AnasayfaBlogSağlık Kurumları İşletmeciliği Nedir?
Nedir?

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Nedir?

11 Mayıs 2020
Bir grup insan, ortadaki bir adamın etrafında toplanmış, yakın bir düzende durmaktadır. Adam siyah bir gömlek giymiş ve sanki etrafındaki insanlara koruma ve destek sunuyormuş gibi kollarını iki yana açmış. Yüzü sıcak, rahatlatıcı bir gülümsemeyle aydınlanmış ve gözleri doğrudan kameraya bakıyor. Etrafındaki insanlar gülümsüyor ve ona bakıyor; kıyafetleri canlı ve çeşitli, bu da farklı bir insan grubuna işaret ediyor. Kıyafetlerin parlak renkleri adamın gömleğinin koyu renkleriyle kontrast oluşturarak sahnenin davetkâr ve neşeli görünmesini sağlıyor. Arka plan bulanık ve odak net bir şekilde insanların ve merkezdeki adamın üzerinde.
KonuAçıklamaÖrnek
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Nedir?Sağlık kurumlarının idari ve yönetim kısmına görev ve sorumluluk sağlamak için geliştirilen bir meslek dalıdır.Hastane yönetimi, ilaç firmaları, rehabilitasyon merkezleri
Eğitim SüresiÖn lisans düzeyinde 2 yıllık bir öğrenim süreci gerektirir.Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü
Mezuniyet Unvanı2 yıllık öğrenim sonunda 'Sağlık Kurumları İşletmeciliği Teknikeri' unvanı verilir.Teknikerlik
İş AlanlarıKamu, özel, üniversite hastaneleri, ilaç firmaları, rehabilitasyon merkezleri gibi sağlık kurumlarına hizmet sağlayan şirket ve endüstri alanlarında iş bulma imkanı sunar.Mali, idari, organizasyon, üretim, pazarlama ve insan kaynakları departmanları
Ders İçerikleriİşletme Bilgisi ve İlkeleri, İşletme Yönetimi, Muhasebe, İktisat Bilgisi, Temel Bilgi Teknolojileri gibi dersler görülür.Muhasebe, Tıbbi Belgeleme ve Terminoloji, Sağlık Sigortacılığı
DilBölümün eğitim dili Türkçedir.Türkçe dil bilgisi
Lisans Eğitimine GeçişÖn lisans düzeyinde tamamladıktan sonra DGS yoluyla lisans öğrenime geçme imkanı vardır.Sağlık Yönetimi, İşletme Yönetimi
AçıköğretimSağlık kurumları işletmeciliği bölümü, açıköğretim düzeyinde de eğitim verir.Açıköğretim Fakültesi
Meslek GöreviSağlık kurumunun genişliği ve iş yükünün ağırlığı sebebiyle idari ve yönetim alanının kontrolü ile ilgili bir meslek görevini yerine getirir.Hastane yöneticisi
Tercih SebepleriGerçekten sağlık alanında çalışma niyetinde olan ve bunun için ayrıntılı araştırmalar yaparak seçimini yapanlar için uygun bir bölümdür.Sağlık sektöründe çalışmak isteyenler için

Sağlık sektörünün geniş bir iş alanına sahip olması, pek çok farklı göreve sahip mesleği de beraberinde getirebiliyor. Doğrudan sağlık alanında hizmet veren bölümlerin yanında işletme mantığına uygun meslekleri de bu sektörde görebiliyoruz. Tıbbi sekreterlik, sağlık yönetimi, sağlık kurumları işletmeciliği gibi bölümler, sağlık kuruluşlarında aktif görev üstlenen meslekleri meydana getiriyor.

Sağlık kurum ve kuruluşlarının hastalara sağlık hizmeti sağlarken kurumun idari ve yönetim kısmına da görev ve sorumluluk sağlaması gerekir. Bir kurumun ayakta kalması ve tüm fonksiyonel işlerini doğru düzenleyebilmesi için yönetim altyapısına ve işleyişine hakim olabilmesi gerekir. Sağlık kurumları açısından baktığımızda da kaynaklar ve kurumsal düzen, sağlık hizmetinin ihtiyacı olanlara ulaşması ve en iyi şekilde sürdürülebilmesi için büyük öneme sahiptir. 

Sağlık kurumları işletmeciliği alanı da işletme bilgi ve uygulamasının sağlık sektöründe fayda sunması için özel bir meslek icrası geliştirir. Sağlık kurumunun arka planında onu asıl ayakta tutan; idari, mali, kurumsal iletişim, muhasebe, üretim, insan kaynağı ve hizmetin yürütülmesi gibi unsurlar sağlık işletmeciliğinin geniş çalışma bölümleridir. 

