı Nedir?Seyahat danışmanı, seyahat hizmeti için kuruma ya da kendisine başvuran kişilere yardımcı olur.Genellikle seyahat acentalarına bağlı olarak çalışırlar.
Seyahat Danışmanı Ne İş Yapar?Seyahat danışmanı, seyahat planlamaları, rezervasyonlar, vize işlemleri, bilet satışı gibi işlemleri gerçekleştirir.Online seyahat hizmetleri konusunda da destek vermektedirler.
Seyahat Danışmanının Görevleri Nelerdir?Seyahat danışmanı, müşteri kayıtlarını yapar, ilgili yerlere başvuru bilgilerini iletir ve müşteri şikayet, soru ve isteklerine karşılık verir.Ayrıca, turizm sektörünü ve alan gelişmelerini takip ederek ilgili raporlar sunar.
Seyahat Danışmanı MaaşlarıSeyahat danışmanı maaşları genellikle yüksektir. Ortalama bir maaş 4.000 TL civarındadır.Maaş miktarı deneyim, görev artışı ve taleplere göre değişebilir.
Seyahat Danışmanı Nasıl Olunur?Seyahat danışmanı olmak için genellikle turizm ve otelcilik bölümünden mezun olmak gerekmektedir.Satış ve pazarlama alanında da deneyime sahip olmak önemlidir.
Seyahat Danışmanlığı Mesleğinin ArtışıÜlkemizde turizm sektörünün öneminin artmasıyla seyahat danışmanlığı mesleği de popüler hale gelmiştir.Bu meslekte geniş bir bilgi birikimi ve deneyim gerekmektedir.
Seyahat Danışmanının Bilgi AlanıSeyahat danışmanı yurt içi ve yurt dışı seyahatler konusunda geniş bir bilgiye sahiptir.Ekonomik tatil paketleri, bütçeye uygun seyahat bölgeleri gibi konularda danışmanlık yaparlar.
Seyahat Danışmanının İletişim AğıSeyahat danışmanı müşterilerle, turist operatörleri, oteller ve ulaşım sağlayıcıları gibi çok sayıda kaynakla iletişim içerisindedir.Müşteri şikayetleri ve taleplerini karşılamak ve sorunları çözmek için bu ağı kullanırlar.
Seyahat Danışmanının GöreviSeyahat danışmanlarının ana hedefi müşteri memnuniyetini sağlamaktır.Bunun yanı sıra, seyahat danışmanlarının görevi, müşterinin tatilinin mükemmel geçmesini sağlamaktır.
Seyahat Danışmanının YetenekleriSeyahat danışmanları, müşteri hizmetleri, satış ve iletişim becerisi gerektiren bir iş yaparlar.Aynı zamanda seyahat sektöründe geniş bilgileri olması beklenir.

Gezi, tur ya da tatil işleri için bilgi almak ve planlamada fikir almak için seyahat danışmanından yararlanılır. Seyahat danışmanı, seyahat hizmeti için kuruma ya da kendisine başvuran kişilere yardımcı olmaktadır. Genellikle seyahat acentalarına bağlı olarak çalışan seyahat danışmanları, ilgili seyahat ürün ve hizmetleri hakkında tanıtıcı bilgi verme görevini üstlenirler.

Ülkemizde turizm sektörü belli bir konuma yükseldiği için seyahat ile ilgili meslekler de belli bir popülerlik düzeyine erişti. Seyahat danışmanlığı da bu mesleklerden biri. Turizm sektörü hakkında geniş bilgi ve iletişim ağına sahip olan seyahat danışmanı, ilgili müşterileri yönlendirmek için konu dahilinde bilgi ve fikir verir. Yazımızda seyahat danışmanlığı mesleği hakkında aklınızdaki soruları cevaplayacağız.

Seyahat Danışmanı Nedir?

Seyahat acentaları, aracı kurum olarak müşterinin seyahat etmek istediği herhangi bir hizmeti, kâr amacı taşıyarak satan ve pazarlayan kurumlardır. Seyahat danışmanı da seyahat acentalarında çalışarak müşterilere hizmetler hakkında bilgi sunar. Seyahat danışmanlığı, satış ve pazarlama odaklı bir meslektir. Turizm sektöründe bir meslek olarak ilgili turizm ürün veya hizmetini satabilmek için turizm alanı ile ilgili bilgilere de sahiptir. 

