AnasayfaBlogSERP Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital Pazarlama

SERP Dijital Pazarlama Nedir?

05 Şubat 2021
Bir kişi dizüstü bilgisayarın başına oturmuş, elleriyle klavyeye bastırıyor. Dizüstü bilgisayar, beyaz metin ve simgeler içeren mavi bir arka planla çevrilidir. Kişi siyah bir gömlek giyiyor ve bacakları hafifçe bulanık. Görüntünün köşesinde bir kasenin yakın çekimi var. Kişi dizüstü bilgisayarda yazıyor ve elindeki işe odaklanmış görünüyor. Dizüstü bilgisayar görüntünün ana odağıdır ve kişi çekimdeki tek kişidir. Kişinin elleri tuşların üzerinde konumlandırılmış ve görüntü yakın bir açıdan çekilmiştir. Görüntü, dizüstü bilgisayarını özveriyle kullanan bir kişiyi gösteriyor ve mavi beyaz arka plan, genel sahneye ince bir ayrıntı katıyor.
KonuAçıklamaÖnem
SERPArama motoru sonuç sayfası anlamına gelir. Bir web tarayıcısında arama yapıldıktan sonra karşılaşılan sonuç sayfasıdır.Kullanıcılarınızın web sitenizi bulabilme olasılığı SERP sonuçlarına bağlıdır.
Organik SonuçlarGenel olarak en iyi ve en alakalı sonuçlar olarak belirlenen yerlerdir. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) almaları üzerinde önemlidir. Organik sonuçlar genellikle daha çok tıklanır ve daha fazla güven oluşturur.
Ücretli SonuçlarReklam verenler tarafından ödenen sonuçlardır. Genellikle alaka ve teklif miktarına göre belirlenir.Ücretli sonuçlar genellikle en üstte yer alır ve hızlı bir şekilde görünürlük sağlar.
Bilgilendirici AramalarKullanıcının belirli bir konu hakkında bilgi aradığı aramalar.Bu tip aramalar genellikle ücretsiz sonuçları gösterir, çünkü kullanıcıların büyük çoğunluğu satın almak istemez.
Gezinme AramalarıKullanıcıların belirli bir web sitesini arama yoluyla bulmaya çalıştığı aramalar. Bu genellikle URL'yi hatırlamayan kişilerdir.Bu tür aramalar belirli bir web sitesine trafik çekmek için önemlidir.
İşlemsel AramalarArayanın bir satın alma yapmak isteği olduğunu gösteren aramalar. Genellikle 'satın al' gibi anahtar kelimeler içerir.Bu tür aramalar genellikle ücretli sonuçları içerir ve bu da daha çok satın almayı sağlar.
Google AdsGoogle'ın reklam platformu. Reklamverenler, belirli anahtar kelimelere teklif vererek SERP'te görünmeyi sağlar.Bu, işletmelerin, ürünlerin ve hizmetlerin görünürlüğünü hızlı bir şekilde artırmasına yardımcı olur.
Arama AlgoritmalarıArama motorları, SERP sonuçlarını belirlemek için kullanıcı sorgusuna ve diğer çeşitli faktörlere dayanarak çalışır.Algoritma değişiklikleri, SERP sonuçlarını ve dolayısıyla web sitenizin görünürlüğünü büyük ölçüde etkileyebilir.
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)Web içeriğini ve sitelerini organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize eder.SEO, organik görünürlüğü ve trafiği artırmada son derece önemlidir.
Arama Motoru Sonuç SayfalarıKullanıcıların çıkardığı sonuçları sağlar. Aynı arama motorunda aynı anahtar kelimeleri kullananların karşılaştığı sonuçlar genellikle birbirinden farklıdır.Neredeyse tüm arama motorları, çeşitli faktörlere dayalı sonuçları sunarak kullanıcı deneyimini özelleştirir.

İşletmenizin adını Google'a yazdığınızda, işletmenizin arama sonuçlarının ilk sayfasında bulunmadığını fark ettiğinizde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bu noktada, diğer işletmelerin bunu nasıl başardığını, neleri daha iyi yapabileceğinizi ve bu anahtar kelimeden elde edilecek tahmin edilen trafik hacminin maliyet ve çabaya değip değmeyeceğini anlamak işletmenize fayda sağlayacaktır. Kısacası, arama sonuçlarını analiz etmek günümüzde her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. 