Sağlık işletmeciliği sağlık sektörüne sunduğu katkısına rağmen ilgi ve alakanın sağlık bölümlerine göre çok olmadığı bir alan. İşletme bölümünün gördüğü talebin yanında sağlık kurumları işletmeciliği daha yeni bir meslek icrası olarak görülüyor. Buna rağmen ülkemizdeki sağlık sektörünün canlılığı ve genişliği, sağlık ve idari alanında çalışacakları da rahatlatacak olanaklara sahip. Sağlık kurumları işletmeciliği, kurumun yönetim ve insan kaynağı ihtiyaçlarını karşılayacak bilgi ile uygulamalara da vakıf olarak bu alanda çalışmak isteyenlere bir kapı açıyor. 

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü

Sağlık kurumu işletmeciliği bölümü, sağlık alanının idari kısmında yer almak isteyenlerin tercih edebilecekleri bir meslek uygulamasına yer veriyor. Bölümü tercih etmek isteyenler, üniversite sınavının ilk kısmı olan TYT alanından istenilen sıralamayı elde etmek zorunda. Sağlık kurumları işletmeciliği bölümü her ne kadar işletme bölümü mantığına sahip olsa da tercihte bulunurken ön lisans bir bölüm olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Yani 2 yıllık bir öğrenimin ardından mezun olunuyor ve "sağlık kurumları işletmeciliği teknikeri "unvanı veriliyor. 

Bölümü ön lisans düzeyinde tamamladıktan sonra tercihinize bağlı olarak DGS yoluyla sağlık yönetimi, işletme yönetimi ve işletme eğitimi alabilir ve lisans öğrenime geçebilirsiniz. Burada önemli olan nokta ise eğitimler eşit ağırlık bölümü olduğu için buna göre sınava hazırlanmanızdır. Ayrıca sağlık kurumlar işletmeciliği bölümü, ön lisans dışında açıköğretim düzeyinde de eğitim veriyor. İster ön lisans olsun, ister açıköğretim olsun eğitim süresi boyunca aşağıdaki ders ve bilgileri içerebilen bir müfredat göreceksiniz.

  • İşletme Bilgisi ve İlkeleri

  • İşletme Yönetimi

  • Muhasebe

  • İktisat Bilgisi

  • Temel Bilgi Teknolojileri

  • Genel Hukuk Bilgisi

  • Sağlık Hizmeti Yönetimi 

  • Tıbbi Belgeleme ve Terminoloji

  • Sağlık Sigortacılığı

  • Sosyal Güvenlik

  • Hastane Yönetimi

  • İletişim ve Etkili Konuşma

  • Risk Yönetimi

  • Maliyet Yönetimi

  • Sağlık Sosyolojisi 

  • Sağlık Kurumlarında Finans ve Kalite Yönetimi

Bölümü tercih etmek isteyenlerin gerçekten sağlık alanında çalışma niyetinde olmaları ve bölümü de ayrıntılı araştırmaları gerekir. Kurumsal bir şirket ya da işletmede çalışma isteğiniz varsa işletme bölümü ya da benzeri bölümleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır. 

Sağlık Kurumları İşletmeciliği İş Alanları 

Sağlık kurumlarının niteliği ve işleyişi diğer alanlara göre daha geniştir. Sektöre baktığımızda kamu ve özel olmak üzere pek çok alt kategori ve hizmetin verildiği alanları görebiliriz. Özellikle sağlık kurumlarına çeşitli alanlarda hizmet sağlayan şirket ve malzeme takviyesi veren endüstri kuruluşlarında da çalışma imkânı vardır. Hastane yönetiminin idari, mali ve kurumsal bölümlerinde çalışma olanağına sahip mezunlar; kamu, özel, üniversite hastanesi, ilaç firmaları, rehabilitasyon merkezleri ve SGK gibi sağlık sigortası ile ilgilenen alanlarda iş bulabilir. Mezunlar, bölümün sağladığı işletmecilik bilgisi ve uygulaması dahilinde sağlık kurum ve kuruluşlarına gerekli desteği sağlayacak şekilde idari bölüme katılır. 

Sağlık Kurumu İşletmeciliği Mezunu Ne İş Yapar?

Sağlık kurumu işletmeciliği, sağlık kurumunun genişliği ve iş yükünün ağırlığı sebebiyle idari ve yönetim alanının kontrolü ile ilgili bir meslek görevini yerine getirir. Mezunların eğitim süresi boyunca gördükleri uygulama ve teorik bilgiler, bir işletme mantığına sahip kurumun işleyişinin düzenlemek ve artı değer yaratmak içindir. Sağlık kurumunda sağlık yöneticisi olarak görevlendirilen mezunlar, kurumun olanakları dahilinde yönetim alt kategorilerinde ve organizasyon kısmında çalışabilir. 

