AnasayfaBlogSeramik, Cam ve Çinicilik Bölümü (MYO)
Bölümler

Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü (MYO)

27 Ekim 2020
Bir kişi kameranın önünde durmakta ve elinde beyaz bir kâse tutmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifade var ve doğrudan kameraya bakıyor. Kişinin üzerinde düz beyaz bir tişört var ve saçları koyu kahverengi tonunda ve arkaya doğru düşük bir at kuyruğu şeklinde toplanmış. Ellerinde tuttukları kase yuvarlak şekilli ve hafif parlak bir yüzeye sahip. Bilinmeyen bir madde ile dolu ve oldukça ağır görünüyor. Görüntünün arka planı nötr bir gridir ve görünürde başka hiçbir nesne yoktur. Işık sol taraftan geliyor ve kişinin yüzüne ve kâseye hafif bir gölge düşürüyor.
BölümlerTanımlamaİş İmkanları
Seramik SanatıHammaddesi toprak olan, su ile yumuşatılarak elle şekil verilen ve yüksek ısılı fırınlarda pişirilen bir sanat türü.Seramik atölyelerinde, seramik fabrikalarında ve özel seramik iş yapan mağazalarda iş imkanı.
Cam SanatıCam hammaddesi yüksek ısıda eritilerek şekillendirilen ve demir bir boruda üflenerek tasarlanan bir sanat türü.Cam atölyelerinde, cam üretim fabrikalarında ve özel cam iş yapan mağazalarda iş imkanı.
Çinicilik SanatıKille yapılan ve genellikle Kütahya ve İznik'te üretilen ve sonunda sırlanan bir seramik türü.Çini atölyelerinde, çini fabrikalarında ve çini tasarlayan özel iş yerlerinde iş imkanı.
Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü (MYO)Üç sanat dalını bir araya getirerek öğrencilere estetik, yaratıcı ve disiplinli çalışmayı öğreten bir program.Seramik, cam ve çini atölyelerinde, fabrikalarda, danışmanlık hizmetlerinde ve eğer DGS'yi kazanırlarsa, üniversitelerde akademik pozisyonlarda.
Devlet Memurluğu (KPSS 3001 kodlu)Kamu hizmetinde çalışan bireyler için seçenek olan bir pozisyon.Devlet kurumlarında çeşitli iş imkanları.
Seramik, Cam ve Çinicilik TeknikerliğiEğer ön lisans mezunu olmayı tercih ederse, mezunların alacağı unvan.Sanat atölyelerinde teknik görevler, fabrikalarda teknik pozisyonlar.
Öğretim GörevlisiLisans bölümüne geçerek bu bölümü ilerleten ve üniversitede öğretim görevi yapan birey.Üniversitelerde akademik pozisyonlar.
Kendi işini kurmaÖğrencinin kendi markasını yaratıp, seramik, cam veya çini atölyesi açarak iş sahibi olması.Atölye veya sergi salonları, çeşitli şirketlerle ortaklık.
Sanat DanışmanıSanat dalında bilgili, danışılması gereken bir uzman.Özel müşteriler, şirketler, sanat galerileri.
Satış Temsilcisi veya Satış MüdürüSeramik, cam ve çini ürünleri üzerine satış yapan mağazalarda görev alabilecek pozisyonlar.Seramik, cam ve çini satan perakende mağazaları veya fabrikalar.

Sanata karşı yeteneği olan kişilerin zevkle seçebileceği bölümlerden olan Seramik, Cam ve Çinicilik bölümü Güzel Sanatlar Fakültesinde ayrı ayrı olmakla birlikte Meslek Yüksek Okulunda tek bölüm olarak geçmektedir. Ön lisans olarak tamamlanan bu bölümde lisans alanına girmek üzere üç bölüm bir arada gösterilerek aslında öğrencinin hoşuna gidecek bölümü tercih etmesi için de faydalı bir bölüm. Bu yazıda; bölüm içeriklerine, iş imkanlarına, taban puanlarına ve derslerine de değinerek Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümünü tercih etmek isteyen arkadaşlarımıza tanıtmış olacağım. Öncelikle seramik, cam ve çini sanatlarını ayrı ayrı açıklayarak, Meslek Yüksek Okulu Bölümünün detaylarını başlıklar altında incelemeye ne dersiniz? Hadi başlayalım. 

Seramik Sanatı, hammaddesi toprak olan, su ile yumuşatılarak elle şekil verilen bir sanat türüdür. Şekillenmesi tamamlandıktan sonra da yüksek ısılı seramik fırınlarında ısıtılır. Ardından yine bir takım işlemlerden geçerek son halini almış olur. 

Cam Sanatı, cam hammaddesi yüksek ısıda eritilerek şekillendirilir. Camdaki şekillendirme tekniği seramiğe göre farklıdır. Demir bir boruda üflenerek tasarlanan şekil verilir ve soğutularak son hali ile raflara sunulur. 