Bir taraftan da arama motorları, arama ve bulma deneyimini her bir kullanıcıya göre özelleştirmek için çalışmaktadır. Örneğin aynı arama motorunu kullansanız bile aynı sonuçları nadiren iki kez görürsünüz. Tüm bu farklı sonuçlar, arama algoritmalarının da yerinde saymayıp sürekli kendini değiştirip dönüştürdüğünü göstermektedir.

SERP Dijital Pazarlama Nedir?

SERP, arama motoru sonuç sayfası anlamına gelen bir kısaltmadır. Başka bir deyişle kullanıcıların bir web tarayıcısında bir şey aradıktan sonra ulaştıkları sonuçlar sayfasıdır. Kullanıcıların sorgularına bakarak, bu sayfa videolar, resimler, haber makaleleri, ürünler, geleneksel web siteleri ve hatta belirli yanıtlar gibi çeşitli özellikler içerebilir. Tüm bu özelliklerin de dijital pazarlamanın bir parçası olduğuna göre SERP de dijital pazarlamanın önemli bir parçasıdır. 

Google'a bir şeyler yazarsınız veya söylersiniz ve SERP geri aldığınız şeydir. SERP'ler tipik olarak iki tür içerik içerir.

Bu içerik kategorileri ücretli sonuçlar ve organik sonuçlardır.

Organik Sonuçlar Nelerdir?

Organik sonuçlar, belirli bir arama için genel olarak en iyi ve en alakalı sonuçlar olarak Google'ın algoritması tarafından belirlenen yerleşimlerdir.

Organik sonuçlar, aynı zamanda arama motorunun algoritmasının bir sonucu olarak görünen web sayfalarının listeleridir. Genellikle SEO olarak bilinen arama motoru optimizasyonu uzmanları, web içeriğini ve web sitelerini organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize etme konusunda uzmanlaşmıştır.

Bazı SERP’ler, önemli ölçüde daha fazla organik sonuç içerir. Üç ana internet araması türü vardır:

  • Bilgilendirici aramalar

  • Gezinme aramaları

  • İşlemsel aramalar

Bilgilendirici aramalar, kullanıcının belirli bir konu hakkında bilgi bulmayı umduğu aramalardır. Bazı arama sorgularının ticari amacı çok düşük olduğundan, böyle bir SERP'ye reklam veya diğer türden ücretli sonuçlar yerleştirmek pek mantıklı olmaz. Bu arama sorgusunu kullanan araştırmacıların büyük çoğunluğu bir şey satın almak istemeyen kişilerdir. Bu nedenle SERP'de yalnızca bilgilendirici sonuçlar görüntülenir.

Gezinme sorguları, kullanıcının arama yoluyla belirli bir web sitesini bulmayı umduğu sorulardır. Bu, belirli bir web sitesini arayan, URL'sini artık hatırlayamadıkları bir web sitesini bulmaya çalışan veya başka bir tür gezinme hedefi olan kişiler için geçerli olabilir.

Son olarak, işlemsel aramalar, ücretli sonuçların SERP'de gösterilme olasılığının en yüksek olduğu aramalardır. İşlem aramalarının yüksek ticari amacı vardır ve işlemsel SERP'lere yol açan arama sorguları, "satın al" gibi anahtar kelimeler ve bir satın alma yapmak için güçlü bir istek olduğunu gösteren diğer terimleri içerebilir.

Organik SEO aracılığıyla en iyi sonuçları elde etmek zaman ve özveri gerektirir. Ama sonuçlarını göz önünde bulundurduğumuzda buna değer. Organik SEO’nun avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Organik içerikler genel olarak daha fazla tıklama oluşturma eğilimindedir. Google'daki ilk 5 organik liste, tüm tıklamaların% 67,6'sını oluşturur.

  • İçerik alaka düzeyi nedeniyle, organik sonuçlar üst sıralarda daha uzun süre kalma eğilimindedir

  • Çoğu kişi organik listelemeleri tıklamayı tercih ettiğinden, kullanıcılarda daha fazla güven oluşturur

Ücretli Sonuçlar Nelerdir? 