Seyahat danışmanlığı, müşterilere ilgili konu hakkında bilgilenmelerini gerektirecek prosedür ve hizmetler hakkında bilgi verir. Seyahat danışmanı ilgili tatil ürünlerinin tanıtım, satış, pazarlama ve organizasyon işleriyle uğraşır. Seyahat danışmanlığının bir diğer adı da seyahat acentesi satış görevlisidir. Buradan da anlaşılacağı üzere danışmanlık hizmetini kapsayan bir satışa yönlendirme görevi söz konusudur. Ülkemizde turizm sektörü oldukça gözde bir konumdadır ve bundan dolayı da turizm odaklı mesleklere ihtiyaç her yıl artmaktadır. Bununla birlikte seyahat danışmanları, meslek hakkında geniş bilgi birikimine sahip olarak işlerini yerine getirirler. Yani seyahat danışmanlığı, ilgili bölümlerden mezun olmayı ve öğrencilik yıllarından itibaren turizm sektör deneyimi isteyen bir meslektir. 

Seyahat danışmanı, yurt içi ve yurt dışı seyahat hizmetleri hakkında geniş bilgilere sahiptir. Müşteri yönlendirmesi için gerekli ve doğru bilgileri edinir. Örneğin ekonomik tatil paketleri, bütçeye uygun seyahat bölgeleri, yurt dışı tatil yerleri, kültürel turizm bölgeleri gibi detay gerektiren planlamalar için seyahat danışmanı görevlendirilir. 

Seyahat Danışmanı Ne İş Yapar?

Seyahat danışmanı, seyahat etmek isteyen ama yoğun bir araştırma ve organizasyon etkinliğinde de bulunmak istemeyen müşterilere danışmanlık hizmeti veren bir meslektir. Uzun günler sürebilecek bir tatil planlaması ve bütçe ayarlaması gibi detay gerektiren konular için seyahat danışmanlarından yararlanılır. Seyahat danışmanı aracı bir görev üstlenerek müşteri ile tatil yeri ve hizmeti arasındaki organizasyonu düzenler. Rezervasyon, vize işlemleri, uçak bileti, araç kiralama, konaklama hizmetleri ve tur organizasyonu gibi konular için seyahat acentesi görevlerini işleri yerine getirir. Ayrıca günümüzde seyahat planı ve organizasyon süreçleri için online mecralar da kullanılmaktadır. Dolayısıyla seyahat danışmanı, online seyahat hizmetlerine de destek vererek görevlerini yerine getirir. Genel olarak bir seyahat danışmanı aşağıdaki işleri yapar:

  • Seyahat planlama ve fikirleri için doğru kaynakları araştırır. 

  • Turizm ve seyahat bölgeleri hakkında tanıtıcı bilgileri müşteriye aktarır. 

  • Müşteri kayıtlarını yapar ve ilgili yerlere başvuru bilgilerini iletir. 

  • Müşterilerin tatil ve seyahat planlamalarını organize etmek iletişim ağını geliştirir. 

  • İletişim kurarak ve araştırarak ilgili planlama için gerekli şartları müşteriye bildirir. 

  • Seyahat ve seyahat planlamaları için ilgili kurumlarla görüşür ve fiyat tekliflerini müşteriyle paylaşır. 

  • Müşteri portföyünü genişletmek amacıyla iletişim kanallarını aktif olarak kullanır. 

  • Müşteri şikayet, soru ve isteklerine geri dönüşte bulunur ve ilgili ürün-hizmeti tanıtacak satış faaliyetlerini gerçekleştirir.

  • Turizm sektörünü ve alan gelişmelerini takip eder. 

  • İlgili pazar alanını ve finansal olanaklarını takip eder. 

  • Acente kurumuna satış raporlarını sunar. 

Seyahat Danışmanı Maaşları

Seyahat danışmanı maaşları, genel olarak yüksektir. Sektörde ilerlemek de mümkün olduğu için maaşın miktarı da artabilmektedir. Bununla beraber deneyim, maaşın belirlenmesinde ve artmasında önemli bir etkiye sahiptir. Genel olarak maaş ortalaması 4.000 TL'dir. Fakat maaşın daha düşük ya da yüksek olmasını belirleyen etkenler, turizm sektörüne ve işlerin yoğunluğuna bağlıdır.

Seyahat acentelerinde çalışan seyahat danışmanı, 3.000 TL ila 5.000 TL arasında değişen bir maaş alır. Yine daha önce belirttiğimiz gibi maaş miktarı deneyim, görev artışı ve taleplere göre artabilmektedir. 

Seyahat Danışmanı Nasıl Olunur?