Çinicilik Sanatında da objeler killi topraktan, seramik gibi el ile şekil verildikten sonra fırınlarda pişirilir. Ardından tasarlanan şekiller ve renkler üzerine özenle çizilerek yüzeyi sırlanır. Sırlama içerisinde kuvars kum tanecikleri, cam, buğday unu, kurşun ve su bulunmaktadır. Yüksek oranda kuvarsla sırlanmış ürünler genelde daha değerlidir ve çatlama riskleri daha azdır. Merkezi Kütahya ve İznik olan çiniciliğin desenlerinin de ayrı ayrı kendilerine has anlamları bulunmaktadır. Kullanılan boya ve fırçaları diğer boya malzemelerinden farklı olarak saf renklerden, topraktan oluşturulur. Her bölümden kısaca bahsettikten sonra, şimdi gelelim üniversitede tercih edilecek genel başlıktan bahsetmeye...

Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü Nedir? 

Bu bölüm, öğrencilerin Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü hakkında bilgi sahibi yaparak gerekli sanatsal gelişimlerine destek olunan bir bölümdür. Bu bölümün öğrencileri, Seramik, Cam ve Çini Sanatlarının tarihsel geçmişlerinden de bilgi sahibi olarak seramik, cam ve çini işlemlerini gelecekte daha da iyi sergilemek üzere eğitim görürler. 

Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümünü seçecek olan öğrencilerde estetik bakış açılarının yüksek olması, yaratıcı ve disiplinli olması aranan özelliklerdendir. Atölyelerde gerekli malzemeler hakkında bilgi akışı sağlanır. Sanat Tarihi dersleri ile geçmişten günümüze gelen Seramik, Cam ve Çinicilik Sanatının gelişimi işlenir. Ardından atölyeye geçilir ve Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü öğrencileri olarak kendi eserlerini oluşturmak üzere pratik yapmaya başlar. 

Okul sırasında zorunlu staj eğitimlerini de tamamlayan bu bölümün öğrencileri ön lisans mezunu olmayı tercih ettikleri zaman ise Seramik, Cam ve Çinicilik Teknikeri olarak unvanlandırılırlar. Ön lisans olarak bulunan bu bölümden mezun olan öğrenciler DGS sınavı ile lisans bölümlerine geçebilirler. Dikey Geçiş Sınavını kazanan öğrenci adayları Seramik, Cam, Çini bölümlerini ayrı ayrı olarak seçebilirler. Bunların yanı sıra Seramik ve Cam ile Seramik ve Cam Tasarımı bölümlerini de seçerek geleceğin Seramik, Cam ve Çini Sanatçısı olarak kendi yollarını çizmek üzere yola çıkacaktırlar. Peki Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü Mezunu olanlar ne iş yapar? Birlikte inceleyelim.

Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü İş İmkanları nelerdir?

seramik, cam ve çinicilik bölümünden mezun olan bireyler kamu ve özel sektör alanlarında iş imkânı elde edebilirler. seramik fabrikaları, atölye ve kendi işlerini kurmak gibi birçok iş imkânı mevcuttur. bunların yanı sıra danışmanlık, araştırmacılık ve mesleki blogger gibi farklı iş imkânları da bulunmaktadır. seramik, cam ve çini ürünleri üzerine satış yapan mağazalarda satış temsilcisi veya satış müdürü olarak da iş yapabilir. kpss sınavı ile 3001 kodlu devlet memurluğunu da tercih edebilir. 

Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bir önceki başlığımızda da bahsetmiş olduğumuz üzere Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümünden mezun olan çalışma adayları kendi atölyelerini açarak kendi markalarını hayata geçirebilir. Seramik, cam ve çini atölyelerinde iş bulabilir. Fabrikalarda Seramik, Cam ve Çinicilik Teknikerliği yapabilir. Danışmanlık yapabilir veya lisans bölümüne geçerek okuduğu bölümü ilerleterek Öğretim Görevlisi olabilir. KPSS sınavlarına girerek devlet kurumlarından birinde çalışmayı da tercih edebilir. 

Fabrikada çalışan bir kişi ortalama 3.000-3.500 TL civarlarında maaş alma imkânı bulabilir. Kendi iş imkânını oluşturan adaylar ise oluşturduğu özgünlüğe göre daha yüksek kazançlar elde edebilir. 

Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü ön lisans olarak üniversitelerde bulunmaktadır. Bu bölümü seçecek öğrenci adaylarının tahmin ettiği Sanat Tarihi, Atölye dersleri gibi derslerden başka hangi ders başlıklarının olduğunu merak ediyorsunuzdur elbette. Neler mi var? Hadi aşağıda sıralayalım.