Organik sonuçların aksine ücretli sonuçlar, bir reklam veren tarafından görüntülenmek üzere ödenen sonuçlardır. Geçmişte, ücretli sonuçlar neredeyse yalnızca, tipik olarak organik sonuçların yukarısında ve sağında gösterilen küçük, metin tabanlı reklamlarla sınırlıydı. Ancak günümüzde, ücretli sonuçlar çok çeşitli biçimler almaya başlarken reklam verenlerin ihtiyaçlarını karşılayan düzinelerce reklam biçimi haline gelmiştir.

Ücretli sonuçlar, Google Ads üzerinden anahtar kelimelere teklif veren reklam verenlerden alınmıştır. Google Ads, reklam alaka düzeyini hesaba katsa da, bunların yerleşimi esasen en yüksek teklifi verene gider.

Arama Motoru Sonuç Sayfaları Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kullanıcı, genellikle anahtar kelimeler olarak bilinen belirli terimleri ve tümceleri kullanarak arama sorgusunu girer. Bu işlemler üzerine arama motoru onlara bir SERP sunmuş olur. Aynı arama motorunda aynı anahtar kelimeleri veya arama sorgularını kullanarak gerçekleştirilen arama sorguları için bile her SERP benzersizdir. Bunun sebebi, neredeyse tüm arama motorlarının, arama terimleri dışında kullanıcının fiziksel konumu, tarama geçmişi ve sosyal ayarlar gibi çok çeşitli faktörlere dayalı sonuçlar sunması ve her kullanıcının deneyimini özelleştirmesidir.

Arama motoru sonuç sayfalarının görünümü, kullanıcılarına daha sezgisel ve duyarlı bir deneyim sunmak isterler. Bunun için Google, Bing ve diğer arama motoru sağlayıcıları sürekli değişim halindedir. Arama alanında ortaya çıkan ve hızla gelişen bu teknolojiler de günümüzün SERP'lerinin eski görünüş olarak büyük ölçüde farklı olduğu anlamına gelir.

SERP’lerin Satıştaki Rolü Nedir?

Sektöre veya konulara bağlı olarak, artık Google yalnızca bir arama motoru değil, bir satış kolaylaştırıcısına da dönüşmektedir. Amacı, kendisini satış sürecine dahil etmek ve arama yapanı son ödeme aşamasına kadar Google üzerinde tutmaktır. Google'ın bir şirket olarak başarısı, arama yapanlara mümkün olan en doğru, sorunsuz kullanıcı dostu deneyimi sağlamaya bağlıdır. Geçmişte bu, kullanıcılara sorguları için en iyi web sayfaları listesini sunmak anlamına geliyordu.

Örneğin otel rezervasyonu yaptırmak isteyen birisinin süreçlerini ele alalım. Diyelim ki Bodrum’da bir otel ayırtmak istiyorsunuz. Google SERP, odanızı ayırtmanız için size arama sayfasında bir alan (widget) sağlıyor. Dahası, sonuçları doğrudan SERP'lerde (arama sonuç sayfasında) filtrelemenize de izin veriyor. Tarihleri giriyorsunuz ve girdiğiniz özelliklerle en iyi eşleşmeye, en düşük fiyata veya en yüksek puana göre sıralayabiliyor. Konuk sayısını belirleme, müşteri yorumlarda göre derecelendirme gibi tercihleri de aynı sayfadan yapabiliyorsunuz. 

Aynı zamanda otel seçeneklerinizin harita görünümüne ulaşıp haritadaki yerini bulabiliyorsunuz. Böylelikle etkileşim kurmak daha kolay hale geliyor. İstediğiniz konum, tarih ve fiyat aralığındaki otele ulaşana kadar sizi arama sayfasında tutuyor ve tüm seçenekleri gözden geçirmenizi sağlıyor. Ardından odanı ayırt butonuna tıklayarak ile sonuca ulaşabiliyorsunuz.

