AnasayfaBlogSağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü (MYO)
Bölümler

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü (MYO)

03 Ekim 2020
Bir el, çok renkli ahşap bloklardan oluşan bir yığına doğru uzanırken görülüyor. El, tüm parmaklarını uzatmış bir şekilde ortada durmaktadır. Bloklar, kırmızı, mavi, sarı ve yeşil renklerin görülebildiği düzgün bir yığın halinde düzenlenmiştir. Arka plan nötr bir renktir ve tüm dikkatin ele ve bloklara odaklanmasını sağlar. El, blok yığınını kaldırmaya çalışıyor gibi görünüyor ve yüzündeki ifade konsantrasyon ve kararlılık hissi veriyor.
Bölüm BilgisiEğitim ve İş İmkanlarıDers İçeriği
Sağlık Kurumları İşletmeciliği2 yıllık ön lisans programıMuhasebe, İşletme, Hukuk
Eğitim Süresi4 yarıyıl süren eğitimİnsan Kaynakları, İktisat
Puan TürüTYT puanıyla öğrenci alımıSağlık Yönetimi, Tıbbi Terminoloji
Geçiş HakkıDGS ile Sağlık Yönetimi, İşletme gibi bölümlere geçişTıbbi Dokümantasyon, Sağlık Sosyolojisi
İş İmkanlarıÖzel ve Kamu sağlık kurumları, ilaç ve tıbbi cihaz firmalarıHasta Hizmetleri, Sağlık Mevzuatı
Gereken Yeteneklerİletişim becerisi, insan ilişkileri yönetebilmeGenel İşletme, Halkla İlişkiler
Bağlı Olduğu KurumMeslek Yüksekokullarıİşletme Uygulamaları
Önemli NiteliklerÖğrencilik yıllarında iş deneyimi veya stajİngilizce, Bilgisayar Kullanımı
İlgili Lisans BölümleriSağlık Yönetimi, İşletmeİş Sağlığı ve Güvenliği
İstihdam AlanlarıKamu ve özel hastaneler, İlaç firmaları, Rehabilitasyon merkezleriPsikoloji-Sosyolojiye dayalı dersler

Sağlık ile ilgili bölümlerin çoğu sayısal alandan alım yapsa da bazı bölümlerin TYT puan türünden alım yaptığı da bilinmektedir. Bu bölümlerden biri sağlık işletmeciliği bölümüdür. Sağlık işletmeciliği bölümü, sağlık ile ilgili işletme ve kurumlarda çalışacak işletmecilik bilgisine vâkıf mezunlar yetiştirmektedir. Bölüm, TYT puanını esas almasıyla da bir ön lisans programıdır. Ayrıca bölüm, Ülkemizde sağlık alanının yalnızca tıbbi hizmet ile ilgili olmadığını da göstermektedir. Sağlık kurumlarındaki idari işlerin yönetimi ve düzeni ile ilgilenen sağlık kurumları işletmeciliği, bölüm içeriğinde de buna yönelik eğitim sunmaktadır.

Sağlık alanında işletme beceri ve uygulamalarını harekete geçiren mezunlar, kamu ve özel sektörde çalışma olanağına sahiplerdir. Bölüm, işletmecilik uygulamaları ile bilgilerini, öğrencilere gerekli ders içerikleriyle kazandırmaktadır. Sağlık sektörünün idari işlerini yürüten bir ekiple çalışacak olan mezunlar, 2 yıllık eğitim süresinde; organizasyon, iktisat, sosyal güvenlik ve sağlık mevzuatı hakkında gerekli bilgilere aşina olmaktadırlar. Bir ön lisans programı olan sağlık kurumları işletmeciliği bölümünü tercih etmek isteyenler için bölümü ayrıntılarıyla ele alalım.

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü Nedir?

2 yıllık bir eğitim veren sağlık kurumları işletmeciliği, üniversitelerin Meslek Yüksekokullarına bağlıdır. Bölüm, hem devlet hem de özel üniversitelerde bulunmaktadır. Sağlık sektöründe gerekli görülen idari ve organizasyon işlerinin yürütülmesi ile ilgili olan bölüm, 4 yarıyıl süren eğitim sürecinde de idarecilik ve yöneticilik becerileri kazandırmayı hedefler.