Seyahat danışmanı olmak için turizm ve otelcilik bölümlerinden mezun olmak, ciddi bir avantajdır. Bunun yanında satış ve pazarlama alanındaki deneyimler de önemsenmektedir. Seyahat danışmanı olabilmek için deneyim ve alan bilgisi şartı, deneyimsiz adayların işe alımını zorlaştırmaktadır. Fakat ilgili bölümleri okuyarak bir kendinize erkenden kariyer planı çizebilirsiniz. Seyahat danışmanı olmak için mezun olmanızda yarar olan bölümler şunlardır:

İlgili bölümlerden mezun olmak turizm sektörü ve işletmecilik işleri için size alan bilgisi katacaktır. Bazı bölümler 2 yıllık bazısı ise 4 yıllık bir eğitim sunmaktadır. Ayrıca lise düzeyinde de turizm ve otelcilik bilgisini artırmak mümkün. Fakat işe alımlarda öne çıkmak için üniversite mezunu olmanızda yarar var. İşe alım için bir diğer önemli konu ise deneyimdir. En az 2 yıllık bir deneyim için öğrencilik yıllarınızda çalışmanız gerekir. Otellerde ya da tur hizmetlerinde çalışarak deneyim kazanabilirsiniz. Deneyim dışında ise alan ile ilgili sertifikalı programları başarıyla bitirmeniz gerekir. 

Seyahat danışmanlığı pazarlama ve satış odaklı bir meslek olduğu için bu alanlarda da bilgi birikimini attırmak önemlidir. Özellikle müşteri memnuniyetini artırmak için pazarlama, ikna teknikleri ve satış hakkında bilgileri güncellemek gerekir. Ayrıca müşteri ile birebir iletişim kuracağı için seyahat danışmanının, yüksek iletişim becerilerine sahip olması da gerekli görülmektedir. İş ilanlarında öne çıkan diğer nitelikler ise şunlardır; takım çalışmasına yatkın olma, diksiyonu düzgün, müşteri hizmetleri deneyimi, esnek çalışma saatlerine uyum gösterme. Ayrıca bazı seyahat acenteleri hizmetlerin kapsama alanlarının genişliğine bağlı olarak İngilizce dil yetkinliği de istemektedir. Kısacası seyahat danışmanlığı mesleği için alan bilgisi ve deneyimi oldukça önemlidir. Bundan dolayı mesleği baştan itibaren bir kariyer planı çizerek tercih etmelisiniz. 

İlgili eğitim: Online Diksiyon Kursu

Seyahat Danışmanı Nedir?, Seyahat danışmanı, seyahat hizmeti için kuruma ya da kendisine başvuran kişilere yardımcı olur, Genellikle seyahat acentalarına bağlı olarak çalışırlar, Seyahat Danışmanı Ne İş Yapar?, Seyahat danışmanı, seyahat planlamaları, rezervasyonlar, vize işlemleri, bilet satışı gibi işlemleri gerçekleştirir, Online seyahat hizmetleri konusunda da destek vermektedirler, Seyahat Danışmanının Görevleri Nelerdir?, Seyahat danışmanı, müşteri kayıtlarını yapar, ilgili yerlere başvuru bilgilerini iletir ve müşteri şikayet, soru ve isteklerine karşılık verir, Ayrıca, turizm sektörünü ve alan gelişmelerini takip ederek ilgili raporlar sunar, Seyahat Danışmanı Maaşları, Seyahat danışmanı maaşları genellikle yüksektir Ortalama bir maaş 4000 TL civarındadır, Maaş miktarı deneyim, görev artışı ve taleplere göre değişebilir, Seyahat Danışmanı Nasıl Olunur?, Seyahat danışmanı olmak için genellikle turizm ve otelcilik bölümünden mezun olmak gerekmektedir, Satış ve pazarlama alanında da deneyime sahip olmak önemlidir, Seyahat Danışmanlığı Mesleğinin Artışı, Ülkemizde turizm sektörünün öneminin artmasıyla seyahat danışmanlığı mesleği de popüler hale gelmiştir, Bu meslekte geniş bir bilgi birikimi ve deneyim gerekmektedir, Seyahat Danışmanının Bilgi Alanı, Seyahat danışmanı yurt içi ve yurt dışı seyahatler konusunda geniş bir bilgiye sahiptir, Ekonomik tatil paketleri, bütçeye uygun seyahat bölgeleri gibi konularda danışmanlık yaparlar, Seyahat Danışmanının İletişim Ağı, Seyahat danışmanı müşterilerle, turist operatörleri, oteller ve ulaşım sağlayıcıları gibi çok sayıda kaynakla iletişim içerisindedir, Müşteri şikayetleri ve taleplerini karşılamak ve sorunları çözmek için bu ağı kullanırlar, Seyahat Danışmanının Görevi, Seyahat danışmanlarının ana hedefi müşteri memnuniyetini sağlamaktır, Bunun yanı sıra, seyahat danışmanlarının görevi, müşterinin tatilinin mükemmel geçmesini sağlamaktır, Seyahat Danışmanının Yetenekleri, Seyahat danışmanları, müşteri hizmetleri, satış ve iletişim becerisi gerektiren bir iş yaparlar, Aynı zamanda seyahat sektöründe geniş bilgileri olması beklenir
Seyahat Danışmanı Seyahat Danışmanı nedir Seyahat Danışmanı maaşları Seyahat Danışmanı ne iş yapar Seyahat Danışmanı nasıl olunur
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.