  • Yüzeysel Tasarım

  • Seramik ve Cam Dekor Teknikleri

  • Sanat Tarihi

  • Dekor Teknikleri

  • Çamur Tornasında Şekillendirme

  • Alçı Model, Şekillendirme ve Kalıp Uygulamaları

  • Toplu Hizmet Uygulamaları

  • Seramik Cam Analizi Yöntemleri

  • Seramik Sırları ve Hesaplamaları

  • Seramik ve Cam Uygulamaları

Yukarıda saydığımız dersler olmak üzere birçok ders alarak Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü ön lisans mezunu olacaklardır. Aldıkları bu karma dersler sonrası Dikey Geçiş Sınavı ile lisans geçişine hak kazanan öğrenciler de her bölümden bilgi sahibi olarak eğitimlerine devam edecekler ve ilgi alanlarına daha çok giren bölümü seçme fırsatına sahip olacaklardır.

Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümüne yazılmak isteyen öğrenciler için okulların 2020 yılı taban giriş puanları 198 puan ve en yüksek giriş taban puanı ise 222 puan ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu olmuş. Başarı sıralamaları ise en düşük 1.592.000 ile 1.007.805 sıralaması ile en yüksek olan sıralama alınmış. 

Yani Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümüne girmek isteyen öğrenci adaylarımız, aşağı yukarı bu şartları sağladığı takdirde üniversitelerdeki bu bölümü tercih edebilirler. Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü için tercih edebileceğiniz bazı üniversiteler ise;

  • İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu,

  • Ege Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu,

  • Bursa Uludağ Üniversitesi İznik Meslek Yüksek Okulu,

  • Kocaeli Üniversitesi Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu,

  • Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu. 

Eğitim hayatını tamamlayıp kariyer hayatına geçen ve kendi markasını kurmak isteyen Seramik, Cam ve Çini Teknikerlerinin yapması gereken detaylardan da bahsedelim. Bundan sonraki süreçte önce çıkarmak istediğiniz markayı sağlam temellerde kurmanız için girişim ve değer katma sürecini iyi planlamak gerekir. Ardından diğer markalara fark atmak markanın güçlü olması adına belli başlı stratejiler geliştirilmelidir. Bu süreci oluştururken de IIENSTITU'nün sizlere sunduğu ücretli ve ücretsiz online eğitimlerini inceleyebilir, sertifika programlarına katılabilirsiniz.

Seramik Sanatı, Hammaddesi toprak olan, su ile yumuşatılarak elle şekil verilen ve yüksek ısılı fırınlarda pişirilen bir sanat türü, Seramik atölyelerinde, seramik fabrikalarında ve özel seramik iş yapan mağazalarda iş imkanı, Cam Sanatı, Cam hammaddesi yüksek ısıda eritilerek şekillendirilen ve demir bir boruda üflenerek tasarlanan bir sanat türü, Cam atölyelerinde, cam üretim fabrikalarında ve özel cam iş yapan mağazalarda iş imkanı, Çinicilik Sanatı, Kille yapılan ve genellikle Kütahya ve İznik'te üretilen ve sonunda sırlanan bir seramik türü, Çini atölyelerinde, çini fabrikalarında ve çini tasarlayan özel iş yerlerinde iş imkanı, Seramik, Cam ve Çinicilik Bölümü (MYO), Üç sanat dalını bir araya getirerek öğrencilere estetik, yaratıcı ve disiplinli çalışmayı öğreten bir program, Seramik, cam ve çini atölyelerinde, fabrikalarda, danışmanlık hizmetlerinde ve eğer DGS'yi kazanırlarsa, üniversitelerde akademik pozisyonlarda, Devlet Memurluğu (KPSS 3001 kodlu), Kamu hizmetinde çalışan bireyler için seçenek olan bir pozisyon, Devlet kurumlarında çeşitli iş imkanları, Seramik, Cam ve Çinicilik Teknikerliği, Eğer ön lisans mezunu olmayı tercih ederse, mezunların alacağı unvan, Sanat atölyelerinde teknik görevler, fabrikalarda teknik pozisyonlar, Öğretim Görevlisi, Lisans bölümüne geçerek bu bölümü ilerleten ve üniversitede öğretim görevi yapan birey, Üniversitelerde akademik pozisyonlar, Kendi işini kurma, Öğrencinin kendi markasını yaratıp, seramik, cam veya çini atölyesi açarak iş sahibi olması, Atölye veya sergi salonları, çeşitli şirketlerle ortaklık, Sanat Danışmanı, Sanat dalında bilgili, danışılması gereken bir uzman, Özel müşteriler, şirketler, sanat galerileri, Satış Temsilcisi veya Satış Müdürü, Seramik, cam ve çini ürünleri üzerine satış yapan mağazalarda görev alabilecek pozisyonlar, Seramik, cam ve çini satan perakende mağazaları veya fabrikalar
seramik cam ve çinicilik bölümü Seramik Cam Çinicilik
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.