Her sağlık kurumu, tıbbi hizmetin yanı sıra bir kurum olarak da kaliteli hizmeti yönetmekle bir kurumsal niteliğe ulaşır. Verilen hizmetin, kurumsal niteliğe ulaşabilmesi adına idari işler olan; iletişim, insan kaynakları, satın alma, malzeme yönetimi, halkla ilişkiler, finans ve işletmecilik uygulamalarına gerek duyulur. Kurum ancak bir bütün olarak, tüm departmanlarıyla iş yapabilirse doğru ve kaliteli hizmet verebilecek potansiyele ulaşabilir. Sağlık kurumları işletmeciliği bölümü de bu alanda çalışacak öğrenciler yetiştirerek idari alandaki işlerliliği hızlandırmaktadır. 

Bölüm, TYT başarısına bağlı olarak öğrenci almasıyla beraber, 2 yıllık eğitim sonrası ilgili lisans bölümlerine geçiş hakkı da sunmaktadır. DGS ile geçiş yapılabilen bölümler şunlardır:

Sağlık kurumları işletmeciliği; sağlık kurumlarında çalışabilecek yöneticiler yetiştirdiğinden, bölümü tercih etmek isteyenlerin yöneticilik vasıflarını geliştirebilecek olmaları gerekmektedir. Günümüzün en önemli becerisi sayılan iletişim becerileri ve insan ilişkilerini yönetebilme, sağlık sektöründe çalışacak olanların da en önemli özelliklerinden birisi olmaktadır. Bu becerileri geliştirmek adına öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli iş deneyimleri elde edebilir veya alanınızda staj yapabilirsiniz. 

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Sağlık kurumları işletmeciliği mezunları, genel olarak sağlık alanında iş bulabilmektedirler. Bölüm mezunları, işletme alanı ile ilgili geniş çaplı dersler gördükleri için sağlık sektörü dışında da iş bulma olanağına sahiplerdir. Genel olarak mezunlar, özel ve kamuya ait sağlık işletme ve kurumlarında görev almaktadır. Kamu ve özel hastaneler, ilaç şirketleri, tıbbi cihaz ve malzeme üreten endüstriler, sağlık sigorta şirketleri, rehabilitasyon ve özel eğitim merkezleri, bilinen bazı çalışma alanlarıdır. 

Ayrıca mezunlar, DGS yoluyla ilgili lisans bölümlerine geçiş yaparak da iş bulabilme olanaklarını artırabilmektedirler. İşletme, acil yardım ve afet yönetimi ve sosyal hizmet nispeten daha fazla iş bulunabilecek alanları barındırmaktadır.

Bölüm mezunları, çalıştıkları kurumun; mali, idari ve kurumsal yönetim bölümlerinde gerekli sorumluluk ve görevleri yerine getirirler.

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sağlık kurumları işletmeciliği bölümü, teorik ve pratik bilgileri içeren derslere sahiptir. Bölümde; muhasebe, işletme, hukuk, insan kaynakları ve iktisat gibi temel dersler bulunmaktadır. Ayrıca bölüm, işletmecilik ağırlıklı  bir alan olduğundan, işletme uygulamaları ile ilgili geniş çaplı dersler de eğitim içinde yer almaktadır. Ayrıca bölümde, sağlık yönetimi ve mevzuatı ile ilgili bilgi ve uygulamaları barındıran dersler görmek de mümkündür. Yine her bölümde olan bilgisayar kullanımı ve İngilizce ders içerikleri de bölümde yer almaktadır. Zorunlu ders kapsamındaki dersler dışında seçmeli ders olarak sağlık yönetimi, halkla ilişkiler ve psikolojiye-sosyolojiye dayalı ders içerikler de vardır. Bölüm ders adları, üniversiteden üniversiteye değişmekle birlikte genel olarak şu şekilde hazırlanmıştır:

  • Genel İşletme

  • Genel Muhasebe

  • Hukukun Temel Kavramları

  • Tıbbi Terminoloji

  • Tıbbi Dokümantasyon ve Arşivleme

  • Sağlık Sosyolojisi

  • Hasta Hizmetleri

  • İş Sağlığı ve Güvenliği

  • İstatistik

  • Sağlık Sigortacılığı

  • Sağlık Yönetimine Giriş

  • İngilizce

  • Sağlık Mevzuatı

  • Medikal Muhasebe

  • Sosyal Hizmetler

  • Satın Alma Yöntemleri

  • Sağlık Kurumlarında Kalite Yönetimi

  • Bilgisayar ve İletişim Teknolojileri

  • İlk Yardım

  • Malzeme Yönetimi

  • Sağlık Turizmi

  • İnsan Kaynakları Yönetimi

  • Sağlık Ekonomisi

  • İşletme Yönetimi

  • mezuniyet projesi ya da staj

İlgili eğitim: Tıbbi Sekreterlik Kursu

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Sağlık Kurumları işletmeciliği bölümü, Yalnızca ilk sınav olan TYT ile öğrenci almaktadır. TYT'den gerekli taban puan ve sıralamayı elde eden öğrenciler, bu alanı tercih edebilmektedir. Sağlık kurumları işletmeciliği, ön lisans bölümler arasında tercih edilme sıkılığı yüksek bölümlerden biridir. Bölüm, özel üniversitelerin burslu, yarı yarıya bursu ve ücretli kontenjanlarında yer almaktadır. İlk 5 içinde yer alan üniversitelerin hepsi de özel üniversitelerin burslu programlarıdır.

İlk 5 içinde yer alan devlet üniversiteleri ise; Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesidir. Sağlık kurumları işletmeciliği bölümünün taban puanları ve sıralamaları, nispeten diğer popüler ön lisans bölümlerine göre daha kolay elde edilebilir değerlere sahiptir.  Özel üniversitelerde daha fazla yer alan bölümün, devlet üniversitelerdeki sıralama değerleri de daha düşüktür. 

Sağlık Kurumları işletmeciliği taban puanları ve sıralaması en yüksek olan ilk 5 üniversiteye ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz. 

ÜniversitePuanSıralama
Üsküdar Üniversitesi Burslu286,63124503.498
İstanbul Medipol Üniversitesi Burslu284,79009518.283
Ufuk Üniversitesi Burslu277,45495580. 829
İstanbul Okan Üniversitesi Burslu275,34112600.315
İstanbul Aydın Üniversitesi Burslu274,85146604.915
Sağlık Kurumları İşletmeciliği, 2 yıllık ön lisans programı, Muhasebe, İşletme, Hukuk, Eğitim Süresi, 4 yarıyıl süren eğitim, İnsan Kaynakları, İktisat, Puan Türü, TYT puanıyla öğrenci alımı, Sağlık Yönetimi, Tıbbi Terminoloji, Geçiş Hakkı, DGS ile Sağlık Yönetimi, İşletme gibi bölümlere geçiş, Tıbbi Dokümantasyon, Sağlık Sosyolojisi, İş İmkanları, Özel ve Kamu sağlık kurumları, ilaç ve tıbbi cihaz firmaları, Hasta Hizmetleri, Sağlık Mevzuatı, Gereken Yetenekler, İletişim becerisi, insan ilişkileri yönetebilme, Genel İşletme, Halkla İlişkiler, Bağlı Olduğu Kurum, Meslek Yüksekokulları, İşletme Uygulamaları, Önemli Nitelikler, Öğrencilik yıllarında iş deneyimi veya staj, İngilizce, Bilgisayar Kullanımı, İlgili Lisans Bölümleri, Sağlık Yönetimi, İşletme, İş Sağlığı ve Güvenliği, İstihdam Alanları, Kamu ve özel hastaneler, İlaç firmaları, Rehabilitasyon merkezleri, Psikoloji-Sosyolojiye dayalı dersler
sağlık kurumları işletmeciliği bölümü sağlık kurumları işletmeciliği taban puanları sağlık kurumları işletmeciliği mezunları ön lisans sağlık kurumları yöneticiliği sağlık kurumları işletmeciliği
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.