Bölüm mezunları mali, idari, organizasyon, üretim, pazarlama ve insan kaynakları gibi departmanlarda çalışarak kurumun sağlık hizmetini daha iyi sağlayabilmesi ve kaynak durumunu kontrol edebilmesinin altyapısını hazırlar. Özellikle özel kurum ve kuruluşların artan personel ihtiyacı ve imkânları doğrultusunda koordinasyon, kaynak açığını kapatma, kurumun iletişim organlarını yönetebilme sağlık politikasını oluşturma ve yönetme gibi görevleri, mezunlar sağlayabilmektedir. Bunun dışında sağlık kurumu içinde görev ve sorumlulukları yerine getirebilmek için bölümü tercih edecek olanların taşıması ve edinmesi gereken bazı özellikler bulunmakta.

Öncelikle üniversite tercihinde bulunma aşamasında kendinizi sağlık yönetici olarak görebiliyor musunuz, bunu iyi düşünmelisiniz. Sağlık sektörünün genişliği yanında sürekli sağlık alanında çalışmayı da göz önünde bulundurmanız gerekir. Hastane ya da sağlık kuruluşu, merkezi içinde sağlık hizmeti sağlayanlarla ve yönetim departmanı arasında sıkı ve güçlü bir iletişim ağı kurmanız beklenir.

İdari departmanı temsil eden bir çalışan olarak büro ya da ofis içinde diğer personeller ile etkin bir iletişim ve uyum sağlanmalıdır. Çalışacağınız kurumlar, sağlık hizmetinde iletişimin önemi doğrultusunda idari personel ve yönetici arayacaktır. Mesleğin icrası için gerekli olan etkin iletişim kurabilme ve yönetebilme becerisi, kurum içinde sizi ileriye taşır ve ekip gücünün bir parçası yapar. 

kurum ve kuruluşlarında çalışacağınız süre boyunca planlama, uygulama ve yönetme işleri için planları uygulama ve koordine edebilme yetkinliği geliştirmeniz gerekir. meslek bilginizin yanında sosyal bilimlerin size sağlayacağı katkıyı da es geçmemeniz gerekir. i̇ktisat, halkla ilişkiler, stratejik iletişim gibi konularda bilginizi genişletebilirsiniz. yine kurum içinde çalışacağınız için temel bilgi teknolojisi bilgisine sahip olmalısınız. bilgisayar ve ofis programları kullanımına, bölümü okurken vâkıf olmanız gerek. Geniş bir alan olarak görülen idari ve yönetim kısmında çalışacağınız farkında olarak alan bilginizi geliştirmeniz lazım. Enstitü içinde online eğitim kapsamında verilen kurs ile sağlık kurumları işletmeciliği bilginizi ve alan becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

İlgili eğitim: Microsoft Office Eğitim

İlgili Eğitim: Sağlık Kurumları İşletmeciliği

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Nedir?, Sağlık kurumlarının idari ve yönetim kısmına görev ve sorumluluk sağlamak için geliştirilen bir meslek dalıdır, Hastane yönetimi, ilaç firmaları, rehabilitasyon merkezleri, Eğitim Süresi, Ön lisans düzeyinde 2 yıllık bir öğrenim süreci gerektirir, Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü, Mezuniyet Unvanı, 2 yıllık öğrenim sonunda 'Sağlık Kurumları İşletmeciliği Teknikeri' unvanı verilir, Teknikerlik, İş Alanları, Kamu, özel, üniversite hastaneleri, ilaç firmaları, rehabilitasyon merkezleri gibi sağlık kurumlarına hizmet sağlayan şirket ve endüstri alanlarında iş bulma imkanı sunar, Mali, idari, organizasyon, üretim, pazarlama ve insan kaynakları departmanları, Ders İçerikleri, İşletme Bilgisi ve İlkeleri, İşletme Yönetimi, Muhasebe, İktisat Bilgisi, Temel Bilgi Teknolojileri gibi dersler görülür, Muhasebe, Tıbbi Belgeleme ve Terminoloji, Sağlık Sigortacılığı, Dil, Bölümün eğitim dili Türkçedir, Türkçe dil bilgisi, Lisans Eğitimine Geçiş, Ön lisans düzeyinde tamamladıktan sonra DGS yoluyla lisans öğrenime geçme imkanı vardır, Sağlık Yönetimi, İşletme Yönetimi, Açıköğretim, Sağlık kurumları işletmeciliği bölümü, açıköğretim düzeyinde de eğitim verir, Açıköğretim Fakültesi, Meslek Görevi, Sağlık kurumunun genişliği ve iş yükünün ağırlığı sebebiyle idari ve yönetim alanının kontrolü ile ilgili bir meslek görevini yerine getirir, Hastane yöneticisi, Tercih Sebepleri, Gerçekten sağlık alanında çalışma niyetinde olan ve bunun için ayrıntılı araştırmalar yaparak seçimini yapanlar için uygun bir bölümdür, Sağlık sektöründe çalışmak isteyenler için
sağlık kurumları işletmeciliği sağlık yönetimi sağlık sektörü işletme hastane
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.