Son ödeme gerçek otel alanında da gerçekleşebiliyor, ancak işlemin% 90'ı Google SERP'de gerçekleşmiş oluyor. Sonuç olarak SERP, satış için işin zor kısmını arama sonuçları sayfası yapmış oluyor.

SERP, Arama motoru sonuç sayfası anlamına gelir Bir web tarayıcısında arama yapıldıktan sonra karşılaşılan sonuç sayfasıdır, Kullanıcılarınızın web sitenizi bulabilme olasılığı SERP sonuçlarına bağlıdır, Organik Sonuçlar, Genel olarak en iyi ve en alakalı sonuçlar olarak belirlenen yerlerdir SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) almaları üzerinde önemlidir , Organik sonuçlar genellikle daha çok tıklanır ve daha fazla güven oluşturur, Ücretli Sonuçlar, Reklam verenler tarafından ödenen sonuçlardır Genellikle alaka ve teklif miktarına göre belirlenir, Ücretli sonuçlar genellikle en üstte yer alır ve hızlı bir şekilde görünürlük sağlar, Bilgilendirici Aramalar, Kullanıcının belirli bir konu hakkında bilgi aradığı aramalar, Bu tip aramalar genellikle ücretsiz sonuçları gösterir, çünkü kullanıcıların büyük çoğunluğu satın almak istemez, Gezinme Aramaları, Kullanıcıların belirli bir web sitesini arama yoluyla bulmaya çalıştığı aramalar Bu genellikle URL'yi hatırlamayan kişilerdir, Bu tür aramalar belirli bir web sitesine trafik çekmek için önemlidir, İşlemsel Aramalar, Arayanın bir satın alma yapmak isteği olduğunu gösteren aramalar Genellikle 'satın al' gibi anahtar kelimeler içerir, Bu tür aramalar genellikle ücretli sonuçları içerir ve bu da daha çok satın almayı sağlar, Google Ads, Google'ın reklam platformu Reklamverenler, belirli anahtar kelimelere teklif vererek SERP'te görünmeyi sağlar, Bu, işletmelerin, ürünlerin ve hizmetlerin görünürlüğünü hızlı bir şekilde artırmasına yardımcı olur, Arama Algoritmaları, Arama motorları, SERP sonuçlarını belirlemek için kullanıcı sorgusuna ve diğer çeşitli faktörlere dayanarak çalışır, Algoritma değişiklikleri, SERP sonuçlarını ve dolayısıyla web sitenizin görünürlüğünü büyük ölçüde etkileyebilir, SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), Web içeriğini ve sitelerini organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize eder, SEO, organik görünürlüğü ve trafiği artırmada son derece önemlidir, Arama Motoru Sonuç Sayfaları, Kullanıcıların çıkardığı sonuçları sağlar Aynı arama motorunda aynı anahtar kelimeleri kullananların karşılaştığı sonuçlar genellikle birbirinden farklıdır, Neredeyse tüm arama motorları, çeşitli faktörlere dayalı sonuçları sunarak kullanıcı deneyimini özelleştirir
SERP arama motoru organik web dijital pazarlama SERP dijital pazarlama
Bu, elini çenesine doğru kaldırmış, düşünceli bir ifadeyle uzaklara bakan bir kadının görüntüsüdür. Uzun, koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Gözleri odaklanmış ve dudakları derin düşüncelere dalmış gibi hafifçe ayrılmış. Üzerinde beyaz bir bluz, siyah bir hırka ve ince altın bir kolye var. Beden dili rahat ve duruşu kendinden emin. Dikkatli ve düşünceli bir şekilde bir şeyler düşünüyor gibi görünüyor. Bakışları mesafeli ve yüzü sıcak, doğal bir ışıkla aydınlatılmış.
Aysun Şahin Besci
Blog Yazarı

Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek adına Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Marka İletişimi bölümlerini bitirdikten sonra tasarım bilgisiyle yeteneklerini buluşturduğu Noipaper Art&Craft'ı kurdu. 2009'dan bu yana çeşitli ürün tasarımı projelerine danışmanlık yapmakta bir yandan da Noipaper ile el yapımı ürünlerin değerini artırmak adına yetişkin ve çocuklara özel kağıt atölyeleri düzenlemektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.